Angela Merkel haalt monsterscore

3

merkelDe partij van wat wel eens de machtigste vrouw van Europa wordt genoemd, Angela Merkel van de CDU/CSU, wint 41,5% van de stemmen in de Duitse parlementsverkiezingen. De liberale coalitiepartner FDP verliest bijzonder zwaar. De kans is groot dat Merkel net als in 2005-2009 gaat samenwerken met de sociaaldemocratische SPD. De Duitsers hebben met haar een duidelijke stem pro Europa gegeven maar dat is geen verrassing.

Geen Alternatief voor Duitsland?

Van de nieuwe partij Alternatief Voor Duitsland (AfD) die een “graduele ontbinding” van de eurozone nastreeft en bijvoorbeeld het aantal immigranten wil beperken, is nog niet duidelijk of zij de kiesdrempel van 5 procent haalt. Het lijkt erop alsof ze de kiesdrempel net niet gaan halen, net als de FDP. Angela Merkel (1954) is sinds 2005 de bondskanselier van Duitsland en daarmee de eerste vrouwelijke regeringsleider van dat land.  Haar achtergrond is die van een protestantse Oost-Duitse vrouw die behoort tot de rechtervleugel binnen haar partij.  Zij is uitgesproken pro-Europa en heeft als leider van de belangrijkste economie van Europa dan ook zeer veel macht.

Groot dankzij mini-jobs

Officieel doet Duitsland het economisch heel goed maar er is veel verborgen armoede.  Zo werken 7,5 miljoen mensen in zogenaamde mini-jobs (waarover Biflatie eerder al berichtte).  Je verdient te weinig om van te leven maar teveel om van honger om te komen.  Uitstekend voor de concurrentiepositie van de bedrijven maar slecht voor de portemonnee van de werknemers…