Biflatie Bulletin: Rente Griekenland 370%

22
    • Donderdag hadden we het over een mogelijke Griekse euro exit. Aangezien de besprekingen tussen de overheden en banken stroef verlopen heeft ECB lid Orphanides voorgesteld om het hele banken plan te laten vallen. Er zijn echter grote twijfels of hierdoor het vertrouwen zal herstellen in zowel de Grieken als de Banken. Ondertussen is de rente van de één jarige Griekse staatsobligatie gestegen tot 370%. De rente op het tienjarige Griekse staatspapier is naar 35,3% gestegen.

 

  • Het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid is vrijdag gepubliceerd. Er kwamen 200.000 banen bij in de maand december. Door analisten werd gerekend op een toename van 155.000. De werkeloosheid daalde van 8,7% naar 8,5%. Wel dient aangetekend te worden dat het cijfer van november met 20.000 naar beneden is bijgesteld en dat de beroepsbevolking eveneens met 50.000 daalde.
  • Volgens NY Federal Reserve board member Dudley zijn de cijfers echter nog lang niet wat het moet zijn. Volgens hem is de werkloosheid nog onacceptabel hoog en moet er nagedacht worden over additionele stappen. Er gaan dan ook al een tijdlang geruchten over extra maatregelen om onder meer de huizenmarkt een boost te geven.
  • Het blijft onrustig rond de Italiaanse bank Unicredit. Nadat het aandeel donderdag op €4,50 sloot, dook het aandeel vrijdagochtend zelfs onder de grens van de 4 euro en steeg het miraculeus weer richting de slotkoers van gisteren. De daling van bijna 30% de afgelopen twee dagen zorgde ervoor dat het extra kapitaal, dat nodig is om aan nieuwe kapitaaleisen te voldoen, zijn impact volledig heeft verloren. De daling van het aandeel was zo sterk dat de huidige “Market Capitalization” zoveel is gedaald dat de nieuwe emissie er slechts voor heeft gezorgd dat die weer op het niveau van het begin van de week is.
  • Volgens IMF topvrouw Lagarde is de euro in 2012 “likely to survive”. Volgens Lagarde is er een zeer grote mogelijkheid dat de groeiverwachtingen voor 2012 van 4% groei naar beneden worden bijgesteld.
  • De multimiljardair George Soros laat in de Economic Times weten dat de huidige eurocrisis veel gevaarlijker is dan de crisis van 2008. Op korte termijn zullen er verschillende Europese landen meer bezuinigingsmaatregelen moeten nemen. Volgens Soros zal de Europese Unie niet verder leven als de euro daadwerkelijk crasht.
  • Na de ontrust van gisteren noteert de euro ten opzichte van de dollar vrijdag, onder meer dankzij het “goede” Amerikaanse banenrapport, ruim onder de slotkoers van gisteren. Één euro is vrijdagmiddag $1,27 waard.
  • Volgens Peter vanden Houte, econoom bij ING, kan de euro verder dalen richting de $1,20. Houte verwacht dat februari een zware maand gaat worden met oog op de vele obligaties uitgiftes en herfinancieringen van Europese landen.
  • De directeur van De Nederlandse Bank liet donderdagavond in een uitzending van Nieuwsuur weten dat er een mogelijkheid bestaat dat de waarde door valutafluctuaties verder zal dalen. Knot wijst op het feit dat kort na het begin de introductie van de euro de koers nog onder de $1,- lag. Volgens Knot zijn er ‘historisch gezien’ dus nog geen problemen met de euro, alleen vergeet Knot even te melden dat er ‘historisch gezien’ er ook nog nooit honderden miljarden bailouts aan banken en zwakke Europese landen worden gegeven en dat Europese noodfondsen ook pas sinds anderhalf jaar bestaan.

Quote of the day: ‘Inflatie is de enige vorm van belasting die opgelegd kan worden zonder wetgeving’ -Milton Friedman-