Economisch herstel & economische tijdbom

4

Er valt de laatste dagen heel wat positief nieuws te melden omtrent de euro economie in het algemeen. De inkoopmanagers-index stijgt van 48,7 naar 50,4, waarbij een cijfer boven de 50 groei betekent. De banken zouden ook iets minder streng worden in het uitlenen van geld. De economische krimp in het probleemland Spanje neemt af.  Toch maar niet te vroeg victorie kraaien, want er is ook negatief nieuws wereldwijd. De groei in China vertraagt en de prijs van de nieuwe woningen in de VS is gevoelig gedaald. De eurozone, maar eigenlijk de wereldeconomie, kan niet duurzaam verbeteren zonder China en de VS.  Twee reusachtige problemen blijven ook: de toenemende werkloosheid, in het bijzonder bij jonge mensen, en natuurlijk de alsmaar oplopende schuldenberg.

Economische tijdbom

polar iceHet smeltende Noordpoolijs gaat ons biljoenen kosten. Door de dooi van de Noordpool zal methaangas vrijkomen, wat een ramp zal betekenen voor de klimaatverandering maar ook voor de economie. Het is een economische tijdbom. Daarvoor waarschuwt een groep geleerden en economen. Reeds in 2020 zouden de problemen kunnen aanvatten in de vorm van overstromingen, voedselschaarste en epidemieën. We zijn bij deze wederom gewaarschuwd!

Spanje is radeloos want blut

Nadat Portugal zijn pensioenfonds aansprak om staatsleningen te kopen, komt Spanje in het nieuws omdat het zijn reservefonds van de sociale zekerheid gebruikt om pensioenen te betalen.  Al voor 4,5 miljard tot nu toe maar er zit nog 59,3 miljard in de pot dus het kan nog even door…  Het is niet bepaald het beheer van een goede huisvader maar deze landen zijn radeloos.  “Het wordt steeds duidelijker dat politici een vergrijzende bevolking de voorbije jaren allerlei beloften hebben gedaan die onbetaalbaar blijken.  Maar die mensen eisen nu hun cheque op“.  Hoe slecht moet het trouwens gaan in Spanje wanneer zelfs de Chinezen er wegtrekken.

Sneu voor het milieu

In de Stille Oceaan broeit er wat.  Voor het eerst wordt toegegeven dat er radioactief water gelekt is in zee bij de kernramp in het Japanse Fukushima. Ook het Great Barrier Reef bij Australië is er slecht aan toe. Niet alleen schaadt de oprukkende industrie in de vorm van havenontwikkeling en mijnbouw dit waardevolle ecosysteem, maar ook hebben gevechtstoestellen van de Amerikaanse marine er een bombardement uitgevoerd.  Ongelukje, so sorry! En dat net op een plaats die in 2014 hoogstwaarschijnlijk op de UNESCO lijst van bedreigd werelderfgoed komt.  We zouden beter moeten beseffen dat wij mensen slechts passanten zijn, huurders van deze planeet, en dat net de natuur voor eeuwig zou moeten zijn…