´Heel redelijk´, zo benoemt de CEO van cryptobeurs Kraken de toekomstige bitcoinkoers. Hypothetische koers dan wel want 20 keer de beurswaarde van 4 maart 2021. Aan rond één miljoen dollar! Redelijk/onredelijk; stranger things have happened. Dit is iemand die voor eigen winkel spreekt, maar wie de koersbewegingen van bitcoin et al. reeds een jaar of langer volgt, zal minder verbaasd zijn. 1 Miljoen dollar voor 1 BTC is ook wat het S2F Bitcoin model van de illustere Nederlandse PlanB berekent. Spot on, zo noemt deze econometrist het verloopt van de bitcoinkoers en dit sinds 2009. (Zijn Model kwam uit in maart 2019 en bewijst dus al precies 2 jaar zijn nut.) 2009, de creatie van BTC. Het enige verschil tussen beider zeer optimistische zienswijzen, van Krakens Jesse Powell en PlanB, is de timeline. De tijd-tot. Powell: binnen tien jaar. PlanB: binnen 5 jaar! Dus wat doen we: effe een bitcointje kopen voor $50.000 (41.500EUR), vijf of tien jaar ´vergeten´ (nou ja, niét uw sleutels, toegangscodes hoor!) En als miljonair verder door het leven sukkelen maar? Nou…

 

Wat is rijkdom?

Rijkdom wordt fel overschat hoor. (Beetje een boutade en je zult het ooit nooit van een minderbedeelde horen.) Het verschil tussen een rijk mens en een arm is dat de rijke één probleem minder heeft. Geen geldgebrek. En dat, beste lezers, is dan ook het énige verschil. Het is maar te bekijken hoeveel dit u waard is. Vast staat dat áls je al ´rijk´ wilt (trachten te) worden, op relatief korte tijd, er geen andere financiële markt ter wereld bestaat waar dat in theorie mogelijk is! Eén miljoen, dollar of euro, het is het spreekwoordelijke ´magische´ getal dat voor velen inderdaad zoiets als rijkdom voorstelt. Dan wel voor de kleine belegger en trader hoor, want de écht rijken van deze wereld goochelen met miljarden.

Over bomen en de hemel

Neen, ik maak me geen zorgen meer om wat whales doen, al dan niet institutionele betrokkenheid, wat de andere retail investors doen. En zelfs minder en minder om tegenwerking van officiële kant; van de diverse wetgevers over crypto´s. Waar ik me wél nog zorgen om maak, het is het enigste, maar ik neem het heel ernstig: de correlatie met de aandelenbeurzen. Bitcoin et al. deden lang, wel met af en aan-periodes, wars van aandelen hun ding. Wat helemaal niet één op één verliep. Maar de laatste weken staat die correlatie – samen dezelfde richting uitgaan – op een 5-maandelijks hoogtepunt. Wie dus een aandelencrash vreest, bijft best verre weg van crypto´s. Ziet u mijn zorgen, mijn probleem? Tenzij, beste lezer, die beurs er nog eens tien dikke vette jaren bij doet, tot 2030, 2040… Of tot ´infinity´, zoals de Kraken CEO denkt maar dan heeft hij het wel over BTC, bitcoin. Toch, ook dit keer zullen de bomen vast weer niet tot in de hemel groeien – wat u?

skew_bitcoinsp500_realized_correlationBitcoin – S&P 500 Realized Correlation. Source: Skew

Cryptopotato.com

 

2 reacties

  1. Beste Joost,

    Het is natuurlijk een mooi pyramide spel deze crypto,s en de vroege instappers hebben een mooi vermogen bij elkaar gesprokkeld. Maar feit blijft dat alle crypto,s toch de meerderheid als je ze verkoopt in fiat geld omgezet worden.
    Dus wat ga je voor een 1 mio usd kopen als deze munt niets meer waard is?
    1 ounce goud blijft altijd 1 ounce dat is de kracht van goud dat nu eenmaal het anker is van het gehele fiat geld systeem.

    Loosen Up
    That’s what happens. At first, as Hemingway noted, inflating the money supply produces a little “temporary prosperity.”
    But then, if you stop inflating, the pseudo prosperity disappears… and the sucker goes down.
    This is the same trap that faced Rudolf von Havenstein in Germany… Gideon Gono in Zimbabwe… Celestino Rodrigo in Argentina… Delcy Rodríguez in Venezuela… and now, Jerome Powell in the U.S.
    It’s inflate or die.
    Each administration, naturally, wants more prosperity… even if it is temporary. So it needs to “loosen up” the money supply a little more.
    That’s why the Fed’s real interest rate (charged to member banks) was below zero for all but a couple of quarters over the last 10 years.
    And this leads to an even greater dependence on the deluge of paper money… and sets the nation up for an eventual catastrophe.

  2. Beste Pieter, dank voor uw reactie. U schrijft i.m.: ´Dus wat ga je voor een 1 mio usd kopen als deze munt niets meer waard is?
    1 ounce goud blijft altijd 1 ounce dat is de kracht van goud dat nu eenmaal het anker is van het gehele fiat geld systeem.´
    Crypto kan, KAN! je vlugger aan dat miljoen helpen, mits veel kennis en kunde en een hoop geluk toch ook. Wat je met dat miljoen dan nog kan kopen vraagt u? Oké, maar dat is een heel andere discussie, over geldontwaarding. Het gaat er mij (de andere 106 miljoen cryptobezitters vast ook!) vooreerst om of en hoe dit te bereiken, en wanneer dan eventueel. Want ik schreef het privé al elders: ooit ga je iets, of alles van crypto, dat is eventuele winst inclusief, moeten verkopen ja? We gaan echt niet allemaal van en voor en met bitcoin et al. leven, zoals wel de Bitcoin Familie, of toch? Maar het is waar wat u zegt: eens omgezet in fiat, word je slachtoffer van geldontwaarding. Tweede puntje dat ik wil maken als reactie: oké, maar met goud kan je niet betalen. Nergens, nog veel minder dan met crypto, klopt toch? Waardebehoud, heel goed, maar we moeten ook nog de bakker, de slager, de electriciteitsleverancier kunnen betalen. Léven van ons geld, ja? Goede opmerkingen toch hoor, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: