Koning Auto is aan de bedelstaf : de Europese automarkt heeft er het op één na zwakste halfjaar sinds 1990 opzitten.  Dit is uiteraard geen op zichzelf staand feit.  Koppel overproductie met consumenten die steeds minder te besteden hebben en je krijgt een crisis.  Nochtans zat het er aan te komen voor wie zich een beetje informeerde bij experten ter zake, hier leest u de waarschuwingen van bijna een jaar geleden.  De gevolgen van deze downtrend zijn niet mis : er zullen fabrieken gesloten moeten worden en mensen op straat gezet…die natuurlijk ook niet te springen staan om een nieuwe auto te kopen dus nog minder verkopen enz, enz.  Een vicieuze cirkel.  Koning Auto is van zijn troon gevallen.

Money velocity

massa auto's

De omloopsnelheid van geld dus en zij is van enorm belang! Alle miljarden die er al zijn bijgedrukt en voor de economie bestemd zijn, vinden hun weg niét naar die economie.  Het geld blijft steken bij banken die niet of nauwelijks uitlenen.  Die omloopsnelheid staat vandaag zelfs op een 50-jarig dieptepunt! Het geld geraakt niet – om de VS als voorbeeld te nemen – van Wall Street naar Main Street.  Alleen ontlenen/uitlenen, geldtransacties en economische activiteit kunnen de zaak terug op gang brengen.  Maar die zijn er niet (genoeg).  Hoe hoog de beurzen ook gaan en nog kunnen gaan en hoe goed dit mensen – beleggers – zich ook doet voelen, alleen een sterk verhoogde omloopsnelheid zal het bewijs zijn dat de basis van de beurs – de economie – verbetert.  Wat betekent dit voor de burgers in een maatschappij? “The majority loses, and the minority wins” aldus de Zwitser Marc Faber.

De Italiaanse staat : schuldig

Eén op drie faillissementen in Italië is de schuld van de staat! Die betaalt namelijk zijn rekeningen niet op tijd.  Volgens een recente studie gingen alleen al van 2008 tot 2012 15100 bedrijven op de fles.  De Italiaanse overheid laat haar schuldeisers namelijk 170 dagen wachten (Finland : 24 dagen).

Bedrijven investeren niet

Voor de eerste keer sinds het uitbreken van de Kredietcrisis zullen de 2000 grootste bedrijven ter wereld minder uitgeven aan investeringen in het algemeen, inbegrepen aankopen van machines, materiaal en materieel.  S&P verwacht dat in 2014 de krimp zelfs tot 5,4 procent zal toenemen.  Buitengewoon hoogleraar beleggingsleer Jaap van Duijn doet in dit verband dezelfde vaststelling als in een eerdere aflevering van Biflatie Bulletin gedaan werd : de macht en het geld – synoniemen in dit geval – zijn verschoven naar de bedrijven…die niet spenderen.  Hij noemt het letterlijk een onhoudbare situatie…

10 reacties

 1. Wanneer het geld wel in het systeem wordt gebracht zal het heel makkelijk en snel tot inflatie leiden. Inflatie duikt meestal op als een monster uit het zgn. niets. Hee, da’s net zoals de herkomst van het politiek geloofsgeld.

  Tja, in het westen is men natuurlijk vaak erg gehecht aan atheïsme en democratie. Hecht je dan ook maar aan de consequenties ervan: de gekozen politieke leiders en de sociale, monetaire en economische effecten van hun beleid. Gewoon consequent blijven hé. Daar houden Hollanders toch van, kuch en proest, “nuchter” als ze altijd zijn?

 2. Groei is alleen mogelijk als er meer geld in een economie van een land terecht komt dan het jaar ervoor

  Dit is m.i. enkel mogelijk door 3 factoren:
  – Positieve handelsbalans (meer export dan import)
  – geld drukken en investeren in economie
  – Totaal bedrag nieuwe leningen > dan afbetalingen oude leningen

  Voor Belgie:
  Handelsbalans: – 12 Miljard negatief (-3% GDP)
  Geld drukken: niet onder controle van Belgie (ECB drukt weinig geld)
  Nieuwe Leningen:
  -overheid leent toevallig elk jaar 3% meer (handelsbalans?), – -Particulieren lenen minder (door koopkrachtdaling en strengere eisen van banken)
  -Bedrijven lenen steeds minder (offshoring/crisis) en bouwen bestaande leningen af

  Alles bij elkaar komt er op jaarbasis dus minder geld in de economie terecht. Deze jaarlijks kleiner wordende hoeveelheid geld wordt verdeelt(circuleert) onder de inwoners en bedrijven van dat land. Gezien de grotere multinationals hun winst afgelopen jaren hebben opgevoerd (eisen dus een groter gedeelte van de geldkoek) schiet er minder geld over voor de ‘rest.’…de loontrekkenden wat gedeeltelijk de koopkrachtdaling verklaart.
  Hier heb je mi tevens een van de verklaringen waarom mensen geen opslag meer krijgen en dat prijscompensatie leidt tot nog meer ontslagen.

 3. Wat heeft atheïsme hier nou mee te maken? Ben je soms een beter mens als je een geloof aanhangt? Hoe arrogant. Normen en waarden hebben helemaal niets te maken met het wel of niet geloven in een god.

   1. Heeft niets met “geloof” te maken. Geloven is juist iets dat atheïsten doen. Bij gebrek aan wetenschappelijke kennis, natuurlijk.

   2. Alles heeft het er mee te maken Goddelozen doen eerder alles wat God verboden heeft zoals moorden, ons wetboek is grotendeels van de bijbel overgenomen in grote lijnen.
    Overigens wil dat niet zeggen dat gelovigen heilig zijn,maar bij hun ligt de grens hoger,tenminste bij echte gelovigen,niet alleen in naam.

    1. Intentie en handelen puur ten bate van het ego, dus egoistisch handelen is de basis van alle ellende. (kern van alle zonden)
     Hoofdregel..behandel uw naaste zoals u zelf behandeld zou willen worden.

     Alles is 1 , alles bestaat uit dezelfde energie. Als je dat echt begrijpt zul je proberen, met vallen en opstaan, om je intentie , gedachten en handelingen ten gunste van het geheel, waar wij allen deel van uitmaken(en jijzelf dus ook) , te stellen.

     Alle lijden wordt veroorzaakt door de onwetendheid van deze eenheid.
     Het is vechten tegen jezelf uiteindelijk.

     1. Aan allen dus ook Nico, Madman et al…
      Jullie klinken geïndoctrineerd en sowieso typisch westers.
      Alsof je jouw kinderen moet leren sociaal te zijn.
      Uiteraard dien je ze te helpen maar het sociaal zijn zit in de mens.
      Dat je denkt dat dit niet van nature in de mens zit komt omdat we in een maatschappij leven welke wordt bestuurt door voornamelijk psychopaten en sowieso de structuur heeft van een psychopaat.
      Immers het geld gaat boven alles.
      Weet je waarom ik dit weet?
      Simpel, ik was stomverbaasd dat in de meest afgelegen plekken van de Amazone de tandeloze analfabeten zo enorm gastvrij zijn.
      Wat bleek na jarenlange ervaringen, het is juist de afwezigheid van de indoctrinatie.
      Stoppen met dat neurotische denken en weer gaan leven…

 4. Als niet-goddelozen een ding hebben laten zien is het wel dat ze kunnen moorden. Zullen we het maar niet over misbruik hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: