Biflatie in Duitsland?

0

De consumentenprijzen in Duitsland zijn op maandbasis en op jaarbasis gedaald. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek. Het begint er steeds meer op te lijken dat Duitsland momenteel te maken heeft met biflatie. De deflatie op maandbasis bedroeg 0,4% in september. Vorige maand was er nog sprake was van 0,2% inflatie op maandbasis. Ook op jaarbasis daalden de consumentenprijzen harder dan de economen hadden verwacht. De deflatie op jaarbasis bedroeg 0,3%. Biflatie is een economische situatie waarin de inflatie zich tussen de -1% en 2% beweegt.

Ook gemeten volgens de geharmoniseerde EU-richtlijnen daalden de consumentenprijzen met 0,4% op maandbasis, en tevens met 0,4% in vergelijking met september vorig jaar. Het inflatiecijfer ligt ruim beneden de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale bank streeft naar een inflatie in de eurozone van rond de 2%. 

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.