Schaamteloos. Schandalig. Schofferend. Schurkachtig. Super–opportunistisch. We kunnen de uitspraken van Pieter Timmermans, de topman van het VBO niet anders benoemen. Met zo’n woordvoerder, die zo’n gedachtengang heeft? Dit is niet meer het Verbond van Belgische Ondernemingen. Eerder een Verbond van Belgische Opportunisten! Met zulke werkgevers is het nauwelijks een wonder dat werknemers opnieuw een nationale staking houden, op woensdag 13 februari 2019. Vakbonden voorspellen dat de omvang van deze staking ‘ongezien‘ wordt.
Wat zegt het VBO eigenlijk?
‘De index staat in de weg van klimaatoplossingen.’ En: ‘Als we willen dat mensen hun gedrag aanpassen om het klimaat te redden, kunnen de lonen niet automatisch mee stijgen met nieuwe milieutaksen.’ Alsof het Verbond van Belgische Opportunisten ook maar één mallemoer geeft om dat klimaat. Neen, het is het zoveelste excuus om de automatische indexering van de lonen te dwarsbomen. Dit verworven recht door werknemers sinds decennia is altijd al een doorn in het oog van de werkgeversorganisatie geweest. Maar het is niet alleen het VBO dat opportunistisch is en zelfzuchtig. Er is ook prins Laurent die bij de premier aandringt even zijn 50 miljoen euro terug te halen. Nu die toch naar Libië vertrekt op dienstreis. Een investering van de prins (broer van koning Filip) die verkeerd liep. De man zit eeuwig in geldnood ondanks een uitkering van 225.000 euro per jaar. Tja, Ferrari rijden, zelfs op kosten van de gemeenschap, is een dure hobby. Zulke zaken steken in de ogen, van de burgers van een land waar het leefloon onder de Europese armoedegrens ligt.
Sneer naar de oppositie
Verder is er ook nog de voorzitter van de CD&V, de katholieken. Hij durft het aan te beweren: “Extreemlinks heeft de klimaatbeweging gekaapt.” Gekààpt zegt hij! Terwijl alléén maar alles links van het politiek centrum het gigantische probleem van de klimaatverandering op de agenda tracht te krijgen.
Minachting
De katholieken dus, met een minister van Werk die verklaart dat Belgen boven hun stand leven. En een burgemeester van de rechtse regeringspartij NV-A die de protesterende klimaatspijbelaars van Climate Justice now! ‘verwend’ en ‘naïef’ noemt. Die Belgen zijn nu zeer boos en ‘de politiek’ zal het geweten hebben.
Het broeit al heel lang in Belgenland
Je kunt een ezel belasten met een zware lading te moeten dragen. Die lading kun je telkens verzwaren, maar slechts tot een zeker punt. Eens dat bereikt, staat die ezel stil en verzet geen poot meer. Al sla je hem dood, nog verder bewegen doet hij niet. Hij voelt namelijk van nature aan wanneer het teveel is. Zo is het de Belgische werknemer vergaan na de afgelopen jaren. De belastingen zijn er ook van de hoogste ter wereld. Alsof de crisisjaren van tien jaar geleden nooit zijn gestopt. Het is niet de eerste staking in dat land van malcontenten. En het valt te betwijfelen of woensdag 13 februari de laatste wordt. Het gros van de werkende bevolking klaagt over veel te hoge werkdruk. In veel sectoren is die onhoudbaar geworden, naar verluid. De arbeidsproductiviteit is aan haar top gekomen.
Wie allemaal is boos en ontevreden?
Het bedienend personeel van de distributiesector zoals Lidl. Verkeersleiders van de nationale luchthaven. De postbedelers en andere personeelsleden van Bpost. Al het treinpersoneel van de nationale spoorwegen. Iedereen die in de zorgsector werkt. En uiteraard ook de schoolgaande jeugd van het land. Die komt vaak twee keer per week de straat op om echte aandacht te eisen voor het milieu. Beter is de vraag te stellen wie van de Belgen niét boos en ontevreden is…
Goed artikel Joost ik wist niet dat bij de Zuiderburen ook zo langzaam aan de tax aan het bereiken is. Ik wist wel dat men een jaartje of twee geleden, heel veel dingen heeft verzwaard qua lasten. Heb eens een heel lijstje gezien van verzwaringen en dat zag er indrukwekkend uit(..). In België zijn dingen ook best wel krom, er zijn er genoeg die barsten van het geld daar. Maar zoals je wel weet zijn de contrasten er ook heel groot, de mooiste villa naast de grootste bouwval.
Dank u Modern TMT, helaas wel ja, ook daar slaat de tweedeling van de maatschappij in arm en rijk toe, en de middenklasse? Een aantal kan zich opwerken maar het merendeel glijdt af. Ze verschuiven mensen naar ik uit absoluut betrouwbare bronnen verneem, en zeker de 45 plussers (jawel) van werkloosheid naar leefloon. En dat is daar dus echt de bodem (nou ja, er zijn ook nog heel wat daklozen, zij die zelfs niet de moeite doen of niet meer in staat zijn het 45ste formulier en kopie en attest binnen te brengen, en wie geeft ze ongelijk…) Proximus, telecommaatschappij voor 51 procent van de Belgische staat? 1800 of 1900 mensen aan de deur, de iets ouderen (ben je dus reeds als veertiger!), en 1250 aanwervingen (jonge, kneedbare werknemers, vaak schoolverlaters, helemaal méé met de laatste techniek, krijgen ze nog subsidie voor). Liever dan het bijscholen van de eigen werknemers. Let op die 51 procent staatseigendom hé, en dan hoor je regeringspartijen verontwaardigd doen op tv over wat een schande, terwijl ze dus de meerderheid der aandelen bezitten…
Wat is concreet het verschil met de brave noorderburen?
Zijn Nederlanders niet ook diep ontevreden over van alles en nog wat? Hebben zij niet ook een politieksysteem waarvan de visie niet verder reikt dan de eerstvolgende verkiezingen?
Al acht jaar aangevoerd door een MP die het brevet van betrouwbaarheid zeker
niet verdient.
Moeten we het nog over het failliete, gecommercialiseerde NL zorgstelsel hebben, het duurste Koningshui van de wereld, de bevoorrechte positie van grootagraaiers en multinationals,
de volkomen scheef gegroeide pensioenstelsel, de ‘flexibele’ arbeidsmarkt, met
danig verminderde bestaanszekerheid voor miljoenen gezinnen, de ernstige
woningnood?
Ook hier schijnheilige pogingen om het ‘klimaat te redden’, uiteraard voor rekening van de consument/belastingbetaler, want het is nu ‘vijf vóór twaalf’. Lachertje. Want hetzelfde argument werd al zowat een halve eeuw geleden gebruikt, vanwege het ‘milieu’ en de ‘zure regen’. Wat gebeurde ermee? Gescheiden vuilophaal, hogere energiebelastingen en het verbod op roken in het vliegtuig. Kwam er iemand op het idee om het roken VAN vliegtuigen zelfs maar te ‘ontmoedigen’?
Nee, het enige verschil tussen België en Nederland zit ‘m in de performance van het ongenoegen. In België maken zelfs de main streams melding van zaken die in het verdeeldeNederland onder de koolbladeren (moeten) blijven.
De Belgen zijn, net als de Fransen, bereid om voor hun rechten ouderwets de straat op te gaan, terwijl de ‘kritische’ Nederlander zich liever verschuilt achter het toetsenbord.
Helemaal mee eens. Ik begrijp ook niet goed waarom de gemiddelde Nederlander zo gedwee is geworden, vroeger stonden we toch anders bekend. Ik vind Nederlanders ook preuts geworden. Ook dat was vroeger wel anders. Laten we ons zo makkelijk beïnvloeden?. Het lijkt er wel op. Waarschijnlijk gaat het hier het gros nog goed genoeg.
Overigens stoor ik me steeds meer aan het bewust onder de pet houden van “nieuws”. Wel een hoop commerciële onzin op die tv en internetkranten.
En laten we niet vergeten dat de “oneerlijke” concurrentie op de arbeidsmarkt die de lonen laag houd dat enkel goed is voor de aandeelhouders maar niet voor de werknemers. Vroeger kon een postbode een gezin met vrouw en kinderen onderhouden in een sociale-huurwoning. Maar die tijd is voorbij. De concurrentie op de laagbetaalde banen is moordend geworden door mensen uit het Oostblok, Midden-oosten en Afrika. De taxi-markt is ook compleet veranderd door nieuwe chauffeurs en diensten als Uber. Vrachtwagen-chaufeurs hebben grote moeite zich staande te houden ten opzichte van de Oostblokkers, net zoals de bouwvakkers tegenover polen, want 30 euro per uur is niet meer de norm maar 15. En wie werkt er nog in de land en tuinbouw? Eigenaren, managers en Oost-blokkers. Wellicht een idee om ons economisch model uit 1700, toen de stoommachine werd uitgevonden, eens tegen het licht te houden? Want de eeuwige groei van 5 tot 10% houd een keer op. Dat werd wel duidelijk door de club van Rome begin jaren 70 en daar is bedroevend weinig mee gedaan. ALAAF binnenkort weer carnaval.
Tja Hein, dat is globalisering, dat zijn open markten. Maar laat ons het ook eens van een andere kant bekijken. Voor het eerst krijgen de armere landen en economieën ook een kans. Die gewezen ‘Oostblokker’, die sukkelaars uit het Middenoosten en Afrika? Was er vroeger niks, dan is er nu ‘iets’. Zeer weinig nog en werk in meestal schandalige omstandigheden, zeker. Door het internet beseffen ze ook dat er méér is. Het gebeurt allemaal omdat multinationals die mensen nodig hebben, om arbeid goedkoop te houden. Zij profiteren het meest, die mensen het minst. En wij? Het gebeurt allemaal op onze kap, inderdaad. Wij moeten onze verworven rechten delen, terwijl we het zelf moeilijk hebben. Het is wat kort door de bocht maar tja, ik vrees dat we ermee moeten leren leven? Maar je ziet de weerstand hé, de gelehesjes, de jeugd die van zich laat horen; de middenklasse vooral ziet zich afglijden naar beneden, en pikt dat niet. Er stààt nog e e a te gebeuren, als je ’t mij vraagt…?
Hallo Joost, dank voor uw reactie. Die Slowaken die bij een hele goede vriend van mij inwonen zijn helemaal niet blij met het werk hier in Nederland, die kome puur hier voor een beter loon! En niet omdat ze Nederland zo leuk vinden! En hoeveel Polen komen terug in de kassen omdat ze Nederland zo leuk vinden? Precies nul! En hoe toevallig komen er bijna uitsluitend jonge mannen uit Afrika? Die hier komen om geld terug te sturen? Let op! geld terug sturen dat kan ook een uitkering zijn. En die “kinderen” zijn helemaal niet meer welkom in hun geboorte land.
Ja Joost, die globalisering daar hebben we helemaal niet democratisch voor kunnen kiezen, die is ons door de strot gedrukt. Net zoals de EU en de Euro en de afschaffing van het referendum.
Welke verrijking? Eerwraaken? Eermoorden? Explosie van mesaanslagen? Vrouwen die niet meer veilig over straat kunnen gaan of zelf (in Oostenrijk, doekjes om moeten doen)? Dat is verrijking? De biodiversitiet sterft uit, maar de mensheid is een plaag.
Nou nee, zeker in het geval van Afrikanen die warmte gewoon zijn, ik zou ook niet happy zijn. Zuiver voor het geld, inderdaad, maar hoe zou u zelf zijn? Je wordt ergens geboren, hebt daar niet om gevraagd, en dan moet je ’t maar zien te rooien. Als zevende kind in Tunesië of als enig kind van een rijke ondernemer in Duitsland. Je neemt de kansen die je ziet, die er zijn, of maakt zelf je kansen. Die globalisering is er versneld gekomen door de van van de Muur (in 1989) en een maar jaar later de opkomst van China, nu de tweede grootste economische macht in de wereld. Je moet het maar kunnen hé? Slimme ondernemingszin, hard werken, veel sparen, goed bestuur en ook blijvend bestuur (!) met 5 jaren plannen die ze ook nog eens halen of overtreffen.Al moet je cijfers altijd en zeker uit China komend met een korrel zout nemen. Maar toch. Wat de afschaffing van dat referendum betreft, zoals u het noemt: vergeet niet waar de Britten voor gestemd hebben en wat in maart 2019 gerealiseerd wordt in principe. ‘Het volk’ hééft mogen kiezen, et voilà: een politieke, economische en financiële Gordiaanse knoop is het gevolg. (Ben trouwens nog altijd niet overtuigd dàt de Brexit er komt, eerst zien en dan geloven zeg ik.) Terugdraaien kunnen we de geschiedenis niet, dus maar het beste ervan maken? En u weet ook: eender welke kleur, afkomst, sexe of ras, uiteindelijk wil ieder mens maar één ding. Gelukkig(er) worden. Een beetje vooruitgang maken in het leven. Voor alle ouders zeker ook: dat hun kinderen het beter hebben dan zij zelf. Ik zou het allemaal niet te zwart inzien. Dat een Zweeds meisje van 15 een ganse generatie schoolgaande jeugd (maar ook ouderen, mensen van alle rang en stand en leeftijd) kan inspireren; dat er een beweging als in Frankrijk de Gelehesjes opkomt in no time; dat buurland België een dag lang plat lag dankzij vakverbonden,geeft mij persoonlijk toch hoop voor de toekomst.’We’ zijn nog niet verslagen Hein, tenzij we dat zelf gaan denken natuurlijk… Dank voor uw reacties en nog een prettige avond!