Bank Bailouts versus BBP

Welk land heeft als percentage van zijn Bruto Binnenlands Product nu het meest betaald voor zijn bank bailouts? Niet de VS die miljarden neerlegde voor banken als Bank of America, JPMorganChase en Citigroup. Landen als Ierland, IJsland, Groot-Brittannië maar ook Nederland staan juist boven aan de lijst samengesteld door de OECD (via @ewaldeng) over de periode van 2007-2009. Let wel: De redding van SNS is in dit overzicht niet meegenomen. Daarnaast mogen we de Britse toezichthouders op onze blote knieën danken dat zij hebben ingestemd met de aankoop van ABN Amro aan RBS. De verkoop, voor £49 miljard, was voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de ineenstorting van de Schotse bank en zorgde ervoor dat de belastingbetaler voor 20 miljard pond heeft moeten bijspringen.

Reding bankensector

3 reacties

 1. Ik ben Nederlander en woonachtig in Belgie.
  Mijn visie is dat het gaat om de rommel die de banken nog in portefeuille hebben. Belgie staat garant voor een enorme beerput die nog opengetrokken moet worden, met name de Dexia restbank. Belgie doet de bail-out schijf voor schijf. IJsland volgde de weg van de snelle pijn. IJsland is klaar, Belgie staat nog veel te wachten en mogelijk Nederland ook.
  De grafiek is leuk en zegt veel maar is niet volledig.

  vanavond 6 maart 21.35 een “doku” op canvas (belgie 2) over ijsland en ierland, banken en vastgoed

 2. Ik ben het er mee eens dat banken en nu dus overheden (aangezien ze een hoop banken hebben genationaliseerd) nog flink moeten afschrijven op uitstaande leningen van mkb-ers en schulden van huishoudens.

  Wellicht gaat nederland alsnog het ijsland model volgen. Vorige week was de president van ijsland uitgebreid aan het woord in het algemeen dagblad om uit te leggen dat het belachelijk is dat banken worden gezien als heilige instituten die niet failliet mogen gaan.
  En ach 3 jaar de schuldsanering als land en we kunnen weer verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: