Ruim een maand geleden kondigde Biflatie.nl het al aan: De bankencrisis laait weer op. Een forse afwaardering van de kredietstatus van meerdere grote banken was in aantocht. Donderdag was het de beurt aan kredietbeoordelaar Moody’s. Er werden door Moody’s vijftien grote internationale banken afgewaardeerd. De verlaging van de kredietrating kan de banken in kwestie mogelijk miljarden aan extra onderpand kosten. De getroffen banken waren voornamelijk Amerikaanse financiële instellingen. Het grootste slachtoffer was echter een Zwitserse bank.

Credit Suisse zwaarst getroffen

De kredietstatus van Credit suisse werd met drie stappen verlaagd naar BAA. Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan en Morgan Stanley zagen allen hun kredietstatus verlaagd worden met twee stappen, terwijl Bank of America slechts één stap verlaagd werd naar BAA2 (van BAA1). Andere banken die door Moody’s werden gedowngrade waren Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas en Royal Bank of Canada.

Winstgevendheid van banken onder druk

De reden voor de afwaardering lag volgens Moody’s aan “de lange termijn vooruitzichten betreffende winstgevendheid en krimpende groei”. Een afwaardering houdt meestal in dat het voor banken steeds kostbaarder wordt om geld te lenen, omdat investeerders een hogere rente eisen en andere bedrijven ook meer onderpand zullen eisen voor het uitlenen van effecten. Naar schatting zal de afwaardering van bijvoorbeeld Morgan Stanley de Amerikaanse bank ruim 6,5 miljard dollar aan extra onderpand kosten. De vijftien banken zijn overigens niet als enige getroffen in de verlaging van hun kredietstatus. Al eerder deze maand werden Italiaanse, Spaanse, Duitse en Oostenrijkse banken getroffen door de downgrade van kredietbeoordelaars.

EU gaat voor kredietbeoordelaar spelen

Nog meer nieuws aan het front van de kredietbeoordelingen. In een poging de invloed van de kredietbeoordelaars in te dammen gaat de ECB nu wel erg ver. Volgens bronnen wordt er gewerkt bij de centrale bank gewerkt aan een plan om straks zelf een inschatting te maken van het risico en de kredietstatus die een obligatie van een land dient te hebben, aldus persbureau Reuters. Dit zou een controversiële stap zijn om de fel bekritiseerde kredietbeoordelaars Standard & Poors, Moody’s en Fitch buitenspel te zetten. De vraag is echter of de totale objectiviteit niet compleet zal vervagen wanneer het aankomt op het beoordelen van de obligaties. De angst bestaat dat de beoordelingen te politiek worden.

Europa zit zonder onderpand

Niet alleen helpt de ECB banken door voortaan voor eigen kredietbeoordelaar te spelen, ook zal de centrale bank een breder arsenaal van onderpand toestaan. Een probleem wat we ruim twee maanden geleden al serieus namen blijkt nu uit te komen ( Lees: Onderpand banken kan groot probleem worden). Door het verlagen van de minimum eisen aan onderpand kan de bankensector de komende tijd makkelijker aankloppen bij de ECB voor liquiditeiten. In de toekomst zal het ook bezittingen met een BBB rating aannemen als onderpand, hetzij tegen een lagere waarde. De vraag is echter hoelang het zal duren voordat de ECB weer zijn minimum eisen zal moeten verlagen, omdat de kans groot is dat banken in de toekomst wederom zonder goed onderpand komen te zitten.

Quote of the Day: ‘Banks are an almost irresistible attraction for that element of our society which seeks unearned money’ – J. Edgar Hoover –

22 reacties

 1. Ik verwacht binnen nu en 2 weken nog een wanhoops-bazooka van 1500 miljard wat even in het prachtige ESM gepompt wordt en vervolgens doorstroomt naar de banken…

  En wanneer dat ook weer binnen een maand verdwenen is, net als in februari, dan is het wel zon beetje klaar zeker? Of zouden ze toch alles nog onder de mat proberen te vegen via eurobonds….

 2. Natuurlijk wordt er niets opgelost en met pappen en nathouden probeert men de crash te voorkomen uuh uit te stellen. Mis gaat het en heel de financiële sector is zo dood als een pier en is gekoppeld aan een centrale banken systeem met een inherente groeidwang (op een eindige planeet). Aangezien men niet meer gewoon kan groeien is men gegaan in allerlei dubieuze uuh piramide constructies om toch geld te maken. En aangezien als de piramide inelkaar stort het echt mis is probeert men met sloten geld de exponentieel toenemende leugen in stand te houden. Dit is wat je nu ziet en steeds meer geld van belastingbetalers en ECB drukwerk gaat naar de bankensector.

  Dit kan maar op twee manieren aflopen. Een vette crash of op een Weimar republiek, waar je multi-miljardair bent en er nog geen brood voor kunt kopen.

  Dat de huidige kredietbeoordeelaars ook niet erg betrouwbaar zijn duidelijk dat ze subprimes AAA hebben meegegeven, terwijl deze papieren eigenlijk junk is. Dus ergens kan ik me voorstellen dat de EU een eigen ratingagency wilt, maar ook hier vrees ik voor de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid.

  En in een centrale banken systeem waar het aantal schulden groter zijn dan bezittingen wordt het steeds moeilijker om die exponentieel toenemende schulden te dekken met onderpanden. Zie hier nu dit probleem.

  @1 De risico’s dat het mis gaat neemt per event zeker toe, maar niemand kan goede voorspellingen maken met een tijdsindicatie en ik denk dat ze zeker de boel rustig proberen te houden tot de US verkiezingen of wellicht tot de Duitse verkiezingen volgend jaar. Dat het mis gaat is mij volstrekt duidelijk, maar ik denk dat hier ietsje meer tijd overheen gaat. Men zal eerst nog Eurobands, bankenunie en een Eurostaat proberen.

 3. @4, dat denk ik ook. We gaan nog een paar jaar door met emmeren tot het ook in die EU-bolletjes door begint te dringen dat het absoluut onmogelijk is om van 27 landen 1 land te maken. Gaat gewoon NIET lukken.

 4. @4 Zoals ik al vaker heb aangegeven is er nog heel veel rek. Het dooremmeren in Europa gaat volgens mij nog heel lang duren, eerst komt er nog een bankenunie en vervolgens een politieke unie, alles om onze welvaart zgnd te redden. Wellicht wordt er ergens zo nu en danook nog es een vijand bijgehaald… kortom we zijn met het koemnde Europa zo nog wel 20-30 jaar zoet.

 5. @6 Er is zeker de nodige rek en al die unies (bankenunie, eurobonds, politiekeunie) zal je zeker nog zien, maar als je wat verstand hebt van wiskunde weet je misschien ook de kenmerken van een exponentiele functie (de hockeystickgrafiek) en dat is dat na een omslagpunt de zaken heel hard kunnen gaan.

  Ik denk zelf nog zo een 5 jaar. En dit heeft alles te maken met de afname van de olieproductie wat de crisis alleen verdiept en dan zal men openlijk bekennen dat dit pappen en nathouden gefaald heeft, omdat men hier niet meer verder mee kan gaan. Ondertussen zullen de onderlinge spanningen en andere problemen alleen maar toenemen.

  Als dit nog 20 jaar duurt zit er binnen 12 jaar overal in Europa nationalisten in het parlement en zelfs in de regering. En ook dan is de EU geen lang leven meer beschoren en mag je op een gegeven moment oppassen (lange termijn) voor Joegoslavische toestanden.

  Dit neemt niet weg dat het idd in een paar weken ook bekeken kan zijn ook is de kans hierop zeer klein.

 6. @7
  een goede visie

  maar vergis je niet in de termijn waarop zaken kunnen plaatsvinden. 5 jaar is m.i. veel te lang. Partijen trekken geld uit de EU weg. Vandaag of morgen gaan de Italianen (gebeurt overigens al) hun geld van de bank halen, net als in Griekenland/Spanje.

  Een parabolische curve….. met hefboomwerking.

 7. Weet je wat het trieste van het verhaal is?

  Dat je maar 1 vingertje nodig hebt om de can weer vooruit te schoppen.

  Mario hoeft maar de opdracht te geven aan een van de medewerkers, want zelf vindt hij dat zelfs nog teveel werk, met zen kikkerogen…. en op de computer van de ECB wordt met 1 vinger een 1500 met 9 nullen ingetoetst en POEF! er is weer tijdelijke redding…..

  1500 miljard (aan fiat geld gecreeerd), overmaken aan het ESM en daarna aan de banken, en opgelost voor het moment….

 8. Kijk, als zèlfs CNBC over de goudprijs-manipulatie begint te reporten, dan weet je dat de rapen gaar zijn.
  Kunnen ze binnenkort zeggen “we hebben er een item over gehad en u er voor gewaarschuwd” blabla etc

  http://sgtreport.com/2012/06/gatas-chris-powell-central-banks-manipulate-gold-markets-avoid-paper-gold/

  Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van mijn leven rapen gegeten … afijn, dat geldt net zo goed voor wat inmiddels ‘komen [u]moet[/u]’ …

  Die GATA maakt trouwens ‘gewoon’ deel uit van de haute finance, Fed incluis ; just another face of the same World Wide Khazarian Controlling Monster …

 9. @8 @9 Niets is moeilijker dan een adequate tijdschatting te maken en zeker in de achterhoofd houdend dat het eigenlijk op ieder moment de zaak kan gaan ontsporen.

  Maar keer op keer weten ze nieuwe verhalen uuh leugens te bedenken om maar door te gaan met het pappen en nathouden. 1 jaar is wel erg weinig tijd om in die tijd een bankenunie, politieke unie en eurobonds er door heen te persen. En ik denk dat we eerst al die unies gaan zien voordat het in elkaar zakt. Maar strikt genomen hoeft dit ook niet noodzakelijk te zijn, maar wel hoogstwaarschijnlijk c.q. logisch.

  Weliswaar nemen de bedragen en de ongeloofwaardige constructies exponentieel toe en dit leidt in een korte tijdsbestek tot een omslagpunt waarna de zaak helemaal onbeheersbaar wordt. Dit is het meest verraderlijke van wat er aan het gebeuren is. Eigenlijk kan alleen met extrapoleren van ECB bedragen, EU schulden, steunfondsbedragen (ESM+ESFS) ….. en soort gelijke grafieken het omslagpunt geschat worden.

  Wellicht is 5 jaar idd toch wel erg optimistisch.

  Misschien eens een goed idee om een stel EU schuldgrafieken op te vissen en deze te gaan extrapoleren en daaruit een verwachting te maken.

 10. De grootste truuk, is dat ze de massa hebben overtuigd dat wat ze nu op hun bankrekening hebben…cijfertjes…. en in hun portemonnee…gedrukt papier en nikkelen munten….dat dat waarde heeft.

  Het staat zover af van de reeele wereld dat het eigenlijk niet te bevatten is voor mensen die dat doorzien…

 11. In principe kun je de illusie oneindig volhouden, tot het breekpunt dat de massa het begrijpt.

  Dat begrijpen zal de massa pas wanneer ze het aan de lijve ondervinden. Door de groei van armoede en achteruitgang..

  Mooi is wel dat het zichzelf uiteindelijk zal afstraffen…

  En dat de massa wanneer uiteindelijk in actie de schuldigen zal opsporen en straffen….

  Kijk maar naar het verleden, dan weet je het wel.

 12. Kijk eens mensen, DIT is pas een artikel :

  http://wakeupfromyourslumber.com/node/6720

  Kwootje :

  *****************************
  “Within two years, the unemployment problem had been solved, and Germany was back on its feet. It had a solid, stable currency, with no debt, and no inflation, at a time when millions of people in the United States and other Western countries (controlled by international bankers) were still out of work. Within five years, Germany went from the poorest nation in Europe to the richest.”

  ****************************
  & :

  ****************************
  ” Schact (SchacHt / Ktm ) echoes the textbook lie that Weimar inflation was caused when the German government printed its own money. However, in his 1967 book The Magic of Money, Schact let the cat out of the bag by revealing that it was the PRIVATELY-OWNED Reichsbank, not the German government, that was pumping new currency into the economy. Thus, the PRIVATE BANK caused the Weimar hyper-inflation.”

  **************************

  Ahaaaah ! zegt dan den Biflatie-lezert, “Ktm is Hitlertje aan het promoten ! Betrapt, Ktm, you Nazi-bitch !”

  Maar dan antwoord ik (staat trouwens helaas niet in bovenstaande artikel vermeld) :
  ” Driewerf neen ! Hitler had dit schuldenvrije STAATS-uitgegeven geld afgekeken van Lincoln met z’n Green Backs, and by the way, KTM schijt op Hitler, het liefst in vloeibare vorm ! “

  (en daarom werd Lincoln ook door z’n kalende knikkert geschoten natuurlijk…)

  Moraal van het verhaal : De wereld moet het Khazaren-gecontroleerde ‘Centrale’ (?) Banken-systeem een doodsschop geven. Massaal. Want dit systeem stelt alléén maar enkele tientallen Khazaren-families centraal, in plaats van de mensheid (=99,995438%)

  @Koen : Maggie d’r in ?

  @Madman : De massa begrijpt ‘de dingen’ pas als het te laat is, oftewel wanneer deze al 2 of 5 dagen niks fatsoenlijks te eten heeft gehad en de kinderen met grote betraande en vragende ogen naar (‘held’) papa beginnen te kijken…
  Pas dàn ziet papa de ernst van de situatie in en breekt er ècht iets in zijn binnenste …

  ( ps: gaarne zou ik een rating van +5 bekomen voor deze bijdrage … mag ook meer zijn natuurlijk … bij voorbaat mijn (nederige) dank … )

 13. @Peak Oil & Khazarian Conspiracy Doubter VanZaken :

  ********************************

  ” You are right that Germany had little oil, but you must remember that Stalin supplied Hitler’s oil until the declaration of war was made in June 1941 (according to historian H.W. Koch, and ex-Soviet spy Viktor Suvorov, Stalin had mobilized some 183 divisions along the border of Poland, which ready to “attack” and not “defend,” as the newest evidence has now revealed; thus, Hitler did indeed “preempt” Stalin, perhaps by only a couple of weeks or a month).

  Hitler immeditaely got control of the Rumanian oil fields and used that, as well as wood chips (South Africa once used wood chip fuel too). Moreover, the Germans produced synthetic oil from coal. This was the very reason as to why the British RAF targeted Leuna, because of its MASSIVE synthetic oil plant. Friedrich Berg’s Nazi Gassings website discusses the wood chip and synthetic coal fuel issues in depth.

  ” Oil is the most lucrative business after banking and cocaine trafficking but it depends on a reliable price structure. That is, consumers have had to be persuaded that oil is rather scarce and hard to find to justify ever-rising oil prices. Rothschild’s American banking and oil commissar, John D. Rockefeller, planted the idea that oil supplies were short and in danger of drying up at any time. This myth was exploded on January 10, 1901 near Beaumont, Texas when the massive Spindletop well blew out. That monster produced around four million barrels of oil and ended Rockefeller’s Standard Oil monopoly on oil prices, based on his Indiana and Ohio wells and his criminal railroad transportation practices. Spindletop ended the belief he’d sold the people that oil was scarce. Prices plummeted, although there wasn’t much demand for oil at the time. There wouldn’t be for a few more years until the advent of the automobile. A better method for control of raw materials – mainly oil – would have to be developed.

  It was at this time that the Rothschild/Rockefeller Group devised the best method of all to keep unwanted oil in the ground, where it would not threaten the price structure. Only oil owned by the Group would be exploited, and at very controlled amounts. The Group began in 1917 to place its agents in control of governments of countries whose oil supplies, if exploited, would hurt profits by lowering the price. Their first agents were two Communist Jews named Bronstein and Ulyanov, better known as Trotsky and Lenin. These ruthless characters murdered the entire potential Russian middle class and thereby prevented the emergence of Russian oilmen. Anyone with the idea of being a businessman was killed. The oil stayed in the ground.

  European oil production was mainly in Rumania. Who can forget the wanton destruction of the Ploesti oil fields and massive storage facilities by the American and British air forces in the early 1940s? Our wonderful boys flew months of air raids against Ploesti. The German war machine switched to synthetic gasoline, produced by the gasification of coal! This was in fact a Standard Oil process, but we are not told about it today.

  China, of course, also represented a threat to the price structure if Chinese oil were produced. So the Group installed two more extremely ruthless agents in China’s government: Mao Tse-tung and Chou En-lai. These two Rothschild boys slaughtered sixty-four million potential middle class enemies by 1964, according to the congressional records. There were no Chinese oilmen to come up with a Chinese Spindletop. They were all dead. We can just imagine how China would have blossomed under the leadership of Chiang Kai-shek, based on the performance of tiny Taiwan, which rose to number four GNP in the world in just twenty years.

  The same thing happened in Vietnam, where the US installed the Communist Ho Chi Minh, who made sure that a Vietnamese Spindletop would never be produced. (Ho was a US intelligence agent during World War II. He sent his reports to the OSS from the Texaco office in Hanoi.)

  In fact, every Communist dictatorship in the world since 1917 was installed by the US State Department either overtly, as in the Russian, Chinese and Vietnamese examples, or covertly, as with the Cuban example. Mainly, though, it’s been overt and usually based on the “corruption” of an American puppet installed some years before. And the State Department is staffed in all important positions by members of the Rothschild/Rockefeller private ministry of war called the Council on Foreign Relations.”

  *****************************************
  Ktm says :

  So ‘oil’ is ALL about ( Khazarian World Domination (=Rotten Child ) ) politics, and NOTHING else …

 14. @Madman : heb je goed gezien : je kunt janken, schoppen, schuilen (ahum…), stemmen, eten inslaan, PM’s kopen, reacties inzenden, je verhangen of (ahum…) je een rooie tuit zuipen ; het maakt allemaal geen ene HOL uit …

  [u]zou[/u] je zeggen …

  want vergis je niet : kennis van de realiteit heeft namelijk ongekende vermogens in zich …

  vooral als je betrouwbare gegevens/ kennis [u]deelt[/u] …

 15. @ KTM, je hebt gelijk 🙂 Predik voort 🙂

  je kan nog altijd jehovahs getuige worden….die weten ook dat ze de ultieme waarheid verkondigen doordat ze alles goed onderzocht hebben :)))

  en ik kan t weten he 🙂

 16. @Gaengphad/ # 19 :

  En gepredikt zal er worden !

  Tegen de ons overheersende psychopathische elite, verdomme !!!

  O ja, nog bedankt aan iedereen voor de +16 score op mijn reactie #15 … ik ben ontroerd … pink-pink … even een traantje wegpoetsen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: