Biflatie Bulletin: Rente Griekenland 370%

  • Donderdag hadden we het over een mogelijke Griekse euro exit. Aangezien de besprekingen tussen de overheden en banken stroef verlopen heeft ECB lid Orphanides voorgesteld om het hele banken plan te laten vallen. Er zijn echter grote twijfels of hierdoor het vertrouwen zal herstellen in zowel de Grieken als de Banken. Ondertussen is de rente van de één jarige Griekse staatsobligatie gestegen tot 370%. De rente op het tienjarige Griekse staatspapier is naar 35,3% gestegen.

 

 • Het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid is vrijdag gepubliceerd. Er kwamen 200.000 banen bij in de maand december. Door analisten werd gerekend op een toename van 155.000. De werkeloosheid daalde van 8,7% naar 8,5%. Wel dient aangetekend te worden dat het cijfer van november met 20.000 naar beneden is bijgesteld en dat de beroepsbevolking eveneens met 50.000 daalde.
 • Volgens NY Federal Reserve board member Dudley zijn de cijfers echter nog lang niet wat het moet zijn. Volgens hem is de werkloosheid nog onacceptabel hoog en moet er nagedacht worden over additionele stappen. Er gaan dan ook al een tijdlang geruchten over extra maatregelen om onder meer de huizenmarkt een boost te geven.
 • Het blijft onrustig rond de Italiaanse bank Unicredit. Nadat het aandeel donderdag op €4,50 sloot, dook het aandeel vrijdagochtend zelfs onder de grens van de 4 euro en steeg het miraculeus weer richting de slotkoers van gisteren. De daling van bijna 30% de afgelopen twee dagen zorgde ervoor dat het extra kapitaal, dat nodig is om aan nieuwe kapitaaleisen te voldoen, zijn impact volledig heeft verloren. De daling van het aandeel was zo sterk dat de huidige “Market Capitalization” zoveel is gedaald dat de nieuwe emissie er slechts voor heeft gezorgd dat die weer op het niveau van het begin van de week is.
 • Volgens IMF topvrouw Lagarde is de euro in 2012 “likely to survive”. Volgens Lagarde is er een zeer grote mogelijkheid dat de groeiverwachtingen voor 2012 van 4% groei naar beneden worden bijgesteld.
 • De multimiljardair George Soros laat in de Economic Times weten dat de huidige eurocrisis veel gevaarlijker is dan de crisis van 2008. Op korte termijn zullen er verschillende Europese landen meer bezuinigingsmaatregelen moeten nemen. Volgens Soros zal de Europese Unie niet verder leven als de euro daadwerkelijk crasht.
 • Na de ontrust van gisteren noteert de euro ten opzichte van de dollar vrijdag, onder meer dankzij het “goede” Amerikaanse banenrapport, ruim onder de slotkoers van gisteren. Één euro is vrijdagmiddag $1,27 waard.
 • Volgens Peter vanden Houte, econoom bij ING, kan de euro verder dalen richting de $1,20. Houte verwacht dat februari een zware maand gaat worden met oog op de vele obligaties uitgiftes en herfinancieringen van Europese landen.
 • De directeur van De Nederlandse Bank liet donderdagavond in een uitzending van Nieuwsuur weten dat er een mogelijkheid bestaat dat de waarde door valutafluctuaties verder zal dalen. Knot wijst op het feit dat kort na het begin de introductie van de euro de koers nog onder de $1,- lag. Volgens Knot zijn er ‘historisch gezien’ dus nog geen problemen met de euro, alleen vergeet Knot even te melden dat er ‘historisch gezien’ er ook nog nooit honderden miljarden bailouts aan banken en zwakke Europese landen worden gegeven en dat Europese noodfondsen ook pas sinds anderhalf jaar bestaan.

Quote of the day: ‘Inflatie is de enige vorm van belasting die opgelegd kan worden zonder wetgeving’ -Milton Friedman-

22 reacties

 1. Hmm… 370% voor een 1-jarige Griekse staatslening ?

  Nou, dan zal ik maar snèl m’n zilver gaan verkopen om het om te zetten in die Gyros-obligaties !

  Toch ?

  WOUHHAAAHHH ! ! !

 2. YES!

  Hoeft niet meer KTM, doe je al!!
  Heeft de ECB en de Hollandia VOC kliek al voor je geregeld!
  JE doet al mee!! Via de belasting enzo meen ik, ofzo-iets /

 3. @Papadomo : klopt, NL stelde zich onlangs weer eens voor 17.000.000.000 € garant voor de Gyros-G(r)abbers ; die zijn we dus gewoon KWIJT.
  80% tot àlles.
  Let op m’n woorden…

 4. hoe moet ik de toename van 200.000 banen zien ten opzichte van de minimaal 300.000 aanvragen van een 1e werkloosheidsuitkering per maand in de VS?

 5. Sorry moerstaal, wordt er soms een beetje cynisch/baldadig van. Van Het Hele Euro Verhaal en Aanverwante Zaken. Wat mij ook erg stoort is dat je zo weinig hoort over hoe dit nu precies gegaan is toen de Euro begon en toen Griekenland toetrad.

  Ik lees bijv. dit soort dingen weer over Goldman Sachs betrokkenheid, bij in dit geval boekhoudkundige trucs ivm Griekenland:
  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,676634,00.html

  Ik weet niet of het waar is, maar dan nog zou je toch ook verwachten dat mensen bij de ECB ofzo dit ook hadden moeten kunnen narekenen? Of is dat te simplistisch gedacht?
  En had ook in 2005 of 2006 ofzo al niet duidelijk kunnen zijn/worden dat het niet zo goed ging met Griekenland? En Portugal en Ierland en Italie en noem het maar op? Ook de VS, dat zouden experts toch al eerder moeten hebben zien aankomen met die torenhoge schuldenberg voor zowel de overheid als de gemiddelde Amerikaan?

  Ik geloof steeds minder dat dit allemaal zo snel en onverwacht ging, zoals Wellink bijvoorbeeld beweert… Maar goed ik ben maar een leek en geef mensen graag het voordeel van de twijfel, maar nu even niet meer, denk ik. En het gaat mij aan het hart dat dat gewone mensen (die er ook genoeg zijn in Griekenland) hiervan weer de dupe zijn. Niet alle Duitsers zijn nazis en niet alle Grieken zijn lui dat is ONZIN. Het gaat hier om (al dan niet subtiele) manipulatie en leugens en bedrog volgens mij. Het lijkt wel op religie soms. Scheiding van Kerk en Staat hebben we wellicht wel (wat meer, en zeker in Nederland vermoed/hoop ik) maar nog niet van Bedrijf/Bank en Staat, volgens mij? Het gaat gewoon om macht en eigenbelangen ten koste van anderen, daar komt het heel kort door de bocht op neer volgens mij, profiteren en uitbuiten, afromen en leegzuigen, zoals “wij” dat in het rijke Westen al heel lang doen. Niet dat anderen dat ook niet (zouden) doen hoor, begrijp me niet verkeerd, zieke mensen heb je in elk land vermoed ik. Het gaat erom dat die niet volop aan de belangrijke knoppen moeten zitten, dat kan nooit lang (als in honderden jaren) goed gaan, denk ik.

  Maar ik zie ook wel wat meer mensen wakker worden en ik merk ook in mijn omgeving dat veel mensen het allemaal een beetje beu worden en door de leugens heen gaan prikken. goeie zaak denk/hoop ik.

 6. Willem, ik vermoed dat er aan alle kanten gesjoemeld wordt met dat soort cijfers… Je kan volgens mij van alles en nog wat doen met dat soort cijfertjes. Wie weet zijn er echt wat banen bij gekomen, kan best. Maar dan staat mij nog een grafiek voor ogen die ik laatst zag en waar ik nogal van schrok, deze over voedselbonnen:

  http://static6.businessinsider.com/image/4c5afb557f8b9abf35790200/bernanke-food-stamps-chart.jpg

  Gaat tot 2010 meen ik en is nu al 46 miljoen ofzo in de VS, mensen die voedselbonnen nodig hebben om rond te kunnen komen… Was 26 miljoen ofzo in 2006… Nogal schrikbarend imho en ik denk dat er structureel allerlei zaken nogal scheef zitten die je niet zomaar even oplost met een paar duizend extra banen. En wat voor banen zijn dat dan, weet iemand dat toevallig, welke sectoren zo hard zijn gegroeid?

 7. KTM, de bedragen zijn bizar… 17 miljard weer? Ik begrijp er echt niks van hoor, dat is dan echt om dit (eu) systeem overeind te houden? En dat geld gaat dan meteen weer naar de schuldeisers toch? dat zijn ook weer banken meen ik? Dus de Grieken zelf hebben er niks aan en het land wordt nu kapot bezuinigd volgens mij, dus hoe komen ze er dan ooit uit, uit die schulden? Als de economie helemaal naar de kl*ten gaat? Dat KAN toch niet eens of ben ik nou gek?

 8. Ha die Papadomo,
  Je weet toch dat alleen de keizer èh KTM lollig mag doen 😉
  Maar goed, eerst die fles met minimaal 12% C2H5OH leeg dan mag je een poging doen!

 9. @Papadomo,

  Zal wel mix zijn van eigen belangen (carrière / alleen eigen bedrijf dienen), geen overzicht hebben (alleen niche bedienen) of zelfs gewetenloos de boel belazeren.
  Hoe meer ik weet hoe minder ik weet.
  Waar leg je de lijnen in de big picture en hoe fijnmazig.
  Als je een andere kant op kijkt of inzoomt of uitzoomt zie je weer andere beesten…

  Oplossing is eigenlijk heel simpel doch niet voor iedereen eenvoudig namelijk je eigen voedsel verbouwen.
  Laat ik daar nu met een klein clubje in Brazilië werk van maken.
  Jullie kunnen via de moderator Koen contact met mij opnemen.
  Serieus, wat zou je over hebben voor een plekje op een volledig zelfvoorzienende boerderij in de Amazone.
  Er zijn NUTS voorzieningen maar als die wegvallen dan hebben wij tientallen soorten fruit en groente, een eigen viskwekerij, kippenren, bijenkorven, eigen waterbron. Wat heeft een mens uiteindelijk nodig? En waar kan je dan beter zijn dan in de tropen. Vraag een overlevende uit de Jappenkampen, in de tropen kan je nog altijd iets met 4, 6 of 8 poten vangen. In de hongerwinter moest je het doen met half dode dingen. Plus dat je hier die kou niet hebt dus zonder kleding, verwarming of fatsoenlijk onderdak overleef je het wel. En de steden zijn gevaarlijker qua agressieve mensen, ziekten, onderdrukking en voedseltekort dan ergens in de vrije natuur. En Nederland is niet veel meer dan een dikke stad welke dichter bij de noordpool is dan bij de evenaar. Nee, ik zou serieus mijn biezen pakken.
  Gauw weg wezen daar!!!

 10. @moerstaal, alleen Max Keizer en KTM bedoel je?;)
  En een teiltje… is dat groot genoeg?;)

  Is inderdaad een mix, allerlei mensen… en ergens kan niemand er misschien iets aan doen dat ie is zoals ie is… Waar wij met z’n allen voor moeten zorgen is dat we de gekken achter de knoppen vandaan halen en houden… Anders vrees ik dat straks de hele planeet naar de knoppen gaat, helaas inclusief het regenwoud.

  Maar het klinkt wel als een heel mooi project in Brazilie! Ik denk dat zelfvoorzienendheid en lokalisme (niet teveel dingen importeren en heen en weer slepen die je niet echtnodig hebt) een belangrijk onderdeel van de toekomst zullen zijn.

  Uiteindelijk denk ik dat we er overal iets aan moeten doen, wereldwijd – het is tenslotte 1 mothership waar we met z’n allen opzitten dat wordt steeds meer duidelijk. Ik probeer er in mijn omgeving over te praten met mensen (over de onderwerpen zoals op deze site bijv) en soms lukt dat wel, soms ook niet heheh dan wordt ik boos/verdrietig sla een beetje door;) en/of wordt cynisch en dat werkt meestal niet zo goed…

 11. Ook gezien de bovenstaande info (het topic;), deze website en (vele) anderen (best veel zinnige info op het net heb ik nog wel wat hoop – het internet is een machtig wapen soms.

  Hoop dat er meer mensen gaan beseffen dat er een boel scheef gegroeid is en dat we allemaal ergens een keer onze verantwoordelijkheid moeten nemen om zaken weer enigszins recht te trekken. En dat we dat uiteindelijk samen zullen moeten gaan doen.

  En nav. moerstaal omtrent het zgn. middenkader en de gradaties van (bewuste) kwaadaardigheid, denk ik dat sommige mensen die nu vooral foute/schadelijke opdrachten uitvoeren zich wellicht ook wel eens achter de oren krabben… Als ze bijv. net hun kinderen of kleinkinderen naar bed hebben gebracht. En als er meer en meer druk komt vanuit de maatschappij (ook vanwege de crises), dan zal het voor hen wellicht ook gemakkelijker worden om over te stappen/andere keuzes te gaan maken. Hoop ik tenminste.

  Dank voor de moderatie btw, perfect. Kan ik wel gebruiken zo nu en dan. Zal ook even beter m’n best doen om het (vnl;) inhoudelijk te houden!

  Ga ik nu ff afkoelen! |)

 12. @ Knowtoomuch

  1, ik geef je helemaal gelijk, alleen soms lees ik berichten doe me doen twijfelen. Die toets ik dan even.

 13. @moerstaal : je schreef : “Wat betreft die omgeving van je. Dat noemen wij het zombie leger. Deze zijn tegelijkertijd de gevangenisbewaarders. Je gaat aan je eigen geestesgesteldheid twijfelen en zij houden je wel klein. Maar zolang je hun gedrag nog kan doorgronden is dat hun probleem. Als ze tegelijkertijd jou niet kunnen doorgronden bevestigt dat hun zombie status.”

  Gé-ni-aal ; mooie woorden voor een fenomeen dat al lang een bijna ‘tastbare’ wèrkelijkheid voor me is!

  @VanZaken : Oké, bedankt.
  Ik hoop dat ik geen slechte invloed op je heb 🙂

 14. @Papadomo » 07-01-2012 22:40
  jij schreef:

  Willem, ik vermoed dat er aan alle kanten gesjoemeld wordt met dat soort cijfers…
  Gaat tot 2010 meen ik en is nu al 46 miljoen ofzo in de VS, mensen die voedselbonnen nodig hebben om rond te kunnen komen… Was 26 miljoen ofzo in 2006… Nogal schrikbarend

  Ik schrijf:
  Het is echt niet best wat er gaande is. Het erge is dat het niveau van de politici ook zo immens bedroevend is en volledig gericht is op symptoom-bestrijding. Er is een incidentje en er komt wetgeving waar de hele massa weer last van heeft. We zijn verworden tot een land/markt-economisch systeem van menselijke robots. Met welvaart als doel op zich en waarin men niet eens meer weet wat de definitie van welzijn is. Je zou denken dat we met de modernisering, computerisering, mechanisering, technolosering eindelijk in de geschiedenis van de mensheid voldoende voedsel kunnen produceren en op die manier veel meer energie kunnen steken in andere zaken. Maar helaas het gaat allemaal om cijfers en om macht.
  Het heeft het niveau van ik loop de supermarkt in en ga vanaf de groente-afdeling mandarijntjes gooien naar de cassieres. Nou goed dit mag niet en ik wordt meegenomen/opgehaald door mijn taxi van de politie. De volgende dag, als ik weer de supermarkt wil inlopen, staat op het bordje met reglementen dat het verboden is om mandarijntjes te gooien naar cassieres. En ach, door middel van een gemeentelijke spoedwet, wordt de verandering van het reglement van de supermarkt ondersteunt door een gemeentelijke noodverordeningswet.
  Nou goed eenmaal in de supermarkt ga ik pakken melk leeggieten op de vloer…. dezelfde procedure gaat zich herhalen.
  En wat is nou het primaire proces van een klant in een supermarkt? Boodschappenmandje pakken, boodschappen inladen en afrekenen bij de kassa.
  Ofwel als het aan de politici ligt, gaan ze 1001 dingen wettelijk vastleggen die niet mogen in die supermarkt.

  En voor je het weet sta je in het gangpand te praten met een goede bekende terwijl je jezelf zit af te vragen of dat (nog) wel mag…

  Geef de gewone man: brood, spelen, en bezigheidstherapie
  en
  de gewone man blijft rustig
  en haalt het niet in zijn hoofd om kritische vragen te stellen en vertrouwd volledig Nout Wellink die het een en ander echt niet zag aankomen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.