Quote van de Dag : Van alle sociale klassen praat men liefst over de rijken, terwijl men er het minst van afweet“.  John Kenneth Galbraith, econoom.  Wij zijn de 99 % maar hoe zit dat precies met de 1 %, zij die het gros van rijkdom en macht bezitten? Die percentages zijn natuurlijk symbolisch maar wel is het zo dat het een zeer grote meerderheid betreft en een heel kleine minderheid.  Zo bezit bijvoorbeeld de top 5 procent van Amerikaanse rijken 60 procent van ’s lands rijkdom.  Het grootste deel van hun inkomsten halen ze niet uit salaris maar uit beleggen of ze zijn bedrijfsgerelateerd.  Hoe rijker je bent, hoe groter de kans dat je geld verdient omdat je een zaak hebt of hebt geïnvesteerd in andere zaken.  Voor mensen die hun geld eerlijk verdiend hebben met een schitterend idee of een of ander talent hebben wij veel respect en bewondering, zeker voor zij die van rags to riches zijn geklommen.  En des te meer wanneer ze, eens rijk, ook de minder bedeelden niet vergeten.

Wal-Mart als omen

walmart“Ahold lijdt onder Wal-Mart” kopt DFT.  Het is een veeg teken wanneer ’s werelds grootste supermarktketen de winstverwachting voor dit jaar moet verlagen.  De Amerikaanse gigant verkoopt immers àlles en overàl en wordt dus gezien als een teken van hoe het er economisch voor staat.  “Moeizame marktomstandigheden in de VS en elders in de wereld”, zegt het bedrijf.  De negatieve trend op de beurs was eerder al gezet door slechte vooruitzichten van grote Amerikaanse kledingketens.  De beurzen hebben te lang op een roze wolk gedreven en de kans is groot dat de realiteit zich gaat wreken.  Wall Street versus Main Street, twee aparte werelden.

Armoede onder huurders stijgt

Het aantal huurders dat na aftrek van hun woonlasten onder de armoedegrens komt neemt toe, aldus de Woonbond.  Het zou al gaan om 28 procent en gevreesd wordt dat hun aantal de komende drie jaar zal oplopen tot maar liefst 850.000! Boosdoeners zijn de huur die sinds 1 juli 2013 harder mag stijgen dan de inflatie, en de oplopende energieprijzen.  Welke omhooggevallen oen heeft trouwens die huurwet bedacht?

Bravo Brazilië

Brazilië heeft de voorbije maanden heel wat interne protesten en kritiek gezien en de regering onderneemt actie.  75 Procent van de olie-royalties (in de vele miljarden) zullen voortaan rechtstreeks aangewend worden voor onderwijs en de overige 25 procent voor gezondheidszorg.  Dàt heet investeren in de toekomst en het welzijn.  Ze moest enkel een duwtje hebben om het goede te doen.

Heiliger dan de Paus

Kijk, dit gaat ons een (grote) stap te ver in het politiek correct willen zijn.  Oh oh wat moeten we met z’n allen op onze tellen passen, geen woordje verkeerd zeggen, een allusie, een grapje is vaak al te vergaand.  Minderheden dus en hun lange tenen.  Niet nader genoemde “verenigingen” vinden de benaming “zigeunersaus” beledigend.  “Pikante saus” zou beter zijn.  Hm ! In Duitsland vinden Roma en Sinti, in de volksmond zigeuners  genoemd, de benaming “discriminerend”.  Opgepast want als je deze weg opgaat, die van de namen van sauzen…er bestaan ook maffiasaus en zulusaus.  Ook maar verbieden onder druk van overgevoelige gangsters en negerstammen? En voortaan alleen nog maar “sauce hollandaise” serveren?

6 reacties

  1. De huren stijgen harder dan de inflatie. Dat was in de jaren ’80 en ’90 ook het geval. In de jaren ’80 was het ook economische malaise, dalende koopkracht en een bezuinigende overheid.

  2. Wat mijn opviel afgelopen week was dat de pers in engeland de nederlandse onroerendgoedmarkt al vergelijkt met die van de VS en Spanje.
    De kuntmatige gecreeerde economische groei vanaf de jaren 80 werd mede verzoorzaakt door lage hypothkeerente.
    Op http://www.wegwijs.nl lees ik in een artikel over de redenen waarom de hypotheekrente gaat stijgen in nederland. Zij hebben het erover dat dit komt omdat de rente op nederlandse staatsobligaties stijgt.
    De ecb en de fed kunnen de rente laag houden voor banken die geld lenen en ze kunnen staatsobligaties opkopen en hierdoor de rente voor de korte termijn ook laag houden op de betreffende staatsobligaties maar het schijnt dat de wereldwijde financiele markt toch ook nog invloed heeft op de staatsobligatie rente van nederlandse staatsobligaties en dus de nederlandse hypotheekrente.

    Als ik de berichten zo lees dan hebben deze ontwikkelingen een negatief vliegwiel effect op de nederlandse economie.

    Weet imand op biflatie ook hoeveel de nederlandse belastinginkomsten in 2013 en in hoever dit compenseerd wordt door de uitgifte van staatsobligaties?door de uitgifte

  3. De rentes voor hypotheken zullen niet gelijkelijk omhoog gaan als de rente voor de overheden.
    De Europese lidstaten zullen straks voor 2% kunnen lenen bij de ECB (die het geld voor deze schulden uit het niets creëert), terwijl onze hypotheekrentes gaan oplopen tot 13 %, vergelijkbaar in de jaren ’80.
    Mensen zet uw rentes lang vast of los hypotheek af als een dolle !

      1. Geen wonder dat de inflatie hier boven de 3% ligt. Of het kabinet de uitkeringen en ambtenaarssalarissen verlaagt, of de inflatie doet oplopen, allebei doen ze pijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: