Biflatie Bulletin : Spaargeld steeds minder waard

5

savingsVoor wie geen spaargeld bijeen krijgt… maar ook voor wie dat wel nog kan, slecht nieuws.  Met een inflatie van 3,1 procent in Nederland valt er niet tegenop te sparen.  De koopkracht daalt dus allengs, ook al omdat de lonen niet mee stijgen.  Wie meer dan 20.000 euro op de bank kan zetten betaalt dan nog 1,2 procent belasting, wat vaak gelijk is aan de geboden intrest.  Sparen is out, sparen is fout – gaat de overheid in deze nog gelijk krijgen op een nare, verwrongen manier?

Mexicaanse miljardair wil KPN overnemen

Het Mexicaanse America Movil, van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, wil het Nederlandse telecombedrijf KPN overnemen. Het bod van Slim is €2,40 per aandeel in keiharde cash. Het is een premie van 20% t.o.v. de vorige slotkoers en een premie van zo’n 35% t.o.v. de gemiddelde slotkoers van de afgelopen 30 handelsdagen. Vrijdagochtend staat het aandeel KPN zo’n 17% in het groen. De verkoop van de Duitse mobiele dochter E-plus aan het Spaanse Telefonica heeft Slim op deze manier tegengehouden. De Mexicaanse miljardair heeft al geruime tijd een belang van bijna 30% in KPN.

Het Hoeness-effect

De voorzitter van de Duitse voetbalclub Bayern München Uli Hoeness heeft 350 miljoen euro op een Zwitserse bankrekening.  Vervolging is wat hem wacht.  Meteen hebben ook 15.000 andere Duitsers zich vrijwillig gemeld om verdoken geld aan te geven, dit scheelt immers aanzienlijke represailles.  Het fenomeen heeft al een naam gekregen : het Hoeness-effect.  Bijkomend maar niet onbelangrijk vraagje : hoe verzamel je überhaupt als voorzitter van een voetbalploeg 350 miljoen?

Nog blij dat wij geen Grieken zijn

Herstel in Europa? Dan toch niet in Griekenland waar de werkloosheid alleen maar gestegen is, van 23,8 procent in mei naar 27,6 in augustus.  Het ergst zijn dan nog de jongeren tussen 15 en 24 er aan toe : 64,9 procent van hen zit zonder werk! Wie of wat keert hier het tij…

Liever dadigheid

Liefdadigheid moet, helaas zouden we zeggen, dat het nog nodig is, maar er is heel veel leed op de wereld.  Iets anders is het wanneer het Engelse Head of the Charity Commission én zo’n 30 andere bazen van liefdadigheidsinstellingen “more than 100.000 pound a year” verdienen! Hiér betalen wij niet voor, toch? Ons lijkt het dat bij liefdadigheid minstens 90 procent van de ontvangen gelden ook hun doel moet bereiken.  Shame on you all, bosses! Burgers van Nederland : gééf…als u nog kunt…maar zie dat het zeker ter plaatse komt, en niet in de zakken van the bosses!

130.000 in de put

Maar liefst 130.000 Belgische gezinnen hebben meer schulden dan bezittingen en zijn dus in feite failliet.  In alle eurolanden gaat het in totaal om 4,8 miljoen gezinnen, een drama! Vooral huurders en grote gezinnen zijn het kwetsbaarst maar toch zijn er ook met een hoog inkomen die meer schulden dan bezittingen hebben.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie