Wegens weinig tijd helaas een beknopte Biflatie Bulletin. Niet uitgebreid, maar wel treffend. We willen u natuurlijk wel even op de hoogte blijven houden van de laatste ontwikkeling in Europa en omstreken. Terwijl de Europese politici en (centrale) bankiers hopen op goede berichten, is dit helaas niet het geval. We zetten hieronder een paar onderwerpen voor u op een rijtje. Één ding is duidelijk, de nieuwsberichten die binnendruppelen zijn niet echt van positieve aard. Don’t shoot the messenger.

Spanje op kritieke lijst

De rente van de tien jarige Spaanse staatsobligatie heeft woensdag de 6,7% aangetikt. Dat is hetzelfde punt als in november 2011 en nogal dichtbij het kritieke punt van 7%. Toentertijd kwam de ECB over de brug met hulp, liquiditeiten, LTRO’s, noodfondsen en noem maar op. Deze keer is de Europese Centrale bank iets terughoudender geworden. De Europese Commissie heeft Spanje inmiddels op de eerste plaats van een lijst van 12 eurozonelanden geplaatst met een zwakke economie die hervormingen moeten doorvoeren.

Bankia daalt tot onder de €1,- per aandeel

Het aandeel Bankia daalde woensdagochtend naar €0,95. Beleggers gooien de bankaandelen in de verkoop nu niet duidelijk is wie de bank gaat herkapitaliseren of een eventueel faillissement zal gaan bekostigen. Spanje ligt zwaar in de clinch met de ECB. Woensdagmiddag staat het aandeel Bankia overigen wel weer boven de euro. De Spaanse beursindex, de IBEX 35, staat woensdagmiddag ongeveer 2% in de min. De Nederlande AEX noteert aan het einde van de middag bijna 1,5% in het rood op 290 punten. De euro staat wederom onder druk. De waarde van de Europese valuta daalt fors ten opzichte van de Amerikaanse dollar en staat onder de $1,24.

Extreem links staat bovenaan in Griekse peilingen

Dan schakelen naar Griekenland. Daar blijkt uit de meest recente peiling dat de extreem linkse partij Syriza de aankomende Griekse verkiezingen zal gaan winnen. U weet wel, die anti-bailout partij. Als er nu Griekse verkiezingen zouden zijn, wint extreem links met 30%, terwijl de conservatieve partij (New Democracy) 26,5% van de stemmen zou krijgen. 17 juni gaan de Grieken wederom naar de stembus.

Duitsland leent voor laagste rente ooit

Er is in de eurozone een financiële desintegratie gaande. In tegenstelling tot de Spaanse en de Italiaanse rente is de Duitse rente tot nieuwe extreem lage niveaus gedaald. Een vlucht naar veiligheid. Die veiligheid denken beleggers en investeerder te vinden in het Duitse staatspapier. De rente van de tien jarige Duitse staatsobligatie staat inmiddels op 1,28%. De rente van één jarig Duits staatspapier stond woensdag even op 0%.

Exit Griekenland is desastreus voor Europa

Als laatst dan nog even snel een bericht van Reuters. Er blijkt namelijk uit onderzoek van de Coface Group dat een Griekse exit desastreuse gevolgen gaat hebben voor de Europese economie. ‘The consequences of Greece quitting the euro zone would be disastrous, according to research that draws on lessons learnt from the financial crisis in Russia in 1998 and in Argentina in 2001.‘ Ook Griekenland is volgens het onderzoek niet beter af als het de euro gaat verlaten, ondanks dat de nieuwe munteenheid kan worden gedevalueerd. Griekenland zit momenteel al 5 jaar in een recessie. Naar verwachting zal de Griekse economie in 2012 met 6% krimpen.

Biflatie.nl zoekt schrijftalent!

Wegens aanhoudende economische perikelen en stijgende bezoekersaantallen is Biflatie.nl op zoek naar schrijvers. Vindt u het leuk om over de economie en de huidige crisis te schrijven? Wellicht kunt u het team van Biflatie.nl versterken. Meer info over voorwaarden en verdiensten? Stuur een mailtje naar info{at}biflatie.nl of vul het contactformulier in!

26 reacties

 1. Als Griekenland in de euro blijft dan is het desastreus.

  En als Griekenland uit de euro gaat is het desastreus.

  Dus welke optie wil men kiezen voor de hoop?

 2. Misschien moet Duitsland een tussen persoon worden voor Griekenland om een beetje een stabiele lening te krijgen voor Griekenland.

 3. En Zwitserland krijgt zelfs geld op 3 maands staatspapier. Binnen 3 maanden gevaar dus volgens de markt. Waar het m.i. om gaat is: Zegt Duitsland JA tegen ‘printen’, volgt forse inflatie. Zegt Duitsland NEE, krijgen we een puinhoop….

  Er is ‘slechts’ 3 tot 5 biljoen euro nodig om de EU en de euro niet kopje onder te laten gaan.

  Ondertussen ben ik erg benieuwd naar de excuses van ‘onze’ politieke eurofiele leiders…

  Ik moet nog even geduld hebben.

 4. Houtskool.

  Ik ga gewoon eurofiel taal spreken.

  Wij Euro landen kunnen beter bij elkaar blijven. Want er uitstappen kost ons meer geld.

  Dat is het standaard zinnetje. En als je economen vraagt via de radio en je vraagt gaat EUROPA uit elkaar vallen. Dan komt er een 3 seconde stilte en dan in eens. Nee hoor er komen zelfs landen bij Europa.

  Maar in die 3 seconde staat er een man een sein te geven. Je moet JAH zeggen dat het goed gaat. Want anders krijg je een flinke kous over je kop heen.

  Man als mensen eens gaan kijken. Ik snap de ballen er niet van. Heel europa bloed aan alle kanten. En er is geen 1 hoge heer van boven af die zegt. Nou mensen wat we aan het doen zijn is gewoon ons zelf vermoorden. Het is misschien eens tijd voor een anderen richting op te gaan. Nee hoor.. Maar ja zo als eerder in deze reactie hier boven. We zijn als voor de dood opgeschreven. Maar nu mogen we kiezen. Een pijnlijke dood of geen pijnlijke dood?

 5. Hé,ho, niet te vlug janken, want ik heb nog meer ‘goed’ nieuws voor de wereldeconomie :

  http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/9296117/Debt-crisis-a-46-trillion-problem-comes-sweeping-in.html

  Kijk, zo heb je natuurlijk die teringlijers van de Bilderberg niet meer nodig hè ? Het glijdt allemaal ‘vanzelf’ wel de afgrond in ..!

  De wereldeconomie is hoogzwanger van de K-Klap … die heeft ze dan ook ruimschoots verdiend met haar goedgelovige en ongeïnteresseerde schaperige [i]mind set[/i].

 6. Van ‘barbaars reliek’ tot hard core Tier 1 .
  Het werd tijd, niet ?

  http://www.resourceinvestor.com/2012/05/29/is-the-next-big-thing-1700-tonnes-of-gold-purchase?utm_source=DailyENL&utm_medium=eNL&utm_campaign=RI_eNL&_LID=36944633

  Maar na de afgelopen 12 jaar gemiddeld met 20-30% te zijn gestegen, màg dat ook wel hè ?

  De wal die het schip keert.

  En Lord Keynes moet posthuum natuurlijk zijn titel worden afgepakt. Keynes volstaat naar mijn mening. Of vernoem een nog te ontdekken variant van een psychose naar hem ; is wel zo toepasselijk.

  Geef mij z’n titel maar, dat lijkt me wel wat :

  [b]Lord Knowtoomuch[/b] woehhaaahhh !!!

 7. @MP : De K-Klap is de Khazaren Klap ; een plotselinge en wereldwijde financiële melt down ( okt ’08 maal 10 tot 30 ; derivaten H-bom activerend) die een geprogrammeerde gebeurtenis is die deel uit maakt/een fase is van Het Plan van The Cabal (CB-eigenaars aangevoerd door de Rothschilds) om het volk ‘vrijwillig’ in te laten zien dat het ‘kapitalisme’ geen oplossing is maar juist voor (sociaal) onrecht staat, en om zo wereldwijde, door de tegen die tijd totaal geruïneerde midden-klasse gedragen communistische (burger-)revoluties te ontketenen, resulterend in een ‘alle-problemende-oplossende ‘volks’ NWO, die feitelijk niets anders zal zijn dan een Khazaren-geleide NWO. Maar tegen de tijd dat het Volk dààr achter komt, zal ’t al te laat zijn, want die K-NWO zal niets anders dan een wereldwijde dictatuur blijken te zijn.

  Precies zoals okt 1917 in Rusland : een door Khazaren ideologisch uitgedachte, gefinancierde en uitgevoerde greep naar de macht in Rusland (allemaal historische [u]feiten[/u] hè) resulterend in goelags voor de ‘weerbarstigen’.

  http://reformed-theology.org/html/books/bolshevik_revolution/index.html
  +
  http://www.doeda.com/jewishbankers.html

  en een waanzinnige doc van 2 uur, zooo de moeite :

  Hier deel 1 (van de 12) van een SUPER-documentaire van Juri Lina ; “In the shadow of Hermes”.
  Aan het einde van 1 wordt vanzelf deel 2,3,4 enz voorgesteld.

  Tot en met 4min48 overslaan aub ; daarna wordt het 2 uur lang ‘genieten’ …

  http://www.youtube.com/watch?v=v4__jeW7D-o

  Wat er in deze doc helaas niet bijverteld wordt, is dat 90% van alle namen die de revu passeren (Lenin, Trotski,Kerenski,Marx,Engels, Beria,Yourovski, Kavanovitch etc-ETC) àllemaal Khazaartjes zijn.
  En 100% van de genoemde VS-bankiers die de ‘Russische’ Revolutie financierden natuurlijk, maar dat wist u vermoedelijk al 😉

 8. ‘Als laatst dan nog even snel een bericht van Reuters. Er blijkt namelijk uit onderzoek van de Coface Group dat een Griekse exit desastreuse gevolgen gaat hebben voor de Europese economie.’

  De volkskrant berichte in 2003 dat de slag om Bagdad wel eens kon ontaarden in een 2e Stalingrad…

  De europese landen en banken hebben toch wel 2 jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op een grexit.
  Ik mag aannemen dat de gevolgen anno 2012 toch minder heftig zullen zijn. Er zijn ook al leningen afgeschreven door banken.
  Ik denk dat een grexit geen financieel armagedon te weeg gaat brengen. Ofwel geen financieel Stalingrad.

 9. @willem : bij ‘Barbarossa’ was er door de Duitsers geen rekening mee gehouden dat dit in een kannibalistische ‘oefening’ zou eindigen voor de belegerde bevolking (de Russische inwoners van Stalingrad/St Petersburg) èn de eigen troepen, toch werd het dit doordat de beloofde toevoer via de lucht werd afgesneden omdat Hitler de inzet van zijn vliegtuigen elders aan het immense front (Azerbadjan tot Zweden) noodzakelijker achtte.

  Ik hoop dan ook van harte dat het deze keer niet zo ver komt .

  Aarzelt u dus niet om voldoende schoenzolen in te slaan aub ; dit is namelijk de voorlaatste fase van kannibalisme …

  Want zonder hoop zijn we helemaal niks meer, hè ?

  ( Assics en Nike’s schijnen trouwens goed te pruimen zijn heh-heh … )

 10. Zooo er is weer een bank afgewaardeerd als bank :o) En dan nota bene Deense bank..
  Wat een leuk verhaal gaan we krijgen. straks knalt de euro uit ze voegen. Ik mag hopen dat die overheid een noodpakket heeft. Want straks moeten we survivallen in de economie.

 11. @KTM
  Idd hoop doet leven. Ik zit in de fase dat ik mijn vertrouwen in de huidige politici inmiddels volledig kwijt ben. En dat menig organisatie die deelneemt aan de economie eigenlijks alleen nog maar winst wil maken ten koste van de omgeving.
  Stel dat Grexit wel komt dan is het natuurlijk veelbetekenend dat politici en bankiers dit hebben laten gebeuren.

  Ik moet zeggen dat mij steeds meer het gevoel bekruipt dat het een vooropgezet plan is. Een beetje pro-actief handelen van politici en bankiers kan blijkbaar niet en schulden afschrijven/kwijtschelden kan/mag blijkbaar niet. De afschrijving op griekse staatsobligaties door private partijen zal wel een uitzondering op de regel zijn.

  Maar niveauloos gedrag en gedrag van domme individuen ligt heel dicht bijelkaar. Ofwel politici (ook die politici in een regering) zijn soms zo dom/onwetend dat dit gedrag heel veel lijkt op individueel gedrag diede boel willens en wetens in de soep wil draaien.

  Als ik de mainstream-media een beetje beoordelen moet dan kom ik uit bij brainwashen. Gisteren Knevel en van de Brink weer eens gezien.
  Wat een tenenkrommende journalisten. Alsof ze de echt belangrijke vragen niet mogen stellen.
  Of ze zijn zo niveauloos dat ze de echt belangrijke vragen niet kunnen stellen….

 12. Reuters behartigt het VS belang. De Griekse economie bedroeg, tot voor kort, 3% van de economie van de eurozone. Dat is 1 jaartje inflatie. De wond laten dooretteren door ze in de eurozone te houden is veel erger. Inmiddels heeft dit Nederland al 7 mld gekost (o nee, dat krijgen we met rente terug van Jan Kees). Ze hadden er beter gelijk uitgezet moeten worden, nog beter: nooit erin.

 13. @Madman
  Interessante link.
  Weet je wat mij opvalt? De bankrun in griekenland wordt zelfs gewoon gebagataliseerd als zijnde niet relevant want de ecb vangt dit op via de centrale bank van griekenland. Alleen als andere banken het vertrouwen in deze griekse banken opzeggen dan kan het wel een probleem worden…

  Ja echt. Met dit soort van berichtgeving zou je inmiddels als leek moeten weten dat er iets best wel ergens gaande is.

  Ook interessant trouwens dat Middelkoop zegt, door wie de economische boeken geschreven worden. Ik heb zelf ook wat op de economische faculteit rondgelopen. Wat mij daar opviel, is dat ze elkaar allemaal overschrijven en helemaal geen nieuwe economische (geld) theorieen bedenken.

  Gelukkig zijn er nog internetsites zoals biflatie waar je mensen kunt tegenkomen die het ook is opgevallen dat er ‘iets’ aan de hand is in de economie en dat economische groei geen vanzelfsprekendheid is maar simpelweg gecreeerd kan worden door leningen van banken.
  Maar ik geloof ook dat de mainstream-media langzaam begint te beseffen dat als banken dit niet meer doen dat dit effect heeft op de reeele economie.

  Ik denk dat men toch voor een minimaal vertrouwen gaat zorgen in de bestaande ruilmiddelen of die ene nieuwe wereldmunt en dat de bestaande banken gedoemt zijn om te verdwijnen. Hun functie zal door andere partijen overgenomen worden. Volgens mij las ik laatst ergens dat een multinationaal bedrijf als siemens onlangs een banklicentie heeft aangevraagd en heeft gekregen.
  Maar ook bijvoorbeeld binckbank heeft inmiddels een banklicentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: