Bitcoin kan stijgen tot $ 1 miljoen of daarboven: cryptomunt bevindt zich op kritiek punt in zijn geschiedenis

Bitcoin kan doorstijgen tot $ 1 miljoen of zelfs daarboven, zegt de CEO van Kraken. Als CEO van crypto-exchange Kraken is het de morele plicht van Jesse Powell om optimistisch zijn over Bitcoin. Toch projecteert hij een toekomst die de verbeeldingskracht van zelfs de meest fervente cryptofans met verstomming slaan. In een Bloomberg Television-interview verklaarde Powell dat Bitcoin in het komende decennium de kaap van $ 1 miljoen zou kunnen bereiken, waarbij het uiteindelijk alle grote fiat-valuta’s zou kunnen vervangen.

 

“We kunnen eigenlijk alleen maar speculeren over het uiteindelijke koersdoel voor Bitcoin, maar uitgedrukt in dollars kan de koers tot oneindig gaan stijgen. De ware Bitcoin fans zijn van mening dat koers helemaal naar de maan zal gaan, naar Mars en nog verder. Uiteindelijk zal het de valuta van de hele wereld worden. De CEO wist ook nog te vertellen dat het in San Francisco gevestigde Kraken overweegt om naar de beurs te gaan, mogelijk al volgend jaar.

 

Extreme voorspellingen zijn eigenlijk niets nieuws in de wereld van Bitcoin

 

Extreme voorspellingen zijn eigenlijk niets nieuws in de wereld van Bitcoin, waar aanhangers er baat bij hebben om een ​​breder publiek ervan te overtuigen dat crypto een legitieme activaklasse is in plaats van een speculatieve rage. De dollar blijft de reservevaluta ter wereld en is de maatstaf voor de wereldhandel, hoewel de waarde van de dollar het afgelopen jaar is gedaald. Powell zei dat de Bitcoin-optimisten geloven dat op een dag in een niet zo verre toekomst de gecombineerde marktkapitalisatie van de dollar, euro en andere valuta’s zal overschrijden.

 

“De dollar is in de huidige vorm pas 50 jaar oud en vertoont al extreme tekenen van zwakte, en ik denk dat mensen de prijs van dingen in termen van Bitcoin zullen gaan meten”, zo luidt de visie van Powell. De prijs van Bitcoin is sinds het begin van 2020 met bijna 600% gestegen als gevolg van een bredere algemene acceptatie waarbij bulls de cryptomunt zowel zien als zowel een afdekking tegen inflatie als een speculatieve activa. Critici beweren dat Bitcoin zich in een gigantische door stimuli gevoede bubbel bevindt die voorbestemd is om te barsten zoals ook tijdens de boom- en bustcyclus van 2017 is gebeurd.

 

Prijs Bitcoin kan dagelijks met 50% stijgen of dalen

 

Kraken profiteert van hogere koersen voor Bitcoin omdat het fees ontvangt van de toename van de handel in de cryptomunt. Bloomberg meldde vorige maand dat Kraken in gesprek was om nieuwe financiering aan te trekken, waardoor de waardering van het bedrijf zou verdubbelen tot meer dan $ 10 miljard. “Persoonlijk denk ik dat $ 10 miljard een lage waardering is”, zei Powell. “Ik ben niet geïnteresseerd om mijn aandelen tegen die prijs te verkopen.”

 

De CEO erkende het potentieel van wilde marktschommelingen bij Bitcoin en zei dat de prijs van de cryptomunt theoretisch elke dag met 50% kunnen stijgen of dalen”. Dit soort volatiliteit is lange tijd één van de minpunten van Bitcoin geweest, waardoor de markt in zijn geheel wordt gedegradeerd tot speculatie in plaats van een manier om zaken te doen. “Wie Bitcoin koopt uit speculatieve motieven, moet zich vastleggen voor vijf jaar”, zei Powell. “Je moet een sterke overtuiging hebben om de Bitcoins vast te houden.”

 

Kan Bitcoin de favoriete valuta voor de wereldhandel worden?

 

Maar niet alleen Powell gelooft heilig in de cryptomunt. Volgens heel wat waarnemers zou Bitcoin de favoriete valuta voor de wereldhandel kunnen worden. Institutionele interesse heeft Bitcoin op weg geholpen in de richting van reguliere acceptatie geduwd, aldus de analisten van Citigroup. De Amerikaanse bank berekende dat de crypto-uitwisselingsvolumes in de eerste drie weken van 2021 $ 500 miljard bereikten. Dat is bijna het dubbele van het recordvolume dat werd genoteerd in 2017-2018.

Bitcoin heeft volgens Citigroup een “omslagpunt” waardoor de kans is toegenomen dat het zou kunnen worden aanvaard als de voorkeursvaluta voor de internationale handel. Het alternatief is dat Bitcoin een zeepbel wordt die vroeg of laat uiteenspat. Maar zo’n vaart hoeft het niet te lopen, aldus de analisten van Citigroup.

 

Is Bitcoin de “North Star” van de digitale activa geworden?

 

Door de interesse in de cryptocurrency van de kant van Tesla, Mastercard en Square, is Bitcoin de “North Star” of “Polaris” geworden voor digitale activa zoals door fiat gesteunde stablecoins, inclusief die welke worden ontwikkeld door centrale banken. Waarom de “North Star”? Deze ster is de meest schitterende in het sterrenbeeld de Kleine Beer. Hoewel het bezit van de digitale valuta voornamelijk een zaak blijft van kleine investeerders, neemt de institutionele belangstelling toe. “In de zoektocht naar rendement en alternatieve activa worden die grote beleggers aangetrokken tot Bitcoin vanwege de mogelijkheid tot afdekking tegen inflatie. Bitcoin wordt erkend als ‘digitaal goud’ vanwege het beperkte aanbod”, aldus de analisten van Citigroup in een rapport dat op 1 maart verscheen.

 

Zelfs grote groepen als BlackRock hebben nu interesse voor Bitcoin. Deze grote beleggers zijn aan boord gekomen terwijl de koers van de cryptocurrency maar blijft stijgen. “Met specifieke verbeteringen aan de manieren van verhandeling en opslag om aan de eisen van institutionele beleggers te voldoen, heeft Bitcoin een belangrijke stap voorwaarts gezet. De sterk toegenomen interesse van institutionele beleggers geeft aan dat het omslagpunt inderdaad is bereikt, zei Citi. De Amerikaanse bank spreekt van een vergelijkbare evolutie met de acceptatie van andere historische uitvindingen zoals de telefoon, televisie en internet. We kunnen dus aan de vooravond van iets groots staan.

 

Bitcoin staat op een omslagpunt

 

De prijs van Bitcoin bereikte een hoogtepunt van circa $ 60.000 en overtrof daarmee de marktkapitalisatie van $ 1 biljoen waarmee de cryptomunt kan wedijveren met die van grote technologiebedrijven zoals Apple en Amazon. Het gedrag van de koers blijft echter volatiel. “Er zijn nog tal van risico’s en obstakels die de vooruitgang van Bitcoin in de weg staan”, voegden de analisten van Bitcoin er nog aan toe. “Maar het afwegen van deze potentiële hindernissen tegen de kansen leidt tot de conclusie dat Bitcoin wel degelijk op een omslagpunt staat.”

 

$ 100.000 tegen het einde van het jaar

 

Is de kaap van $ 100.000 tegen het einde van het jaar haalbaar, zoals sommigen beweren? Denk daarbij aan de Nederlands econometrist Plan B. Bitcoin zou inderdaad door deze kaap kunnen breken als digitale valuta’s algemeen worden geaccepteerd, wat uiteindelijk zou moeten leiden tot het gebruik van crypto’s in e-commerce en digitale betalingen. Toch zijn institutionele beleggers er nog niet helemaal gerust zijn. Bijkomende zorgen voor die institutionele beleggers zijn onder meer de vraag rond kapitaalefficiëntie en de problemen rond verzekering, bewaring en veiligheid.

 

Er stelt zich ook probleem van de duurzaamheid. Vraag is hoe Bitcoin kan afgestemd worden met de ESG-doelen van beleggers, aangezien het delven van de cryptocurrency bijzonder energie-intensief is. “De visie van bitcoin als een kracht die de wereld zal transformeren, lijkt misschien wat voorbarig maar kan binnen een paar jaar vanzelfsprekend worden”, zo concluderen de analisten van Citigroup. “Het feit dat deze progressie zich in iets meer dan een decennium heeft voorgedaan maakt Bitcoin op zich al opmerkelijk, ongeacht de toekomst van deze cryptocurrency.”

 

Mark Cuban: Dallas Mavericks accepteren Dogecoin voor aankoop tickets en merchandise

 

De gekte rond de crypto’s neemt echter soms onwaarschijnlijke vormen aan. De bekende fondsbeheerder Marc Cuban bakt het wel erg bruin door te verklaren dat de Dallas Mavericks Dogecoin zullen accepteren voor kaartverkoop en merchandise. Dogecoin was een “meme” -crypto die langzaam is gemuteerd van een grap onder de gemeenschap van cryptobeleggers tot een munt die half serieus wordt genomen door mensen als Elon Musk, hoewel we niet precies weten in welke mate de grote baas van Tesla deze munt als geloofwaardig beschouwt.

 

Maar wat zegt Cuban daar zelf over? “Soms moet je in het bedrijfsleven dingen doen die gewoon leuk zijn, omdat ze in je kop op komen”, zei Mavericks-eigenaar Mark Cuban in een interview met Bloomberg. “Omdat we het kunnen, hebben we ervoor gekozen om dat te doen”, vervolgde hij. Dit soort onzin doet de crypo’s uiteraard meer dan goed. Dogecoin wordt door Cuban geprezen om zijn “entertainment en educatieve waarde”, aldus Bloomberg. Of Cuban daarmee een grap maakt of echt meent wat hij zegt, is onduidelijk.

 

Bitcoin bevindt zich op een kritiek punt in de geschiedenis

 

Maar laat ons nog even terugkeren naar Bitcoin en iemand aan het woord laten die met kennis van zaken spreekt. Volgens Boaz Shoshan, uitgever van Capital & Conflict, kan het met Bitcoin maar twee kanten op: we staan ​of ​aan de vooravond van een parabolische blow-off top of een bearmarkt zal de koers van de crypto terugdringen tot bijvoorbeeld $ 20.000. Een middenweg is er volgens Shoshan, het wordt het een of het ander. Hij is van mening dat de tussenkomst van de Federal Reserve op de financiële markten (door de rente te verlagen, geld te drukken of de economie te ondersteunen) de sleutel zal zijn tot het ondersteunen van de rally bij de cryptocurrencies in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder. Fed-gouverneur Lael Brainard bevestigde onlangs dat de Amerikaanse centrale bank de bewegingen in de prijs van de cryptomunt scherp in de gaten houden.

 

Bitcoin wordt momenteel enorm gedreven door marktmomentum

 

Bitcoin wordt momenteel enorm gedreven door marktmomentum: het fenomeen waarbij hoge prijzen tot hogere prijzen leiden en lage prijzen tot lagere. Hoewel dergelijk marktmomentum zichtbaar is bij tal van andere activa (er is zelfs een momentum exchange-traded fund of ETF dat belegt in momentum aandelen), is de mate waarin Bitcoin beweegt zo extreem volatiel is dat het uniek mag worden genoemd. Het is deze kracht die ervoor zorgt dat de huidige grote Bitcoin bullmarkt culmineert in een parabolische, brutale beweging waarbij de prijs steeds hoger gaat, zoals in 2017 toen BTC in de loop van 8 weken van $ 6.000 naar bijna $ 20.000 ging. Hoewel de prestaties tot dusver geleverd in de afgelopen 12 maanden al buitengewoon waren, denkt Shoshan dat we de laatste forse bewegingen in deze crypto-bullmarkt nog niet hebben gezien. Bitcoin kan dus nog van zich laten spreken, fors hogere koersen blijven mogelijk.

 

Momentum kan snel weer naar beneden gaan

 

Shoshan denkt dat de toekomst van deze bullmarkt afhangt van hoe snel de obligatiemarkt weer kalmeert, want als het opwaartse momentum van Bitcoin opdroogt kan dat momentum snel weer naar beneden gaan. Shoshan geeft toe dat hij geen

Bitcoin perma-bull is, die gelooft dat Bitcoin het eeuwig en altijd goed zal blijven. De huidige cyclus zal op een gegeven moment eindigen. De vraag is wanneer dat zal zijn, want de grootste opwaartse bewegingen gebeuren altijd in de laatste fase van een bulmarkt. Bullmarkten eindigen altijd met een knal en dat zal met Bitcoin niet anders zijn. Shoshan denkt dat die “overdrive” -fase nog moet komen. Zijn collega Akhil Patel, een expert op het gebied van investeringscycli, gaf onlangs zijn visie over de gang van zaken bij Bitcoin. Als er een concept is dat verkeerd wordt begrepen, dan is het volgens Patel economische huur. Het klinkt als een obscure economische term, maar het is de economische kracht die onze economieën met elkaar verbindt. Het speelt in de economie de rol die de zwaartekracht speelt in de natuurkunde, de fundamentele wet die onzichtbaar is maar die ten grondslag ligt aan alle waarneembare verschijnselen …

 

Kosten voor het delven van Bitcoin zijn veel lager dan de koers

 

Economische huur is datgene dat wordt gegenereerd bij het bezit van een goed waarvan de waarde niet wordt afgeleid van de input voor de productiekosten, maar als een geschenk van de natuur. Denk daarbij aan vruchtbare grond in de landbouw, de aanwezigheid van een grote gemeenschap van mensen als afzetmarkt in een bepaald gebied enzovoort. Naarmate de gemeenschap groeit en de vraag naar het schaarse goed toeneemt, stijgt de waarde ervan exponentieel. Er zijn geen grenzen aan hoe hoog een op huur gebaseerd activa in prijs kan stijgen, behalve de mate waarin mensen het willen hebben en wat ze bereid zijn om ervoor te betalen. Wat wil dit zeggen voor Bitcoin? De kosten van het delven (‘minen’) van Bitcoin zijn veel lager dan de koers, dit verschil is in wezen pure economische rente. Activa die dergelijke economische rente genereren, zijn de activa waarin het meest wordt gespeculeerd, wat een van de redenen is voor de enorme hype rond Bitcoin en de wilde prijsstijgingen die we de afgelopen weken en maanden hebben meegemaakt.

 

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.