Beurzen kleuren bloedrood

9

De Nederlandse AEX-index is woensdag 15 oktober 3,46% in het rood gesloten onder de 380 punten. Het was de grootste daling in 3 jaar tijd. De AEX is in de afgelopen maand fors gedaald. Van 425 punten in september naar 379 punten half oktober. Dat is een daling van zo’n 10,6%. Geen enkel fonds op het Damrak steeg woensdag 15 oktober in waarde. De volatiliteit is de afgelopen weken de lucht ingeschoten. De Franse bank SocGen kwam met een aparte vergelijking met betrekking tot de volatiliteit. Hieronder een grafiek van de aandelen volatiliteit t.o.v. de Ebola epidemie ontwikkeling.


Onzekere tijden

In onzekere tijden stijgt de volatiliteit. In 2008 was dat natuurlijk het geval en in minder mate in 2010 en 2011. De afgelopen 2 jaar is het qua volatiliteit best rustig geweest. De beurzen zijn in die periode dan ook gestaag opgelopen. De CBOE volatility index wordt in het algemeen beschouwd als de angstgraadmeter van de financiële markten. Sinds het begin van 2014 is de volatiliteitsindex met zo’n 80% gestegen. De laatste keer dat we te maken hadden met deze mate van volatiliteit was tijdens de laatste eurocrisis.

Griekse beurs crasht 7%

Griekenland is weer eens het economische onderwerp van de dag. De Griekse regering heeft namelijk laten weten dat ze een einde wil maken aan de financiële steun van de eurolanden en het IMF. Griekenland wordt al jaren op de been gehouden door de ene na de andere bailout. Er zijn er weinig die geloven dat Griekenland economisch op eigen benen kan staan, of hun schulden kunnen terugbetalen. De Griekse staatsleningen gingen dan ook massaal in de verkoop, waardoor de rente op de Griekse tien jarige obligaties inmiddels weer tot boven de 7,5% is gestegen. De Griekse beurs is tevens op crashkoers. Waar de AEX ‘slechts 3,5% daalde, ging de Griekse beurs woensdag op een gegevens moment ruim 9% onderuit. De Griekse beurs sloot 7% in het rood.

Nederland en goud veilig?

De waarde van Nederlandse staatsobligaties zat juist fors in de lift. De rente is naar een historisch dieptepunt van 0,88% gedaald, nadat dinsdag 14 oktober de psychologische grens van 1% werd beslecht. In de vlucht naar veiligheid kwamen de beleggers ook toch weer uit bij goud. De goudprijs steeg even tot $1250,- per troy ounce. Het hoogste punt in een maand tijd, nadat eerder de prijs van goud onder de $1200,- daalde. Ook de olieprijs is afgelopen tijd fors teruggelopen, maar daar zullen we binnenkort in een ander artikel meer over schrijven.