Bitpanda is een van de grootste namen die naar voren komt wanneer je op zoek bent naar gerenommeerde exchanges om cryptocurrencies te kopen. In dit bericht worden de diensten van het bedrijf besproken en vergeleken met andere exchanges.

Bitpanda review samenvatting

Bitpanda is een cryptocurrency broker die gespecialiseerd is in het kopen en verkopen van Bitcoins binnen de Eurozone. Het bedrijf werd eind 2014 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairdere opties om Bitcoins te kopen in heel Europa. Als u binnen de EU vertrekt is het een van de goedkoopste manieren om Bitcoin te kopen met een creditcard of SEPA-overschrijving.

Bitpanda overzicht

Bitpanda GmbH (voorheen bekend als Coinimal) is een fintech-bedrijf gevestigd in Wenen, Oostenrijk, gespecialiseerd in het verkopen en kopen van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Het is snel uitgegroeid tot Europa’s toonaangevende retail broker voor Bitcoin, Ethereum, Ripple en meer.

Met meer dan 900K gebruikers heeft het bedrijf onlangs haar diensten uitgebreid om gebruikers in staat te stellen ook te investeren in edele metalen (goud, zilver).

Bitpanda diensten

Bitpanda biedt een makelaarsdienst waarmee zijn klanten cryptocurrencies kunnen kopen en verkopen. In principe betekent dit dat Bitpanda u rechtstreeks van de munten voorziet, in tegenstelling tot een handelsplatform waar u met andere handelaren in contact treedt. Het bedrijf rekent een premie boven de marktprijs voor hun diensten.

Bitpanda To Go  biedt de mogelijkheid om cryptocurrency te kopen met cash via hun “service”. Met deze dienst kunt u in postkantoren in heel Oostenrijk couponcodes kopen die gelijkwaardig zijn aan contant geld, en deze codes later inwisselen op Bitpanda om cryptocurrencies te kopen.

Bitpanda Savings stelt u in staat om elke maand een bepaald bedrag vast te leggen en een spaarplan op te stellen door Bitcoin of andere cryptocurrencies te kopen.

Bitpanda Metals kunt u uw portefeuille diversifiëren met fysiek gedekte en 100% verzekerde edelmetalen. U kunt goud en zilver ook ruilen met elk ander digitaal activum op Bitpanda.

Bitpanda Swap stelt u in staat om direct een cryptocurrency te ruilen voor een andere. Er zijn geen limieten op de transactiegrootte van swaps.

Bitpanda Plus biedt vermogende particulieren de mogelijkheid om grote hoeveelheden Bitcoin of andere cryptocurrency’s te kopen tegen betere voorwaarden dan op het reguliere platform.

Bitpanda Pay kunt u uw account verbinden met de traditionele fiatwereld, zoals het betalen van uw huur of het sturen van geld naar vrienden.

Bitpanda Pro biedt een volledige handelsbeurs in orderboekstijl voor geavanceerde gebruikers van cryptocurrency’s om te handelen en API’s te verbinden.

Bitpanda Token (BEST) is een token van het Bitpanda-ecosysteem dat klanten betere tarieven voor handel en functionaliteit over het hele platform biedt, vergelijkbaar met Binance Coin.

Ten slotte heeft het Bitpanda-team een ICO-gesteund project gelanceerd met de naam Pantos (PAN), dat is bedoeld als  een open-source, open-innovatiegedreven wetenschappelijk onderzoeksproject.

Bitpanda valuta’s en betaalmethoden

Bitpanda ondersteunt het kopen en verkopen van de volgende cryptocurrencies:

Bitpanda accepteert de volgende fiatvaluta’s:

Bitpanda accepteert de volgende betaalmethoden:

Houd in gedachten dat verschillende betaalmethoden verschillende vergoedingen in zich hebben, dus zorg ervoor dat u dubbel-checkt voordat u een storting voltooit. Meestal zullen de chargeback methoden zoals creditcards en Skrill hebben hogere vergoedingen dan niet-chargeback methoden zoals een overschrijving.

Bitpanda vergoedingen

Transactiekosten

Bitpanda vergoedingen voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies zijn 1,49%. De kosten zijn echter al in real time in de prijs verwerkt, dus ze zijn enigszins onzichtbaar voor de gebruiker.

Dit is goed omdat je precies weet hoeveel je zult betalen. Aan de andere kant verstoort het soms de echte prijs van de cryptocurrency.

Cryptocurrency stortingskosten

Als u geld stort in een valuta die niet tot de ondersteunde valuta’s behoort, wordt u een omzettingsvergoeding in rekening gebracht door de verwerkende bank (dit verandert afhankelijk van de valuta).

Bitpanda kooplimieten

Bitpanda biedt zeer lage limieten voor niet-geverifieerde gebruikers omdat het voldoet aan het standaard AML-beleid. Geverifieerde gebruikers hebben echter extreem hoge limieten, afhankelijk van hun betaalmethode. Geverifieerde gebruikers kunnen bijvoorbeeld meer dan €5 miljoen per dag opnemen via een SEPA-overboeking.

Het spreekt voor zich dat de limieten verschillen tussen stortingen en opnames. Fiat stortingen kunnen helemaal niet worden gedaan voor niet-geverifieerde gebruikers. Cryptocurrencies zijn niet beperkt in storting / opname.

Bitpanda ondersteunde landen

Bitpanda staat open voor alle gebruikers wereldwijd, maar sommige handelingen zijn beperkt.

Het kopen van cryptocurrencies is momenteel alleen beschikbaar voor inwoners van de EU die binnen de SEPA vallen. Dit betekent de meeste EU-lidstaten plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco.

Gebruikers buiten de EU kunnen hun rekeningen gebruiken om crypto op te slaan en te versturen. Ze kunnen ook cryptocurrency verkopen of uitbetalingen ontvangen via Neteller. Daarnaast is Bitpanda Pro nu wereldwijd beschikbaar om cryptocurrencies te verhandelen, met uitzondering van de VS of China.

Klantenondersteuning en beoordelingen

Bitpanda biedt een online kennisbank voor de meest voorkomende vragen en dedicated email support voor specifieke problemen.

Wat echt interessant is om te zien, is dat in een ruimte waar de meeste cryptocurrency-uitwisselingen op zijn best een gemiddelde klantenbeoordeling krijgen, Bitpanda het lekker doet met een gemiddelde score van 4 sterren op TrustPilot, en dat is niet iets om licht op te vatten.

De belangrijkste klachten over het bedrijf gaan over lange wachttijden voor ondersteuning, het verificatieproces en ontbrekende fondsen. Het lijkt er echter op dat de ondersteuning van Bitpanda er een gewoonte van maakt om elke reviewer persoonlijk te antwoorden, dus dat is een goed teken.

Ten slotte lijkt het erop dat het bedrijf een startup award heeft gewonnen in het najaar van 2016, echter, ik kan niet echt vertellen waar deze award over ging.

Bitpanda vs. andere coins

Bitpanda vs. Coinbase

Als het op vergoedingen aankomt, zijn Bitpanda en Coinbase bijna identiek – beide rekenen 1,49% als transactiekosten. Ze halen hun basisprijs echter uit verschillende bronnen. De prijs van Coinbase is afgeleid van Coinbase pro + 0,5%, terwijl Bitpanda niet aangeeft waar hun basisprijs vandaan komt.

Na het vergelijken van de twee opties in real time kreeg ik een bijna identieke prijs (Bitpanda was goedkoper met $2). Het lijkt erop dat er niet veel verschil is tussen de twee.

Om het samen te vatten, het belangrijkste beslissingspunt zou moeten zijn welke van deze beurzen uw land ondersteunt (aangezien de ondersteunde landen niet veel overlappen tussen hen).

Bitpanda vs. Kraken

Het vergelijken van Bitpanda met Kraken is een beetje als het vergelijken van appels met peren. Bitpanda is een makelaarsdienst die tot doel heeft het aankoopproces te vereenvoudigen door cryptocurrency rechtstreeks aan de gebruiker te verkopen. Kraken, daarentegen, is een handelsplatform gericht op meer ervaren handelaren.

Dat is ook de reden waarom de prijs op Kraken aanzienlijk lager zal zijn dan Bitpanda, omdat ze niet de premie voor de makelaarsdienst in rekening brengen. Kraken’s kosten schema toont een 0,26% vergoeding op zijn maximum terwijl Bitpanda 1,49% is. Met de introductie van Bitpanda Pro kunt u nu echter handelen tegen een goedkoper tarief tussen 0,10% en 0,15%.

Kort samengevat: als u een ervaren handelaar bent, kunt u goedkoper uit zijn met Bitpanda Pro. Als je net begint, denk ik persoonlijk dat de eenvoud van de makelaarsdienst op Bitpanda het extra geld waard is.

Bitpanda vs. Coinmama

Coinmama is een dienst die erg lijkt op Bitpanda. Coinmama’s voordeel is dat het zich richt op de meeste landen wereldwijd, in tegenstelling tot Bitpanda dat beperkt is tot de EU. De diensten van Coinmama zijn echter duurder dan die van Bitpanda.

Hoeveel duurder? Heel veel. Hun verwerkingskosten zijn 5,9%, dat is bijna 4 keer zoveel als Bitpanda’s kosten. Dus als je de mogelijkheid hebt, is het beter om Bitpanda te gebruiken.

Bitpanda vs. Bitstamp

Terwijl Bitstamp ook een handelsplatform is (zoals Kraken), bieden zij ook een makelaarsdienst aan. Als u de makelaarsdienst van Bitstamp vergelijkt met die van Bitpanda zult u merken dat Bitstamp 5% rekent – meer dan 3 keer zoveel als wat Bitpanda rekent.

De positieve kant is dat Bitstamp bijna overal ter wereld beschikbaar is. Dus als uw land wordt ondersteund door Bitpanda, denk ik dat u een veel betere deal krijgt op Bitpanda dan op Bitstamp.

Conclusie – Is Bitpanda veilig?

Bitpanda is een goede mix van een gerenommeerd bedrijf, snelle service en een goedkoop alternatief voor andere cryptocurrency exchanges die er zijn.

Het team lijkt een goede reputatie te hebben opgebouwd binnen de community sinds de oprichting van het bedrijf in 2014 en het is erg verfrissend om een exchange te vinden met zulke positieve feedback van klanten.

Bitpanda is een zeer veilige optie voor zowel newbies als ervaren bitcoiners. Het belangrijkste nadeel is het feit dat ze niet genoeg landen ondersteunen.

Als u zelf een (goede of slechte) ervaring heeft met Bitpanda, hoor ik dat graag in het commentaarveld hieronder.

2 reacties

  1. Mei 2021; er is nu ook een debet card (via VISA) gekoppeld aan je account en drie index fondsen die maandelijks worden geherindexeerd. Eentje met 5 eentje met 10 en eentje met 25 coins. BCI5; BCI10 en BCI25
    {With a single click, watch as the Bitpanda Crypto Index auto-invests in a diverse portfolio of the top 5, top 10 or top 25 cryptocurrencies by market size and liquidity. Since the Index automatically adjusts the weighting in your portfolio over time, you’ll never miss out on “the next big thing”. It’s the hands-off approach to crypto investing}.

  2. bitpanda is niet langer(sinds februari 2024) beschikbaar voor in nederland gevestigde klanten. Die zijn binnen 3 weken uitgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: