Biflatie Bulletin: Waar is het Nederlandse goud?

9

Quote van de Dag : Facts are stubborn things; and whatever may be our wishes, our inclinations, or the dictates of our passion, they cannot alter the state of facts and evidence“.  John Adams, US politician 1735-1826.

Waar is het Nederlandse goud?

goudstavenSP en CDA vragen zich in de Tweede Kamer af of de Nederlandse goudstaven nog wel liggen op de plek waar ze horen te zijn. Van de 612 ton bevindt zich slechts een tiende bij De Nederlandsche Bank; de rest zou (hopelijk) nog altijd in de VS, Groot-Brittannië en Canada zijn. We moeten dit gaan controleren, kijken of het of het allemaal klopt en of het wel om puur goud gaat en beter nog: Nederland zou alles moeten terughalen.  Want inderdaad, Duitsland dat slechts een kleine hoeveelheid goud (300 ton) wil repatriëren, kreeg eerder dit jaar te horen dat het 7 jaar (!) zal duren.  Maar of het goud is er nog, en dan kan dit in enkele weken gebeuren; of het goud is er niet meer en dan moeten de VS het zelf op de markt gaan kopen, en wel over vele jaren om de prijs niet op te drijven.

Wist u dit al?

Crisis? Ja, maar niet voor iedereen.

  • De bedrijfswinsten in de VS en Europa zijn op het hoogste peil sinds WOII.
  • Die winsten worden niet of nauwelijks terug geïnvesteerd om de economisch motor terug op gang te krijgen.
  • Ook zeer hoge winsten voor de huurlingenbedrijven; in Afghanistan en Irak zijn er meer dan 20.000 huurlingen ingezet, een handel van 100 miljard dollar.
  • Uruguay is het eerste land ter wereld dat marihuana volledig legaliseert, om de winsten van de drugbaronnen droog te leggen en hopelijk gebruikers weg te houden van harddrugs.
  • De VS zijn de tweede grootste olieproducent ter wereld geworden en dat terwijl de huidige productie nog wel eens zou kunnen verdubbelen binnen tien jaar.
  • Juist voor de zogenaamde vredesgesprekken tussen Palestijnen en Israëli’s beslist Tel Aviv om nog eens 1200 woningen voor Joodse kolonisten te bouwen op Palestijnse grond; van provocatie gesproken.
  • Manifestanten van de Turkse Lente worden bedreigd met levenslange gevangenisstraf.  Al 49 journalisten zitten vast, 22 werden ontslagen en nog eens 37 gedwongen zelf ontslag te nemen.  Hier hoor je het Westen nooit over.
  • In Syrië vechten aan de kant van de rebellen 7000 strijders met zeer nauwe banden met Al-Qaida.  De rebellen worden gesteund met wapens en geld door…uitgerekend de Verenigde Staten.

Nemen de automaten het over?

automatThe Body Cover Group uit Waalwijk is failliet, de grootste producent van ondermode in Nederland.  Zopas ging ook het Belgische Marlies Dekkers bankroet, maker van exclusieve bh’s.  Tegelijkertijd werd in Japan de BH-automaat geïnstalleerd, waar vrouwen hun benodigdheden uit kunnen halen zoals een blikje cola of een zakje chips.  Is er een verband? Is dit de toekomst? Eveneens in België werd de eerste automaat voor frieten geplaatst.  Niet meer in de rij staan en op anderhalve minuut krijg je je frieten met saus.  Wordt het ook de doodsteek voor de oeroude en typisch Belgische frituur? Hoe onpersoonlijk allemaal hé, ’t zal wel de zogenaamde vooruitgang zijn zeker?

Economie eurozone gaat béétje vooruit

De economische bedrijvigheid in de eurozone is gemiddeld gestegen naar het hoogste niveau in 26 maanden.  Een niveau boven de 50 van de samengestelde-inkoopmanagersindex duidt op groei en staat nu op 51,7.  De graadmeter van de dienstensector klom ook naar 51, het hoogst in 24 maanden.  Het grootste deel van die (minieme) groei is dan nog voor rekening van Duitsland.  In Frankrijk bijvoorbeeld zakten alle meters verder.  In Nederland gaat het ook nog altijd slecht.

Duitse student werkt zich letterlijk dood

Een 21-jarige Duitse student liep 7 weken stage bij de bank Merrill Lynch.  Hij werkte 3 etmalen achtereen zonder te slapen en werd dood aangetroffen onder de douche.  Banken staan erom bekend studenten veel uren te doen maken.  Zo sprak eerder een studente van werkweken tot 100 uur per week.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie