Begrotingsbudget Japan 2010: 700 Miljard euro

De centrumlinkse regering in Japan heeft een ontwerpbegroting van ruim 700 miljard euro goedgekeurd. Met het recordbudget wil premier Yukio Hatoyama meer overheidsgeld investeren in de koopkracht van de gezinnen. De begroting gaat uit van een economische groei van 1,4%.

De begroting beslaat de periode van april 2010 tot maart 2011 Het is het eerste budget van Hatoyama sinds hij in september aan de macht kwam. Volgens de premier illustreert de begroting de politiek van verandering die zijn regering wil doorvoeren.

Hatoyama wil naar eigen zeggen het overheidsgeld “meer aan de mensen geven en minder in beton steken”. Reeds tijdens de verkiezingscampagne had hij meermaals ingehakt op het beleid van openbare werken van de vroegere conservatieve regeringen en hun nauwe banden met industriële kringen.

Door de economische crisis moest Hatoyama echter enkele electorale beloftes inslikken, zoals de afschaffing van een taks op benzine. Toch raakte zijn regering het nog eens over uitgaven ten belope van 412 miljard euro, met een sterke klemtoon op sociale maatregelen. Daarnaast gaat 160 miljard euro naar de terugbetaling van schulden en 133 miljard naar terugstortingen aan de regio’s.

Omdat de belastingopbrengsten blijven slinken, wil de regering nieuwe obligaties uitgeven. Dat doet bij economen weer grote vragen rijzen over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Japan torst reeds een schuldenberg van 180 procent van het bruto binnenlands product, de hoogste van de geïndustrialiseerde wereld. De begroting moet nog goedgekeurd worden in de twee kamers van het Japanse parlement.

Via: De Tijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.