Faber: ‘Bernanke houdt de geldkraan open’

dollarsIs het een wonder? Wij dachten van niet. Eens de toevloed van ‘funny money’ – nog steeds 85 miljard dollar per maand – stopt of verminderen, riskeren de beurzen wereldwijd (fel) te zakken. Dat wil de professor beslist niet want zoals hij zelf ooit zei: ‘stijgende beurzen maken dat mensen zich goed voelen en dan gaan ze meer spenderen’. Dit is tevens een uitgelezen moment om onze vijfde en laatste gast te introduceren in de reeks “Eenzame roependen in de woestijn”. Het is de Zwitserse auteur, ondernemer en investeringsanalist Dr Marc Faber. Hij heeft namelijk een opvallende mening over Ben Bernanke’s Quantitative Easing. Waar zo goed als de hele de beleggerswereld verwacht dat QE afgebouwd en ooit zelfs gestopt zal worden, denkt Dr Faber dat er juist méér dollars zullen bij komen in de toekomst!

Marc Faber a.k.a Dr. Doom

Op veel gebieden heeft Marc Faber een negatieve visie, wat hem zelfs de bijnaam Dr Doom heeft opgeleverd.  Maar hij zat wel juist met zijn call indertijd voor een beurscrash in 1987. Tapering ziet hij niet zo snel gebeuren. Dat er vooralsnog geen tapering in het verschiet ligt, blijkt ook uit het feit dat de Permanent Open Market Operations van de Federal Reserve vooralsnog wordt doorgezet. Lees hier hoe Faber overigens over centrale banken, goud en kunst denkt.

Geen uitweg

De Federal Reserve kan geen kant meer op, “boxed in with no exit strategy” aldus Faber.  De vraag is niet of en wanneer QE vermindert zal worden, maar “at what point will they increase the asset purchase to 150 billion, 200 billion, a trillion dollars a month“.  Dit is precies wat de Doctor bedoelt met “QE Infinity”, Quantitative Easing tot in het oneindige. Kwantitatieve verrruiming die niet meer kan stoppen.

“Wij zijn de bubbel”

“We are the bubble” zegt Faber, “we have a colossal asset bubble and a debt bubble.  One day this asset inflation will lead us to a deflationary collapse one way or the other.  We don’t know yet what will cause it”… In 2012 zei ook ook al zoiets soortgelijks: Als belegger ben ik blij met Bernanke. Alles wat ik bezit stijgt in prijs. Als verantwoordelijke burger moet ik echter zeggen: het monetaire beleid van de Verenigde Staten, zal de wereld vernietigen.Hier Faber zelf nog even aan het woord :

[youtube id=”NN3o6nNxYfs” align=”center”]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.