Banken hebben meer kapitaal nodig

0

De kapitaalbasis van banken is niet voldoende om financiele stabiliteit te garanderen. En kredietverstrekkers moeten meer liquiditeit aanhouden om een tijdelijk verlies van hun financiering te boven te komen. Dat schrijft het hoofd van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in een brief aan centrale bankiers in Sydney.

Volgens Jaime Caruane kunnen financiële groepen zelf niet de onderliggende risico’s beheersen. Daarom hebben ze hulp nodig van regulatoren om de systeemrisico’s te beperken ‘In goede tijden moeten ze kapitaal- en liquiditeitsbuffers opbouwen’, zei Caruane. ‘In slechte tijden kunnen ze er dan beroep op doen’. Volgens het hoofd van de BIB moeten banken ‘genoeg voorraden van hoogwaardige liquide activa aanhouden om een maandenlang verlies van financiering te kunnen overleven’.

In de nasleep van de financiele crisis werken de regulatoren wereldwijd aan strengere regelgeving voor de financiele sector. Zo werkt het Bazelcomité aan zwaardere kapitaalvereisten voor de banken. De sector zelf reageert voorlopig lauwtjes. Zo zei Andrew Crocket, de voorzitter van JPMorgan Chase International, vandaag in Sydney dat de hervormingen de marktwerking niet mogen beteugelen.

Via: De Tijd