Het bezit van crypto’s is booming en wordt beschouwd als een alternatief voor reguliere investeringen. De verschillen tussen Bitcoin en Ethereum zijn groter dan men op het eerste gezicht zou denken, volgens Erik Norland van CME Group. De Ethereum-prijzen hebben een nauwe correlatie met Bitcoin, maar vertonen een nog hogere volatiliteit. Maar laten we eerst even naar Bitcoin kijken.

 

De reis van Bitcoin begon in 2009 toen de crypto aanvankelijk werd gewaardeerd op ongeveer één cent per munt. In 2010 bereikte het $ 1 en is sindsdien gestegen tot $ 64.000 in een trip die op zijn zachtst gezegd opmerkelijk mag worden genoemd. De snelle stijging van de koers ging gepaard met een buitengewone volatiliteit. De prijsstijging, die zo dramatisch is dat deze het best kan worden bekeken op logaritmische grafieken, werd onderbroken door drie diepe bearmarkten: een daling van 93% in 2010 en 2011, 83% in 2013 en 2014 en 82% in 2018 en 2019. In 2021 moest Bitcoin vanaf zijn piek ongeveer 50% prijsgeven. Kandidaat-kopers met hartproblemen kunnen dus beter elders gaan kijken.

 

Een deel van de reden voor de volatiliteit van Bitcoin is de perfecte inelasticiteit van de vraag. Waarheen de prijs ook beweegt, het aanbod van Bitcoin neemt toe met ongeveer hetzelfde vooraf bepaalde tempo. Het aanbod van Bitcoin is volkomen inelastisch en de toename van het aanbod neemt met de tijd af. De laatste bearmarkt van Bitcoin begon eind april, toen de prijs piekte op ongeveer $ 64.000 per munt. Sindsdien zijn de prijzen op intraday-basis gedaald tot zo laag als $ 30.000. Waren er bij voorbaat aanwijzingen voor de recente daling?

 

Hier zijn drie factoren die beleggers in cryptocurrencies misschien nuttig vinden om te weten.

 

1) Kosten per transactie: Bitcoin heeft drie eerdere bearmarkten gehad waarin de koers met 93%, 83% en 82% daalde. Elk van deze bearmarkten kwam er na een piek in de kosten per transactie van Bitcoin. Volgens blockchain.info stegen de kosten per transactie eind vorig jaar met een factor 10 van ongeveer $ 25 per transactie tot $ 250 of meer vóór de correctie van dit jaar. Bullmarkten die volgden op eerdere bearmarkten begonnen pas toen de handelskosten waren gedaald en bleven enige tijd laag. Worden Bitcoin-bearmarkten voorspeld door stijgende transactiekosten van crypto-uitwisselingen? Het ziet er naar uit dat dit inderdaad het geval is.

 

2) Transacties per dag: de relatie tussen handelsvolumes en de Bitcoin prijzen is niet altijd even duidelijk, maar sinds 2013 leek een stijgend aantal transacties soms een voorbode te zijn van stijgende Bitcoin prijzen, terwijl stagnerende of dalende volumes soms vóór een prijsdalingen opdoken. Het aantal Bitcoin transacties daalde de afgelopen maanden, wat volgens sommigen als de voorbode van een prijsdaling mag worden beschouwd. Of met andere woorden: het aantal transacties is vaak gestagneerd of gedaald voordat de Bitcoin prijzen daalden.

 

3) Moeilijkheidsgraad: Dit vertegenwoordigt het aantal berekeningen dat een computer nodig heeft om een ​​nieuwe Bitcoin te slaan. In 2010 kon een computer slechts 10 berekeningen uitvoeren om een ​​munt te produceren. Tegenwoordig vereist het gemiddeld 25 biljoen berekeningen. Dit betekent dat met het bestaan ​​van 18,7 miljoen Bitcoins het produceren van de resterende 2,3 miljoen munten rekenintensief en duur zal zijn. Dat zal de vraag naar Bitcoin misschien niet vergroten, maar het lijkt erop dat het nieuwe aanbod beperkt blijft. Legt de toenemende moeilijkheid van Bitcoin mijnbouw een bodem onder de koers? Het ziet er naar uit dat dit inderdaad het geval is.

 

Wat er met Bitcoin gebeurt, heeft gevolgen voor het bredere universum van crypto-activa, inclusief ether, de valuta van het slimme contractnetwerk van Ethereum. Ether is zowel sterk gecorreleerd met Bitcoin als volatieler dan Bitcoin. Om het jargon van de aandelenmarkten te ontlenen: dit maakt ether tot een hoge bètaversie van Bitcoin. Wanneer de Bitcoin prijzen stijgen, hebben de etherprijzen de neiging om nog meer te stijgen. Wanneer de Bitcoin prijzen dalen, hebben de etherprijzen de neiging om nog verder te dalen. Bitcoin en ether zijn sterk gecorreleerd, vooral sinds 2018.

 

Ether is vaak nog volatieler dan Bitcoin. Wat merkwaardig is, is dat het aanbod aan ether niet op dezelfde manier wordt beperkt als het aanbod van Bitcoin. Van Bitcoin zullen er slechts 21 miljoen munten worden geproduceerd, waarvan er al ongeveer 18,7 miljoen bestaan. Daarentegen is er geen limiet aan het totale aantal ethermunten dat kan worden gemaakt, maar er kunnen slechts 18 miljoen ethers worden gemaakt in een periode van 12 maanden. Je zou kunnen denken dat de grotere aanbodflexibiliteit van ether de volatiliteit zou kunnen temperen, maar het tegendeel blijkt het geval te zijn.

 

De verhouding van de jaarlijkse creatie van nieuwe ether tot Bitcoin lijkt de ETHBTC-wisselkoers te volgen. Wanneer etherprijzen stijgen ten opzichte van Bitcoin, zoals in 2017 en recentelijk het geval was, lijkt dit de creatie van extra ethermunten te stimuleren ten opzichte van het vooraf bepaalde aantal nieuwe Bitcoin dat wordt gemaakt. Wat dit suggereert is dat het nieuwe etheraanbod niet zozeer de prijs van ether drijft, maar reageert op de prijs van ether ten opzichte van Bitcoin.

 

Wanneer ETHBTC stijgt, heeft dit de neiging om de creatie van extra ETH te stimuleren. Dit komt er op neer dat Bitcoin een aanzienlijk first mover voordeel behoudt in de cryptocurrency wereld, ondanks het feit dat ether als de valuta van het slimme contractnetwerk van Ethereum meer praktische toepassingen kan hebben dan Bitcoin, dat voornamelijk wordt gebruikt als waardeopslag. Voor veel beleggers blijft Bitcoin het eerste toegangspunt tot het cryptocurrency universum en behoudt het een substantiële rol bij het ontdekken van prijzen voor ether en andere crypto-activa.

 

Het bezit van crypto’s is booming en wordt beschouwd als een alternatief voor reguliere investeringen

 

Het kan geen kwaad om deze titel nog eens te herhalen, voorzien van een toevoeging. Het bezit van crypto’s is booming en wordt beschouwd als een alternatief voor reguliere investeringen, dit volgens het onderzoek van Britse toezichthouders. Meer mensen bezitten nu cryptocurrencies en minder mensen beschouwen de virtuele valuta als een gok, blijkt uit onderzoek van de Britse financiële toezichthouder.

 

Volgens de Financial Conduct Authority (FCA) hebben naar schatting 2,3 miljoen volwassenen in het VK nu cryptoassets, een stijging van 21% ten opzichte van de 1,9 miljoen vorig jaar. Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste cryptocurrency, een vorm van digitaal geld, hoewel dogecoin ook populair is.

 

Uit het consumentenonderzoek blijkt dat 38% van de crypto-gebruikers ze als een gok beschouwt, een daling van 47% ten opzichte van vorig jaar, terwijl steeds meer mensen ze beschouwen als een aanvulling of alternatief voor reguliere investeringen. Maar liefst 14% van de ondervraagden beweerde geld te hebben geleend om in crypto’s te investeren na het lezen van berichten over grote winsten die met deze crypto’s werden gerealiseerd.

 

Daarentegen neemt het niveau van algemeen begrip van cryptocurrencies af, wat suggereert dat sommige mensen die van crypto’s hebben gehoord hun werking misschien niet volledig begrijpen. Slechts 71% kon de definitie van cryptocurrency correct identificeren uit een lijst met verklaringen. Sheldon Mills, uitvoerend directeur van de FCA afdeling consumenten en concurrentie, zei in dat verband: “Het onderzoek benadrukt de toegenomen interesse in cryptoassets bij Britse klanten. De markt is blijven groeien en sommige investeerders hebben geprofiteerd van de stijgende prijzen. Het is echter belangrijk voor klanten om te begrijpen dat, omdat deze producten grotendeels ongereguleerd zijn, ze bereid moeten zijn om al hun geld te verliezen als er iets misgaat.” Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 5 en 24 januari 2021, waarbij meer dan 3.000 online respondenten werden gerekruteerd door YouGov.

 

‘Munten zoals ethereum bezitten nog een groot opwaarts potentieel’, zegt marktvoorspeller Jim Bianco

 

Jim Bianco is een believer wat ethereum betreft, getuige zijn uitspraak: ‘Munten zoals ethereum zullen een stuk hoger komen te liggen in prijs’. Als je de scherpe prijsbewegingen in de cryptocurrency-ruimte aankunt, gelooft marktvoorspeller Jim Bianco dat je dit uiteindelijk geen windeieren zal opleveren. “Sommige van deze munten, zoals ethereum, kunnen nog fors hogere koersen aan. Het is slechts een kwestie van tijd alvorens dit zal gebeuren”, vertelde de president van Bianco Research aan CNBC’s “Trading Nation”. “Maar je zult in de komende maanden of een jaar of zo veel meer moeten doorstaan ​​​​van wat we in de afgelopen weken hebben gezien. Daarbij verwijs ik uiteraard naar de forse koersbewegingen die bij de crypto’s plaatsvinden. Dat universum is alleszins geen plaats voor hartlijders”.

 

Volgens Bianco maskeert de speculatieve factor een bullish potentieel op lange termijn. Hij gelooft dat de cryptocurrencies met succes het financiële systeem aan het opfrissen zijn. “Dat belooft veel, en dat is wat echt belangrijk is,” zei hij. “Het probleem is dat de andere deelnemers de wereld van de crypto’s als een soort uit de hand gelopen casino beschouwen, met mensen die wedden op deze munten die op en neer gaan. In de hoop zo winsten op korte termijn te kunnen realiseren”.

 

Bianco waarschuwt dat de cryptomunten extreem kwetsbaar zijn voor 50% tot 70% dalingen die op elk moment kunnen plaatsvinden, omdat het nog steeds een nieuwe technologie is die de kinderschoenen nog moet ontgroeien. Hij is van mening dat zodra de adoptiefase voorbij is en crypto een fundamentele rol speelt in de reële economie, de prijzen over het algemeen veel hoger zullen zijn. Maar dat is niet alleen maar goed nieuws, want elke medaille heeft een keerzijde.

 

“Dat betekent dat de te realiseren winst vanaf dat moment een stuk minder zal zijn”, zei Bianco. “Het risico en de beloning is dat je nu minder risico en minder beloning krijgt als de crypto’s eenmaal zijn aangenomen en de volatiliteit vertraagt.” Bianco, die sinds 2017 een mand met digitale munten bezit, zei dat hij zich verzet tegen het actief verhandelen ervan. Hij koopt of verkoopt ze ongeveer een of twee keer per jaar. Hij bezit ethereum, maar geen Bitcoin. Hij suggereert dat het ook van cruciaal belang is om blootstelling aan crypto te hebben, omdat het universum van de crypto’s nu meer banden vertoont met andere risicovolle activa zoals aandelen.

 

“Dat was drie of vier jaar geleden niet het geval. Maar nu is het wel het geval’, zegt Bianco. “Als we een hogere volatiliteit op de financiële markten zouden krijgen, hetzij op de aandelenmarkt (bijvoorbeeld in de belangrijke VIX-index) zou dat kunnen helpen de cryptocurrency-ruimte te versterken. De overtuiging zou toenemen dat er een nieuwe oplossing nodig is en die oplossing wordt mijns inziens geboden door de crypto’s.”

 

Door Coinbase gesteunde crypto handelsonderneming is $ 1 miljard waard na nieuwe financiering

 

Amber Group, een financiële dienstverlener voor cryptocurrencies, heeft zonder veel moeite $ 100 miljoen opgehaald in een nieuwe kapitaalronde. De investeerders staan te trappelen om bedrijven actief in de industrie te steunen. De nieuwe financieringsronde waardeert de in Hong Kong gevestigde start-up op $ 1 miljard. Investeringsbank China Renaissance leidde de ronde met deelname van andere vooraanstaande investeerders, waaronder het in New York gevestigde Tiger Global Management. Bestaande investeerders, waaronder de venture-tak van Coinbase, waren er ook bij betrokken.

 

Deze laatste financieringsronde zet een vlaag van financieringsactiviteiten in de cryptocurrency-industrie voort. In het tweede kwartaal van 2021 bedroegen de durfkapitaalinvesteringen in cryptocurrency en blockchain-startups in totaal $ 14 miljard, dit volgens gegevens van PitchBook die aan CNBC werden verstrekt. Dat tegenover slechts $ 600 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

 

De belangstelling voor cryptocurrencies, met name voor Bitcoin, is dit jaar fors gestegen toen institutionele beleggers en grote bedrijven erin sprongen. Betalingsverwerker Square en elektrische voertuigmaker Tesla behoren tot de bedrijven die Bitcoin hebben gekocht. Maar na het bereiken van een recordhoogte van $ 64.829,14 in april, is Bitcoin met bijna de helft gedaald (zie boven).

 

Amber Group heeft in het verleden producten verkocht aan institutionele beleggers en vermogende particulieren, waaronder producten voor algoritmische handel en leningen. In plaats van een cryptocurrency-uitwisseling te zijn waarmee gebruikers individuele digitale munten kunnen verhandelen, zei Michael Wu, CEO van Amber Group, dat het bedrijf een private banking ervaring voor de klanten biedt.

 

Wu stelt dat het bedrijf de investeerders een aantal verschillende cryptocurrency producten biedt om in te investeren. Amber Group zei dat het op schema ligt om tegen het einde van dit jaar een omzet van $ 500 miljoen te boeken en is sinds de oprichting winstgevend geweest. Volgens Wu komt tussen 70% en 80% van de inkomsten van het bedrijf uit de zogenaamde netto rentemarge – een maatstaf voor de winstgevendheid van leningen.

 

Amber Group neemt deposito’s van klanten aan en biedt hen een rentetarief. Vervolgens lenen ze het geld uit een pool van deposito’s uit aan andere entiteiten tegen hogere rentetarieven en verdienen ze geld aan die spread. Ongeveer 15% van de omzet komt uit handelskosten.

 

Hoewel de meerderheid van de klanten van het bedrijf institutionele beleggers zijn, zei Wu dat Amber Group zich inspant om individuele beleggersklanten te winnen. “We pleiten niet voor zware speculatie of veel hefboomwerking, maar we willen dat onze klanten meer op de lange termijn gericht zijn, zich concentreren op risicobeheer en een stabiel en aantrekkelijk rendement behalen”, zei Wu.

 

De CEO zei dat het nieuwe opgehaalde kapitaal zal worden gebruikt om nog agressiever in te huren en om strategische acquisities te doen op gebieden zoals cyberbeveiliging. Maar Wu zei dat het bedrijf ook op zoek is naar anderen die in bepaalde jurisdicties wettelijke licenties hebben, waardoor Amber Group een nieuwe markt kan betreden.

 

De regelgeving rond beleggen in cryptocurrencies verschilt over de hele wereld en is behoorlijk gefragmenteerd. “Ik denk dat regelgeving altijd een uitdaging is voor deze industrie, omdat het een zeer wereldwijde industrie is”, zei Wu. “Het gaat altijd om voorop blijven lopen, of in ieder geval op de hoogte blijven van de verschillende regelgeving. Daar zijn we altijd heel conservatief in geweest.”

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: