Een goed artikel van Joost de Weter, via Opinieplatform Citareg | Met de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 werd een financiële crisis ingeluid die we tot op de dag van vandaag aan den lijve ondervinden. Politiek en toezichthouders overschreeuwden elkaar in 2008 dat de financiële wereld zonder pardon op de schop moest. Nu, ruim vijf jaar later, blijkt dat we compleet voor de gek zijn gehouden. Lees even mee en trek uw eigen conclusies.

FED en ECB hebben de banken gespekt

De afgelopen weken kelderden de aandelenkoersen en devalueerden de valuta in de opkomende landen zoals India, Brazilië, Turkije en Hongarije als gevolg van kapitaalvlucht door westerse investeerders, voornamelijk banken. De FED, en in navolging ook de ECB gaan hun monetaire verruiming beperken, terwijl langzaam een einde komt aan het nagenoeg gratis verstrekken van geld. Schijnbaar is niemand verbaasd, niet de politiek, niet de toezichthouders en ook niet de financiële pers. Het schijnt normaal te zijn: geldstromen vloeien altijd naar die plekken waar het meeste rendement geboden wordt. Tot zover niets nieuws onder de zon.

Maar dit verhaal klopt niet. Dat bijna gratis geld voor de banken was voor iets heel anders bedoeld, namelijk de economieën in de VS en Europa stimuleren. Sinds 2008 heeft Mario Draghi, president van de ECB, negen keer de rente verlaagd, van 4,75 procent in 2008 naar 0,25 procent in 2013, telkens met het argument dat de banken meer geld moesten uitlenen aan het bedrijfsleven voor economische groei. Het feit dat Draghi acht keer dit argument gebruikt heeft om de renteverlagingen te rechtvaardigen, de negende keer was het argument de dreigende deflatie, is op zich al verbazingwekkend. Want als alle vorige keren de renteverlagingen niet werkten waarom dan opnieuw een renteverlaging?

De samenleving heeft grote schade ondervonden van die renteverlagingen. Pensioenen zijn wegens de lage rente al jaren niet geïndexeerd en in veel gevallen zelfs gekort, met als gevolg een fors koopkrachtverlies. Spaargeld levert bij de banken nauwelijks iets op terwijl de beoogde economische groei tot nu toe minimaal is. De kredietkraan is voor het merendeel van de bedrijven niet verder open gegaan, eerder dicht gedraaid, met als gevolg een vloedgolf aan faillissementen.

Met de kapitaalvlucht uit de opkomende landen komt de aap uit de mouw. Amerikaanse en Europese banken hebben het goedkoop geleende geld niet geïnvesteerd in hun thuismarkten, wat toch de bedoeling was, maar zijn op avontuur gegaan naar meer rendement in de nieuwe economieën. De FED en de ECB stonden erbij en keken er naar. Waarom zijn er aan die goedkope leningen aan banken geen voorwaarden gesteld? Namelijk dat het geleende geld aantoonbaar in de eigen economieën geïnvesteerd moest worden. Hebben Bernanke en Draghi ons willens en wetens voor de gek gehouden om de banken te spekken? En waarom zijn er op dit moment nauwelijks vragen vanuit de politiek? Maar er is meer.

Splitsing van banken gaat niet door

Was iedereen het er in 2008 over eens dat banken gespitst moesten worden in nutsbanken en zakenbanken, om te voorkomen dat ooit banken door roekeloos gedrag opnieuw gered zouden moeten worden met belastinggeld, anno 2014 is het thema definitief van tafel: banken hoeven niet opgesplitst te worden. De machtige bankenlobby heeft zijn werk in de diverse hoofdsteden en in Brussel voortreffelijk gedaan. Immers, zonder het nutsbankieren zou het zakenbankieren onmogelijk worden. U leest het goed, de belangen van de banken gaan voor die van de belastingbetaler.

Bankenunie is een wassen neus

Als antwoord op de bankencrisis wordt er in 2015 een Bankenunie ingesteld. De belastingbetaler hoeft dan niet langer op te draaien voor de verliezen, mocht een bank weer eens omvallen, zo is de theorie. In plaats van een bail-out een bail-in. Rekeninghouders, aandeelhouders en, zeer gewenst, banken onderling, moeten straks voor de schade opdraaien. Dat klinkt aardig, maar die Bankenunie zal weinig om het lijf hebben, want wat is het geval? Van de 8.000 Europese banken binnen de eurozone zijn er dertig grootbanken die 65 procent van alle waarde in hun sector vertegenwoordigen. Dat betekent dat deze banken nog altijd te groot zijn om failliet te laten gaan. Ze blijven too big to fail en zullen alsnog met belastinggeld gered moeten worden, mocht het zover komen. Namen? Deutsche Bank, BNP Parisbas, Crédit Agricole en in eigen land ING. Deze grootbanken kunnen, in de wetenschap dat ze toch gered worden, gewoon door gaan met roekeloos ondernemen. Wat is het verschil met vóór 2008? Het enige verschil is dat het banken niet meer toegestaan is om voor eigen gewin te speculeren, maar dat is een schrale troost. Deze regel omzeilen is voor de banken een peulenschil.

Bonusbeperking wordt omzeild

En ja, het is bijna te banaal voor woorden, maar bankiers blijven het recht op een bonus opeisen alsof er nooit een financiële crisis is geweest. Banken in het financiële centrum van Londen omzeilen het door Brussel gelaste verbod op bonussen door topbestuurders maandelijks extra geld toe te stoppen in de vorm van toelagen. Zo strijken de topbankiers op deze manier jaarlijks alsnog acht of negen keer hun basissalaris op. Volgens bronnen omzeilen in ieder geval Barclays en Goldman Sachs op deze manier het verbod. Volgens de Sunday Times ontving topman Michael Sherwood van Goldman Sachs in Londen vorige week een bonus van 11,6 miljoen pond (14,1 miljoen euro). Bankiers hebben niets geleerd en steken de middelvinger op naar de samenleving.

De financiële wereld. Het blijft een veelkoppig monster dat zijn tentakels heeft in de politiek en toezichthouders. Je vraagt je af, noem het een complottheorie, of de politiek en toezichthouders niet onderdeel van het probleem zijn. De financiële sector heeft overal haar pionnen. Politici, toezichthouders en bankiers, ze wisselen onderling graag van positie wanneer hun dat zo uitkomt. Het is één pot nat. Wie uiteindelijk aan het kortste eind trekt is de verweesde burger.

Bron: Opinieplatform Citareg

27 reacties

 1. Hoeveel moet er nog openbaar worden voordat gezien wordt dat de complotters werkelijk diegennen zijn die bovenin al 10tallen jaren plannen maken om de mensen te onderdrukken?
  Tegenwoordig worden mensen complotters genoemd simpelweg omdat ze de manipulators doorzien…omgekeerde wereld.

 2. Dit artikel is uit mijn hart gegrepen. Het toont weer opnieuw aan dat de banksters heer en meester zijn. Dat de politici hun schoothondjes zijn. En dat de belastingbetaler zoals altijd dubbel betaald.
  Banksters kunnen alles doen zonder ooit achter de tralies te komen.
  De burger betaalt als eerste de bonussen van de banksters door de lage vergoeding op kapitaal en de hoge lasten voor een hypotheek. En hij betaalt vervolgens voor de tweede keer als de bank ontspoort.

 3. Door alle stimuleringsmaatregelen is de economische druk is weg. De banken weten dat ze toch gered worden met het geld van de spaarders en de staat. Ondertussen gaan de banken gewoon door met liegen en bedriegen. Nu door te zeggen dat ze het geld in US aldan EU gaan investeren, maar het in werkelijkheid in de fragile 5 (vroegere BRIC-landen aka opkomende economiën). Het wachten is totdat deze bubbel klapt en dan is het kot weer te klein en worden de banken weer gered met geld van spaarders, belastingbetalers en de drukpers. Ondertussen is de bankenlobby ook weer aan de weer om de strengere reguleringswetgeving (nog steeds een wassen neus) te omzeilen of onschadelijk te maken. Dit gedrag lijkt erg op het gedrag van junk, die geld van hun ouders of vrienden stelen om aan dope te komen.. Dit zegt al genoeg en niemand of weinigen die deze overeenkomst durven trekken.

  Ondertussen zijn de toezichthouders weer aan het slapen of doet wat voor de buitenwacht en zijn de meeste boetes te laag voor de vergrijpen, die de banken plegen.

  De situatie is niet als 2008, maar erger dan 2008. De schuldenberg is groter en de banken weten dat ze toch gered worden hoe groot dat de puinhoop ook is en veel maatregelen eigenlijk alleen voor de bühne zijn. Veel mensen zitten met hun verplichte pensioenpremies en hun geld nog steeds op de bank staan omdat ze geen belegger en dat geld voor een appeltje voor de dorst hebben.

  De eerste keer dat er een bail-in dichtbij in de buurt komt, die ook de kleinere spaarders gaat treffen kan je zien dat er enorme problemen gaat komen. Dan gaan mensen hun geld an mass van de bank afhalen en zullen de banken gesloten worden en mag men dagelijks een fooi van de flappentap trekken of het gebruik van contant geld wordt alleen bemoeilijkt opdat mensen afhankelijk worden van de pin.

  En de politiek… Die danst nog steeds naar de pijpen van de financiële markten en multinationals en aangezien we in een post-democratie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Postdemocratie) leven valt er eigenlijk weinig te kiezen behalve op wat holle retoriek, 2mm speelruimte en de poppetjes.

  Kortom de situatie is door en door rot. Je persoonlijke vrijheid en ook je geld is nergens veilig meer en langzaam rijdt de trein naar Weimar en glijden de samenlevingen af naar een totalitaire staat, omdat steeds meer mensen heel de leugen gaan doorzien.

  En ik vrees dat met dit soort lui ook edelmetalen op een gegeven moment ook niet meer veilig zijn. Maar het ergste vind ik de vrijheid om te zijn wie je bent ook steeds meer in twijfel getrokken, door de totalitaire staat, die opkomst is.

  Het erge is dat men niet nadenkt over een plan B. Een alternatieve duurzame, menselijke en meer regionale economie.

  1. @S7P

   Plusje van mij.

   “Dit gedrag lijkt erg op het gedrag van junk, die geld van hun ouders of vrienden stelen om aan dope te komen..” Dat junkgedrag is ook ergens in een docu programma bewezen getoond dat er gewoon helemaal geen verschil is tussen een verslaafde en een hebberige trader.

   Postdemocratie. Prachtig woord en goed beschreven in wikipedia. De tekst is ook zo herkenbaar en past prima bij dit artikel.

 4. De samenleving steekt zijn kop in het zand. Overheden en banken kunnen hun gang gaan. Respect moet je altijd verdienen. Wij zouden ook kunnen kiezen voor een bank van en voor ons allemaal. Ik denk alleen dat men, hier voor pas wil kiezen als het al te laat is.

  ‘When you expect thing will happen, strangely enough, they do happen.'(J.P. Morgan)

  Goed artikel, dank

 5. Bankenunie? Met $3.000.000.000,- blootstelling aan opkomende markten bij Spaanse banken?

  “an inextricably-linked banking system facing $3 trillion in exposure to emerging markets…”

  http://www.zerohedge.com/news/2014-02-07/europe-fixed-spanish-yields-tumble-8-year-lows-below-us-treasuries

  Dussss, crush emerging markets, en daarmee Europese banken, dwing daarmee QE af door de ECB (whatever it takes maar dan beter), en dwing Europa mee in de ‘race to debase’ ,naast de dollar en de yen, om vooralsnog het vertrouwen in de dollar, in relatie tot andere valuta’s, overeind te houden.

  Zeker! Een bankenunie! Ik snap ‘m!

   1. Ik zie het ja, ik lijk Rutte wel zo…

    Maar een aardige geste toch? De FED blaast hier en daar wat op, met hulp van de grote banken, om de dollar niet teveel te besmeuren.

 6. Goed geschreven !En nog even en dan gaat de nederiglander gewoon weer braaf stemmen op de politieke elite welke de hele bankstersector blijft steunen met belastinggeld uit de zak van de gegijzelde burger.want hoe zou het in godsnaam toch anders moeten.

 7. Een waar gezegde is hier helemaal van toepassing, namelijk “het kwaad straft zichzelf.” De hele westerse welvaart zal er voor boeten. Simpelweg omdat niemand, maar dan ook helemaal niemand ooit echte actie heeft durven ondernemen. Het kan niet lang meer duren voordat het grote geld aan de top gaat schuiven. Bij teveel sneeuw op de top van de berg krijgen we lawines. Het vervelende van een lawine is dat deze alles op zijn weg naar beneden meeneemt en niets en niemand ontziet.

 8. is er ooit iemand die beseft dat we te veel credit geven aan tptb?

  natuurlijk proberen ze hun plannen waar te maken,dit konden ze ook doen door de onwetendheid van de mensen…maar zie dan toch eens hoe meer en meer mensen hun plannen beginnen te doorzien…

  openbaringen…het laatste hoofdstuk van de bijbel..die titel…alles wordt openbaar te zien. Dat viel me vanavond pas in.
  Wanneer mensen onwetend zijn,zijn ze gemakkelijk te bedotten,maar dat is dus meer en meer aan het veranderen…behold a new growing conciousness..de maya belofte.

  Een strijd breekt dus aan en dat wil zeggen dat we allemaal,ALLEMAAL, verantwoordelijk zijn om te bepalen wat zal gebeuren, simpelweg door onze individuele acties.

  Acties die tbtb steunen of acties die de mensheid als geheel verder helpen.

 9. istm,daar moeten we vanaf.

  kapitalISM,communISM,socialISM,marxISM,hinduISM,
  maar ook van satie, liberalisatie,socialisatie en christanisatiie.

  gewoon terug naar meet and greet zelfvoorzien,ten behove het overleven van de zogenaamde verlichtten die plannen maakten toen wij nog niet opletten, simpelweg omdat we niet zo slecht waren als hen….we hadden hun aanval niet door..omdat wij hun slechtheid niet zouden doen. vuile slechterikken dat ze zijn.

  weet je.. de meeste mensen zijn goed hoor!!!

 10. Jullie verliezen je teveel in details.
  Het grootste probleem is de werkelijk gigantische welvaartskloof.
  Men krijgt rente, belegt met AI en zit anoniem op belastingparadijzen.
  Van ons geld worden oorlogen gevoerd.
  Dit is echt de kern van het probleem.
  Dat de hele piramide hieronder ook corrumpeert is een twee.
  Je zou kunnen stellen dat het experiment heeft gefaald in die zin dat het uit de hand is gelopen. Andere kant van het verhaal is ook dat wij schaapjes het laten gebeuren en sterker nog, even hard mee proberen te graaien door schulden aan te gaan.
  In stamverband blijft alles meestal in evenwicht.
  Wij als mensheid zijn dit evenwicht allang kwijt geraakt en dat begon al duizenden jaren terug. Het proces kwam pas op stoom met de banken van Rothschild en Rockefeller om wat namen te noemen.
  Dat het systeem nu waarschijnlijk voor het eerst echt vast gaat lopen is goed nieuws. Kunnen wij eindelijk aan iets anders, iets beters beginnen. Het moet wel want de grondstoffen raken op. Dan krijg je op een gegeven moment zoveel doden dat de bevolking weer krimpt. Laten wij hopen dat die krimpt doordat alle mensen zelf ook meegroeien naar een nieuw systeem en eigen verantwoordelijkheid gaan nemen. Ik vrees dat dit proces pas na het grote sterven gaat gebeuren. Laat ik maar ongelijk gaan krijgen.
  Meen ik!

  Jongeluy

  1. Hier sluit ik me deels bij aan Moerstaal. Alleen kwam het al op stoom toen godsdiensten werden verzonnen, toen dit wat afzwakte heeft het Vaticaan samen met bankiers zoal Rothschild de volgende stap gezet.

   Openbaringen zijn naar mijn mening niet de kennis die we nemen of hebben van schandalen op laag economisch vlak, het LIBOR-schandaal, marktmanipulatie, bankenunie, de FED en ECB. Dit zijn allemaal zaken die kruimels zijn vergeleken bij de echte schandalen, zand in onze ogen. Alle oorlogen in de laatste 100 jaar (en waarschijnlijk daarvoor ook) zijn met valse voorwendselen gestart, aanslagen zoals 9/11, Boston, London etc. etc., zijn allemaal anders verlopen dan ons wordt voorgehouden. Als wij als burgers morgen massaal fiat valuta niet meer als geld accepteren valt alles in elkaar en heeft de elite niets meer, aan alle onschuldige slachtoffers die zijn gevallen (en op dit moment nog vallen) mede omdat wij te egoïstisch zijn valt niets meer te doen. We accepteren het koningshuis in Nederland, een veel groter schandaal in ons land kan ik me niet voor de geest halen, maar ik zie weinig openbaring bij de massa.

   Je mag pas van openbaringen spreken als de massa door heeft hoe erg we werkelijk voor de gek worden gehouden.. En dat is nog lang niet aan de orde. We praten liever over homorechten in Rusland, wat een schandaal is dat toch. Wat zou de werkelijke reden zijn dat Mein Kampf in veel westerse landen een verboden boek is? Bang voor herhaling? Of bang dat we teveel kennis nemen van de propagandatechnieken van Hitler? Propagandatechnieken die tot op de dag van vandaag door veel “leiders” worden gebruikt, Hitler is een groot inspiratiebron voor de elite, maar het is vast niet waar dat diezelfde elite zo nauw samenwerkte met de nazi’s en eigenlijk hetzelfde plan heeft.

   De Grote Leugen (Duits: Große Lüge) is een propagandatechniek. De term werd bedacht door Adolf Hitler en hij noemde het in zijn autobiografie Mein Kampf “een zo kolossale leugen dat niemand zou kunnen geloven dat iemand de waarheid zulk grof geweld aan zou doen”.

   Madman zei het goed in de eerste post op het bovenstaand artikel. De mensen die de waarheid zien en verkondigen zijn complottheoristen, en die zijn niet helemaal goed in de bovenkamer. De echte openbaring zal dus pas plaatsvinden als het voor velen te laat is, en uiteindelijk maar goed ook. De PVV is in de peilingen de grootste partij in NL, dus de meeste Nederlanders zijn het er mee eens dat grenzen gesloten moeten blijven en dat we een streng immigratiebeleid gaan voeren? Dus anno 2014 maakt het voor een mensenleven nog steeds uit waar je geografisch gezien geboren word (wat een vooruitgang), makkelijk praten als dat Nederland is. Maar na honderden jaren overal alle rijkdom te hebben gestolen moeten we nu onze grens wel stevig dichthouden. Als het zo doorgaat staan wij over 5 jaar massaal in de rij om een ander land binnen te mogen. Ooit krijgen we vanwege deze individualistische en egoïstische levensstijl de deksel keihard op de neus. En het lijkt erop dat ooit niet meer zo lang gaat duren, maar tot die tijd houd het volk het maar al te graag in stand, we willen namelijk zelf in sprookjes blijven geloven, is een stuk gemakkelijker, en bovendien hoef je niets in te leveren. Eerst ik, dan ik, en dan de rest. Dus zolang we niet massaal de messen slijpen, hooivorken uit het vet halen, spijkers door honkbalknuppels slaan, schietijzers oliën als voorbereiding op een totale revolutie zal er niets veranderen, althans, niet in ons voordeel. Ook tegen de EU stemmen zal niets uithalen.

   Misschien moeten ze komende week bij SBS6 Utopia van de buis flikkeren en bijvoorbeeld de drie delen van de docu Zeitgeist laten zien…….

   1. “Hitler is een groot inspiratiebron voor de elite,”

    Zeker, maar de wortel zit eronder. Namelijk het Darwinisme. Zowel de Hitlers als de – laat ik het zo zeggen – ‘anti-Hitlers worden en werden gedreven door het Darwinisme.

    Dat Darwinisme zit verkankerd door de hele maatschappij. Iedereen heeft zich neergelegd bij het idee van het recht van de sterkste. Vandaar ook die bonuscultuur, die is gebaseerd op het idee van de apenrots.

    Het is het nieuwe geloof / de nieuwe Bijbel: er bestaan geen normen en waarden. Het gaat maar om 1 ding: Zoveel mogelijk uit je korte leven halen, en het ego voorop.

    Vroeger waren alle pijlen gericht op de ‘ongelovigen’. Tegenwoordig op de ‘losers’.

    Het Darwinisme / materialisme gaat de komende decennia / eeuwen dusdanig toenemen, ten koste van metafysische normen en waarden, dat er een strijd van allen tegen allen gaat ontstaan.

    We ain’t seen nothing yet…

    1. Jazeker Yoep. Maar uiteindelijk moet je nog veel verder terug in de tijd voor de eerste wortel, of het zaadje. Ook Darwin is laat en heeft minder bekendheid en minder in de praktijk ten uitvoer gebracht. Tuurlijk was Hitler niet de bedenker van vele van zijn idealen, ook hij was weer geïnspireerd door mensen uit het verleden. De grootste leugen in de geschiedenis is nog altijd religie. Echter is hij de laatste in de geschiedenis die als persoon een dergelijke stempel op de mensheid heeft gedrukt, toch willen we daar ogenschijnlijk niet genoeg van leren (behalve de uiteindelijke machthebbers dan).

 11. Het addergebroed (bankiers) zit stevig in het zadel. Ze slagen erin om elke weerstand tegen hun te breken. Kijk maar naar Goud, wat de oorsprong van het geld is, ofwel geconserveerde arbeid opgeslagen in een vaste vorm.
  Nu kunnen de bankiers met een simpele druk op het toetsenbord onbeperkte hoeveelheden “papier geld” creeren.
  De bankiers manipuleren en beinvloeden de markten op grote schaal, denk aan het libor-schandaal. Het enige doel wat de bankiers hebben is zelf zoveel mogelijk zich te verrijken, uiteraard ten kosten van de gewone burgers. Die burger wordt bestolen dmv inflatie (en belastingen) verliest zijn spaargeld elke waarde. Met de gulden kon meer worden gekocht als met de huidige Euro…..,dat zegt genoeg.

  Weg met papier en terug naar de oorsprong (edelmetaal), dat kan niet worden geprint, maar alleen door zeer harde arbeid worden verkregen.
  Hiermee kunnen de bankiers niet zichzelf verrijken en behoud de burger zijn koopkracht.

  Weg met het corrupte financiele systeem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: