Als of wanneer China de stekker uit bitcoin trekt

3

65 Procent van bitcoin wordt gemijnd in China. Hier vindt u de wereldmap met alle andere landen en hun percentages. Het is de reden waarom president Trump, die het land op velerlei vlakken als de nieuwe vijand (of oude vijand) beschouwt, niet voor deze munt te vinden is. Maar hoewel we er nooit van beticht konden worden een fan van The Donald te zijn, heeft hij hierin nog gelijk ook. Het maakt bitcoin enorm kwetsbaar, geeft China een grote macht in deze. Weinigen slechts blijken dat te beseffen! We begrijpen wel dat er miljoenen fans van bitcoin zijn, en elke dag lijkt BTC wel een nieuw hoogtepunt neer te zetten. Zoals gisteren nog, zondag 27 december 2020, van 28.335 dollar. Verschillende omina wijzen erop dat China bitcoin in se niet goed gezind is. Sinds enkele maanden wordt het mijners en cryptobeurzen in dat land moeilijk gemaakt.

Slimme Chinezen

We horen van bankrekeningen die afgesloten werden, kredietkaarten die bevroren werden. Een topman van een cryptobeurs – OKEx werd gearresteerd, OTC handelaars wordt het vuur aan de schenen gelegd en zo meer. Er is zelfs een theorie die stelt dat bitcoin de recentste hoogtepunten steeds maar haalt, te wijten is aan mijners die hun bitcoin niet kunnen verkopen. Kijk, daar zijn we zelf nog niet op gekomen, maar het kan, het is een mogelijkheid. China is heel erg gebeten op witwassers, zwart geld, geldstromen waar het geen greep op heeft. Het is de hoofdreden dat het land een digitale yuan ambieert, uittest, om naar verluid tegen 2023 (pas?) officieel te lanceren voor het hele land. Om de 1,4 miljard burgers beter te controleren. Hoe ironisch dat een technologie – blockchain – die bedoeld in gedecentraliseerd te zijn, daar gebruikt wordt om het geldsysteem net méér te centraliseren. By the way: is uw mondkapje misschien ook door deze gevangenen gemaakt…?!

Censuur

Maar het is ook typisch: China neemt van alles en iedereen precies dat wat het tot haar voordeel kan gebruiken. Nou ja, opportunisme is nog altijd niet strafbaar en de Chinese administratie is gewoon heel, heel slim. Natuurlijk keuren we het bestuur af, kijk maar, bijvoorbeeld, naar wat een burger, Chinese ´amateur journaliste´, Zhang Zhan overkomt. Vier jaar cel omdat ze online vertelde en toonde over de uitbraak van het Coronavirus in Wuhan, eerder in 2020! De aanklacht en waarop dus jaren celstraf staat (en we kunnen ons voorstellen dat dit geen viersterrenhotels zijn…): ´ruzie zoeken en het veroorzaken van onrust´. Je zal daar maar journalist of activist zijn, of gewoon een burger die niet netjes in de Chinese pas loopt. Of behorend tot de 11 miljoen Oeigoeren in het land, waarvan minstens een tiende in zogenaamde ´heropvoedingskampen´ zit. Mishandeld worden ze, gehersenspoeld, wat aan de tijd onder Mao doet denken. Die ginder trouwens officieel nog steeds geëerd wordt. En dwangarbeid moeten ze ook verrichten. Vreselijk…

Concurrent van bitcoin

De dag dat China meent dat haar DC/EP, digital currency/electronic payment, zoals de officiële naam van de digitale yuan luidt, belangrijk genoeg is, zal bitcoin een sta-in-de-weg zijn. Het zou dus geen kwaad kunnen indien er meer bitcoin in andere landen gemijnd wordt. En dat gebeurt ook. Heel veel hangt af van de electriciteitskost. Noodzakelijk om de fabriekshallen volgestouwd met de meest gesofisticeerde apparatuur te laten draaien. Maar dat niet alleen, want ook andere factoren worden meer en meer van tel. U.today.com van 27 december 2020:

´China Coin No More: Bitcoin Mining Shifting to Sweden and Norway´

Philip Salter, Hoofd Operaties van Genesis Mining: ´There is a very important strategic shift away from mining in China to mining in western countries like Sweden as Bitcoin investors become more public and want more stability and critical safety.´

Wat ook en vooral in deze telt, is de profijtelijkheid van het bitcoin mijnen, die fors opgelopen is, zeker in de tweede helft van 2020. Ze kunnen het zich nu permitteren om te verhuizen, kort gezegd.

3 REACTIES

 1. China is en blijft vooralsnog een communistische mogendheid. Geen vrijheid dus, ook al betreft het een “gedecentraliseerd” geld systeem zoals Bitcoin.

 2. Beste lezers, een korte mededeling via het reactiekanaal. Door een technische storing was het vandaag, 29 december, helaas niet mogelijk columns van Joost en ondergetekende te publiceren. Er wordt aan gewerkt. Zodra de storing is opgeheven gaan onze columns er weer op. Hopelijk tot spoedig weerziens, mede namens Joost.

 3. Hier wordt een obligatoir cryptoverhaaltje-uit-de-la handig vervlochten met anti China propaganda, volgens westers MSM-recept.
  Laten we wel wezen: waren het gebrek aan mensenrechten daar, de slaafse arbeidsomstandigheden en de toenemende vervuiling, voor het westen ooit een hindernis om grof geld te verdienen aan de Aziaten, hen op te zadelen met onze troep en China daarmee tot wereldmacht te promoveren?
  Nu het land als overwinnaar uit de ‘coronaoorlog’ komt en Amerika annex lakeien overvleugelt, ontstaat er steeds meer politieke aversie en gekleurde mediapropaganda tegen de z.g. ‘As van het Kwaad’ (China/Rusland).
  Is oorlog soms weer de ‘Tender of last resort’?
  Is het zo moeilijk om tenminste ‘kritisch-alternatief’ een beetje objectief te zijn? Motto: elke medaille heeft twee zijden (en ook nog een rand).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.