Biflatie Pensioen Bulletin (BPB) is geboren

7

1 Oktober 2019. De start van een nieuwe maand en ook Biflatie vernieuwt verder. Het onderwerp ‘Pensioenen’ is maatschappelijk almaar in belang toegenomen. Het gaat dan ook iedereen aan, hoe zijn en haar pensioen financieel en fiscaal geregeld wordt. Biflatie merkt dat tevens aan de talloze mails en reacties die hier toekomen. Vandaar dat die Pensioenen nu in een aparte rubriek behandeld worden. Voortaan zal uitsluitend de populaire columnist Gerrit Welbergen zich hiermee bezighouden in het BPB. Het Biflatie Pensioen Bulletin.  

Dank u Gerrit

Zijn achtergrond is daarvoor uiterst geschikt menen wij. Ervaringsdeskundige, zelf met pensioen en een achtergrond van decennia bij de Nederlandse belastingdienst. Gerrit heeft nauw voeling met wat er op dit gebied leeft en beweegt. De redactie van Biflatie wenst hem veel succes en dankt hem alvast voor de voortzetting van zijn nuttige werk en toewijding!

Woord vooraf

Gerrit Welbergen: Het pensioenstelsel in Nederland staat onder druk. Inmiddels is hierover een maatschappelijke discussie ontstaan en zijn de meningen van de betrokken partijen nogal verdeeld. Op Biflatie.nl zijn al diverse columns geschreven waarop behoorlijk werd gereageerd. Op deze manier verschaffen de deelnemers aan de discussie elkaar onderling nuttige informatie die er soms toe doet. In diverse media, via internet, TV, dagbladen, blogs, enzovoort worden telkens nieuwe berichten geplaatst. Daardoor ontstaat een woud van informatie. Het is belangwekkend om nieuwe informatie met elkaar te delen. Daarvoor plaats ik met zekere regelmaat een BPB, met een korte inleiding en een link naar de bron die mij aanzet tot publicatie. Vergeet niet dat ons pensioenstelsel de basis vormt voor een gezonde welzijnsstaat. De senioren van nu en de junioren van straks zijn allemaal afhankelijk van een betrouwbaar en waardevast pensioenstelsel. Het is de basis voor een goeie oudedagsvoorziening. Deelname aan de discussie wordt op prijs gesteld!

De mening van Noud laat Wout koud

In de Telegraaf kwam ik een Premium-artikel tegen dat alleen voor abonnees toegankelijk is: https://www.telegraaf.nl/financieel/647971994/steun-wellink-voor-soepeler-pensioenregels. Oud-president Nout Wellink van de Nederlandse Bank mengde zich in de pensioendiscussie. In tegenstelling tot Klaas Knot, de huidige zittende president, is Nout van mening dat moet worden gekeken of de rekenregels versoepeld kunnen worden. Dezelfde gedachte was al geopperd door ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann. Zij heeft een paar dagen geleden voorgesteld om voortaan ook een deel van de verwachte beleggingsrendementen mee te rekenen in het vaststellen van de pensioenverplichtingen van fondsen.

Mening

Het mooie is dat voormalige (gepensioneerde) beleidsmakers later altijd een andere mening hebben dan ten tijde van hun actieve dienstijd. Klaas Knot heeft nog een andere baas van de ECB boven zich en is wat voorzichtiger met zijn uitspraken over het NL-pensioenstelsel. Ik zeg met opzet NL-pensioenstelsel omdat ik met vele anderen vind dat alle andere beleidsmakers van over de grens, ik bedoel dus Draki van de ECB, geen invloed mogen hebben op de rekenregels van onze NL-pensioenfondsen. Afblijven dus.

Zwaar weer

Indirect hebben de beteugelende maatregelen van de ECB er wel voor gezorgd dat onze pensioenfondsen in zwaar weer zijn terecht gekomen. Ik heb daar al het een en ander over geschreven. Het is daarom van groot belang dat de mening van Nout wordt meegewogen in de pensioendiscussie. Hoewel ik vrees dat zijn mening makkelijk aan de kant kan worden geschoven omdat hij geen beleid meer maakt. Ik hoor minister Wout Koolmees al roepen, “de mening van Nout laat me koud, de groeten van Wout. Het is de wet waar ik mij aan houd.” Hoe het ook zij, er is weer een steen in de vijver geworpen. De rimpels volgen elkaar op. Benieuwd wie de volgende is die denkt een pasklare oplossing te hebben. We gaan het zien. Alle reacties met wetenswaardigheden over de pensioendiscussie zijn van harte welkom. Kom d’r maar in. GW