Want? ´Omdat de munt te hoog is gegaan´. Oh, is dat ook al reden genoeg tegenwoordig? Of wat denkt u van deze: ´Als bitcoin niet snel terug aan 60.000 dollar staat, kan hij wel eens afglijden´. Tja, als iets niet stijgt kan het wel eens dalen. Dat is me dunkt ook een revelatie van jewelste (?!) JPMorgan gaat nog verder met ´als je winst gemaakt hebt kun je nu beter aan de zijlijn gaan staan´. Tuurlijk. Fortune geeft dan met ´Is the bitcoin bull run over?´ wel de doodsteek….NOT! Het aantal keer dat de bitcoin stierenmarkt over en dood verklaard werd sinds 2009, is niet te tellen. Of toch: 99bitcoins.com houdt het zelfs heel precies bij – 405 keer is bitcoin reeds gestorven en begraven. Door Jan-en-alleman die denkt iets zinnigs en vooral origineels te declameren. Meestal niet gehinderd door al te veel kennis van zaken dan blijkbaar, want nog maar een week geleden tikte BTC de hoogste koers ooit aan. 64.829 dollar, alstublieft. BTC beweegt een poos zijdelings en persoonlijk noem ik het reculer pour mieux sauter. Ga het maar opzoeken, maar ik denk wel dat het zo ook begrepen wordt? Geen financieel advies, dat spreekt. Just my 2 Satoshi´s opinion!
King of smart contracts
Die zijdelingse tot lagere trend geldt trouwens voor zowat alle top 30 munten, waarbij Ethereum een van de weinige uitzonderingen is en tegen die richting ingaat. ETH noteert op slechts procenten van zijn all time high van 2547 dollar.
Goedkope electriciteit is een must
Tijdens een online summit over de staat, positie van bitcoin, komt de rol van overheden aan bod. De vertegenwoordiger van Electric Capital stelt dat de grootste en oudste munt slechts bestaat bij de gratie van die overheden. Wanneer zij – figuurlijk en zelfs letterlijk – de stekker uit trekken, is het over and out voor bitcoin. Hij heeft daarmee zeker een punt, en daar schreef Biflatie.nl al in 2020 over. Met zo´n 65 procent van bitcoin gemijnd in China, is de munt wel heel kwetsbaar. We zagen wat een stroompanne het afgelopen weekend al veroorzaakte in de cryptokoersen. ´Spencer was referring to recent events in the Xinjiang region of China, which represents roughly 25% of Bitcoin’s global hash rate. Crypto market analyst Willy Woo claimed that BTC’s crash to the $50,000s over the weekend was a result of a power outage in the area´. Al zijn vooral Amerikaanse mijners druk doende om capaciteit van China af te snoepen in deze, net om die afhankelijkheid te verminderen.
Institutionelen en bitcoin
Is de Amerikaanse overheid met president Biden aan het hoofd dan zoveel cryptovriendelijker? Ja, dat wordt door de sector en verschillende commentatoren toch zo gezien. Met belastingvoordelen zoals in Kentucky. “North American capital has been unleashed,” en “Public and private markets are pouring money into Bitcoin mining,” and it is all setting the stage “for large-scale North American build-out.” Tevens is het onwaarschijnlijk dat met tal van institutionelen actief betrokken en geëngageerd in cryptocurrencies, de Amerikaanse overheid bitcoin et al. op een of andere manier zou verbieden. 106 Miljoen cryptobeleggers, waaronder een groot deel Amerikanen en Amerikaanse bedrijven en institutionelen zouden nogal steigeren, dunkt ons. Denk ook aan cryptobeleggers = kiezers, en die wil je niet zo direct tegen de spreekwoordelijke haren in strijken?
Extreme hondenvrienden
Doge Day, 20 april 2021, is gekomen…en gegaan. Dogecoin is het soort pump (and dump?) munt die stijgt en stijgt en stijgt… Tot ze niet meer stijgt. Omdat ze het snoepje van de dag is. Omdat je er haast niks mee kan aanvangen, zoals voor iets betalen. Omdat Elon Musk vorig jaar over DOGE, Dogecoin begon, er mee speelde eigenlijk, of beter een zeker cryptopubliek bespeelde. Dat vervolgens de meme overnam. Meme werd hype en op genoemde dag, die ook de “international 420 day” is, ´the unofficial holiday for cannabis smokers´ werd gehyped dat DOGE naar 0,69 dollar zou getild worden. Even werd DOGE de derde grootste munt naar marktkapitalisatie. En maakte zo de twee studenten, die haar in 2013 als grap initieerden, vast nog rijk ook. Jammer wel voor wie die dag toch 0,41 dollar over had voor 1 DOGE, want de munt gleed alras af naar 0,29 dollar. Pump…and dump. Dus DOGE zakte af naar plaats zeven.
Contrair beleggen
Ernstige cryptobeleggers, die niet voor 14 dagen in de markt zitten, houden zich ver af van iets te kopen louter omdat de koers fors stijgt. Persoonlijk zijn wij eerder contrarians in cryptobeleggen. Dat is een munt kopen die net heel láág staat, omdat nauwelijks iemand in een toekomst ervoor gelooft. Waarde spotten waar anderen die niet zien, dat is contrair beleggen. Dat lukte heel aardig met XRP, tot de SEC, Securities and Exchange Commission roet in het spreekwoordelijke eten gooide. Net toen de Ripple munt in december 2020 aan een mooie uptrend bezig was. Toch slaagden wij er in om al twee keer flink aan XRP te verdienen. XRP zou ´a security´ zijn, een effect? Waarvoor dan heel andere wettelijke eisen gelden. De tijd zal het als altijd uitwijzen, misschien reeds in mei 2021, wanneer beide partijen verplicht met elkaar in dialoog/confrontatie gaan. Ripple Labs, Inc. en executives Larsen en Garlinghouse met 24 advocaten, en de Amerikaanse SEC met drie. Een sterk argument van de verdediging is ook dat de SEC officieel opgericht is (in 1934) om de belangen van beleggers te behartigen. Terwijl zij de zaak zo opgeblazen heeft en in de media gebracht, dat die beleggers tientallen miljoenen dollars verloren in luttele dagen. Bij de officiële aankondiging van de rechtszaak in december 2020, in plaats van discreet te handelen. Of beter nog: helemaal niet te handelen, en dit Amerikaanse blockchainbedrijf dat de wereld van het geld wilt revolutioneren met rust te laten.
Belastinggeld = OPM (Other People´s Money)
Niet dat ze een robbertje gaan vechten binnenkort, maar met de beide rechters die over de zaak gaan eerder pro aangeklaagden gezind, geven we de verdediging de meeste kans om te winnen. Ripple heeft trouwens het gelijk aan zijn kant, maar met een SEC die zich eigenlijk geen gezichtsverlies kan veroorloven? Het is ook met belastinggeld dat deze dure rechtsvervolging is gestart, nu al vier maanden aan het lopen is… We denken dat het blockchainbedrijf en beide verantwoordelijken er met een fikse boete vanaf zullen komen. Noem het a token fine… Dat is ook wat een meerderheid der beleggers lijkt te denken, want de koers tikte een week geleden nog 1,76 dollar aan. Vandaag is dat 1,31 dollar. Er vloeit meer en meer institutioneel geld richting XRP, en de zaken floreren in het buitenland, zoals in Japan en de rest van Azië. Opnieuw geen financieel advies, maar al bij de eerste cryptobeurs die XRP opnieuw list, noteert, verwachten we een forse opstoot van de koers.
Breaking! Closed for business
Op donderdag 22 april 2021 weegt negatief nieuws uit Turkije op de cryptokoersen in het algemeen. De plaatselijke cryptobeurs Thodex heeft afgelopen nacht het traden gestopt, voorlopig zonder opgaaf van reden. Een zeer ruwe schatting van de gelden in Thodex opgesloten spreekt van 2 tot 10 miljard dollar (?!) 391.000 Beleggers wachten angstig af wat er aan de hand is. Cryptobeleggen is heel populair bij de Turkse bevolking. Terwijl de overheid in een wanhoopspoging de val van de Lira te stoppen, dit denkt te kunnen door betalingen in crypto te verbieden. If you can´t beat them, forbid them…?
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.
Ik vind het echt klasse dat de Amerikaanse klimaatpaus Biden een cryptovriendelijk beleid voorstaat waarin het mogelijk is dat er belastingvoordelen worden gegeven aan energieverslindende activiteiten zoals het minen van bitcoins. Laat zien dat hij echt verstand van zaken heeft.
Naarmate we dichterbij de 0% CO2 uitstoot gaan komen gaat het steeds moeilijker worden om nog minder uit te stoten. Daardoor zullen we op een punt komen waarop het niet meer mogelijk is om nog minder CO2 uit te gaan stoten zonder zware offers van de bevolking gaan vragen zoals: klimaat lockdowns en het invoeren van een leeneconomie (you will own nothing and still be happy). Ben benieuwd hoe lang de bevolking deze offers gaat accepteren om een paar hedgfondsen en bitcoin whales rijk te houden.
En ow ja, binnen een paar jaar zijn de centrale banken van plan met hun eigen cryptomunten te komen welke de comerciele banken en hedgfondsen overbodig moeten gaan maken. Dat zet meteen een streep door het argument dat de bitcoin nooit verboden of waardeloos kan worden omdat de institutionelen er met tientallen miljarden in zitten…
+1 (leuk die cynische ondertoon)
Veel mensen blaten maar mee in dit CO2 (en elektrificatie) verhaal, omdat ze het zelf (nog) zeer goed hebben. Beseffen ze eigenlijk wel dat straks iedereen de draaikolk ingezogen gaat worden?. Wat als ze straks tegen iets aanlopen/weigeren waarvoor ze niet meer genoeg “social credits” krijgen. Ook dat kunnen ze zich niet voorstellen omdat ze nu nog alles overzien vanuit luxe. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een systeem in een op z’n einde lopende tijdlijn.
Het is als de SUX 6000 in de film Robocop: Te mooi om waar te zijn, ha, ha.