Betalen àlle werknemers straks de Coronarekening?/Van crisis naar crisis

5

We borduren ongaarne voort op de column van onze populaire collega Gerrit Welbergen van een tiental dagen terug. Hij stelde daarmee de vraag ‘Wie betaalt de Coronarekening (…)’ Ongaarne omdat het opnieuw geen prettig onderwerp betreft. Hoewel: veel vrolijks zul je op Biflatie niet aantreffen. Niet dat wij als columnisten volgaarne zwelgen in het slechte nieuws. (Er wordt nogal eens geschoten op de brengers van onwelkome, sombere boodschappen. En voor Gerrit kan ik niet spreken maar ondergetekende is alvast géén pianist). Het onprettige nieuws waarvan heden konde is dan de oproep, stille of luide wenk, of eis, om werknemers (mee) die Coronarekening te voldoen. ‘Werkgevers vragen steeds vaker loonoffer van medewerkers,’ lezen we op Twentebusiness.news. ‘Loonoffers zijn niet onbespreekbaar – voor de werkgevers,’ is het onderwerp van deze podcast vandaag, 17 juni 2020. ‘Werkgevers dringen aan op loonoffers om ontslagen te voorkomen,’ meldt ook het fd.nl.

Biljoenen en miljoenen

Gerrits nieuwste column komt pas vanavond 20:00 online, maar hij schrijft daarin wel minstens één pertinente zin. ‘Financiële markten worden door centrale banken gesteund met biljoenen terwijl werklozen in de samenleving worden gesteund met miljoenen.‘ Wel in een lichtjes andere context, maar ondergetekende interpretteert (of leent) deze als volgt. Zeker is het Coronavirus zoals het reeds zes maanden woedt een deus ex machina van het ergste soort. Zeker heeft niemand schuld aan een virus of enige andere ziekte die niet man made is. De natuur kun je natuurlijk geen rekening presenteren. (Hierover kan gediscussieerd worden; of de aarde niet reeds genoeg geleden heeft onder onze ongebreidelde consumptiezucht en het extreme winstbejag van een handvol). Ménsen daarentegen wel. Het bedrijfsleven krijgt al veertig jaar lang kleine maar vooral grote presentjes. Reeds sinds de opkomst van het neoliberalisme in de jaren ’80. Uit de States en het VK. Vervolgens internationaal verspreid. Als een virus (!) meandert sindsdien die vermaledijde drift tot nemen van velen om te geven aan weinigen.

De grote jongens

Niet het MKB maar de grote jongens (en meisjes) bedoelen we. De miljarden die er ook vandaag weer overhandigd worden van overheidswegen. Aan de big corporations zoals een KLM, een Lufthansa; aan Brussels Airlines vast ook straks en aan Air France. Of zoals in het Verenigd Koninkrijk:

‘Part of Coronavirus (COVID-19)

Business support

Coronavirus (COVID-19) support is available to businesses

  • Loans, tax relief and cash grants are available
  • Employers can apply for staff to get up to 80% pay if they can’t work
  • Self-employed people can receive up to £2,500 per month in grants for at least 3 months’

Mes op de keel

En in de Verenigde Staten: een ‘$2 trillion aid package is expected to save jobs and bail out companies’ bloklettert The Financial Times. De titel van het artikel stelt het zelfs nog straffer: ‘When Washington Takes Over Business’. Zo ver gaat men daar in steun aan het bedrijfsleven. (Lang niet helemaal correct wanneer je het aan ondergetekende vraagt, maar kom.) The Wall Street Journal: ‘Worker salaries, once untouchable, are being slashed across a range of industries rocked by pandemic’. Persoonlijk denken we dat hier een enorm risico bestaat op opportunisme. De gelegenheid te baat nemen, weet u wel. Vanwege de grotere en grootste bedrijven in het algemeen. De ‘gewone’ werkende man en vrouw het mes op de keel zetten dan. In de zin van ‘of je levert loon in, of je levert je baan in’. Even lekker van de gelegenheid profiteren om de werknemer een paar spurten lager op de sociale ladder te krijgen. Voor zover die al een of meer treden ‘hoog’ stond.

Van crisis naar crisis

Van de eeuwigdurende crisis als gevolg van de Kredietcrisis (schuld van de banken) naar de volgende crisis: de Coronacrisis dan (niemands schuld). En hoe lang zal die dan wel weer duren? Eveneens ‘onbepaald’ of ‘eeuwigdurend’? De gewone man en vrouw in de straat zal inleveren, bijdragen, belast worden, afdokken, getaxeerd worden, betalen. Onze dringende vraag en oproep luidt dan ook: wat doen de vakbonden hier tegen…?! In ieder geval, wanneer ze aan mijn deur komen zal ik zeggen ‘ga het halen waar het zit’. Bedoelend: bij de multimiljardairs, de multinationals, of dat de ECB nog maar multi euro’s bijdrukt! Hoedanook: ik ben NIET THUIS. Cnbc.com:

  • ‘U.S. billionaires saw their fortunes soar by $434 billion during the nation’s lockdown between mid-March and mid-May, according to a new report.
  • Amazon’s Jeff Bezos and Facebook’s Mark Zuckerberg had the biggest gains.
  • Bezos added $34.6 billion to his wealth and Zuckerberg picked up $25 billion.’