Biflatie Bulletin : Koning Auto

10

Koning Auto is aan de bedelstaf : de Europese automarkt heeft er het op één na zwakste halfjaar sinds 1990 opzitten.  Dit is uiteraard geen op zichzelf staand feit.  Koppel overproductie met consumenten die steeds minder te besteden hebben en je krijgt een crisis.  Nochtans zat het er aan te komen voor wie zich een beetje informeerde bij experten ter zake, hier leest u de waarschuwingen van bijna een jaar geleden.  De gevolgen van deze downtrend zijn niet mis : er zullen fabrieken gesloten moeten worden en mensen op straat gezet…die natuurlijk ook niet te springen staan om een nieuwe auto te kopen dus nog minder verkopen enz, enz.  Een vicieuze cirkel.  Koning Auto is van zijn troon gevallen.

Money velocity

massa auto's

De omloopsnelheid van geld dus en zij is van enorm belang! Alle miljarden die er al zijn bijgedrukt en voor de economie bestemd zijn, vinden hun weg niét naar die economie.  Het geld blijft steken bij banken die niet of nauwelijks uitlenen.  Die omloopsnelheid staat vandaag zelfs op een 50-jarig dieptepunt! Het geld geraakt niet – om de VS als voorbeeld te nemen – van Wall Street naar Main Street.  Alleen ontlenen/uitlenen, geldtransacties en economische activiteit kunnen de zaak terug op gang brengen.  Maar die zijn er niet (genoeg).  Hoe hoog de beurzen ook gaan en nog kunnen gaan en hoe goed dit mensen – beleggers – zich ook doet voelen, alleen een sterk verhoogde omloopsnelheid zal het bewijs zijn dat de basis van de beurs – de economie – verbetert.  Wat betekent dit voor de burgers in een maatschappij? “The majority loses, and the minority wins” aldus de Zwitser Marc Faber.

De Italiaanse staat : schuldig

Eén op drie faillissementen in Italië is de schuld van de staat! Die betaalt namelijk zijn rekeningen niet op tijd.  Volgens een recente studie gingen alleen al van 2008 tot 2012 15100 bedrijven op de fles.  De Italiaanse overheid laat haar schuldeisers namelijk 170 dagen wachten (Finland : 24 dagen).

Bedrijven investeren niet

Voor de eerste keer sinds het uitbreken van de Kredietcrisis zullen de 2000 grootste bedrijven ter wereld minder uitgeven aan investeringen in het algemeen, inbegrepen aankopen van machines, materiaal en materieel.  S&P verwacht dat in 2014 de krimp zelfs tot 5,4 procent zal toenemen.  Buitengewoon hoogleraar beleggingsleer Jaap van Duijn doet in dit verband dezelfde vaststelling als in een eerdere aflevering van Biflatie Bulletin gedaan werd : de macht en het geld – synoniemen in dit geval – zijn verschoven naar de bedrijven…die niet spenderen.  Hij noemt het letterlijk een onhoudbare situatie…