Banken moeten fors afschrijven op Griekenland

5


Veel partijen wereldwijd moeten fors afschrijven op de staatsobligaties van Griekenland. De waarde van de staatsobligaties, van het nog steeds in nood verkerende Europese land, zijn in de afgelopen maanden significant gedaald.
Zo heeft ING al 310 miljoen euro moeten afschrijven op Griekse staatsobligaties, moest de Rabobank €104 miljoen euro afboeken en leed SNS zo’n €8 miljoen euro verlies op het schuldpapier. En dan te bedenken dat ING nu nog voor 11,1 miljard euro aan Spaanse, Italiaanse, Portugese en Griekse staatsobligaties in bezit heeft. Gevaarlijke bezittingen in deze economische tijd.

Het Griekse schuldpapier doet niet alleen Nederlandse banken pijn. Wereldwijd worden er in de financiële sector forse verliezen geleden door de Griekse staatspapiertjes. De Griekse Alpha Bank leed een verlies van maar liefst 538,6 miljoen euro in de eerst zes maanden van 2011 door de beleggingen in de staatsobligaties. De Alpha Bank maakte maandag bekend dat het door de aanhoudende problemen zal moeten fuseren met de Griekse Eurobank. Ook in Cyprus komen de banken in problemen door Griekenland.

De drie grootste banken van Cyprus zijn Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank en Hellenic Bank. Deze banken kwamen vandaag (woensdag 31 augustus 2011) met cijfers naar buiten. De grootste van de drie is de Bank of Cyprus. Deze bank leed in de eerste helft van 2011 een verlies van 112 miljoen euro. Het verlies van de Marfin Popular Bank kwam uit op bijna 197 miljoen euro in de eerste twee kwartalen van 2011 en Hellenics Bank leed een verlies van 36 miljoen euro. De voornaamste oorzaak van de verliezen was de waardedaling van de Griekse staatsobligaties.

De Cypriotische banken hebben een totaal van 5 miljard euro aan Griekse staatspapier in de boeken staan. De Amerikaanse kredietbeoordelaars Fitch en S&P verlaagde in augustus de kredietwaardigheid van Cyprus, ondanks de nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de Cypriotische overheid. De kans is aanwezig dat Cyprus ook een beroep moet doen op het Europese noodfonds. Lees ook: Bank of Cyprus warns of ‘immediate threat’ of country being forced to seek emergency funding

Koen Dil

 

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.