Steeds meer mensen in Nederland slaan aan het beleggen. De coronacrisis, lockdowns en de lage spaarrente hebben Nederlanders de laatste jaren naar de aandelenmarkt gedreven.

Voor een groot deel van deze mensen is beleggen in crypto, aandelen, CFD, obligaties of andere soorten aandelen compleet nieuw. Daarom lees je in dit artikel meer over wat je moet weten over beginnen met beleggen in 2022.

Weet waarin je je geld investeert

Als eerst is het goed om je te verdiepen in datgene waar je in gaat beleggen. Er is zoveel keuze op de aandelenmarkt dat je een duidelijke keuze moet maken. Ben je van plan om in cryptocurrency te beleggen? Of kies je toch liever voor traditionele aandelen of misschien wel het interessante trading in Contract For Difference (CFD)? Waar je ook voor kiest; het is belangrijk om veel kennis op te doen voordat je begint met beleggen. Waarom je dat moet doen? Simpel: alleen op die manier weet je waar je geld naartoe gaat en heb je kans om geld te verdienen met beleggen. Er zijn nog steeds te veel mensen die blind geld investeren in crypto of CFD wat uiteindelijk zonde is voor je eigen rendement. Je hoeft heus geen expert te zijn; zolang je maar een beetje weet wat je doet.

Begin op jonge leeftijd met beleggen

Uit divers onderzoek blijkt dat het vooral jongeren zijn die beginnen met beleggen. Als je zoveel mogelijk uit je beleggingen wilt halen, is het aan te raden om op een jonge leeftijd ermee te beginnen. Het is dus ook niet heel vreemd om te zien dat het juist jonge mensen zijn een deel van hun geld hiervoor gebruiken. Daarbij wordt ook gekeken naar de ontzettend lage spaarrente. Momenteel levert het (vrijwel) niets op wanneer je je geld op de bank laat staan. Voor sommige bedragen moet je zelfs geld betalen, wat ontzettend oninteressant is voor jongere mensen. Daarom kiezen zij er massaal voor om te beginnen met beleggen. Dit jaar is daar de perfecte timing voor.

Beleg altijd voor op de langere termijn

Succesvol beleggen doe je altijd voor de langere termijn. Natuurlijk zou je het liefst binnen nu en een week bakken met geld verdienen aan je CFD of aandelen. Zo werkt het helaas niet. Wanneer je op de langere termijn belegt, heb je altijd meer kans op een beter rendement. Het gaat in die tijd zeker een keer gebeuren dat je geld minder waard is dan je had gehoopt. Toch moet je proberen om je niet te laten leiden door de schommelingen op de markt. Dat is een van de valstrikken waar menig beginnende belegger intrapt om vervolgens sneller te stoppen dan handig is. Uit de geschiedenis in de praktijk blijkt dat de markt zich vrijwel altijd herstelt.

Zorg voor een gevarieerde beleggingsportefeuille

Om je kansen nog groter te maken, is het aan te raden om te kiezen voor een gevarieerde beleggingsportefeuille. Zet je geld niet in op één soort aandeel of één CFD, maar begin direct met spreiden. Mocht er ergens wat misgaan dan is de kans groot dat je niet direct al je geld kwijt bent. De aandelenmarkt en cryptomarkt is volatiel, waardoor je beleggingen de ene dag veel waard kunnen zijn en de andere dag bijna niets. Daar moet je echt rekening mee houden. Daarom is het aan te raden om alleen geld in te leggen dat je eventueel kunt missen. Denk aan geld dat je anders op de spaarrekening had gezet, niet aan geld dat je nodig hebt om je huur te betalen. Je kunt aan de slag gaan bij verschillende brokers en traders. Voor crypto is Bitvavo bijvoorbeeld populair; bij CFD is Plus500 een aanrader.

Houd de markt altijd in de gaten bij beleggen

Tot slot is het goed om te weten dat je altijd de economische markt in de gaten moet houden – in hoeverre dat kan. Er zijn namelijk veel externe factoren die van invloed zijn op de beurzen. Neem bijvoorbeeld de actuele situatie in Oekraïne. De aanvallen van Rusland zijn zichtbaar op de aandelenmarkt. Daar merken we ook in Nederland veel van en niet alleen op de aandelenmarkt. Dit soort situaties zijn niet te voorspellen, maar kunnen wel gebeuren. Neem bijvoorbeeld ook de pandemie van de afgelopen jaren. Zolang je met een open blik, zonder emoties en met voldoende kennis mee gaat doen met beleggen is investeren in een CFD, crypto of traditionele aandelen zeker iets voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: