Beweging in Finland wil goud laten repatriëren

12

goudvoorradenIn navolging van Duitsland, Venezuela, Zwitserland, Polen en Ecuador is er nu ook een Finse beweging die ervoor pleit om de goudreserves te repatriëren. Er lijkt steeds meer een trend opgang te komen nadat Duitsland aan het begin van 2013 de stap nam om een deel van de goudvoorraad, dat opgeslagen ligt in New York, Londen en Parijs, binnen de eigen landsgrenzen terug te halen.

Finse goudvoorraad: 49,1 ton

Het doel van de Finse beweging is om via een referendum de Finse bevolking te laten besluiten of ze het goud willen terughalen naar Finland. Volgens de beweging heeft Finland 49.1 ton aan goud waarvan het merendeel in het buitenland opgeslagen is en dan voornamelijk in Londen.

New York en Londen barsten van het goud

Dat er een aanzienlijk deel van de goudreserves van verschillenden landen opgeslagen ligt in New York en Londen komt omdat daar de grootste handelshuizen voor het gele edelmetaal zijn gevestigd. Goud speelde tot de jaren zeventig van de vorige eeuw een belangrijke rol in het internationale betalingsverkeer. Overschotten en tekorten op de betalingsbalans werden tussen landen vereffend met goud. Het scheelde een behoorlijk wat moeite en kosten als deze transacties op slechts een beperkt aantal locaties in de wereld plaatsvonden. Uiteindelijk zijn New York en Londen uitgroeit tot de belangrijkste handelshuizen waar het goud werd opgeslagen en verhandeld.

Goudreserve dicht bij huis

Vanaf de jaren zeventig speelde goud in het internationale betalingsverkeer niet of nauwelijks meer een rol. Wel geldt het nog voor veel landen als een reserve naast andere reserves zoals de Amerikaanse staatsobligaties, dollars, Euro’s en de Yen. Omdat goud niet meer een rol speelt in het internationale betalingsverkeer is het dus voor landen eigenlijk niet meer nodig om een groot deel van de goudreserves in New York of Londen op te slaan. Juist omdat het een reserve is lijkt het verstandiger om het goud zo dicht mogelijk bij de hand te hebben in het geval ze plotseling nodig zijn om eventueel de markt te kalmeren in bijvoorbeeld een valutacrisis.

Zorgen over hefboomwerking

Daarnaast zijn er bij de Finse beweging zorgen over de financiële hefboomwerking in de goudmarkt. Het persbericht van de Finse beweging vertaalt via Gata:

Germany is bringing back its gold assets kept in the United States, which will take approximately seven years. Why delivery should take so long has not been explained but it could be a sign of difficulties.

The gold markets are leveraged so much that if all people who hold contract claims to gold decided to convert their contracts into physical gold, there would not be enough gold to go around. There are far more claims to gold than there is gold itself. If more governments decide to bring their gold back to home soil, the last ones to do so could end up empty-handed.

The only way for a country to use gold as insurance for its currency is if the gold is actually in its possession. When Finland’s gold is kept in Finland there will be no counterparty risk. When the gold is held in another country there will always be the risk of that country seizing the gold in case of an emergency. Gold is needed more than ever in case of an emergency.

Onduidelijkheid troef

Zoals bijna altijd in de wereld van de goudmarkt en overheden is er veel niet duidelijk. Niemand weet precies hoeveel goud er in de kluizen van Westerse centrale banken ligt en wat daar precies van is uitgeleend of geleased. Het enige dat we wel weten is dat deze onduidelijkheid door steeds meer mensen wordt begrepen.