Balans Federal Reserve blijft maar groeien

14

De economische situatie lijkt zich te stabiliseren. In ieder geval als je de mainstream media mag geloven. En dat is wat de meeste mensen doen. De Federal Reserve heeft een enorme rol gespeeld in het stutten van alles wat in elkaar dreigde te donderen. Hierdoor is de balans van de Federal Reserve maar blijven groeien. Nog steeds is ongeveer alles afhankelijk van de FED.

FED balans

Monetary Base

De aandelenbeurzen lijken volledig afhankelijk te zijn geworden van de handelingen door de FED. De stimuleringsprogramma’s hebben tot gevolg dat de monetary base sinds 2007 gegroeid is van grofweg $800 miljard naar ruim $4000 miljard. De financiële huishouding van Amerika is een puinhoop. De staatsschuld van Amerika is inmiddels opgelopen naar $17.581 miljard. Een bedrag dat ze nooit kunnen terug betalen. Sterker nog de staatsschuld loopt steeds harder op. De FED heeft inmiddels meer dan $1400 miljard aan hypotheekschulden opgekocht van banken en meer dan $2100 miljard aan staatsobligaties in de boeken staan. Het eigen vermogen van de FED is ongeveer 1% van de balansomvang.

Stimuleringen worden afgebouwd

De tapering, afbouw van de stimulering, is dit jaar van start gegaan. De maandelijkse stimulering is van $85 miljard naar $55 miljard in stappen afgebouwd. Let wel dat dit op papier is. De FED blijkt namelijk veel meer dan $85 miljard per te hebben geprint. Schattingen lopen richting de $120 miljard per maand. Landen als China hebben veel van hun reserves in Amerikaanse staatsobligaties en kopen steeds minder in. De Russen hebben de afgelopen maanden Amerikaanse staatsobligaties gedumpt. Irak kocht in februari van dit jaar 36 ton goud. Goud als ideale hedge op de reserves in Amerikaanse Dollars. Lees verder op Goudvergelijken.nl