In de reeks Biflatie Interviews komen interessante persoonlijkheden uit de wereld van economie, financiën en cryptomunten/blockchain technologie aan het woord. (Zie hier de voorgaande delen). Deze keer is dat Tom Lassing van onder veel meer Beursbox.nl, Beursblik.nl, Succesverhaal.nl, Optiecursus.com,… Internetondernemer, schrijver, professioneel belegger, vastgoed belegger en media/marketingspecialist; alles vanuit zijn b.v’s Pro Gain BV en Beursaccent BV. 

We stellen vandaag aan u voor: deze Nederlander en drijvende kracht achter  tal van succesvolle en interessante websites op het gebied van financiën, economie en beleggen. Van aandelen tot commodities en van vastgoed tot opties – Tom is er in thuis. Hij schrijft en geeft ook e-boeken uit over deze onderwerpen, die altijd gretig aftrek vinden. Tom is zakelijk, beknopt in wat hij schrijft, er komt geen woord teveel maar ook niet te weinig uit. Toevallig kennen we Tom Lassing al meer dan 20 jaar, en hij is een goudeerlijk en warm man. Zakelijk is hij lang geleden door een diep dal gegaan, waaruit hij zich helemaal en nog veel beter opgewerkt heeft. Dat zijn voor ons de interessantste mensen uit de business; zij die zwarte sneeuw gezien hebben maar ook het schitterendste edelmetaal. We treffen hem virtueel aan (Coronatijden, u begrijpt) in zijn prachtige landelijke woning te Best, Nederland, waar hij menige cursussen geeft. Het laatste dat we van hem hoorden is zijn aankoop van tientallen woonhuizen in de Verenigde Staten.

Biflatie: Beste Tom, dank dat je de tijd gevonden hebt om ons te woord te staan. Beleggers allerhande houden van goeroe´s. Het zijn mensen die helemaal thuis zijn in de financieel-economische wereld. Die meestal ook juist zitten in hun voorspellingen over wat er te gebeuren staat. En een schare volgers achter zich hebben. Beschouw jij je als zo´n goeroe? Ben je ondertussen wereldberoemd geworden in Nederland, alleen al doordat je ruim op tijd je fysiek goud en zilver verkocht, voor de Kredietcrisis van  2008? 

Tom: Ik kocht goud na mijn zakelijke dip. Die dip was in 2001 en in en na 2003 begon ik weer met goud en zilver verzamelen. Iedere maand een beetje. Ik verkocht mijn goud vervolgens in de zomer van 2011. Nét voor het toppunt van de goudmarkt op dat moment. Ik besloot goud om te ruilen voor stenen… Ik kocht een prachtige woonboerderij met eindelijk de zo gewenste ruimte. Die timing was geluk. Als ik écht zo fantastisch was geweest, dan had ik mijn zilver toen ook verkocht… 

Ik beschouw mezelf dus zeker niet als goeroe. Ik ben belegger vanaf 1987 en heb al veel gezien. Ik schrijf al sinds 1993 over de beurs. Dat maakt dat ik me al vanaf dat moment actief moest opstellen richting wat er gaande is in de economische wereld. Dan weet je dus snel meer dan anderen die er minder sterk betrokken in zitten. Daar zit wel een meerwaarde in. Een meerwaarde die ik via mijn schrijfsels aanbiedt aan mijn lezers.

Biflatie: We lezen op LinkedIn bij jouw profiel het onderstaande. We veronderstellen dat je dit al een poos geleden hebt geschreven over jezelf, zo gaat dat meestal. Dus sta je nog altijd achter dit alles of kun je het nog op een of andere manier aanvullen?

´Hoi, leuk dat je naar mijn profiel op LinkedIn kijkt. Daarom nu maar even onbeschaamd iets over mezelf… Ik hoop dat je het me niet (te) kwalijk neemt. Ik ben de drijvende kracht achter de top 10 financiële site www.Beursbox.nl en ben ook de voornaamste schrijver van de gratis dagelijks verschijnende financiële Beursbox Nieuwsbrief. Schrijf je er nu ook voor in, het kost immers niets!

Het is een prikkelende nieuwsbrief die ook wel eens hondsbrutaal de gevestigde orde met scherpe pen terecht wijst. Al enkele malen hadden we een primeur die ook de landelijke pers haalde. Ik ben daarbij ook de schrijver van enkele veel verkochte E-boeken over succesvol Online Ondernemen. Meer hierover op onder andere succesverhaal.nl en marketingcursus.com. Ik was het die Affiliate Marketing als eerste in de Benelux ‘groot’ inzette en de koppeling maakte tussen deze manier van marketing en de financiële sector.

Er zijn door mij ondertussen al een flink aantal E-boeken over uiteenlopende onderwerpen geschreven. Veel daarvan zijn gratis op de verschillende sites op te vragen. Ik nodig je van harte uit om de sites daarom te bezoeken. (www.progainbv.nl.) Daarnaast ben ik ook de uitgever van de succesvolle beleggingsservice www.mooiebeursdag.nl

Specialties: Ik ben ondertussen één van de meest succesvolle Affiliate Marketeers van Nederland. Mijn opgedane kennis en ervaring deel ik via mijn vaak gratis services en/of via enkele betaalde services. Affiliate Marketing is pertinent geen get rich quick verhaal. Wie dat idee heeft, moet ik teleurstellen. Ik heb ook enkele ‘lokale’ sites, waarvan www.mooibest.com de leukste is. Op bestbest.nl zet ik veel scherpere commentaren over mijn woonplaats.´

Tom: Ja, daar sta ik nog wel achter. Ondertussen ben ik links en rechts ingehaald door nieuwe ondernemers die al dan niet met nieuwe media ook enorm succesvol werden. Daar waar ik tienduizenden per maand wist te verdienen, zijn er ook al ondernemers op dit vlak die honderdduizenden euro’s per maand wisten te verdienen. Ik doe geen wedstrijdje. Zou ik dat wel doen, dan zou ik toch winnen, want ik heb van allemaal het mooiste leven. 😉

Biflatie: ‘Iedereen’ van zekere leeftijd weet precies waar hij/zij was toen Elvis overleed. Idem op 9/11. Weet je nog wanneer je, minder dramatisch dan, voor het eerst over edelmetalen en andere grondstoffen vernam? Besefte je meteen dat hier iets ‘groots’ ging gebeuren of wat was precies jouw eerste reactie? Of was er een trigger? We stellen deze vragen over commodities omdat bijvoorbeeld Beursblik daar vaak over handelt… 

Tom: Om toch even op terug te komen… Ik liep in de V&D toen ik het hoorde van Elvis… En 9/11 zag ik in de woonkamer en ik wist dat ik vanaf dat moment andere keuzes moest gaan maken. Dezelfde dag heb ik mijn bedrijfsconcept herschreven en ben ik op een nieuwe manier gaan werken.

In de jaren negentig begon ik me zorgen te maken over die nieuwe munt die er zou komen… De munt die we nu kennen als de euro. Ik ben toen goud en zilver gaan verzamelen. Echter heb ik dat allemaal cash gemaakt in het jaar 2000 toen ik samen met een partner een bedrijf met 20 man personeel begon. Dat bedrijf was voor mij na een jaar alweer over en uit en ik heb mijn verlies toen genomen en ben opnieuw begonnen in april 2001. Pas na 2003 had ik weer serieus geld om iedere maand goud en zilver te kopen.

Het was voor mij nooit één moment. Ik koop iedere maand goud en zilver. 

Biflatie: Kun je inschatten hoeveel tijd per dag of per week je met al je websites bezig bent? En met het inrichten/herschikken van je eigen portefeuille? Het geven van lezingen en cursussen? Sta je bij wijze van spreken op met je werk en beleggingen en ga je er mee slapen? Is dit een fulltime job of heb je nog andere bezigheden? Ben je nog altijd zo actief als vrijwilliger her en der?

Tom: Ik ben altijd en nooit bezig met de websites… Concepten bedenk ik als ik aan het tuinieren of klussen ben en uitwerken doe ik als ik er zin in heb. Er is bij mij geen lijn tussen privé en zakelijk. Ik ben de hele dag alles aan het combineren. Ik ben dus eigenlijk altijd aan het werk en tegelijkertijd bijna nooit. Ja, ik moet af en toe achter de PC zitten en artikelen uittypen etc. Maar veel komt tot stand als ik andere dingen doe. Als ik iemand spreek, dan is dat gesprek bijna altijd ook een artikel dat die week wel een keer op papier gaat komen. Dat is lekker effectief werken.

Helaas heeft Corona er nu voor gezorgd dat de fysieke cursussen nu niet meer plaatsvinden. Dat is echt jammer. Echt aan het werk ben ik tussen 07:00 uur en 09:45 uur. De rest van de dag vul ik in zoals het komt.

Biflatie: Hoe sta je vandaag, in de herfst van 2020, tegenover andere hard assets dan goud en zilver, zoals bitcoin et al. ook wel gecategoriseerd kunnen worden? Je bezit wel bitcoin en een aantal andere munten, nietwaar? Zie je een correlatie tussen de koers van bitcoin en goud en is het ene beter dan het andere, zijn ze misschien complementair of zelfs ´identiek´ als vaste waarden? Want m.i. is een digitale munt nog schaarser dan een edelmetaal…

Tom: Misschien gek om te zeggen, maar ik ben geen fan van bitcoin. Je kan er af en toe leuk in traden, maar ik geloof niet echt in het bitcoin concept. Er zijn wel andere crypto initiatieven waar ik meer in zie. Voor mij is belangrijk, veilig kunnen betalen met een crypto. Daartoe moet het gemak enorm groot zijn en de ‘waarde’ van de crypto mag niet alles bepalend zijn. Dat is bij bitcoin wel zo en daarom valt deze voor mij voor de lange termijn af. Andere munten bieden meer.

Daarbij is bitcoin een energie zuiper. Eigenlijk maatschappelijk onverantwoord zo veel energie kost een bitcoin. Dat zou je eigenlijk niet moeten willen. Ik ben dus wel voor een crypto oplossing. Ik denk alleen niet dat bitcoin de oplossing is.

 Biflatie: Hoe gaat het met je huizen in de VS? Een investering voor de lange termijn neem ik aan? Geen schrik dat de Coronacrisis in dat land nooit meer zal stoppen, of denk je: koning keizer admiraal – wonen moeten ze allemaal? Zijn jouw woningen nog te duur voor de tallozen in de VS die in tentenkampen wonen? 

Tom: Ik heb er nu 28 huizen. Twee huizen heb ik ondertussen ook al weer met winst verkocht. De rest is puur in bezit om te verhuren. Verkopen doe ik alleen als er een windfall profit te behalen is.

Ondanks Trump is het economisch gezien nog altijd een goede investering geweest. Ik zeg ondanks Trump, omdat mijn investeringen in Detroit liggen en dat is een zwarte en arme stad. Niet echt een stad waar Trump dus iets mee heeft. Het stadsbestuur doet het goed, nadat de corruptie in 2014 keihard werd aangepakt. Er kwam na 2014 een goed beleid en dat betaalt zich nu uit. Criminaliteit is ver teruggevallen en is die van een provinciestadje. Dat terwijl Detroit ooit misdaadhoofdstad van de wereld was.

In Detroit ben ik als woningverhuurder deel van de oplossing. Men wil er niet en men kan er niet kopen. Ik bied er goedkope huisvesting in vrijstaande woningen met een leuke tuin er omheen. Mijn gemiddelde huurprijs is 800 dollar. Dat is spotgoedkoop in de VS. Mensen willen graag huren, zeker in onzekere tijden waarbij de baanzekerheid weg is. Als je huurt kan je snel verkassen. Koop je, dan maak je jezelf kwetsbaar, want als je je baan verliest, dan heb je maar niet zo je huis verkocht.

Wel heb ik af en toe huurders die moeite hebben de huur te betalen. Ik probeer er altijd samen met ze uit te komen, maar uitgangspunt is wel dat de huur uiteindelijk betaald gaat worden. Ik heb ook rekeningen die betaald moeten worden en wonen is niet gratis. Ik moedig mijn huurders aan om snel met mijn manager in gesprek te gaan. Hij kan ze vaak ook verwijzen naar loketten bij de overheid.

Biflatie: Je recentste Rapport (je schreef er al tientallen nietwaar) heet ´VIJFTIG PROCENT VERDIENEN VOOR 1/8/2021 OF GELD TERUG´. In samenwerking met twee andere auteurs, maar dit lijkt ons wel een heel gedurfde uitdaging, niet? Zonder iets van de inhoud te verklappen natuurlijk, maar dan moet je toch wel heel zeker van je stuk zijn, om zoiets te durven beloven? Het is inderdaad op ´niet goed geld terug´ basis, klopt dit?

Tom: Ja, dat is een leuk project en ik zit op een berg geld dat ik moet aanhouden vanwege de gegeven garantie. Het gaat om een enkele crypto die in onze ogen grote kans maakt te gaan knallen. Nu gaf ik al aan, de prijs van de crypto moet niet allesbepalend zijn… Toch is dat hier wel belangrijk. De crypto krijgt namelijk wel een hogere koers als meer mensen deze gaan gebruiken. Tot op zekere hoogte ontkom je daar niet aan. Het moet alleen niet de reden worden waarom je een cryptomunt aan gaat houden. Ik hoop dat ook de kopers van het rapport de cryptomunt écht gaan gebruiken.

Biflatie: Zelf gaan we wanneer onze portefeuille het tijdelijk slecht doet, even iets heel anders doen. Ook wel: op het internet (bv. op YouTube) bevestiging zoeken van dat we toch wel goed bezig zijn. Hoe ga jij om met je emoties bij beleggen, die elke mens toch heeft in meer of mindere mate? 

Tom: Ik heb er vrijwel geen emoties bij. Het gekke is, ik kan in een casino geen 5 euro inleggen omdat ik dat zonde van mijn geld vind. Maar zonder een enkele aarzeling kan ik in één transactie drie huizen tegelijk kopen… zonder de huizen ooit zelf gezien te hebben.

Ik heb geen euforie bij koerswinst en ik lig er niet wakker van bij koersverlies. Ben ik dan zo’n koele kikker? Ja, bij beleggen en investeren wel. Ik kan me vreselijk opwinden over onrecht of bedrog, maar beleggingen laten me emotioneel koud.

Biflatie: Zijn er personen, bedrijven, websites in beleggersland, in binnen of buitenland, die je bewondert? Volg je Jim Rogers en andere internationale grootheden? Of wie zijn anders in de wereld van beleggen je grootste voorbeelden? Wat lees of bekijk je zelf dagelijks of heel vaak? Waar haal je inspiratie vandaan? 

Tom: Ik was een groot fan van Warren Buffett, tot ik van hem begreep hoe hij op werken gericht was. Werk, werk, werk. Geen pensioen, maar alleen maar werken. Ik ben echt een levensgenieter. Natuurlijk werk ik, maar ik doe wat ik vooral heel leuk vind en als het 25 graden of warmer is heb ik de middag vrij… Een uur achter de PC is een half uur in de tuin. Liefst dezelfde dag nog. Ik heb een boekenkast vol met boeken over de grote beleggers en traders. Ik heb de boeken allemaal gelezen en heb vervolgens toch mijn eigen plan getrokken.

Vaak vind ik die heel succesvolle mensen eigenlijk heel triest. Ze werken zich een slag in het rond en dan hebben ze af toe wat dagen dat ze met de privé jet naar hun boot gaan om zich even aan boord te vermaken… Ik heb al een hekel aan dat reizen… Ik zou echt niet met ze willen ruilen. Daarbij raken ze hun partner vaak al snel kwijt en hebben ze de rest van hun leven vooral te maken met golddiggers. Kijk naar een Jeff Bezos. Zijn huwelijk naar de knoppen… Was dat chickie dat écht waard? Hij heeft miljarden, maar ik zou niet willen ruilen.

Biflatie: Hoe ziet Tom Lassing zichzelf over 5 jaar? Wat zou je nog willen bereiken, aanpassen, veranderen? Streefdoelen? Zou je er ooit afscheid van kunnen nemen, misschien wel verkopen? Stel: je bezit de mooie som van 5 miljoen euro (als dat al niet het geval is) – ga je dan rentenieren, stil leven of zie je jezelf als 90-jarige (Warren Buffett!) nog schrijven, lezen, adviseren, beleggen – werken tout court?

Tom: Die tijd van keihard aan doelen werken is voorbij. Ik ben op mijn 46e in feite met een zelf opgelegd pré pensioen gegaan. Ik ben nu 55. Als ik over vijf jaar grofweg hetzelfde doe als nu, dan ben ik waarschijnlijk een gelukkig man. Ik heb een enorme mazzel met de vrouw die ik op mijn 16e leerde kennen en we hebben drie kinderen die dichtbij zijn. We verloren twee jaar geleden een schoonzoon aan kanker. Het gaf ons goed aan dat je NU moet leven. Je weet niet of er een “STRAKS” is.

Rentenieren gaat er niet inzitten. Op dat vlak ben ik het wel met Warren Buffett eens. Je moet wel blijven doen wat je leuk vindt. Ik doe dat al sinds jaren en hoop dat nog lang te mogen doen. Ik zie geen enkele reden om te stoppen met te doen wat ik zo leuk vindt. Alleen het idee al is me volkomen vreemd.

Biflatie: welke raad zou je geven aan iemand die vandaag nog een leek is op het gebied van beleggen? Dient die persoon zich eerst langdurig en grondig in te lezen, of bestaat er zoiets als een spoedcursus? Buiten natuurlijk zich inschrijven voor jouw gratis nieuwsbrieven en je boeken lezen…

Tom: Neem minder risico! Beleggen en ondernemen is niet het nemen van risico. Het is het goed managen van risico. Mensen denken vaak dat ondernemen risico nemen is, maar als je een baan hebt, dan ben je van dat ene inkomen volkomen afhankelijk. Ik als ondernemer heb vele bronnen van inkomen. Daar valt wel eens iets van weg, maar dan heb ik al die andere nog…

Beleggers nemen keer op keer veel te veel risico en verliezen dus veel te veel geld. Als je overal tien procent haalt, dan is keer op keer dat optellen een mooi rendement. Nergens een klapper, maar in totaal een fantastisch rendement. Als je na een klap van 50% omlaag terug moet komen, dan moet je 100% winst halen… Probeer dus te voorkomen dat je die klap van 50% voor je kiezen krijgt.

Ik ben heel tevreden met een jaarlijks rendement van 15%. Ik klaag niet bij meer, maar ik ben volkomen tevreden als het 15% is. Zo zit ik er in met onroerend goed, zo zit ik er in bij mijn andere beleggingen. Laat je dus ook niet gek maken door aanbieders die komen met 1% rendement per dag… Dat is oplichting. Kan me niet schelen hoe ze het aankleden, ik zeg je, het is oplichting. 

Voor je gaat beleggen is het slim om het spel te leren kennen. Het is een spel om geld. Dan weet je best maar beter verdomd goed wat de spelregels zijn!

Biflatie: Wat is jouw beste en slechtste investering ooit tot nu toe geweest? Bezit je elke soort van belegging maar mogelijk of is er een categorie waaraan je meer dan, zeg, 50 procent toekent?

Tom: Mijn slechte investering… Mijn tweede auto… Had ik iedere keer een taxi gebeld voor de keren dat ik die nodig had, dan was ik nog goedkoper uit geweest.

Mijn grootste verlies was een grote aandelenpositie in een dochteronderneming van KPNQWest. Dit bedrijf had een een Oost Europees glasvezel netwerk. Dat bleek één grote fraude te zijn. Daar ging ik het schip mee in voor 60.000 gulden. De rechtszaak werd geseponeerd. Daar kwamen KPN en Qwest dus goed mee weg. Indertijd geloofden rechters de CEO’s van bedrijven nog…  

Mijn beste investering was goud qua omvang, maar de Van der Moolen Kroon warrant vanwege het feit dat ik hier de meeste voldoening uit haalde. Ik bleef die positie vasthouden terwijl mijn toenmalige vermogensbeheerder iedere week wel belde dat ik die positie (met winst) moest verkopen. Ik bleef weigeren en verkocht uiteindelijk (achteraf bezien) perfect op de top en heb toen ook kort daarna afscheid genomen van de vermogensbeheerder.

Op dit moment is mijn grootste investering de vastgoedportefeuille. Dat gaat de komende tijd ook verder groeien omdat ik steeds meer geld in die positie stop. De huurinkomsten zijn bijzonder interessant en mijn prioriteit is het hebben van tevreden huurders.  

Biflatie: Ten slotte nog een standaard vraag voor àl onze gasten. Vragen die die hard cryptofans nogal eens stellen of horen te stellen onder mekaar: When Moon? When Lambo? Wanneer bereiken volgens jou bitcoin et al. hun top, en wanneer bereiken goud en zilver hun top? Is dat als en wanneer fiatgeld ooit opnieuw gezond geld wordt? 

in goud beleggen

Tom: Wachten op zo’n moment gaat een deceptie worden. ALS crypto er komt en de wereld kiest overduidelijk voor één winnaar, of één super concept dat het gaat maken, dan gaat de rest door het putje. Ik denk dan ook dat we veel breder moeten kijken naar wat er mogelijk is met crypto technieken. Het muntje is maar één toepassing. Ik verwacht dat er bedrijven gaan komen met hun eigen munten/tokens/spaarsystemen. Alibaba bijvoorbeeld wordt een enorme partij in de markt als ze 5% korting geven op iedereen die met een Alibaba token gaat betalen. Of als ze je per transactiewaarde een stukje token gaan geven. Zie dat maar eens te verslaan als ze de eerste worden die écht met een eigen crypto gaan komen. In feite is het niet veel meer dan AirMiles… Het is alleen een nieuwe techniek er achter. Of het nu Alibaba, Facebook of Amazon gaat worden, er gaan eigen crypto ideeën komen.

Er gaat nooit meer een goudstandaard komen. Ik geloof daar niet in. Goud blijft wel deuren openen. Goud blijft geld. Bitcoin bewijst dat er geen goud nodig is om zo’n nieuw concept heel veel vertrouwen te schenken. Bitcoin is de belofte van een berekening die juist is uitgevoerd… En is per bitcoin munt 5x duurder dan een ounce goud… Waanzin in mijn ogen. Ik geloof in goud en zilver. Veel meer dan dat ik geloof in bitcoin. Ik ben er niet vies van af en toe in bitcoin te speculeren, maar echt geloven doe ik in de waarde van goud en zilver. Dat moet je in mijn ogen blijven verzamelen, maand in maand uit.

Biflatie: Dan danken we jou hartelijk voor dit gesprek! En we wensen je nog alle succes toe in alles wat je verder nog onderneemt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: