Biflatie Pensioen Bulletin: pak uw kans in 2021!

Pensioenkortingen afgewend, belastingen omlaag, rente omlaag, pak uw kans in 2021! Lange tijd zag het er naar uit dat de pensioenen in dit jaar zouden worden gekort. In feite zijn we al jaren voorbereid, of gebrainwasht, wat u wilt. In het nieuwe pensioenakkoord is opgenomen dat de pensioenfondsen voor 2026 weer gezond moeten zijn. De dekkingsgraad per 1 januari 2021 was voor de grote pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn respectievelijk 92 en 91 procent. Kantje boord dus. Volgens de oude norm moet de dekkingsgraad voor een gezond fonds 104 procent zijn, maar minister Koolmees heeft voor het tweede jaar op rij de grens voor korten verlaagd naar 90 procent. Of dat goed voelt of niet, dat mag iedereen bij zichzelf afwegen.

Alles heeft een prijs

Het is een feit dat de pensioenen al 11 jaar lang niet geïndexeerd zijn terwijl de lonen jaarlijks verhoogd worden, afhankelijk van de looptijd van de cao’s. Nu lijken de berichten over niet korten bij de grote fondsen in beginsel positief maar de harde werkelijkheid is anders. Feitelijk gaan de pensioenen voor het elfde jaar op rij achteruit. De loon- en prijsspiraal gaat elk jaar omhoog, ondanks dat er wordt geroepen dat we in deflatoir tijdvak vertoeven. Kijk maar naar de woonlasten, de premies voor verzekeringen, en wat zeker negatief meeweegt is de rente op spaartegoeden. Na aftrek van bankkosten en een beetje inflatie teert iedereen in op zijn banksaldo. Ook gaan de huizenprijzen door het dak en de gemeentelijke heffingen omhoog. Geluk bij een ongeluk is dat de  brandstofprijzen relatief goedkoop zijn door de gedaalde dollar en de lagere vraag naar olie door mondiale lockdowns, maar dat neemt niet weg dat de kosten voor levensonderhoud behoorlijk drukken op de huishoudelijke inkomens. We leven in een sociale verzorgingsstaat en dat heeft een prijs.

Beetje van dit, beetje van dat

Gepensioneerden, en oudere werknemers die niet ver zijn verwijderd van hun pensioenleeftijd, zullen hun handen dicht knijpen nu minister Koolmees zo coulant is geweest om de kritieke grens voor korten te verlagen. Hij voelde zich gedwongen anders was het pensioenakkoord er niet gekomen. Toch zijn er de nodige vraagtekens over hoe deze situatie zich naar de toekomst gaat ontwikkelingen. Zouden de kortingen in de toekomst worden gecompenseerd door voorzichtig een aantal procentjes verhoging toe te kennen. Vooral hoogbejaarde gepensioneerden met een klein pensioentje hebben veel moeite om rond te komen. Deze senioren hebben een lagere pensioenopbouw gekend. De AOW gaat netto met een tientje omhoog maar zal onvoldoende compenseren. Het kabinet heeft voor alle leeftijden de algemene heffingskorting verhoogd maar tegelijk is de verschuldigde procentuele zvw-premie verhoogd van 5,45 naar 5,75 procent. Toch weer een paar euro minder pensioen. Wat te denken over de alsmaar oplopende achterstand van gepensioneerden op de werkenden. In 2021 krijgen werkenden naast een hogere algemene heffingskorting ook nog een hogere arbeidskorting. Trouwens, het kan niet op met de belastingvoordeeltjes in coronatijd. Zelfs de gepensioneerden worden gecompenseerd. De ouderenkorting gaat van € 1622 naar € 1703.

Fiscale tip

Deze ouderenkorting wordt echter niet altijd opgepakt door de senioren. Niet alle oudjes doen aangifte voor de inkomstenbelasting, terwijl dat vaak wel is aan te bevelen. Er zijn gepensioneerden die niet in aanmerking komen voor een aangifte in de inkomstenbelasting omdat de ingehouden loonheffing als eindheffing wordt beschouwd. Dat is meestal het geval als er naast de AOW een pensioen(tje) wordt uitbetaald waar voldoende loonheffing op wordt ingehouden zonder toepassing van de loonheffingskorting(lhk). Deze lhk wordt normaal gesproken door de Sociale Verzekeringsbank op de AOW toegepast, tenzij men via een loonheffingsverklaring een andere keus kenbaar maakt. We praten hier over box 1 voor de inkomstenbelasting en laten box 3(bezittingen, uitgezonderd eigen woning) buiten beschouwing. Voor box 3 is trouwens de vrijstelling met peildatum 1 januari 2021 verhoogd naar € 50.000 of naar € 100.000 indien men een fiscaal partner heeft. Gepensioneerden die geen aangifte doen zouden eens een kijkje kunnen nemen op de website van de Belastingdienst met hun DigiD. Vraag hulp als u een digibeet bent.

Belastingaangifte 2020, per 1 maart 2021

Controleer de digitale aangifte inkomstenbelasting die volledig ingevuld klaar staat en kijk wat u onder de streep bent verschuldigd. Dat bedrag kan negatief zijn doordat de ouderenkorting in de aangifte volledig wordt toegekend. Overigens stuurt de Belastingdienst aan sommige ouderen een signaalbrief met de mededeling dat er mogelijk een teruggaaf van teveel ingehouden loonheffing mogelijk is. Men wordt dan verzocht om aangifte te doen. Overigens leggen nogal wat ouderen deze brief onverschillig aan de kant. Vertrouwen de Belastingdienst niet. Gaan die ‘graaiers’ zomaar ongevraagd geld terug geven? Toch is het een stukje service van een dienstverlenende overheidsinstelling die veel mensen wantrouwen. ‘Hoe zou dat toch komen?’ Ik zie in mijn eigen omgeving dat oudjes dit soort brieven met gemak aan de kant leggen. Zal toch niet waar zijn? Zomaar geld ontvangen? Ik wijs dan op de hulp die wordt aangeboden via plaatselijke welzijnsorganisaties, vakbonden en ouderenbonden. Laat uw geld niet liggen. Aan de andere kant, misschien toch maar doneren? De Schatkist komt tientallen miljarden tekort verderop in dit coronajaar. Moet ook weer ergens vandaan komen. Is het dan een raar voorstel om teveel betaalde belastingen maar te laten zitten?

Vergeet de humor niet

Onze minister van Financiën kan gratis geld lenen op de kapitaalmarkt. Op de 10-jarige staatslening met een negatieve rente van een half procent krijgt hij geld toe. Hosanna! We zouden veel meer moeten lenen en daarmee de oude leningen met hogere rentetarieven aflossen. Toch? En de begrotingstekorten er mee afdekken. Net zoals Italië doet, en al die andere EU-vrienden. Aflossen doet de volgende generatie wel. Lieve Christine van de ECB, laat de rente dan wel wat verder dalen want de schuldenberg stijgt. Even doordenken, beste lezers. Het is niet de eerste keer dat ik deze opmerking plaats, en ook niet de laatste keer. Ik heb namelijk 3 kinderen. Tsja, had je maar beter moeten nadenken zou Youp van ’t Hek zeggen. Ach ja, laten we de humor er inhouden. Rondom de jaarwisseling konden we kiezen uit veel conferences op onze nationale TV-zenders. Ik heb ze allemaal gezien. Een aanrader voor iedereen die sombert. Zoek ze op via Youtube of uitzending gemist. Vergeet de coronadroefenis, pak de humor. We hebben het nodig, juist nu.

GW

 

 

2 reacties

  1. Klopt, mijn vader krijgt ook ieder jaar een leuk centje terug van de belasting, dit terwijl hij er een paar jaar terug ook mee had willen stoppen, het invullen van. Nu loont het zich veel meer, weer.

    Gerrit ik weet niet of je het verboden Jaaroverzicht op CW hebt gezien?. Lange zit maar met de muziekfragmenten eruit halen win je snel een half uur. Komen interessante zaken aan bod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: