Niet de Italiaanse centrumlinkse Pier Luigi Bersani of de centrumrechtse oud premier Silvio Berlusconi bepaalt het politieke landschap in Italië op dit moment. De onbekende Beppe Grillo, komiek omgeturnd tot politicus, is met zijn vijf sterren (M5S) beweging in één klap de belangrijkste man van Italië geworden. Met steun door het hele land, zowel Italianen in het noorden, midden als het zuiden van Italië en zowel links als rechts stemde op Grillo. Waarmee hij in een klap als individuele partij de meeste stemmen verwierf, terwijl het als coalitie (partijen vormen kartels voor verkiezingen) op plek 3 eindigde. Italianen hopen dat M5S verandering kan brengen in het oude, verrotte politieke landschap dat zetelt in Milaan.

Beppe grillo

5 sterren

De 5 sterren van M5S staan voor de belangrijkste uitgangspunten van de partij: Publiek toegang tot water, vervoer, ontwikkeling, milieu en toegang tot internet. Maar bovenal wil Grillo hij de keuze teruggeven aan de mensen. Een referendum over de euro, het nationaliseren van banken (plus het stopzetten van rentebetalingen op staatsobligaties) en afschaffing van staatsmonopolies zijn voorbeelden van hoe M5S weer de keuzes en de macht wil teruggeven aan de Italiaanse kiezer die allang was uitgekeken op de ‘oude’ politiek in Italië die vooral bekend stond vanwege corruptieschandalen. Brussel en Berlijn, waar men niet houdt van burgerlijke inmenging, zijn iet gecharmeerd van Grillo en waren voorstander van technocraat Mario Monti. Herman van Rompuy waarschuwde dan ook dsindagavond via Twitter dat het voor Italië onmogelijk zou zijn om af te wijken van het ingezette pad.

euHvR

Politieke macht

Met geen vertrouwen in zowel Bersani als Berlusconi heeft Grillo de touwtjes stevig in handen. Bersani moet volgens Grillo zo snel mogelijk opstappen en is een “deadman walking” die onmogelijk de nieuwe premier kan worden. Politieke commentatoren stellen dan ook dat Bersani in een drie dubbele verlies situatie zit. Met keuzes als: regeren met Berlusconi, aftreden, of opnieuw naar de stembus en waarschijnlijk verliezen is geen enkele optie echt aantrekkelijk voor de lijsttrekker van Partito Democratico (PD).

Opnieuw naar de stembus ?

Dat M5S op dit moment niet wil samenwerken heeft voornamelijk als reden dat het in een nieuwe stemronde waarschijnlijk alleen maar groter zal worden. Met een nog grotere basis en een mogelijke meerderheid zal het voor de partij makkelijker zijn om de controversiële partijpunten door te drukken, zonder dat men concessies hoeft te doen met de ‘oude politiek’. Zonder Grillo echter, die vanwege een strafblad (een dodelijk auto-ongeluk uit 1980) niet kan worden gekozen door het volk.

Tenslotte nog wat befaamde citaten uit de mond van Beppe Grillo (via de Financial Times):

On himself:“Beppe, you’re a great man!” someone shouted. “No, I’m just big,” Grillo replied, patting his belly.

On not standing for political office: “Italy’s had a comedian in power for long enough now. It doesn’t need another one!

On the power of protest: “We are part of a new Woodstock. Only this time the drug addicts and sons of bitches are on the other side!

On criminals who are also politicians: “Nearly eighty crooks in parliament—that’s about one crook in twelve. It’s worse than Scampia, the most dangerous Naples slum, which is infested by the Camorra, the Neapolitan mafia. There the criminals are only one in fifteen!

On the Roman Catholic church: “The churches are empty, signori, empty! No one is listening! No one! Our bishops go around with four bodyguards! If Jesus Christ had four bodyguards, they would never have put him on the cross!

21 reacties

 1. Grillo, naast voormalig komiek, ook voormalig accountant. Een man met talent, laten we wel wezen. Het politieke en het financieel economische landschap is toe aan hervorming. En niet de burger. Van Rompuy is een fascistische technocraat en een tunnelvisionair. Het licht dat Van Rompuy ziet aan het einde van de tunnel is de Grillo-Express die met daverende snelheid op hem afkomt. Het is een gotspe dat de soevereine democratieen op het Europese vasteland telkens weer met voeten worden getreden door de Brusselse machtswellustelingen, de narcistische dienaren van de, door misbruik van burgers en plundering van regionale welvaart t.b.v. financials en multinationals ontstane, status quo.

  1. Goed gezegd houtskool, poeet dagge d’r bent. Alleen, Grillo is dan wel de grote winnaar, maar ook hij gaat het niet voor het zeggen krijgen. Het is niet Grillo die door van Rompoy en zijn psychopatenclubje in Brussel gevreesd moet worden, maar het Italiaanse volk.
   Zij hebben namelijk genadeloos afgerekend met Monti, de handlanger van de Europese elite. En ik ben ervan overtuigd dat deze electorale uiting van walging, van alles waar Europa voor staat, nog maar het begin is. De EU, en dus ook de euro, begint te wankelen en, zoals ik al bij herhaling heb aangegeven, het fatale moment komt steeds dichterbij.
   Dit, wat ik het fatale moment noem doet zich voor als er hier ( en in andere relatief rijkere eu landen ) alweer extra bezuinigingen en belastingverhogingen in hun maag gesplitst krijgen en teglijkertijd de geldkraan naar Italië, Griekenland en Spanje volledig opengedraaid wordt.
   Dan gaat er iets knappen bij zelfs de hardnekkigste euro-fundamentalisten. Is toch een realistisch scenario, dunkt mij. Niet dan?

   1. Hier heb je je gegrilde Bep :

    http://www.moneyweek.com/news-and-charts/people-in-the-news/profile-of-beppe-grillo-59439

    en @VB : weet je zeker dat JIJ geen italiaans bloed in je aderen hebt stromen, Civita Inquietados ?

    hihi

    Ps : voor mij is Beppie gewoon ‘controlled opposition’ ; zijn communistische ideëen getuigen daar zowieso van …

    Ik bedoel, àls hij dat NIET was, waarom hebben ‘ze’ dan géén ‘Pimmetje’ met ‘m gedaan-gnn..?

    U weet wel, vijf head shots met twee verschillende kliebertjes-ss-ssssttt …!

    1. Ktm, bedankt. Ik heb zuiver germaans bloed door mijn aderen stromen. Nee, even serieus, ik had vroeger bijna zwart haar ( nu schitterend grijs ) , lengte 1.86 ( nog niet gekrompen, en dat voor een 50 jarige ). Slanke taille, brede schouders. Wel een klein buikje, moet weer naar de sportschool. Ik dacht dat uit mijn stamboom blijkt dat ik deels een afstammeling ben van gevluchtte hugenoten en vermengd moet het bloed van stoere Hollandse boeren. Ook schijnt er Indisch bloed door mijn aderen te stromen ( drie generaties ), het aandeel daarvan zal op vijf liter bloed niet meer dan een kopje zijn. En dat alles resulterend in het schitterende product VB.

     1. Zit je mij te beschrijven? Alleen moet je hugenoten vervangen door Deens of Baltisch/Slavisch en is het bij mij een liter indonesisch bloed. Men ziet mij overal voor Rus aan. Niet als Nederlander in ieder geval. Maar ik ben dan ook heel kort en potig. Bij vliegen met Arke of KLM gaan ze altijd over in het Engels. Ik meen zelfs dat ik wordt gediscrimineerd in dat HOL-land… Zo van daar heb je weer een Pool… Auf wieder sehen na het tanken… zucht…

     2. Mijn zoon heeft een tijdelijk emailadres aangemaakt maar ik was vergeten te zeggen dat mijn echte naam daar niet in voor moet komen. Nou vind ik het niet zo’n probleem hoor, maar ik zet hem niet open en bloot op deze site. Kun jij een tijdelijk emailadres doorgeven, of heb je een goeie manier?

     3. Voordat mijn bericht door de moderatie komt, is dat emailadres weer vervallen…
      Stuur een email naar Koen met verzoek deze door te sturen naar mij. Koen en ik zijn kennissen want Koen zat in Brazilië…
      Koen, sorry, alles schijnt te kunnen op deze website behalve PM… die andere private message dus…

     4. Het is altijd fijn om te horen dat iemand goed in z’n vel zit !

      Al is dat hier en daar wat te ruim hihi … (buikje)

   2. De economische signalen zijn alarmerend, maar ik juich pas als het hele zaakje onderuit is gegaan. In Italie gaan ze het volk nu bang maken met hel en verdoemenis als je niet eurofiel stemt.

    Het systeem moet hervormen, en niet de mens.

    Na de crash moet er een groot proces komen waarin alle pushers (Kohl, Kok, Zalm, Van Rompuy, Barosso en alle EU ambtenaren) via een snelrechtprocedure de kans wordt ontnomen om dit soort kunstjes nog eens te flikken in de toekomst.

 2. Het is me nog niet helemaal diidelijk waar de man voor staat dan behalve die vijf vage speerpunten ( ligt aan mij, ben niet goed geinformeerd ). Maar, het lijkt me in ieder geval een principiële man, en wel op een radicale manier. Niet echt van geven en nemen. En dat deze man een sleutelpositie heeft doet me deugd. Eurofielen, die het liefst zo snel mogelijk hun volksvijandige politieke agenda doordrukken om hun droom van een Europese superstaat ( aangestuurd door de k-elite ) moeten lijdzaam toezien hoe er steeds meer zand geflikkerd wordt in de motor van de Europese integratie. En daar wordt ik nou blij van, Jezus wat zie ik die achterbakse lamzakken graag in het stof bijten,
  Alles wat het proces van verdere overdracht van Nederlandse soevereiniteit aan die eurofascisten in Brussel kan frustreren, en tegengaan moet toegejuichd worden. De prijs mag hoog zijn, ik heb er een langdurige recessie met politieke en economische chaos voor over. Dat is niet zo raar want he schrikbeeld van een gigantisch opgetuigd megalomane centrale macht in Brussel, zonder fasoenlijke democratische controle, zonder invloed van het volk, democratische vervreemding, maar met des te meer macht voor de eilite in de vorm van een tsoenami van lobbies. Deze lobbies gaan het probleem van de toekomst worden voor het volk. Zij gaan namens de elite de wetten dicteren, en niet meewerkende politici zullen bewerkt worden. Chantage, omkoping, afpersing en manipulatie zullen aan de orde van de dag zijn. En binnen een jaar zal geen politicus het nog in zijn hoofd halen weerstand te bieden. En dan is de eindfase bereikt. De macht is volledig aan de elite, en Brussel de hoofdstad van hun rijk.
  Logisch toch, dat je dat tegen elke prijs wilt voorkomen?

 3. Wat me nog het meeste stoord is dat de Eurofielen zowel politici als meelopers het Italiaanse volk in de MSM betitelen als lomperikken die clowns hebben gekozen o.a. van Baalen zei zoiets op BVN.
  De Europesche machten doen er werkelijk alles aan om hun natte EU droom staande te houden maar het begin van hun eidne lijkt in Italie te beginnen!

  1. Juist fluminis, een beoogd kanshebber voor de volgende bondskanselier in Duitsland noemde Grillo en Berlusconi ook al clowns. Een trap tegen de schenen van hun ‘mede Europeanen’, de Italiaanse burgers. Dus zo gaan we om met mensen en democratie blijkbaar. Neurenberg-2 voor dit tuig.

   Waarom? Omdat anders de hele eurozone door het putje gaat. Daarom wil men dat het klootjesvolk mainstream blijft stemmen, om hun megalomane project van veel voor enkelen en weinig voor velen in stand te houden.

   Het is namelijk een misvatting om iedereen aan het werk te houden met als enige doel het forceren van groei om een op schuld gebaseerd systeem in stand te houden.

   Je mag blij zijn dat je werk hebt, zegt men dan, terwijl het m.i. niets anders is dan moderne slavernij.

 4. Hoe dan ook moeten we van de bezuinigingspolitiek af en zorgen voor een ambitieus investeringsprogramma om de economie weer aan te zwengelen. Een Europabreed investeringsprogramma om massaal de overstap te kunnen maken naar duurzame energie, zodat wij onafhankelijk zullen zijn van fossiele brandstoffen, bovendien zorgt deze overstap voor volop economische groei en werkgelegenheid in heel Europa. En zo zullen onze schulden en begrotingstekorten smelten als sneeuw voor de zon.

  1. ” En zo zullen onze schulden en begrotingstekorten smelten als sneeuw voor de zon.”

   In welk stripboek heb je dat gelezen, Moin ?

   1. Waarom zouden dat sprookjes zijn? Het bedrijfsleven en de Arabische oliestaten kunnen best wel met een enorme hoeveelheid geld over de brug komen om de transitie naar duurzame energie mogelijk te maken. Wanneer deze transitie voor economische groei en werkgelegenheid zorgt, zijn we allemaal beter af. Ten eerste hoeft de hoge olieprijs dan geen problemen meer te veroorzaken, ten tweede zorgt juist economische groei voor begrotingsoverschotten en dalende staatsschulden.

    Het is ook de hoge olieprijs van rond de 110 Dollar per vat Brent Olie die de economische groei flink belemmert, een grote stok achter de deur om nu ook de overstap naar duurzame energie te maken.

 5. Ik geloof dat Moin dat gelezen heeft in het sprookjes boek geschreven
  door Wim Kokhals want die geloofde ook altijd in de sprookjes die hij iedereen wijsmaakte

 6. Eurofielen (neo-liberalen) zijn begaan met het strooien van de illusie ( en fiatgeld ) voor economische groei, bailout van banken, inflatie en stijgende aandelenkoersen… Aan de andere kant van de balans staat de massa voor het behoud van koopkracht, pensioen en spaargeld en rechten inzake pensioen gerechtigde leeftijd en arbeidsduur… Politici hebben reeds allle wensen van die eesten ingewilligd door borgstelling van die tweede groep die zij zogenaamd vertegenwoordigen. Deze crisis is bedoeld om het gewone volk opnieuw te beroven van hun rechten en bezittingen. Wat wij niet zien, is een historisch feit an sich; van hoe we zelf “gehypothekeerd” worden, gestroopt van burgerrechten, tot collectieve ( feodale ) schuldslaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: