Beleggen: risico´s en beloningen/Wat bracht 305 miljoen procent op?

´Asset Class Risk and Return Over the Last Decade (2010-2019)´ is wat Visualcapitalist ons vandaag brengt. We schrijven vrijdag 10 juli 2020. In ééń van hun gekende, immer schitterende visuele voorstellingen. Een infografiek zegt ook zoveel meer dan woorden, nietwaar? Wat zullen de komende tien jaar betekenen voor beleggingen? Want beleggen is vooruit kijken, minstens zes maanden. Zo moet je aandelenkoersen interpreteren. Ze drijven op verwachtingen. En die zijn meestal voor het dan komende half jaar verdisconteerd. Het mag duidelijk zijn dat aandelenbeleggers volhardend zijn. Echte believers in ´don´t fight the Fed´. Want die staat immers altijd achter je, is sinds tien jaar het adagium. Wordt het ´business as usual´ met opnieuw een decennium van alleen maar stijgende aandelenkoersen? Of…

Fed bouwt af

Die Fed, Amerikaanse centrale bank, is immers reeds vier weken het bezit op haar boeken lichtjes aan het afbouwen. Met toch reeds $248 miljard. Als deze weg verder gevolgd wordt, zidet dat er minder positief uit voor aandelen. De focus van een zeker deel van de beleggers is zeker ook verlegd naar de zogenaamde alternatieve beleggingen. Dat zijn dan goud en bitcoin (om van de andere coins nog niet te spreken). Goud heeft het vooral de laatste jaren uitstekend gedaan, veel beter dan aandelen. En bitcoin spant de kroon sinds 2009/2010, over de laatste tien jaar. Maar beide investeringsklassen zitten niet in onderstaande vergelijkingen begrepen. De beste beleggingen van de afgelopen tien jaar zijn dan Amerikaanse aandelen, en aandelen die dividenden uitkeren. Met bedrijfswinsten die een flinke knauw gekregen hebben door de Coronacrisis, is het weinig waarschijnlijk dat dit het komende decennium nog zo zal zijn. Of de positivo´s die een V-vormig economisch herstel verwachten zouden het bij het juiste eind moeten hebben.

Back to the future

De goudprijs startte 2010 aan $1275 en stond einde 2019 aan $1519. Dat is een return van 19 procent. Heel mager vergeleken met genoemde aandelen. Die tussen 11 en bijna 12 procent jaarlijks opleverden, teruggerekend. Kijken we echter verder terug, tot het jaar 2000, dan is het plaatje al heel anders. Dan zagen we de goudkoers stijgen van $450 tot de $1800 van vandaag. Een return van maar liefst 400 procent oftewel 20 procent jaarlijks. De vergelijking met bitcoin (BTC) is echter pas echt hallucinant. In 2010 noteerde BTC aan $0.003 en in juli 2020 is dat $9150. Dat is 305 miljoen procent!! Waarmee het alle beleggingsklassen in de geschiedenis overtreft. Met de onzekerheid die het Coronavirus dat opnieuw de kop opsteekt brengt. Met de reeds historisch hoge aandelenkoersen (de langste stierenmarkt in de geschiedenis is tien jaar). Met bitcoin dat goud stilaan vervoegt als veilige vluchtheuvel… Wat verkiest u als belegging voor 2020 tot 2030? Laat het ons vooral weten!

Klik hier voor de ware grootte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: