Er is weer veel te melden over de ontwikkelingen in de bankenwereld en de trends rondom onze Centrale Banken. Terwijl de Fed dit jaar al bijna een biljoen dollar in de economie heeft gepompt, vond de Europese Centrale Bank het wederom tijd worden voor een renteverlaging. Ook China`s kredietexpansie is nog veel extremer te noemen dan dat het al was. Oftewel, de geldkranen staan overal wagenwijd open waar men het zogenaamde kapitalistische denken toepast. De gevolgen zijn nog altijd onzeker en een werkelijk duurzaam stijgende groei lijkt nog heel ver weg.

bubbel economie

Kredietexpansie duwt de beurzen omhoog

Beurskoersen wereldwijd zijn afgelopen tijd naar recordhoogtes gestegen, enkel en alleen vanwege al het gratis geld. Anders is de stijgende lijn mijn inziens niet te verklaren. De werkloosheid stijgt, de gemiddelde inkomens dalen en de schulden stapelen zich op. De aangekondigde hervormingen en lastenverzwaringen voorspellen niet veel goeds voor de burger. En toch stijgt de beurs, echter dit keer is het geen afspiegeling van de reële economie maar een effect van de geldhoeveelheid dat verhandelt wordt tussen banken en multinationals onderling. Slechts 25% van al het gecreëerde geld door Centrale Banken bereikt de economie, driekwart van dit nieuwe geld wordt in financiële producten gestopt. Economisch slecht nieuws betekent tegenwoordig juist goed nieuws! Immers, de Fed heeft laten weten door te gaan met QE zolang de economie niet voldoende tekenen van herstel vertoont. Een duidelijker voorbeeld van het zieke en neppe systeem kan ik niet geven.

Banken zijn privaatbezit

Het is inmiddels al zo vaak herhaald, ook door mij, dat het gesneden koek is voor velen, maar toch moet er op blijven gehamerd worden dat banken (én Centrale Banken) niets met overheid te maken hebben. Banken zijn privaat bezit. Gedreven door winstmaximalisatie. Toch blijft dit vaak een onderwerp waar niet over of mag gesproken worden in de media. Overheden lenen geld van bedrijven, geld waarover de overheid in naam van en in onderpand op ons burgers belooft rente te betalen én de schuld terug te betalen. Banken staan boven de wet. Tijdens een gesprek met een actuaris bij een grote Amerikaanse bank zei hij tegen me: “Waarom denk je dat die bonussen niet worden aangepakt en de regels zo ruim genomen kunnen worden? Omdat wij kunnen dreigen de geldkraan dicht te draaien. De politici werkzaam in Ministeries van Financiën zijn de grote losers, niet goed genoeg bevonden voor een grote bank, dus mogen ze eerst even op snuffelstage bij onze klant de overheid.

Het gebrek aan echte discussies

We hebben het al vaak aangetoond en elke week komt er wel weer iets nieuws bovendrijven, maar het aantal schandalen is niet meer bij te houden. Onze eigen brave Rabobank is ook toegevoegd aan het rijtje door en door corrupt. Overal in het land is het hommeles voor wat betreft het aantal sluitingen van kantoren en het ongemak daarvan voor veel mensen, maar de boel keihard belazeren is geen probleem. Jammer dat we gepakt zijn, maar joh, we kopen juridische vervolging wel even af met onze stagair Opstelten. De banken bepalen de economische en sociale staat van een land, niet de politici. Daar zou de discussie momenteel over moeten gaan. Daar zou de aandacht op gevestigd moeten worden.

Nog maar twee opties…

Langzaam maar zeker zijn we door de jaren heen verslaafd geraakt aan goedkoop en makkelijk te verkrijgen geld. De gevestigde orde heeft hier aan mee geholpen. Iedereen stak zich in de schulden, het was de normaalste zaak van de wereld. Banken hebben zichzelf deze machtige greep op de bevolking gegeven. De Centrale Banken van Europa, de Verenigde Staten en China zijn nu bijna door hun laagste kogels heen, hun wapen van renteverlagingen is op. De rente kan inmiddels niet nog lager dus hou je twee opties over: QE –Infinity (voor altijd de geldkraan openhouden) of de rente verhogen. Als dat gebeurt zijn onze schulden de nekslag voor velen die dit ooit zijn aangegaan. Dan zullen de banken hun ware gezicht laten zien.

6 reacties

 1. Mooi stuk, Meneer Teun.

  Het ware gezicht van de bancaire wereld is al uitstekend te zien. Voor iedereen die de moeite neemt ernaar te kijken.

  De reden waarom we er zo lang niet naar gekeken hebben, is dat die bancaire wereld wilde dat we er niet naar keken. En daarvoor hebben ze ons een tijd lang gevoerd met welvaart.

  Om deze slag te winnen, was het voor de banken noodzakelijk dat wij (de rest van de mensheid) meewerkten. En daarvoor is ons het aas voorgehouden waarvan we dachten dat het lekkere hapjes waren. En we hebben er zorgeloos van gesmuld.

  Nu we voor onze levensvoorziening afhankelijk geworden zijn van het systeem dat we omarmden (omdat we dachten dat het alleen voordelen bood), wordt de ware aard ervan pijnlijk duidelijk: de grootste wisseltruc aller tijden.

  De werkelijke schade voor de verliezer (wij) is niet materieel. Het is het verlies van vrijheid en menselijkheid.

  Pas wanneer we beseffen dat de voormalige overvloed niet meer gebracht zal worden door de banken, dat de voordelen weggenomen worden en alleen de afhankelijk overblijft, pas dan kunnen we ervoor kiezen onze gehechtheid aan het aangeboden systeem op te zeggen.

 2. “Het is inmiddels al zo vaak herhaald, ook door mij, dat het gesneden koek is voor velen, maar toch moet er op blijven gehamerd worden dat banken (én Centrale Banken) niets met overheid te maken hebben.”

  Dat is natuurlijk onzin en daarna wordt in het artikel onmiddellijk bevestigd dat banken van centrale banken alles met de overheid te maken hebben. Het is de overheid die bepaalt wie een banklicentie krijgt en wat de voorwaarden zijn. Het is de overheid die de centrale bank een monopoliepositie op geldschepping geeft.

  “Banken staan boven de wet”.

  Wie maakt de wet en wie beslist over handhaving van de wet? Jawel, de overheid…

  Als een groep mensen een eigen geldsysteem, of een eigen banksysteem lanceert en dit dreigt succesvol te worden dan is de overheid er als de kippen bij om in te grijpen.
  Ja, mede in dienst van (groepen) mensen buiten de politiek. Maar de overheid is altijd het instrument. Zij heeft namelijk het geweldsmonopolie dat wordt gesteund door 90 tot 99% van de mensen.
  Een overheid wordt ALTIJD gebruikt ten voordele van de meest machtsbelusten. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn zolang er een overheid bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: