De Europese Parlement heeft op 26 maart 2019 een wet gestemd en goedgekeurd om auteursrechten beter te beschermen. Biflatie berichtte hier al eerder over. De materie is behoorlijk omstreden, met de afgelopen dagen en weken omvangrijke betogingen in tal van Europese steden. Deze tegenstanders vrezen dat een uploadfilter zal leiden tot censuur. Maar de wetgever heeft dus anders beslist. Slechts de Europese Raad moet er nog goedkeuring aan geven. Wat volgende maand verwacht wordt en waarschijnlijk een formaliteit zal zijn. Nederland stemde tegen maar het mocht niet baten…

Filter

Websites van groot tot klein (denk aan Google, Facebook, YouTube, maar ook de talloze veel kleinere sites) worden zelf verantwoordelijk voor wat gebruikers uploaden. Teksten, muziek, video’s, foto’s et al. Controleren dus of er wel auteursrechten over betaald werd. Een uploadfilter plaatsen is duur, wat giganten zich wel kunnen permitteren maar kleine websites niet echt. Bij zo’n filtering kan heel wat materiaal geweigerd worden dat wel in orde is met de wetgeving. De vrees van genoemde tegenstanders is dat het zal zijn van ‘bij twijfel: weigeren’. Plus: dit zet de weg open naar verborgen censuur. Er kan immers naar willekeur geweigerd worden e.e.a. online te zetten. Het ziet er dus sterk naar uit dat dit tot een grote verschraling van het internet zal leiden…

Linktax

Zo genoemd door de tegenstanders. Uitgevers van materiaal mogen nu vergoedingen onderhandelen, die betaald moeten worden wil iemand iets van hen overnemen. ‘Nederlandse nieuwsuitgevers zijn ondertussen in hun nopjes met het besluit van het parlement. Vooral de mogelijkheid om geld te gaan vragen voor online herpublicatie van delen van nieuwsstukken spreekt ze erg aan, stelt branchevereniging NPD Nieuwsmedia in een persbericht. Bij die club zijn onder andere de uitgevers van het FD, RTL Nieuws en RTL Z maar ook die van NRC, de Volkskrant en het AD aangesloten.’ Kijk, beste lezers van Biflatie. Dit stukje hebben we zonet, mét verwijzing, overgenomen van Bright.nl. Het nodigt onze lezers uit om verder te lezen op Bright.nl. Dat is een winwin situatie, en zo is het altijd geweest. Dus waarom niet alles zo gelaten als het was? Gaat Biflatie alzo enorm beperkt worden in zijn bestaan? In zijn doel en werk? We beraden ons er intern over, en houden u natuurlijk op de hoogte. Wilt u ons ondertussen vrijblijvend steunen, dan is die mogelijkheid van een donatie op onze homepage alvast voorzien. Dank bij voorbaat!

Eén reactie

  1. Op zich is er niks mis mee dat het fysiek en geestelijk eigendom ook digitaal wordt beschermd. Dat heeft niets te maken met censuur, zolang de vrijheid van de eigen geest niet wordt belemmerd en het eigen gedachtegoed ongehinderd en onafhankelijk kan worden uitgedragen.
    Maar – wie weet – studeer Brussel intussen als volgende stap
    op een politiek correctiefilter om ‘fake news’ tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: