Biflatie Bulletin : Nederlandse economie blijft achter

Quote van de Dag : It’s a recession when your neighbour loses his job; it’s a depression when you lose yours”Harry S. Truman.  Duitsland en Frankrijk doen het plots een stukje beter dan verwacht : plus 0,7 en 0,5 procent respectievelijk. We mogen geen zwartkijkers blijven en elke echte verbetering omarmen.  Maar waarom blijft Nederland achter met min 0,2 procent? Omdat Nederlanders al jaren meer besteden dan ze verdienen, zegt commentator Hans de Geus.  En dat zou zo rond 2003 begonnen zijn.  Een interessante verklaring hoewel wij persoonlijk dat helemaal niet zo ervaren hebben.  U wel? Tevens moet er een rode kanttekening gemaakt worden bij de bovenstaande groeicijfers : de werkloosheid blijft alarmerend toenemen.  En hoe krijg je stabiele groei zonder hogere tewerkstelling?

Schuld? Wiens schuld?

debtWolfgang Streeck, directeur van het prestigieuze Max Planck Instituut voor Maatschappijstudies, wijt de almaar groeiende overheidsschulden aan de “neoliberale bocht die het democratisch kapitalisme sinds de jaren ’70 gemaakt heeft”.  Overheden richtten zich sinds Tatcher en Reagan teveel op het bekampen van inflatie en te weinig op het herstellen van volledige werkgelegenheid.  Dat leidde tot meer toename van de werkloosheid = minder inkomsten = meer overheidsschuld.  Ook de globalisering met delokalisering ten gevolg leidde tot lagere belastingtarieven en dus lagere inkomsten.  Koppel daaraan de hoge sociale uitgaven door de economische malaise, allemaal gefinancierd door overheidsschuld ipv belastingontvangsten en je krijgt de miserie waarin we vandaag verkeren.  Geen geld voor groei en ondertussen werknemers, werklozen en gepensioneerden laten betalen.

Om depressief van te worden

Het aantal langdurig arbeidsongeschikte 50-plussers in België is de voorbije 5 jaar met 20 procent toegenomen.  Veel gevallen hebben met depressiviteit te maken.  De topman van ondernemersorganisatie Unizo pleit voor een “activeringsbeleid” zoals bij werklozen.  Hij heeft makkelijk praten.  Depressiviteit – de ziekte van de eeuw – heeft te maken met werkdruk, stress, ongenoegen, ongelukkig zijn en meer heel persoonlijke gewaarwordingen en gevoelens, maar het fenomeen krijgt duidelijk nog steeds weinig erkenning; ’t is om depressief van te worden…

Duitsland achterna

We berichtten reeds in een eerder B.B. over het recordaantal Duitsers met twee banen.  In België is het al niet anders met meer dan 190.000 werknemers die twee jobs combineren.  Het is een stijging met 13 procent tegenover 5 jaar geleden en een zeker teken van moéten, niet van willen.

De economische crisis

Nog maar vlug een stukje over “de economische crisis” want…voor je ’t weet is ze voorbij, schijnt het! Oeps, dat was ze, zie ze gaan! In ieder geval biedt ze nog altijd inspiratie aan zangers zoals Merle Hazard, uit het genre country & western.  Double Dippin’, The Bailout, The Greek Debt -erg populair ook op Youtube, check it out here.  Dat we maar vlug kunnen terugkijken op “die slechte oude tijd”…

7 reacties

 1. “We berichtten reeds in een eerder B.B. over het recordaantal Duitsers met twee banen. In België is het al niet anders…”

  Tips voor de (mini-job) solliciterende Nederlander:
  Na ’te oud’ en ’te ervaren’ en ’te hoog opgeleid’ kun je nu ook afgewezen worden na een eerste gesprek op ’too overdressed’. (Dat je te netjes bent gekleed eh.. zeg maar.) Ik spreek uit ervaring (*). Op zich dan weer een geluk bij een ongeluk voor mij persoonlijk want ik ben niet zo van dat wurgtouw om mijn nek enzo. Maar goed, het zal wel niet de hoofdreden zijn geweest maar uit betrouwbare bron weet ik wel dat het heeft meegespeeld.

  (*) Betreft een functie waar enige netheid aangaande de kleding wel op z’n plaats wordt geacht. Mijn (mogelijke) verklaring: Je moet natuurlijk wel je plaats kennen als je met ‘de elite’ (3 topmanagers ICT van een groot ziekenhuis) om de tafel gaat voor zo’n eerste gesprek. Het verschil moet er zijn, blijkbaar. Ook zichtbaar. Kleren maken ‘het mannetje’ zeg maar.

  Ok, ok, misschien waren die knipperlichtjes in mijn pak misschien wat over de top. 😉

  1. Mijn persoonlijke ervaring ziet er meer zo uit. De meeste leidinggevenden en andere glijders zijn totaal incompetent. Echter de meeste werknemers zijn nog veel dommer en ook nog eens bang voor hun baantje. Zoals ik meestal zeg’ in het land der blinden is eenoog koning”. Kom er een tweeoog moet die weg, zo snel als mogelijk .

 2. Het wordt hoog tijd dat de gevestigde politieke en economische orde per direct opstapt, het huidige financiële systeem volledig weggevaagd wordt en dat er op de puinhopen een beter en een duurzamere orde zal komen!

 3. Alle economen ,professoren en andere schriftgeleerden weten het wel weer leuk te verkopen. Luister naar de gewone man op de straat en u krijgt het echte antwoord. Het lenen gaat al decennia door en is gewoon “STELEN” van het volk. Niets meer en niets minder. Persoonlijk vindt ik, dat de verantwoordelijken maar berecht zullen worden en dan denkt ik zelf aan de doodstraf. Wat hebben ze dit land vernield.

 4. Prietpraat, het Westen is gewoon niet concurrerend genoeg ten opzichte van het Oosten en dat hebben we decennia kunnen verhullen door ons excessief in de schulden te steken. (vooral NL) Er is maar één oplossing en dat is deflatie in lonen, belastingen en levenskosten. Dus minimumloon afschaffen, overheid zwaar beperken en belastingen verlagen.

 5. Nog meer lastenverzwaringen op komst? Op http://www.nu.nl/economie/3552011/lastenverzwaring-loopt-mogelijk.html lees ik:

  “Lastenverzwaring loopt mogelijk op
  De lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven komen volgend jaar mogelijk uit boven de 2 miljard euro. ”

  Dit betekent nog meer inflatie, een nog harder krimpende economie en nog meer daling van de koopkracht voor diegenen met een inkomen vanaf het sociaal minimum t/m modaal en daar net boven! En de hoge heren maar niets in te laten leveren, wat een asociaal gedoe zeg! Tijd dat er maar helemaal geen regering meer is, want wat voor kabinet er ook aan de macht is, het gaat altijd fout!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: