Begint de nieuwe eurocrisis na de Franse verkiezingen?

Het zijn spannende tijden in Europa. Dat zijn het natuurlijk wel vaker geweest, met Griekse crisis en dergelijke, maar momenteel gaat alle aandacht uit naar de Franse verkiezingen. In de laatste peilingen blijkt dat het allemaal erg dichtbij elkaar ligt. Er staan 4 presidentskandidaten allemaal zo rond de 20% in de peilingen scoren. En van die 4 zijn er 2 die zomaar voor weer een nieuw begin van de eurocrisis kunnen gaan zorgen.

Wie zijn dat dan?

Natuurlijk is de bekendste Marine Le Pen van het Front National. Een zeer rechtse partij en absoluut tegen een verdere Europese integratie. Aan de linkerkant is het Jean-Luc Mélenchon. Ook die in geen voorstander van de Europese Unie. Op zondag 23 april mag het Franse volk naar de stembus. Wel voor de eerste ronde, want het is inmiddels al vrijwel zeker dat niemand van de kandidaten een meerderheid zal behalen (wat wel nodig is). Op 7 mei mag de Franse bevolking dan opnieuw naar de stembus. Daar wordt dan gekozen tussen de eerste twee winnaars van de eerste verkiezing.

Hoe staat het er precies voor?

Momenteel krijg kandidaat Emmanuel Macron zo’n 23% van de stemmen, volgens de laatste peilingen. Macron is overigens positief over Europa. Le Pen schommelt nu rond de 23%. François Fillon (conservatief rechts) heeft 19% van de stemmen en de extreem-linkse kandidaat Mélenchon scoort ook zo rond 18% van de stemmen.

Uit de euro?

Le Pen, de meest bekende van alle kandidaten heeft al laten weten dat ze net als het Verenigd Koninkrijk een referendum wil gaan houden over een vertrek uit de Europese Unie. Le Pen gaat zelfs zover dat bij een mogelijke Frexit ook een exit uit de euro komt. In dat geval zal wellicht de Franse Franc weer terugkeren.

Extreem rechts of extreem links

Ook de extreem linkse kandidaat Mélenchon zou zomaar een vertrek uit de EU kunnen overwegen. Bij winst van Melenchon wordt er in ieder geval een zeer nationalistische en protectionistische weg ingeslagen. Zo wil hij geen vrij verkeer van goederen meer binnen de EU (om lokale productie te beschermen), herinvoering van de 32 urige (vier daagse) werkweek, het minimumloon verhogen met 16% en de pensioenleeftijd op 60 zetten. Al met al is er dus momenteel (over rechts of over links) ongeveer 50% kans op een mogelijke nieuwe eurocrisis.

5 reacties

  1. Kortom, voor de politieke en economische stabiliteit moet je bij het politieke midden wezen. Ik denk dat Europa op dit moment echt geen politieke crisis kan verdragen, juist nu de situatie met Noord-Korea aan het escaleren is en in het Midden-Oosten de boel ook op scherp staat. Ik heb het gevoel dat de Derde Wereldoorlog al aan het uitbreken is.

    1. Of dat er door IS een aanslag gepleegd wordt in Frankrijk zo vlak voor de verkiezingen, dan zal Le Pen wellicht een absolute meerderheid halen. In dat geval moet je niet raar van opkijken dat Geert Wilders toch gaat (mee)regeren.

  2. Het is te hopen dat Frankrijk de dictators in Brussel gaan uitschakelen. De dictatuur van Juncker, Tusk en hun trawanten is beangstigend. Engeland is bevrijd uit de EU gevangenis.. nu Frexit en dan Nexit

  3. Het is geloof ik constant spannend. Verkiezingen in GB is spannend. Verkiezingen in NL is spannend. Verkiezingen in France is spandend. Verkiezingen in Italie is spannnend. De EU moet een nervous brake down en een burnnout van jewelste hebben. Helemaal niet spannend. Als je toch ziet hoe berichtgeving wordt gemanipuleerd en er puur propaganda wordt gemaakt voor het neoliberalisme dat is met geen pen te beschrijven. Ook hier in Nederland is het journalistiek totaal onwaardig. NRC en VK zijn propaganda blaadjes die niets met onafhankelijke journalistiek heeft te maken, bekend bij iedereen die logisch kan nadenken. Maar dat zieke Gutmensch gedrag is constant aanwezig voor en na verkiezingen bij NRC en VK. Maar die achterbakse Telegraaf en in mindere mate AD spannen de kroon betreft schijnheilige berichtgeving. 4 maanden voor de verkiezingen poeslief schrijven over VVD en de parels die we, lees werkgevers, zogenaamd hard nodig hebben en na verkiezingen opeens weer schijnheilig gaan doen hoe erg het wel niet is deze vluchtelingen en opeens integriteitkwesties van de VVD beschrijven Hoe groot is je plaat voor je kop om te denken dat mensen zoiets niet doorzien. Daarom helemaal geen spannende tijden, media bepaalt en niet anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: