Banken vertrouwen elkaar niet meer, kredietcrisis part 2?

38

Dat bankaandelen afgelopen weken flinke klappen hebben gehad is niet vreemd. De obligaties die de banken in bezit hebben dalen in waarde en daarnaast wordt er getwijfeld aan hun liquiditeit en hun solvabiliteit. 1 augustus 2011 noteerde het aandeel ING bij opening van de AEX-index nog €7,89, vandaag donderdag 8 september 2011, is dat bijna 35% lager. De paniek van de afgelopen maanden lijkt steeds meer op die van het tweede halfjaar in 2008 toen het vertrouwen tussen banken onderling een dieptepunt bereikte. Het is al een tijdje bekend dat zij terughoudender worden om aan bedrijven en particulieren geld uit te lenen, maar ze vertrouwen elkaar ook steeds minder. Daarom wordt er steeds meer geld naar de Europese Centrale Bank gebracht.

Gerrit Zalm sprak zondagochtend 4 september 2011 in het programma Buitenhof over het feit dat banken onderling elkaar steeds minder geld uitlenen voor een periode langer dan 6 maanden. Ook voor kortere periodes worden er hogere rentepercentages gerekend. Hij klaagde onder meer dat de LIBOR, de rente waarin banken geld aan elkaar uitlenen, enorm is opgelopen. Verder verklaarde hij dat hij fel tegenstander is van een bankentaks, aangezien die belasting direct zou worden doorbekerend aan de klant. En mocht de Eurozone uit elkaar vallen, voorzag Zalm een scenario dat de Depressie uit de jaren ’30 zou laten verbleken. Pittige uitspraken van de voormalig minister van Financiën.

 

In plaats van het geld dus aan elkaar uitlenen wordt het massaal bij de ECB neergezet. Door het lagere risico lager is, ligt ook de rente lager. Bij de deposito faciliteit van de ECB worden elke nacht nieuwe toenames geconstateerd van uitgeleend geld. De huidige hoogtes lijken weer op de hoeveelheden die werden geconstateerd in Augustus2010 ten tijden van het begin van de eurocrisis door Griekenland. Zo was er afgelopen maandagnacht een toename van maar liefst 15 miljard euro in nachtelijke deposito’s ten opzichte van vrijdagnacht.

Vooral banken als Société Generale en Dexia liggen op dit moment onder vuur. Één van Dexia’s topmannen is afgelopen week opgestapt en Dexia is ook al de bank die gedurende de kredietcrisis miljarden bij de Federal Reserve leende. Daarnaast is er al langer twijfel over de solvabiliteit van de bank die veel bezittingen had in de periferie en mogelijk nog veel moet afschrijvingen op deze bezittingen. Hierdoor zijn de spreads op Duits-Belgische obligaties afgelopen dagen opgelopen naar recordhoogtes.

De oplossing van beleidsmakers is stuitend te noemen. In plaats van actief een rol te nemen in de redding en de de balansen van de noodlijdende banken te versterken, is er na overleg besloten dat de aanvullende kapitaaleisen zullen worden verlaagd. Nadat het IMF eerst nog had opgeroepen voor een versteviging van de bankbalansen met maar liefst 200 miljard euro is er na overleg met Eurozone officials besloten dat dit getal stevig naar beneden bij te stellen.

Blijkbaar blijven de beleidsmakers liever met ondergekapitaliseerde banken zitten die straks allemaal tegelijkertijd een steunaanvraag zullen moeten doen. De vraag is dan ook niet of maar hoelang je de problemen vooruit kunt blijven uitschuiven als instanties momenteel al beweren dat de 200 miljard euro wellicht moet worden uitgebreid naar 1 biljoen euro (= 1000 miljard euro). En dat om insolvabele banken te redden, die het er zelf naar hebben gemaakt.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie