goudvoorradenIn navolging van Duitsland, Venezuela, Zwitserland, Polen en Ecuador is er nu ook een Finse beweging die ervoor pleit om de goudreserves te repatriëren. Er lijkt steeds meer een trend opgang te komen nadat Duitsland aan het begin van 2013 de stap nam om een deel van de goudvoorraad, dat opgeslagen ligt in New York, Londen en Parijs, binnen de eigen landsgrenzen terug te halen.

Finse goudvoorraad: 49,1 ton

Het doel van de Finse beweging is om via een referendum de Finse bevolking te laten besluiten of ze het goud willen terughalen naar Finland. Volgens de beweging heeft Finland 49.1 ton aan goud waarvan het merendeel in het buitenland opgeslagen is en dan voornamelijk in Londen.

New York en Londen barsten van het goud

Dat er een aanzienlijk deel van de goudreserves van verschillenden landen opgeslagen ligt in New York en Londen komt omdat daar de grootste handelshuizen voor het gele edelmetaal zijn gevestigd. Goud speelde tot de jaren zeventig van de vorige eeuw een belangrijke rol in het internationale betalingsverkeer. Overschotten en tekorten op de betalingsbalans werden tussen landen vereffend met goud. Het scheelde een behoorlijk wat moeite en kosten als deze transacties op slechts een beperkt aantal locaties in de wereld plaatsvonden. Uiteindelijk zijn New York en Londen uitgroeit tot de belangrijkste handelshuizen waar het goud werd opgeslagen en verhandeld.

Goudreserve dicht bij huis

Vanaf de jaren zeventig speelde goud in het internationale betalingsverkeer niet of nauwelijks meer een rol. Wel geldt het nog voor veel landen als een reserve naast andere reserves zoals de Amerikaanse staatsobligaties, dollars, Euro’s en de Yen. Omdat goud niet meer een rol speelt in het internationale betalingsverkeer is het dus voor landen eigenlijk niet meer nodig om een groot deel van de goudreserves in New York of Londen op te slaan. Juist omdat het een reserve is lijkt het verstandiger om het goud zo dicht mogelijk bij de hand te hebben in het geval ze plotseling nodig zijn om eventueel de markt te kalmeren in bijvoorbeeld een valutacrisis.

Zorgen over hefboomwerking

Daarnaast zijn er bij de Finse beweging zorgen over de financiële hefboomwerking in de goudmarkt. Het persbericht van de Finse beweging vertaalt via Gata:

Germany is bringing back its gold assets kept in the United States, which will take approximately seven years. Why delivery should take so long has not been explained but it could be a sign of difficulties.

The gold markets are leveraged so much that if all people who hold contract claims to gold decided to convert their contracts into physical gold, there would not be enough gold to go around. There are far more claims to gold than there is gold itself. If more governments decide to bring their gold back to home soil, the last ones to do so could end up empty-handed.

The only way for a country to use gold as insurance for its currency is if the gold is actually in its possession. When Finland’s gold is kept in Finland there will be no counterparty risk. When the gold is held in another country there will always be the risk of that country seizing the gold in case of an emergency. Gold is needed more than ever in case of an emergency.

Onduidelijkheid troef

Zoals bijna altijd in de wereld van de goudmarkt en overheden is er veel niet duidelijk. Niemand weet precies hoeveel goud er in de kluizen van Westerse centrale banken ligt en wat daar precies van is uitgeleend of geleased. Het enige dat we wel weten is dat deze onduidelijkheid door steeds meer mensen wordt begrepen.

12 reacties

  1. dat landen hun goud weghalen uit de vs en uk betekent eigenlijk dat deze voormalig grootmachten wat internationale handel betreft er niet meer toe doen,

    de handel van de toekomst is in in azie, dus hong kong is de plek waar je je handelsgoud gaat bewaren

  2. Altijd handig om tijdens een monetaire reset de backup bij de hand te hebben.

    Het zal je toch gebeuren; in niemandsland zonder brandstof komen te staan, en die jerrycan diesel staat bij je suikeroom. En die neemt echt niet op als je belt hoor.

  3. Goede tijden, slechte tijden… tralala…

    Met Abdullah, hey Obama, ouwe pik, hoe is ie?
    Wat? Moet je het goud terugsturen?
    Of ik het even terug wil sturen naar Washington DC?
    Ja maar, luister nou, dan moet ik mijn paleizen afbreken.
    Ja man, ik wist niet wat ik ermee moest doen dus toen heb ik er maar kozijnen van laten maken.
    Of ik wat? Nog meer papier?
    Obama, luister, ik denk dat jouw plannetje om Assad om te leggen toch echt beter is. Weet je, dan zien we later wel hoe we dat doen met het goud.
    Luister, als je het nu meteen terug wil dan trek ik onze steun voor de aanval op Syrië in…

    In de volgende aflevering:
    Met Abdullah, As-salam alaykum broeder, organiseer een false flag zodat Obama bij de grote MO oorlog wordt betrokken. Dat goud blijft hier!

  4. het is wel opvallend dat landen met in de recente geschiedenis een sterke leider/dictator veel goud in het eigen land hebben, voor europa zijn spanje en portugal een mooi voorbeeld, ook libie had veel goud in bezit, had? ja, van na de val van Gadaffi is het goud opeens verdwenen. waarschijnlijk heeft syrie ook nog wat kilo’tjes liggen,

    gek dat als de nationale regering zijn macht verliest, dat ook het goud uit de nationale kluizen verdwijnt, je snapt het gewoon niet, want het standpunt van de vs/bernanki is dat goud geen enkele betekenis heeft..

    1. “want het standpunt van de vs/bernanki is dat goud geen enkele betekenis heeft..”

      Wanneer je 5000 jaar monetaire geschiedenis voor het oog van kerkvolk succesvol weet te ontkennen lever je toch een grote prestatie. Maar ja, ’t kerkvolk is natuurlijk zoals de moderne, hippe festivalganger niet bijster intelligent.

      Zou de moderne, hippe festivalganger niet gewoon een bijzonder slaafse, onwetende kerkganger zijn die volledig blind is voor de Orwelliaanse politiek achter ’t politiek geloofsgeld? Oeps, dat kan natuurlijk helemaal niet want die mensen zijn allemaal zeer, kuch en proest, “wetenschappelijk” georiënteerd, zelfbewust en hip …

  5. Theoretisch van “het volk”. Op papier ligt het “ergens” in het buitenland in de kluizen van de BOE en de Federal reserve. In werkelijkheid is het allang achter onze rug doorverkocht aan de Chinezen om de eigen Titanic een maand langer drijvend te houden. Capiche??

    1. “het volk” = nederlandse overheid, DNB? Dat dat goud er al lang niet meer is, daar ga ik al jaren van uit, maar was benieuwd welke partij formeel eigenaar is/was van dat beetje goud.

  6. Wat Fitzwilson schrijft op KWN, komt wat mij betreft aardig in mijn richting. Zelf heb ik nooit het ‘lef’ gehad om het zo te omschrijven en heb ik er de laatste 2 jaar alleen maar op gehint.
    Het onderschrijft in ieder geval dat goud dus nog steeds de basis is van het huidige monetaire systeem. Ook dat er nog steeds regels in acht genomen worden m.b.t. dat systeem, alleen worden die regels niet openbaar gemaakt. Maar over dat China’s Yuan de nieuwe ‘wereldreservemunt’ zou worden, heb ik een aantal maanden terug mijn mening moeten veranderen.
    Eerder komt er systeem van 2 soorten SDR’s, misschien wel 3. Eén zoals we die al hebben met Euro, Dollar, Pond en Yen. Een tweede met – en nu gok ik maar even – Yuan, Roebel, Rupee of iets dergelijks en een derde met alleen goud, of goud en zilver. Een mandje andere grondstoffen lijkt me uitgesloten, maar niets is onmogelijk in deze tijden.

  7. Ik las net op KWN het commentaar van John Embry op Fitzwilson en werkelijk, ik rol mijn stoel van het lachen. Zo had hij nooit bekeken schrijft hij en als dat zo is dan is het nog ernstiger dan hij dacht. Wel dat geeft maar weer eens aan hoeveel waarde je aan de opinie van Embry moet hechten. Dat dit alles zijn ‘manipulatie’ verhaal onderuit haalt ziet hij niet eens. Er wordt wel gemanipuleerd, maar niet op de manier zoals hij en vele andere guru’s denken. M.i. is de enige manipulatie die plaatsvind, die van currencies onderling, waar goud ook onder valt en zilver komt in dit verhaal nog niet eens voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: