Biflatie Bulletin: Pensioencrisis is begonnen

Pensioenfondsen komen in steeds grotere problemen. Voor het eerst zullen pensioenfondsen moeten gaan korten op de pensioenen van gepensioneerde Nederlanders. Van de grote 5 pensioenfondsen, te weten ABP, PMT, PME, PFZW en BouwNijverheid, zullen maar liefst drie fondsen een deel van hun verplichtingen afstempelen. Vooral deelnemers aan het pensioenfonds voor Metaal en Techniek zullen flink inleveren. Personen die hun hele leven in het metaal hebben gewerkt, zullen tussen de 6 en 7% minder pensioen krijgen vanaf 1 januari 2013. Bij andere fondsen wachten ze nog met het besluit over de te nemen stappen.

DNB past berekening dekkingsgraad aan
Toch mogen pensioenfondsen hun toezichthouder DNB nog dankbaar zijn. De Nederlandse Bank heeft namelijk een aanpassing van de rekenrente doorgevoerd. Het middelen van de rekenrente over de afgelopen 3 maanden, zorgt er nog voor dat de dekkingsgraad van de pensioenfondsen zo’n 2% lagen liggen in vergelijking met de vorige berekening.

Griekenland praat verder met crediteuren
De laatste dagen komen er steeds meer tegenstrijdige berichten naar buiten over de onderhandelingen tussen de Griekse regering en hun crediteuren.  Bloomberg rapporteerde gister, na een interview met Bruce Richards, CEO van hedgefund Marathon, dat er een deal tussen obligatiehouders en de Griekse overheid was gesloten. Het zou gaan om een inwisseling van het schuldpapier waarbij obligatiebezitters een netto contante waarde van 32 cent op de dollar over zouden houden. Tegelijkertijd citeerde de Financial Times echter dat er verschillende obligatiehouders niet bij de onderhandelingen betrokken waren. Het blijft daarom vooralsnog gissen naar de waarheid. Dat lang niet alle partijen betrokkenen zijn bij de onderhandelingen  een ding dat zeker is. De New York Times sprak namelijk al verschillende hedgefunds die overwegen om Griekenland bij een akkoord aan te klagen voor bezitsschending. Het onvrijwillig veranderen van de overeenkomst zou volgens de bron inbreuk maken op het eingendomsrecht volgens de investeerder. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

IEA verwacht dat vraag naar olie daalt
Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) zal de vraag naar olie in 2012 verminderen. Een terugval in consumptie in het vierde kwartaal van 2011 en een toenemende kans op een recessie ziet het agentschap als redenen voor een daling van de vraag. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de prijs zal dalen. Door geopolitieke spanningen, zoals de huidige gang van zak met de sancties tegen Iran, kan het zo zijn dat de olietoevoer namelijk gevaar loopt.

ECB deposito’s spectaculair gedaald
Voor het eerst sinds lange tijd is het aantal liquiditeiten dat door banken wordt gestald bij de ECB gedaald. Een daling van maar liefst 133 miljard euro zorgde voor de nodige vraagtekens. Terwijl er gisteren nog 528 miljard euro naar de ECB werd gebracht, werd er donderdagnacht 395 miljard euro ondergebracht bij het loket van de Europese Centrale Bank. Volgens een woordvoerder van de ECB heeft de forse daling echter een technische verklaring. Vanwege nieuwe eisen die deze week zijn ingegaan zullen banken een deel van de liquiditeiten eerst zelf moeten aanhouden alvorens ze het weer naar de centrale bank kunnen brengen.

Quote of the day:  ‘Men prefer a false promise to a flat refusal‘ -Quintis Cicero-

 

11 reacties

 1. @S7P : goed artikel ja ; kende ik niet.

  En het is natuurlijk geen ‘toeval’ dat De Grote Roof nèt op het moment begint dat de Babyboom-generatie (eindelijk) eens van haar pensioen (?) wil gaan genieten ; ‘ de ruif ‘ is nu op z’n volst zogezegd …

  Waar je trouwens weinig over hoort is dat er niet alleen 5 tot 10% zal moeten worden gekort, maar dat de euro’s (or whatever tegn die tijd) van het ‘overgebleven’ pensioen, véél minder koopkracht zullen hebben.

  Pensioengerechtigden worden dus dubbel ‘genomen’ …

  Ge-sandwiched èn gezandstraald vrees ik …

 2. @Knowtoomuch:
  [quote]En het is natuurlijk geen ‘toeval’ dat De Grote Roof nèt op het moment begint dat de Babyboom-generatie (eindelijk) eens van haar pensioen (?) wil gaan genieten ; ‘ de ruif ‘ is nu op z’n volst zogezegd …

  Waar je trouwens weinig over hoort is dat er niet alleen 5 tot 10% zal moeten worden gekort, maar dat de euro’s (or whatever tegn die tijd) van het ‘overgebleven’ pensioen, véél minder koopkracht zullen hebben.

  Pensioengerechtigden worden dus dubbel ‘genomen’ …

  Ge-sandwiched èn gezandstraald vrees ik ..[/quote]

  Is dit nu wat de Bilderbergers zo graag willen, namelijk het verarmen van de bevolking?

 3. @2 Ik denk dat van die pensioenen, zowel van de babyboomers als van diegene, die nu aan het sparen zijn – uuh bedoel geld afhandig gemaakt voor een totaal ongeloofwaardig pensioen systeem – er uiteindelijk weinig tot niets van terug krijgen. Het vertrouwen van jongeren in dit pensioenstelsel is terecht 0,0…..

  Het geld is in een piramide-achtig systeem gegaan en die wordt na 2008 op kosten van de belasting betaler en spaarders (lage rente en drukpers geld) wat instant gehouden.

  Let op de volgende [b]grote[/b] crisis zo de tweede helft van dit decennium (rond 2017), waarin het opraken van de goedkope olie een enorme rol gaat spelen. Dan blijft er van die fondsen helemaal niets meer over. Tot die tijd gaat het met de kaasschaaf. Langzaam de ouderen minder pensioen en de jongeren meer premie betalen en de klojo’s mogen op dat geld gaan gokken. En die fonds die veel fysiek goud had moest dit van de DNB verkopen, terwijl dit mijn inziens de beste belegging is.

  Het erge is dat men er om de feiten heen draait en dat is dat men weigert toe te geven dat in de jaren ’90 in piramide-achtige constructies belegd is.
  In ieder geval ligt peak-pensioen net als peak-welvaart ook achter ons en het geloof in een leven na de dood is tijdloos.

 4. @M : Tuurlijk ; de middenklasse wordt bewust om zeep geholpen en naar beneden gewerkt, en toegevoegd bij de bestaande onderklasse, zodat het super-kleine topje van de sociale pyramide totale controle krijgt over een enorme massa aan ‘slaven’ die straks voor een habbekrats kunnen gaan werken. Er blijven dus maar 2 klasses over in een geschatte verhouding van 1 : 10.000 / top : basis.
  Dat is inmiddels een koud kunstje voor die badgasten ‘bovenin’ ; nog even een super-krach er overheen, waar ze ook nog eens goed aan gaan verdienen, en hoppààà …

  Bij een krach ‘verdampt’ er namelijk geen kapitaal (althans niet definitief), dat is een sprookje, het kapitaal/eigendom verwisselt alleen maar van eigenaar …

 5. @S7P – Must.Kick.Can.Down.Road. ;D

  Echte meer fundamentele en wezenlijke oplossingen heb ik inderdaad nog niet zo veel en/of gehoord. Wel geleuter in de marge (economie dit economie dat – broekriem – meer consumeren – komt allemaal goed – snoeien om te groeien – Quantative Easing – schuiven – pompen – etc!).

  Valt me tikje tegen van wat eh… politici en zogenaamde experts. Maar ja, jet is natuurlijk razend ingewikkeld allemaal (in wezen enzo) dus ja….

  We moeten maar hopen dat de mensen die er verstand van hebben het allemaal gaan regelen!

  Wie doe ik nu na? – komptie:
  Hihi Haha!
  ;D

  Nu maar hopen dat de volgende injectie en/of infuzen/vage constructies het weer goed gaan doen, dat de beurzen weer lekker kunstmatig opveren en Jan met de Pet z’n mXXl houdt verder en er ff een tandje bij doet en weer braaf en snoeihard aan het werruk gaat! Zodat we allemaal weer een jaartje mogen gaan genieten, vooral van de goedkope hazelknoten uit Turkije, de i-pods uit China en de kleertjes uut India. En van de mooie inmiddels bijna lichtgevende natuur in Japan! En al het andere moois in onze samenlevingen… natuurrrrlijk!

  Ja.

  Ik wens de DNB veel succs met het aanpassen van de dekkingsgraden, wellicht kunnen ze Nout nog even bellen die hebter namelijk veeeel verstand van!

 6. @7 De echte fundamentele oplossingen zijn niet populair en met dit verhaal word je ook niet gekozen als volksvertegenwoordiger. Dan zouden we moeten toegeven dat een oneindige economische groei op een eindige aarde niet kan. Dan zouden we ook moeten toegeven dat de slavenarbeid, het vernielen van andermens leefomgeving en het omgaan met de aarde of we er duizenden van hebben totaal abject is. In een samenleving waar het gros van de mensen consu-junks zijn en dit niet onder ogen willen zien blijft men doorgaan met gebruiken totdat ze zelf, de mede mens en het leven op aarde onmogelijk hebben gemaakt.

  Ik heb altijd al gezegd een lokale/regionale, duurzame, kleinschalige en menselijke economie de basis is voor een duurzame toekomst en dat we hoognodig aan een economische en ecologische transitie moeten beginnen.
  Dit soort hagepreken houden is ketteren in de neoliberale geglobaliseerde wereld.

  Inspiratie voor een duurzame toekomst vind men hier: [url]http://transitiontowns.nl/[/url]

  Ach ja. Laat ik maar weer eens een linkje plaatsen.
  [url]http://biflatie.nl/artikelen/66-grondstoffen/11650-de-ogenschijnlijke-voedselzekerheid[/url]

 7. @S7P – Inderdaad. Ik kan me aansluiten bij de punten die je beschrijft. Zeker in combinatie met onze huidge kennes en techniek zijn we tot veel in staat, ook qua duurzaamheid en dergelijke… Jammer dat dit nog zo weinig gebeurd.

  De echt fundamentele oplossingen en visies zijn inderdaad niet populair en politici zijn ook niet (meer) in staat om iets van wijsheid ten toon te spreiden en mensen op de een of andere manier te inspireren om een wat verder te kijken en te denken dan hun consumptie-neus lang is. Een enkeling daargelaten wellicht.

  Dank voor de linkjes ivm Transition Towns Nederland! Leuk om eens te lezen!

 8. @9 Misschien vind je deze ook wel interessant. Dit is meer de technische aspecten.

  [url]http://www.lowtechmagazine.be/[/url]

  Klik rustig de site goed door, want er staan veel goede tips in zoals themokleding, zelf windmolens bouwen, velomobielen, earthships, …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.