Beppe Grillo heeft de kaarten in handen

21

Niet de Italiaanse centrumlinkse Pier Luigi Bersani of de centrumrechtse oud premier Silvio Berlusconi bepaalt het politieke landschap in Italië op dit moment. De onbekende Beppe Grillo, komiek omgeturnd tot politicus, is met zijn vijf sterren (M5S) beweging in één klap de belangrijkste man van Italië geworden. Met steun door het hele land, zowel Italianen in het noorden, midden als het zuiden van Italië en zowel links als rechts stemde op Grillo. Waarmee hij in een klap als individuele partij de meeste stemmen verwierf, terwijl het als coalitie (partijen vormen kartels voor verkiezingen) op plek 3 eindigde. Italianen hopen dat M5S verandering kan brengen in het oude, verrotte politieke landschap dat zetelt in Milaan.

Beppe grillo

5 sterren

De 5 sterren van M5S staan voor de belangrijkste uitgangspunten van de partij: Publiek toegang tot water, vervoer, ontwikkeling, milieu en toegang tot internet. Maar bovenal wil Grillo hij de keuze teruggeven aan de mensen. Een referendum over de euro, het nationaliseren van banken (plus het stopzetten van rentebetalingen op staatsobligaties) en afschaffing van staatsmonopolies zijn voorbeelden van hoe M5S weer de keuzes en de macht wil teruggeven aan de Italiaanse kiezer die allang was uitgekeken op de ‘oude’ politiek in Italië die vooral bekend stond vanwege corruptieschandalen. Brussel en Berlijn, waar men niet houdt van burgerlijke inmenging, zijn iet gecharmeerd van Grillo en waren voorstander van technocraat Mario Monti. Herman van Rompuy waarschuwde dan ook dsindagavond via Twitter dat het voor Italië onmogelijk zou zijn om af te wijken van het ingezette pad.

euHvR

Politieke macht

Met geen vertrouwen in zowel Bersani als Berlusconi heeft Grillo de touwtjes stevig in handen. Bersani moet volgens Grillo zo snel mogelijk opstappen en is een “deadman walking” die onmogelijk de nieuwe premier kan worden. Politieke commentatoren stellen dan ook dat Bersani in een drie dubbele verlies situatie zit. Met keuzes als: regeren met Berlusconi, aftreden, of opnieuw naar de stembus en waarschijnlijk verliezen is geen enkele optie echt aantrekkelijk voor de lijsttrekker van Partito Democratico (PD).

Opnieuw naar de stembus ?

Dat M5S op dit moment niet wil samenwerken heeft voornamelijk als reden dat het in een nieuwe stemronde waarschijnlijk alleen maar groter zal worden. Met een nog grotere basis en een mogelijke meerderheid zal het voor de partij makkelijker zijn om de controversiële partijpunten door te drukken, zonder dat men concessies hoeft te doen met de ‘oude politiek’. Zonder Grillo echter, die vanwege een strafblad (een dodelijk auto-ongeluk uit 1980) niet kan worden gekozen door het volk.

Tenslotte nog wat befaamde citaten uit de mond van Beppe Grillo (via de Financial Times):

On himself:“Beppe, you’re a great man!” someone shouted. “No, I’m just big,” Grillo replied, patting his belly.

On not standing for political office: “Italy’s had a comedian in power for long enough now. It doesn’t need another one!

On the power of protest: “We are part of a new Woodstock. Only this time the drug addicts and sons of bitches are on the other side!

On criminals who are also politicians: “Nearly eighty crooks in parliament—that’s about one crook in twelve. It’s worse than Scampia, the most dangerous Naples slum, which is infested by the Camorra, the Neapolitan mafia. There the criminals are only one in fifteen!

On the Roman Catholic church: “The churches are empty, signori, empty! No one is listening! No one! Our bishops go around with four bodyguards! If Jesus Christ had four bodyguards, they would never have put him on the cross!

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie