Griekenland voldoet nog altijd niet aan de hervormingseisen van het IMF en de EU. Daarom zal het bezoek van deze partijen aan Griekenland niet doorgaan.  De beide kampen staan lijnrecht tegenover elkaar en op 9 december beslissen de Europese ministers van Financiën, de zogeheten Eurogroep, of Griekenland een nieuwe tranche geld krijgt. Zijn de beloften niet waargemaakt, zoals momenteel het geval is, dan komt Griekenland zwaar in de problemen. Van de 240 miljard euro’s aan beloofde bailout hebben ze er al 216 miljoen euro ontvangen. 80% van de schuld is in handen van de EU en het IMF, met de Europese belastingbetaler als onderpand.

griekenland crisis

Financiële bubbels

Er momenteel overal in de wereld grote financiële bubbels aan het ontstaan. In Engeland blijven de huizenprijzen maar stijgen naar nieuwe records. De huizenprijzen zijn 5,8% gestegen ten opzichte van oktober 2012. Tevens is de persoonlijke schuld in Engeland opgelopen tot 1,43 biljoen Pond, hetzelfde niveau als in 2007, vlak voordat de crisis zijn intrede deed. In Amerika staat de hypotheekbubbel op het punt van knappen, waarbij een renteverhoging van de Fed de boel zou versnellen (verdriedubbeling van de maandelijkse hypotheeklasten) in het scenario dat de Fed eigenlijk niet nóg lager kan met de rente. Hetzelfde scenario zoals dat van Amerika in 2007 speelt zich nu af in China met haar zorgwekkende woningmarkt aldus Robert Shiller, winnaar van de Nobelprijs voor de economie in 2013. Al deze bubbels lijken samen naar een climax te gaan waar niemand een antwoord op lijkt te hebben.

Rusland en het Westen

Er is een mooi schouwspel gaande met het wel of niet sluiten van associatieverdragen met de Oekraïne. Volgens Europese leiders oefent Poetin teveel druk uit op dit land en is de EU “teleurgesteld” en achtten ze een toetreding nu opeens wel wenselijk, terwijl dit niet zo lang geleden toch anders is geweest. Ik kan het me wel voorstellen met zulke consequenties: er zullen dan 350 nieuwe wetten aangenomen moeten worden en de EU moet dan 200.000 nieuwe stukken regelgeving schrijven. Er zullen veranderingen plaats moeten vinden in de kleinste details zoals het type schroef dat gebruikt mag worden voor verkeersborden tot aan de breedte van een spoor op de spoorlijnen. Of zou deze perikelen rondom dit land iets te maken hebben met de machtsstrijd tussen Rusland en ‘het Westen’?

Oh wat zijn we braaf

Dinsdag rond 16:00 op Radio 1 sprak een correspondent over Russische chantage, corruptie en omkoping. Tegelijkertijd had hij het over de ‘brave Europese normen en waarden’? “De Europese leiders zouden een inschattingsfout hebben gemaakt als het gaat om het besef van hoe corrupt de Oekraine is”, aldus Tijn Sadee. Tja, als je nooit bericht over datzelfde soort corruptie in de eigen gelederen, dan klopt dat wereldbeeld wel ja. Met als tijdelijk hoogtepunt momenteel de “Teeven Tapes”. Heel braaf allemaal.

Amerikaanse banken verwachten meer claims

De acht grootste banken van Amerika bijna door hun gereserveerde bedrag heen zijn voor wat betreft het betalen van schadeclaims? Ze verwachten een extra 104 miljard dollar aan claims te moeten betalen, een derde van het totaalbedrag dat gereserveerd is. Uiteraard verwacht S&P geen rating verlagingen voor de betrokken banken, net zo min als dat er iemand achter tralies zal verdwijnen.

Schuldenplafond 2014

Het dreigt weer een heel spektakel te worden rondom de grens van het schuldenplafond van Amerika dat op 7 Februari 2014 zal worden bereikt. Hier en daar worden wat wetten aangepast, zo nu en dan wordt er wat heen en weer geroepen en alle echt belangrijke beslissingen en discussies worden ontweken. Alles lijkt toegestaan om de boel zo lang mogelijk te rekken, maar de tijd begint te tikken. Lijkt de climax in zicht te zijn of kunnen ze het wederom weer omzeilen? Op 7 februari 2014 zullen we het weten.

14 reacties

 1. Het is inderdaad een mooi zooitje aan hert worden in de wereld, en het meeste draait om het huidige fiatgeld wat ieder land met een eigen valuta bij kan drukken.
  Iedereen is schuldig en allemaal spelen ze hetzelfde spel. Ongelooflijk dat er nog geen grote ongelukken zijn gebeurd.

 2. Een 6% lening van de EU aan Griekenland met een looptijd van 3 jaar is gewijzigd naar 3% met een looptijd van 16 jaar.

  De overheid in Great Britain staat sinds kort garant voor 20% van het hypotheekbedrag tegen zeer lage rente.

  Ik zit niet helemaal goed met de cijfers hierboven, maar bij benadering, het gaat om het principe. Extend & pretend, wanhopig zijn ze.

 3. Het failliete systeem gaat als een stuiterende bal. Iets wat van een grote hoogte naar beneden valt stuitert een paar keer op en neer om daarna levenloos te blijven liggen. Het westerse fiat-schulden-geldsysteem volgt heel duidelijk dezelfde weg. Vanaf grote hoogte raakten we de afgrond in 2008/2009. Gelukkig zijn we flexibel net als een hard opgeblazen leren bal. We zijn niet direct verloren en proberen het met vereende bancaire krachten nog een keer. We veren wat op maar niet voldoende, want we doen alleen maar van hetzelfde. Namelijk meer schuld maken om het daarmee weer even te redden. Het lijkt te helpen, maar niet voor lang. We vallen weer terug. Nogmaals een zelfde reddingspoging, zij het iets ingewikkelder. Weer even omhoog maar al gauw weer beneden. Direct een allerlaatste paniekactie maar weer sneller de reactie. Daarna is het afgelopen en blijven we hulpeloos en reddeloos in het ravijn liggen, compleet uitgeteld. Wachten op een redder in nood.

  Onze economie geraakt als een stuiterende bal van recessie in recessie en valt uiteindelijk in een diepe depressie. We zien het gebeuren. Door de zwaartekracht van de schuldenberg gaan we stuiterend neerwaarts. Nog even de rentestand naar nul maar toch de schuldenberg omhoog. Hoe gek kunnen we het bedenken. Mijn boerenverstand zegt dat dit de laatste stuiter is. Als de keihard opgeblazen bal uiteindelijk stil ligt zullen alle spelers met een 10 tegen 10 eindstand moedeloos het veld afdruipen, zich afvragend wat er nu dan allemaal verkeerd is gegaan. Met 10 voor en 10 tegen hebben 2 teams(overheid+ financiële markten tegen burgers + buitenlui) zich rot gevochten met veel goals voor en veel goals tegen zonder enig resultaat. Of in andere sporttermen; de voorhoede kwaad op de achterhoede om het doorlaten van zoveel tegengoals; en de achterhoede kwaad op de voorhoede vanwege de gemiste kansen.

  Zo zijn er vele vergelijkingen mogelijk vanuit de bewegingen in onze economie met spelingen in de natuur en het spel in de sport. Met andere woorden; het is een spel wat wordt gespeeld met altijd een verliezer. Met een klein beetje inzicht kan iedere nuchtere waarnemer zien dat het spel bijna is gespeeld met in dit geval alleen maar verliezers. De tribunes lopen al leeg, want we gaan degraderen, de sponsors haken af en straks vraagt de curator het faillisement aan. Het is maar zoals je het wil zien.

  1. Een lange reactie, om het kort te zeggen : maak dat je weg komt uit fiat geld, staatspapier, obligaties en ETF’s ( goud ). Alleen wat er fysiek is zal tellen.

 4. De atheïstische managers van de wereld zijn weg volledig kwijt, de pechvogeltjes. Het ontberen van wetenschappelijk kennis omtrent de wereld is altijd erg onhandig.

 5. Dit spel duurt al ruim vijf jaar langer dan iedereen voor mogelijk hield…kan makkelijk nog 5-10 jaar of langer duren….ze bidden voor een deus ex machina….die 5 jaar zie ik nog wel gebeuren die “deus” niet echt….

 6. Zo 2 jaar terug heeft 1 van onze toenmalige ministers op de radio sprekende over de crisis zo ongeveer gezegd “Nederlanders hebben geen idee wat er aan de hand is en kunnen zich er geen voorstelling van maken wat ons nog staat te gebeuren”.

  Pas later drongen die woorden goed tot me door. Helaas was het toen te laat en was het interview niet meer terug te vinden op het internet. Ook heeft deze uitspraak nooit het nieuws gehaald, waarschijnlijk is er heel snel ingegrepen.

  1. Gezien het waarderings niveau voor de gemiddelde “Homo Politicus” op dit forum, vraag ik mij af wat voor relevantie er gehecht moet worden aan een dergelijke “ministersuitspraak”, mocht die ooit werkelijk geuit zijn….

   1. Vreemde uitspraken of nieuwsberichten, gisterochtend 08.00 uur in het radiojournaal ook weer zoiets. “Door de aantrekkende werkgelegenheid loopt de armoede volgend jaar weer terug”. Een half uur later was dit weer weggeknipt.

 7. Time for Shanghai to take over ’the PM Manipulation’.

  Want 3000$ Oz/gold is nèt zo goed ‘short’ …

  de VUILAKKEN-GN-GNNNN …

  http://www.silverdoctors.com/must-listen-on-the-cusp-of-historic-comex-events-turd-doc-roundtable/

  Nou, Shanghai, kom op, binnenkort jouw beurt door te gaan de VS en Europa zo goedkoop mogelijk van hun Edele Delen af te helpen-gn-gnnn ..!

  Well played, Rothschild, WELL played …

  You satanic bitchezzz ..!!!

  @P.Pineut : ‘Dead cat bounce’ , heet dat in beursjargon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: