Biflatie Bulletin: Griekenland voldoet nog niet aan de eisen

14

Griekenland voldoet nog altijd niet aan de hervormingseisen van het IMF en de EU. Daarom zal het bezoek van deze partijen aan Griekenland niet doorgaan.  De beide kampen staan lijnrecht tegenover elkaar en op 9 december beslissen de Europese ministers van Financiën, de zogeheten Eurogroep, of Griekenland een nieuwe tranche geld krijgt. Zijn de beloften niet waargemaakt, zoals momenteel het geval is, dan komt Griekenland zwaar in de problemen. Van de 240 miljard euro’s aan beloofde bailout hebben ze er al 216 miljoen euro ontvangen. 80% van de schuld is in handen van de EU en het IMF, met de Europese belastingbetaler als onderpand.

griekenland crisis

Financiële bubbels

Er momenteel overal in de wereld grote financiële bubbels aan het ontstaan. In Engeland blijven de huizenprijzen maar stijgen naar nieuwe records. De huizenprijzen zijn 5,8% gestegen ten opzichte van oktober 2012. Tevens is de persoonlijke schuld in Engeland opgelopen tot 1,43 biljoen Pond, hetzelfde niveau als in 2007, vlak voordat de crisis zijn intrede deed. In Amerika staat de hypotheekbubbel op het punt van knappen, waarbij een renteverhoging van de Fed de boel zou versnellen (verdriedubbeling van de maandelijkse hypotheeklasten) in het scenario dat de Fed eigenlijk niet nóg lager kan met de rente. Hetzelfde scenario zoals dat van Amerika in 2007 speelt zich nu af in China met haar zorgwekkende woningmarkt aldus Robert Shiller, winnaar van de Nobelprijs voor de economie in 2013. Al deze bubbels lijken samen naar een climax te gaan waar niemand een antwoord op lijkt te hebben.

Rusland en het Westen

Er is een mooi schouwspel gaande met het wel of niet sluiten van associatieverdragen met de Oekraïne. Volgens Europese leiders oefent Poetin teveel druk uit op dit land en is de EU “teleurgesteld” en achtten ze een toetreding nu opeens wel wenselijk, terwijl dit niet zo lang geleden toch anders is geweest. Ik kan het me wel voorstellen met zulke consequenties: er zullen dan 350 nieuwe wetten aangenomen moeten worden en de EU moet dan 200.000 nieuwe stukken regelgeving schrijven. Er zullen veranderingen plaats moeten vinden in de kleinste details zoals het type schroef dat gebruikt mag worden voor verkeersborden tot aan de breedte van een spoor op de spoorlijnen. Of zou deze perikelen rondom dit land iets te maken hebben met de machtsstrijd tussen Rusland en ‘het Westen’?

Oh wat zijn we braaf

Dinsdag rond 16:00 op Radio 1 sprak een correspondent over Russische chantage, corruptie en omkoping. Tegelijkertijd had hij het over de ‘brave Europese normen en waarden’? “De Europese leiders zouden een inschattingsfout hebben gemaakt als het gaat om het besef van hoe corrupt de Oekraine is”, aldus Tijn Sadee. Tja, als je nooit bericht over datzelfde soort corruptie in de eigen gelederen, dan klopt dat wereldbeeld wel ja. Met als tijdelijk hoogtepunt momenteel de “Teeven Tapes”. Heel braaf allemaal.

Amerikaanse banken verwachten meer claims

De acht grootste banken van Amerika bijna door hun gereserveerde bedrag heen zijn voor wat betreft het betalen van schadeclaims? Ze verwachten een extra 104 miljard dollar aan claims te moeten betalen, een derde van het totaalbedrag dat gereserveerd is. Uiteraard verwacht S&P geen rating verlagingen voor de betrokken banken, net zo min als dat er iemand achter tralies zal verdwijnen.

Schuldenplafond 2014

Het dreigt weer een heel spektakel te worden rondom de grens van het schuldenplafond van Amerika dat op 7 Februari 2014 zal worden bereikt. Hier en daar worden wat wetten aangepast, zo nu en dan wordt er wat heen en weer geroepen en alle echt belangrijke beslissingen en discussies worden ontweken. Alles lijkt toegestaan om de boel zo lang mogelijk te rekken, maar de tijd begint te tikken. Lijkt de climax in zicht te zijn of kunnen ze het wederom weer omzeilen? Op 7 februari 2014 zullen we het weten.