Blockchain: het wat, hoe, waarom en voor wie (Deel 1)

0

Er is een nieuwe technologische revolutie gaande, namelijk die van de blockchain. Internet heeft de wereld voorgoed veranderd voor alles en iedereen op het gebied van informatie uitwisselen. Kijk nu eens hoe snel en makkelijk de meesten van ons mee zijn gegaan in deze verandering. De blockchain is inmiddels ook al bijna 10 jaar hier, maar de ‘gewone burger’ merkt hier nog zeer weinig van. Des te ingrijpende de gevolgen mogelijk zullen zijn. De ‘Blokketting’ kan de oude (bekende) systemen in de wereld op zijn kop gaan zetten.

Eigenlijk ‘kennen’ we of hebben tenminste gehoord van Bitcoin en eventueel een paar andere cryptocurrencies. Digitale valuta, maar ook meteen nieuwe protocollen (het internet zelf is ook een protocol).  Betalen en betaald worden is een heel belangrijk punt van het blockchain gebruik. Nu nog voor techneuten, hoogopgeleiden, ICT’ers en early adopters van de laatste technologische snufjes, en vooral achter de schermen. Straks zullen ook wij er ook steeds meer mee te maken hebben. Daarom is het nuttig nu al een zo goed mogelijk idee te krijgen van wat Blockchain voor u en mij en zo’n slordige 7,2 miljard aardbewoners kan gaan betekenen. Want blockchain gaat sneller dingen veranderen dan we denken.

Blockchain Deel 1

Omdat de technologie van Blockchain met al zijn huidige toepassingen reeds, maar ook zijn enorme potentie moeilijk in één aritkel over te brengen is, zullen we dit in twee delen trachten te doen. Dit wordt dus deel één. Voorlichting, degelijk geïnformeerd zijn van belang, op elk gebied. Experts zullen en hoeven de meesten van ons niet te worden, maar we willen wel weten hoe en wat. Belangrijk is daarbij zo kort en bondig mogelijk te zijn, want steeds meer mensen verlangen informatie in kleine, hapklare brokjes (of blockjes).

Beelden zeggen meer dan woorden

Er verscheen op Biflatie in juni 2017 een kort artikel (met video) over wat Blockchain betekent. Dit is het waard om nog eens te bekijken. ‘De 19 sectoren die Blockchain voorgoed zal veranderen‘. Maar het was toch zo’n beetje met de deur in huis vallen. Alsof je een boek van 300 bladzijden op pagina 67 aanvangt. Daarom de koe bij de horens gevat, hieronder alvast in het eerste deel het visuele stuk. Na het bekijken en beluisteren van volgende video’s zult u al grosso modo een goed idee krijgen over wat deze nieuwe techniek precies inhoudt:

Mogelijkheden voor de toekomst

Binnenkort in deel 2 gaan we het hebben over de oorsprong; de toepassingen die vandaag al ingang vinden; de haast onbegrensde mogelijkheden voor de toekomst van Blockchain; en hoe u er waarschijnlijk  van kan profiteren (of hoe het uw leven zal gaan beïnvloeden). Daarbij zullen we ook de critici (zoals die in laatste video hierboven) aan het woord laten. Nog een quote uit één van bovenstaande video’s:  “Blockchain staat nu waar het internet begin jaren ’90 stond“. Daar lijken toch steeds meer mensen het eens mee te zijn.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie