Belasting op spaargeld slechts kwestie van tijd?

29

Eind maart 2013 begon Meneer Teun dit artikel, genaamd: Let op: Uw spaargeld is in gevaar, met de volgende woorden: Voor alle mensen die denken dat het spaargeld weer veilig is na de geruststellende woorden van Dijsselbloem, artikelen van belangrijke economen en de zachte zinnen van de Radio 1 presentatoren, think again. Het komt eng dicht bij de waarheid, want het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voorgesteld om een eenmalige belasting van 10% te heffen op het spaargeld van de burgers in de 15 landen van de eurozone.

imf

IMF wil tax op Europees spaargeld

Express.be heeft even vertaald wat er nu precies staat in de Fiscal Monitor van het IMF en het lijkt erop alsof de belasting op Europees spaargeld slechts een kwestie van tijd is: “Het verleidelijke van zo’n belasting is dat ze kan worden geïmplementeerd vooraleer mensen zich er aan kunnen onttrekken en dat wordt verondersteld dat ze éénmalig is en ze het gedrag niet verstoord (en door sommigen als fair wordt beschouwd). (…) De belastingsgraad die nodig is om de schuldratio (ten opzichte van het bbp) van de landen terug te brengen tot hun niveau van 2007  vergt een heffing van ongeveer 10% op alle spaartegoeden van gezinnen met een positief netto saldo.”

Let op! Geld hebben kost geld

Het IMF ziet de belasting op spaargeld als een alternatief voor belastingverhogingen en bezuinigingen en volgens het desbetreffende rapport van het IMF is de belasting op sparen een ongebruikelijke, maar effectieve maatregel. Let op! Niet alleen geld lenen kost geld, ook geld hébben kost geld. De Zwitserse bank Credit Suisse liet eind vorig jaar overigens haar cliënten al weten dat het verstandig zou zijn om zo weinig mogelijk cash aan te houden.

Wie wil er nu nog spaargeld?

Het meest bizarre aan het hele verhaal is dat de IMF-economen verwachten dat het vertrouwen van spaarders niet zal worden aangetast door deze nieuwe maatregel. Wie laat er nu bij zijn volle verstand een deel van zijn of haar vermogen op een spaarrekening staan?? Natuurlijk is het handig om iets achter de hand te hebben om een rekening bij de bank, maar er komen steeds meer redenen om uw geld van de bank te halen. Het risico van een haircut van 10% zal menig burger een dikke vette kluis laten doen aanschaffen. In ieder geval wordt er via Google steeds vaker gezocht naar de definitie ‘kluis kopen‘.