Over banken, bubbels, krediet en macht

6

Er is weer veel te melden over de ontwikkelingen in de bankenwereld en de trends rondom onze Centrale Banken. Terwijl de Fed dit jaar al bijna een biljoen dollar in de economie heeft gepompt, vond de Europese Centrale Bank het wederom tijd worden voor een renteverlaging. Ook China`s kredietexpansie is nog veel extremer te noemen dan dat het al was. Oftewel, de geldkranen staan overal wagenwijd open waar men het zogenaamde kapitalistische denken toepast. De gevolgen zijn nog altijd onzeker en een werkelijk duurzaam stijgende groei lijkt nog heel ver weg.

bubbel economie

Kredietexpansie duwt de beurzen omhoog

Beurskoersen wereldwijd zijn afgelopen tijd naar recordhoogtes gestegen, enkel en alleen vanwege al het gratis geld. Anders is de stijgende lijn mijn inziens niet te verklaren. De werkloosheid stijgt, de gemiddelde inkomens dalen en de schulden stapelen zich op. De aangekondigde hervormingen en lastenverzwaringen voorspellen niet veel goeds voor de burger. En toch stijgt de beurs, echter dit keer is het geen afspiegeling van de reële economie maar een effect van de geldhoeveelheid dat verhandelt wordt tussen banken en multinationals onderling. Slechts 25% van al het gecreëerde geld door Centrale Banken bereikt de economie, driekwart van dit nieuwe geld wordt in financiële producten gestopt. Economisch slecht nieuws betekent tegenwoordig juist goed nieuws! Immers, de Fed heeft laten weten door te gaan met QE zolang de economie niet voldoende tekenen van herstel vertoont. Een duidelijker voorbeeld van het zieke en neppe systeem kan ik niet geven.

Banken zijn privaatbezit

Het is inmiddels al zo vaak herhaald, ook door mij, dat het gesneden koek is voor velen, maar toch moet er op blijven gehamerd worden dat banken (én Centrale Banken) niets met overheid te maken hebben. Banken zijn privaat bezit. Gedreven door winstmaximalisatie. Toch blijft dit vaak een onderwerp waar niet over of mag gesproken worden in de media. Overheden lenen geld van bedrijven, geld waarover de overheid in naam van en in onderpand op ons burgers belooft rente te betalen én de schuld terug te betalen. Banken staan boven de wet. Tijdens een gesprek met een actuaris bij een grote Amerikaanse bank zei hij tegen me: “Waarom denk je dat die bonussen niet worden aangepakt en de regels zo ruim genomen kunnen worden? Omdat wij kunnen dreigen de geldkraan dicht te draaien. De politici werkzaam in Ministeries van Financiën zijn de grote losers, niet goed genoeg bevonden voor een grote bank, dus mogen ze eerst even op snuffelstage bij onze klant de overheid.

Het gebrek aan echte discussies

We hebben het al vaak aangetoond en elke week komt er wel weer iets nieuws bovendrijven, maar het aantal schandalen is niet meer bij te houden. Onze eigen brave Rabobank is ook toegevoegd aan het rijtje door en door corrupt. Overal in het land is het hommeles voor wat betreft het aantal sluitingen van kantoren en het ongemak daarvan voor veel mensen, maar de boel keihard belazeren is geen probleem. Jammer dat we gepakt zijn, maar joh, we kopen juridische vervolging wel even af met onze stagair Opstelten. De banken bepalen de economische en sociale staat van een land, niet de politici. Daar zou de discussie momenteel over moeten gaan. Daar zou de aandacht op gevestigd moeten worden.

Nog maar twee opties…

Langzaam maar zeker zijn we door de jaren heen verslaafd geraakt aan goedkoop en makkelijk te verkrijgen geld. De gevestigde orde heeft hier aan mee geholpen. Iedereen stak zich in de schulden, het was de normaalste zaak van de wereld. Banken hebben zichzelf deze machtige greep op de bevolking gegeven. De Centrale Banken van Europa, de Verenigde Staten en China zijn nu bijna door hun laagste kogels heen, hun wapen van renteverlagingen is op. De rente kan inmiddels niet nog lager dus hou je twee opties over: QE –Infinity (voor altijd de geldkraan openhouden) of de rente verhogen. Als dat gebeurt zijn onze schulden de nekslag voor velen die dit ooit zijn aangegaan. Dan zullen de banken hun ware gezicht laten zien.