Schrijver-ondernemer Jeff Booth drukt het nog mooier uit in het origineel. ´In my humble opinion – Bitcoin is a “must”. Not just for your wealth but as a lifeboat. Please do your own research.´ Een flink compliment voor de grootste en oudste digitale munt. Zo komen er in september 2020 wel meer stemmen boven die de lof steken over bitcoin. Zo spreekt niemand minder dan venture capitalist en miljardair Tim Draper over bitcoin et al.: ´´I´m a believer´´. Niet dat het een kwestie van geloof is, o.i. Het heeft eerder met naakte cijfers, realistische perceptie en harde feiten te maken. Waarom meer en meer beleggers en institutionelen zich engageren in de digitale wereld.

Schulden doen er niet/wel toe

Simplistisch maar wel correct is de hoofdreden om voor crypto en edelmetalen te kiezen: digitale munten en goud en zilver print je niet bij. Je kunt ze niet zomaar naar goeddunken bij creëren. Fiatgeld heeft niet voor niets die bijnaam gekregen. Hoe meer er in de markt gedumpd wordt, hoe minder waarde het krijgt. Hoe meer de koopkracht ervan daalt. En Secretary of the Treasury Mnuchin of Fed Voorzitter Powell mogen ons dan wel trachten wijs te maken: deficits don´t matter. Schulden doen er niet toe. Maar dat zeggen ze alleen om het complete monetaire stelsel, gebaseerd net op die dollar, niet in mekaar te laten stuiken. Fat chance. Het vertrouwen in deze en andere fiatmunten is tanend en dat lijkt onomkeerbaar. Daarom zoekt het slimme geld een uitweg, en blijft het domme geld zijn heil in aandelen zoeken.

Dit is niet de tijd om ons zorgen te maken over schulden. Dixit Jerome Powell. Hij weet wel beter hoor, maar het is zijn baas die de weg bepaalt die bewandeld moet worden. Want er zijn ook tal van verklaringen waarin de Fed Voorzitter zegt dat die schuld op lange termijn onhoudbaar is. Van zowel de overheid als van bedrijven en burgers in de VS. Living on borrowed money – u kent de betekenis wel, leven van geleend geld, schulden. Maar er is ook nog een andere Engelstalige uitdrukking namelijk: Living on borrowed time. Je weet dat dit blijven opbouwen van schulden ooit moet eindigen. Maar je hoopt dat de economie in zo grote en snelle mate weer herpakt, dat je die schulden ook weer kunt afbetalen. Tja, je bent die weg ingeslagen en die is zo smal. Omkeren kan haast niet meer dus ben je wel verplicht hem verder te bewandelen. In de hoop dat aan de einder de situatie alsnog ten goede verandert. Hoop is mooi en zelfs levensnoodzakelijk. Maar een land, een wereld(economie) besturen louter op ´hoop´? 

“This is the time to use the great fiscal power of the United States to….get through this with as little damage to the longer-run productive capacity of the economy as possible.” – Jerome Powell, in April of 2020.

De Oostenrijkse School zegt dat je de economie moet laten zoals hij is. Je er niet mee bemoeien. Maar dat is net wel wat de Amerikaanse centrale bank wel doet. Met geld printen. Met rente ingrepen. Met…meer kwaad dan goed doen eigenlijk. Powell is dan ook een Keynes aanhanger. (John Maynard Keynes was een Brits econoom. Hij is vooral bekend geworden door het in 1936 verschenen boek The General Theory of Employment, Interest and Money, waarmee hij de grondlegger zou worden van de naar hem vernoemde keynesiaanse economie, Wikipedia.org). Schaf die Fed af, zegt en schrijft doctor Ron Paul, en dat is geen gratuite uitlating. Vandaag, in 2020, stelt de Federal Reserve haar hoop in digitale munten. En met hem de centrale banken van álle grootmachten. Om misschien, hopelijk, ooit, weer de eigen staatshuishouding onder controle te krijgen. Om de Amerikaanse dollar nog zo lang mogelijk als wereldreservemunt te doen aanhouden, wat de VS betreft. Want eens dat niet meer het geval zou of zal zijn? Dan stort het hele kaartenhuis op termijn van weken of maanden in elkaar. 

Deflatie, inflatie of stagflatie?

Los daarvan zijn er tal van onbekende gevolgen, van dit kunstmatig ingrijpen in een economie. Inflatie? Wat de meerderheid der economen en experten denken. Deflatie? Wat ondergetekende en een kleine minderheid voorzien. Waarom denkt u dat het Federal Reserve System bij monde van Jerome Powell de inflatie gaat laten oplopen. Door te verkondigen de rente superlaag te houden tot 2023. Neen – hopen dat er inflatie komt! Sowieso! Omdat hij ook een enorme vrees heeft, en terecht, dat de huidige deflatoire economie doorzet. Deflatie is immers veel moeilijker te bevechten dan inflatie! Dan gaan er nog andere stemmen op, en die zien stagflatie aan de horizon. Ook heel moeilijk te counteren. Want dat is een stagnerende economie waarin de inflatie oploopt. We kunnen ons voorstellen dat de gemiddelde burger hier geen kaas van gegeten heeft. Dat hoeft ook niet. Zou niet moeten hoeven – als de bestuurders de controle maar houden over de economie. De staatshuishouding op orde krijgen. Maar-dat-is-helemaal-niet-het-geval! Zoals steeds zal de geschiedenis het uitwijzen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: