Bitcoin: gezonde correctie en historische stierenmarkt in wording?

0

De 13.000 dollar tegenwaarde van begin juli 2019 bleek technisch niet houdbaar en bitcoin is gecorrigeerd tot rond het 10.000 dollar niveau. De fundamenten ogen beter dan ooit. BTC wordt ondersteund door de blockchain technologie en deze heeft ook nooit stil gestaan. Haast wekelijks zien innovatieve toepassingen het licht. Zelfs een heel nieuwe ontwikkeling heeft plaatsgevonden: bitcoin, cryptomunten in het algemeen, zijn gevààrlijk. Gevaarlijk voor de ‘monetaire stabiliteit’ (die er nooit was), jawel!

Het begon met de Libra

Facebook heeft al niet zo’n beste reputatie op gebied van privacy en zorgvuldig omgaan met data. Dat uitgerekend deze sociale mediagigant ook met een cryptomunt op de markt wil, is er van overheidswege blijkbaar teveel aan. Het establishment dat conservatief is totterdood, voelt zich bedreigd. Dure betaalsystemen (Visa, Mastercard) worden in vraag gesteld door nieuwkomers (Ripple). De hegemonie van de dollar komt misschien wel in het gedrang. Wat zal dat geven wanneer zo’n ‘Libra’ mogelijk door een derde van de wereldbevolking wordt gebruikt? En daarmee houdt de bedreiging niet op. Wat als méér tech giganten het voorbeeld van Facebook zouden volgen? Nee hoor, verbieden die handel!

Dura lex sed lex?

Het voelt wel niet echt fijn om als een bedreiging te worden gezien, maar het is wel een hele eer. Senaatcommissies, presidenten, centrale bankiers; iedereen van het establishment is in rep en roer voor wat komen gaat. Komen kan. Komen zàl, o.i. Tech bedrijven mogen dan innoveren, maar van de (staats)financiën moeten ze afblijven?! Vandaar dat in de VS vlugvlug een wet ineen geflanst is om e.e.a. gewoon te verbieden. Want als je bij wet iets verbiedt, dan werkt dit àltijd, toch? Zo verbied je het gebruik van drugs, en de drughandel stopt, verdwijnt, niet? (Grapje natuurlijk, want hoe strenger je verbiedt, hoe meer een bedreiging bloeit en groeit…) De wet heeft dan nog een kinderlijke, aandoenlijke, pathetische naam. ‘Titled “Keep Big Tech Out of Finance Act,” the bill is restricting any tech companies with global revenue of more than $25 billion and will impose a fine of $1 million daily for violation.’

Verbod

Het zal nog een hele hap worden om zo’n wet eventueel door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te krijgen. De Democraten kunnen Trumps bloed wel drinken en de zittende president is zijn laatste ambtsjaar ingegaan. Normaliter en historisch wordt er niet veel (belangrijks) dan nog beslist. Aan de andere kant blijft Donald Trump altijd wel voor verrassingen zorgen. Hoewel nog niet officieel, zou deze wet op moment van schrijven, 15 juli 2019, door de House Financial Services Committee worden bediscussieerd. Hij zou naar verluidt openen met: ‘A large platform utility may not establish, maintain, or operate a digital asset that is intended to be widely used as medium of exchange, unit of account, store of value, or any other similar function, as defined by the Board of Governors of the Federal Reserve System.’

‘De economie overnemen’

Rt.com bericht er in zeer veelzeggende woorden over: ‘US draft bill seeks to ban big tech from taking over economy with private cryptocurrencies.’ ‘De economie overnemen.’ Wauw, van een imposante, indrukwekkende uitdrukking gesproken?! Teveel eer, of toch niet?

Derde stierenmarkt reeds onderweg

Investinghaven beantwoordt de vraag gesteld in de titel. ‘If the current bull run continues we will see the most powerful bull run ever in history of accessible financial instruments! You read this correctly, if BTC continues its rise we will write history.‘ Daar heeft de website valabele argumenten voor ook. Er is de halving van bitcoin in mei 2020. Elke correctie groot of klein is in het tienjarige bestaan van BTC gevolgd door hogere toppen. En we zijn in december 2018 de derde grote stierenmarkt voor cryptomunten in het algemeen ingegaan. Deze grafiek toont e.e.a. heel plastisch aan.