Bretton Woods, de petrodollar en The Big Reset

Ingezonden artikel van Niels97 | Zowel bij de Eerste Wereldoorlog als bij de Tweede Wereldoorlog begon Amerika pas mee te vechten aan het einde van beide oorlogen. Tijdens beide periodes exporteerde Amerika dan ook allerlei grondstoffen die de oorlogvoerende landen nodig hadden voor hun wapenindustrie. Al deze landen betaalden Amerika met goud aangezien er nog sprake was van een goudstandaard voor de internationale handel. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bezat Amerika 2/3 van al het goud op de wereld en werd er besloten om over te gaan op een nieuw internationaal geldsysteem, het Bretton Woods systeem.

Bretton Woods

44 landen kwamen toen overeen dat alle nationale valuta’s gekoppeld werden aan de dollar, die zelf gekoppeld werd aan goud tegen een koers van 35 dollar per ounce. De dollar was nu de officiële wereldreservemunt en het anker van het monetaire systeem. De wereld opereerde nu onder een pseudo goudenstandaard die economen de ‘goudwisselstandaard’ noemden. Alle grondstoffen in de internationale handel werden voortaan geprijsd en verhandeld in dollars. Dit betekende dat indien landen grondstoffen nodig hadden, ze eerst dollars moesten bemachtigen om deze te kunnen kopen. Dit konden zij doen door óf dollars te kopen óf door goederen en diensten te verkopen aan Amerika.

[youtube id=”1NhdeZSRLvw” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Petrodollar

In de jaren 60 moest Amerika de oorlog in Vietnam financieren en begon veel meer geld te creëren dan dat het goud in de kluis had liggen. In 1971 begonnen andere landen Amerika te wantrouwen en begonnen hun dollars in te wisselen voor goud. Amerika kon zijn verplichtingen niet nakomen en de goudstandaard werd daarom losgelaten. In 1973 sloot Amerika vervolgens een overeenkomt met Saoedi Arabië, het land met de grootste olievoorraad ter wereld. Zij kwamen overeen dat Saoedi Arabië hun olie alleen nog maar in dollars mochten verkopen aan andere landen. In ruil hiervoor zou Amerika o.a. hun olievelden beschermen tegen andere (vijandelijke) staten. Daarnaast werd er ook afgesproken dat Saoedi Arabië hun overtollige dollars terug zou investeren in Amerika door Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Oftewel, als Amerika een begrotingstekort had en moest gaan lenen op de financiële markt dan konden zij altijd op Saoedi Arabië rekenen. Vervolgens stemden alle andere OPEC landen (olie-exporterende landen) ook in met dit voorstel. Het gevolg was dat er een voortdurende vraag was naar dollars en aangezien de goudstandaard was afgeschaft kon Amerika voortdurend dollars bijdrukken en haar uitgaven ongelimiteerd laten oplopen. Tevens vloeide veel dollars ook weer terug naar Amerika aangezien overtollige dollars in Amerikaanse staatsobligaties belegd moesten worden.

The Big Reset?

Door de constante vraag naar dollars heeft de dollar ook altijd een hoge koers gekend. Producten en diensten, maar ook loonkosten uit andere (derdewereldlanden) worden hierdoor goedkoper voor Amerika. Naast het feit dat Amerika dus 40 jaar lang gratis heeft kunnen winkelen en hun begrotingstekorten enorm opliepen konden bedrijven dus ook tegen lage loonkosten veel arbeid outsourcen naar andere landen, wat eveneens de economie in eigen land niet ten goede komt.

Momenteel bestaat veel nationale reserves in centrale bankkluizen uit dollars en zijn onze pensioenpremies voor een groot deel belegd in dollars. Tevens zijn heel veel valuta’s gekoppeld aan de dollarkoers. Als de dollar valt heeft dit dus wereldwijde gevolgen. Nu de Amerikaanse schulden tot ongekende hoogtes zijn opgelopen beginnen steeds meer landen de dollar te wantrouwen en lijkt een vervanger voor de dollar als wereldreservemunt onvermijdelijk:

[youtube id=”Cbq0Lh0SV1A” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

SDR, Bancor of Terra?

Met de dollar als wereldreservemunt heeft Amerika natuurlijk altijd een economisch voordeel gehad ten opzichte van de rest van de wereld. Mogelijke alternatieven zoals de SDR, de Bancor of de Terra hebben dan ook mijn voorkeur.

Bron: Niels87

52 reacties

 1. Al de zaken banken al te groot zijn om, om te vallen dan geld dit zeker voor de dollar.
  De hele wereld zal de gevolgen merken als de dollar wegvalt.
  Kijk maar hoe lang het geduurd heeft om de euro in te voeren er komt veel meer naar kijken dan de meesten mensen denken.
  De hele wereld handel wordt nog steeds voor 83% in dollars betaald dit verander je niet van de enne op de andere dag.

  1. Een gevaarlijke aanname Pietje. Wat er nu gaande is, is moeilijk te vergelijken met het handelen in het verleden. De posities zijn zoveel groter, het handelen gaat sneller dan ons denken. De dollar als wereldmunt kan niet worden afgebouwd, daar zijn de schulden veel te groot voor. Hoe dit gaat eindigen weet niemand, er zijn nu al landen die hun positie in de dollar aan het afbouwen zijn. Wie deze overneemt is onbekend, behalve België dan 😉 Misschien dat het geweten van een “FED Snowden” eens gaat knagen. Een geleide en rustige afbouw van de dollar lijkt mij onmogelijk.

   1. De FED doet wat ze kunnen om de instorting op de lange baan te schuiven, MAAR als niemand nog van $ cash, obligaties of treasuries wil hebben ( en dat gebeurt NU ) zal een tsunami aan $ terug naar het thuisland vluchten en krijgen ze daar een megainflatie. Weimar bis, maar dan 10 keer groter. ALLE fiat munten gingen in het verleden onderuit en dat zal nu niet anders zijn. Als het begint, dan gaat het SNEL.

 2. Welke kant wil je op; vraaggestuurd of aanbodgestuurd. Fiat of gedekt; waardevast of devaluerend. En in het geval van devaluerend, waarin spaar je dan. In aandelen opdat je ‘rechten’ tijdig kunnen worden afgeroomd voordat je die ten volle denkt te kunnen opeisen?
  Of moet je niet sparen maar je devaluerende valuta’s z.s.m. omzetten in “made in China” om de waanzin van eeuwige groei te rekken.

  I call bullshit.

  Waarde versus ruilmiddel, money versus currency; sound money is what we need.

  Fractionele flauwekul, politieke printbriefjes, SDR…. Uw arbeid als toekomstig fundament voor devaluerend fiat vraagt een exponentieel toenemende productiviteit, en dus toenemende consumptie —>>
  De intensieve menshouderij.

  Een basiseconomie die draait op gedekt geld, NAAST een op duurzaam fundament gebaseerd kapitalistische ’tegenpool’ met ‘vertrouwen’ als devaluerend ruilmiddel…

  Opdat niet iedereen mee verzuipt in andermans ambities.

  1. EN…

   Exponentieel toenemende ‘groei’ in een fiat valuta omgeving tijdens een dalende productie van betaalbare energie…

   Laat lijntjes malkander kruisen die eigenlijk een parallel verloop zouden moeten vertonen…

   En waar lijntjes elkaar kruisen is iets bijzonders aan de hand biflaten.

   Ik heb i.i.g. m’n Roy Donders juichpak klaarliggen. Betaald met beloftes.

  2. Toekomstige grote instabiliteit kan voor een deel afgezwakt worden,als kleine leefgemeenschappen al reeds voorzorgmaatregelen aan het scheppen zijn om minder afhankelijk te worden van het systeem,wanneer deze onderuit zal gaan.

   1. Af en toe bekruipt me het gevoel dat daar bewust naartoe wordt gewerkt. Griekenland bijvoorbeeld. Het managen van krimp; iets dat natuurlijk nooit mag uitlekken, want dan klapt alles in 1 keer.

 3. “Zowel bij de Eerste Wereldoorlog als bij de Tweede Wereldoorlog begon Amerika pas mee te vechten aan het einde van beide oorlogen. Tijdens beide periodes exporteerde Amerika dan ook allerlei grondstoffen die de oorlogvoerende landen nodig hadden voor hun wapenindustrie”. Interessant…wellicht dezelfde tactiek voor WWIII? WWIII (helpen) starten, maar voorlopig niet meevechten……eerst veel wapens en grondstoffen verkopen. Zo kan de VS het goud weer terugkrijgen en haar economie oppeppen. Echter, aan wie verkopen? Europa heeft al geen goud meer. Vietnam? Korea? Japan? Of…..Rusland / China, om die, na het goud af te hebben gegeven, aan te vallen? Hmmm…..In hoeverreheeft de VS nog wapenindustrie? Afhankelijk van import van grondstoffen?

 4. Iedereen heeft een mening,maar geen mens die de toekomst juist voorspelt, op middel(lange) termijn.
  Misschien dat Einstein een uitzondering was,omdat hij niet gebonden was.
  Als die SDR er komt,zal dit naar mijn inschatting als tussenfase zijn,omdat iedere mogendheid zijn positie,invloed en macht daarin wil herkennen.
  De machtsstructuren zijn de afgelopen 3 decennia zodanig veranderd,dat er van een open en eerlijk spel geen sprake kan zijn.
  Elke hoge regeringsleider weet,dat de definitieve machtsverdeling uiteindelijk zal worden beslecht op het slagveld.
  De laatste grote verwoesting,zoals hij ook …………

  1. Helemaal mee eens Bertus. Niemand kan de toekomst voorspellen. We hebben nochthans te maken met mensen die kunnen fouten maken of idiote dingen in hun hoofd halen waardoor ze nog idiotere actie gaan ondernemen. ITT complotdenkers geloof ik niet dat je mensen kan controleren. Daarom en dat ben ik dan niet met je eens geloof ik niet in een definitief eindspel. Er zal altijd weer verandering zijn omdat dit gewoon ingebakken zit in de aard van het beestje.

 5. Het loslaten van de Goud als standaard is mede het begin geweest van de dollar overheersing en hoogte van schulden aangegaan door de VS.

  A gold standard is a monetary system in which the standard economic unit of account is based on a fixed quantity of gold.

  Die goudstandaard kon alleen losgelaten worden omdat er een woord in de definitie staat die telt en alles bepaalt…
  > Fixed >..

  Door het de Goldfixing kan de dollar en de schuld aan de dollar en euro blijven stijgen en zal nog verder stijgen.

  Indien de goudfixing niet was toegepast had de koers van goud mee gelopen met de hoeveelheid en omloopsnelheid van een valuta.
  Meer dollars > hogere goudprijs..

  De Goudfix is en staat centraal.
  Het loslaten van de Goudfix heeft diepgang en invloed.

  Bilderberg – als criminele organisatie – Fed ECb laten dit niet zomaar laten gebeuren.
  De huidige situatie en die van komende 10 tallen jaren blijft daardoor gelijkende als nu en verslechterd .

  Dollar maakt plaats voor SDR van IMF. IMF is een criminele organisatie met gelijke eigenaren( FED R&R ECB Bilderbergers.)

  Nederland heeft ook haar Goud weggeven aan het IMF en het Ned. goud in NY is misschien zelfs al 3…> x keer verkocht .
  Sommige beweren dat het Ned. Goud ‘ bewaard’ in de VS al 3x is verkocht.
  Dus niet eens 1x doch vele malen. Zo gaat het laatste restje laatste Ned. Goud in Am.dam ook verloren.

  Ned wordt door IMF straks gedwongen dit ook uit te leveren. Door gelijke schulden mechanisme.
  Ned maakt met 15 miljard aan IMF en 10 miljard aan Brussel elk jaar opnieuw teveel schuld.

  25 miljard kan de Ned. economie niet ophoesten. De economie zal ook in Eu verband niet meer aantrekken. Kan gewoonweg niet . Het systeem Eu is alleen voor banken en multinationals niet voor MKB of burgers.

  Over deze 25 miljard schuldenopbouw lees je niet in de media want het is de doodsteek van en voor velen.
  Ook al omdat de Banken 2,5 % aan belastingen betalen en Multinational zelfs tot 0,022% komen – Google Grootste bedrijf ter wereld.
  Dit wordt met de 500.000 aan RRW in Brussel nu elke dag verder verzegeld.

  Gaat Brussel door met het verder uitknijpen en persen van de Nederlander dan verspelen ze bij nog meer man hun steun en geloofwaardigheid.
  Studenten worden nu gepakt ..ouderen zijn al aan de beurt ..huurders worden nu gepakt …
  Omdat Nederlanders Glyfo-Fluo sufkousen zijn gaat dit noch…. doch het gaat keren.

  Ik zou het anders doen. De dollar kan gemakkelijk als wereldmunt vallen dat zal weinige pijn doen. Het zal veel meer goed doen.
  Alleen zijn veel contracten afgesloten voor 10 jaar tot 30 jaar in dollars en doch er komt een punt dat die contracten in de versnipperaars gaan en een nieuwe wordt opgesteld.

  Dat durft Poetin nog niet doch China wel. Die verscheuren 30 jarige contracten gemakkelijker na zeg 10 jaar. In elk contract staan voorwaarden en regels.
  Je kan zo bewijzen en aantonen dat de regels en voorwaarden geschonden zijn bij aanvangsondertekening contract.

  Want wie bepaalt. > Hij die het Goud heeft. Hij maakt de regels.
  He who has the gold makes the rules.
  China zal de Goldfix graag zo laten totdat deze voldoende Goud bezitten.
  Dan laten ze hem misschien los. Dat zal opluchten.

  Besef dat het IMF ieder land dwingt als deze in hun SDR stappen om de Goudstandaard NIET in te voeren. Niet.
  En waarom zou dat zijn….?
  Rusland oh Rusland vreselijk ….

  Hun Eu betekent voor Nederland alleen maar verdere fin. en economische neergang.
  Je kan je zelfs afvragen of het Ned. Goud –opgeslagen in Adam al niet is uitgeleased.

  Ik kijk niet op als over 7 jaar het bericht in de media komt dat er 200 ton Goud uit Adam naar de VS is verscheept.
  De basis voor deze ‘… verscheping… ‘ wordt NU elke dag gelegd en is zeer doordacht.
  Het ligt er wel doch is niet meer van Nederland.
  Plaats eens op andere fora indien het aanspreekt. Maak bewust.

  Als de Goldfix niet wordt losgelaten dan maakt een SDR van het IMF weinig verschil – gelijke eigenaren – en loslaten dollar als wereldmunt.

 6. Het gaat ‘lekker’, jongens !

  * * * * * *

  Wal-Mart Profit Plunges By $220 Million as US Store Traffic Declines by 1.4%

  Target Profit Plunges by $80 Million, 16% Lower Than 2013, as Store Traffic Declines by 2.3%

  Sears Loses $358 Million in First Quarter as Comparable Store Sales at Sears Plunge by 7.8% and Sales at Kmart Plunge by 5.1%

  JC Penney Thrilled With Loss of Only $358 Million For the Quarter

  Kohl’s Operating Income Plunges by 17% as Comparable Sales Decline by 3.4%

  Costco Profit Declines by $84 Million as Comp Store Sales Only Increase by 2%

  Staples Profit Plunges by 44% as Sales Collapse and Closing Hundreds of Stores

  Gap Income Drops 22% as Same Store Sales Fall

  American Eagle Profits Tumble 86%, Will Close 150 Stores

  Aeropostale Losses $77 Million as Sales Collapse by 12%

  Best Buy Sales Decline by $300 Million as Margins Decline and Comparable Store Sales Decline by 1.3%

  Macy’s Profit Flat as Comparable Store Sales decline by 1.4%

  Dollar General Profit Plummets by 40% as Comp Store Sales Decline by 3.8%

  Urban Outfitters Earnings Collapse by 20% as Sales Stagnate

  McDonalds Earnings Fall by $66 Million as US Comp Sales Fall by 1.7%

  Darden Profit Collapses by 30% as Same Restaurant Sales Plunge by 5.6% and Company Selling Red Lobster

  TJX Misses Earnings Expectations as Sales & Earnings Flat

  Dick’s Misses Earnings Expectations as Golf Store Sales Plummet

  Home Depot Misses Earnings Expectations as Customer Traffic Only Rises by 2.2%

  Lowes Misses Earnings Expectations as Customer Traffic was Flat

  * * * * *

  Weet iemand hier hoe ik aan zo’n Roy D.-juichpak kan komen ?

  Hihi

 7. Niks aan het handje. Gaat allemaal fantastisch, althans in ‘newspeak’:

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/318833/onverwacht-forse-krimp-amerikaanse-economie.html

  Bovendien, als we nou de burger gewoon verder afknijpen – en um in studieschulden laten steken (een studie is al gauw een tonnetje), zn auto kapot belasten en hem dwingen minimaal 50% van zn inkomen aan wonen te besteden, kunnen we de boel hier nog wel een jaartje of … euh … 1 rekken, voordat de boel naar de t*fus gaat.

  Maar dat jaartje geeft misschien wel tijd genoeg om de op de komende Bilderbergtop af te spreken controlemaatregelen in te voeren, voordat ‘The 63%’ heksenketel in de gezichten van onze zelfverzekerde Junckermaffia ontploft.

  1. Ah joh… Ze lenen ook ‘nog maar’ 45 miljard per maand ! Nog al wiedes.

   Op 18 december 2013 besloot de Federal Reserve het bedrag van $ 85 miljard per maand te reduceren tot $ 75 miljard per maand ($ 40 miljard staatsleningen en $ 35 miljard hypotheekleningen); verdere stappen werden in het vooruitzicht gesteld indien de verwachtingen omtrent een voortgaande verbetering van de arbeidsmarkt zouden uitkomen. Op 29 januari werd dit bedrag verlaagd tot $ 65 miljard per maand, op 19 maart 2014 tot $ 55 miljard per maand en op 30 april tot $ 45 miljard per maand.

   Verslaafd aan lenen. Straks is het woord ’taperen’ weer helemaal in. Namelijk dat dat taperen toch niet zo’n succes leek.

   1. Er wordt helemaal niet ‘getapered’, lieve R, de ECB koopt de dollars nu via de achterdeur op.

    Zogeaamd om de euro niet teveel te laten stijgen.

    Vraag maar aan België hihi …

    (141 mld $ geloof ik)

    1. Juist ktm. Swaps met de FED, de ECB ‘ruilt’ euro’s tegen dollars en koopt met die dollars VS staatsschuld; treasuries.

     Beide kanten van de balans zijn niet openbaar en ‘shadow QE’ is dus een feit. Volgens Jim Rickards althans. M.i. een zeer plausibele verklaring.

     1. De Belgie route. Wat ik nergens lees is waar hier het Europese belang ligt?
      * Is het onderdeel van een gezamelijk plan van de (westerse?) centrale banken de rente laag te houden?
      *Moet de dollar niet te veel zakken /de euro niet te hard worden?
      *Zijn die swaps een manier waarop de ECB de no bail out bepalingen van de EMU regels omzeilt?
      *Worden we gegijzeld door de VS omdat het europese bankwezen door de hoeven zakt bij een dollarcrisis?
      *Anders, ………..

      Iemand?

     2. Een ‘worldwide central bank circle jerk’ Rocksan. Europese banken zijn uitgekocht door de FED via filialen in de VS. Nu koopt de ECB (waarschijnlijk, kan ook de BoJ zijn) treasuries. De BIS en de FED dumpen papiergoud uit naam van meerdere cb’s. Slechts enkele voorbeelden.

      ALLES om te voorkomen dat de EERSTE domino valt…..

      ALLES.

      Embrace for impact.

 8. De europese Derivatenbom is in het trotse bezit van Deutsche Bank.

  Dit lieve bommetje wordt niet gemeten in ‘kiloton TNT’ zoals atoomwapens, neen, deze wordt gemeten in triljoenekes.

  Bovengenoemd DB-Bom meet zo’n 55 DUIZEND MILJARD EURO.

  Dit, terwijl het duitse BNP ‘slechts’ zo’n 4 duizend miljard euro is.

  Samengevat : het Ultiem Khazar Bankster Weapon.

  Vanaf 12:30 min :

  http://sgtreport.com/2014/05/u-s-gold-holdings-close-to-zero-rob-kirby/

  Dat wort dus vast een pràcht van een K-Klap, bflaten !

 9. Knowtoomuch, Ik denk dat je de Euro en Dollar door elkaar haalt bij de omvang van de Duitse economie. Niet dat het veel uit maakt op de totale Derivatenbom, het blijft veel te weinig om ook maar een gedeelte ervan op te vangen. Is ook niet nodig aangezien het meeste toch in de vs verzekert is 😉

  1. Leuk, jt, maar wàt nu als de schuld-‘dekker’ zèlf eerst implodeert en failliet gaat ?

   Maar die gedachte zul je zelf ook wel gehad hebben heheh …

  1. Bij nader inzien heb je toch een beetje geljk, jt ; het duitse BNP is 3 duizend miljard euro en het derivatengedoe van de DB zo’n 55 miljard (euro).

 10. Voor de duidelijkheid : de Derivatenbom in het bezit van de DB is (bijna) TWINTIG keer zo groot als de jarlijkse duitse omzet / BNP.

  Nice for the kids.

  1. Het begint er toch steeds meer op te lijken,dat een groeiend aantal financiele instelling,landen en mogendheden onrustig zijn of worden van deze cijfers en dit explosieve systeem.
   De lont lijkt al te branden,alleen hoe lang is die lont.

 11. Zo he,

  voor degenen die nog weten wat er in argentinie is gebeurd begin 20e eeuw:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22680632/__Argentinie_betaalt_Nederland_560_miljoen_terug__.html

  failliet dus en een doorstart gemaakt….

  en nu

  alsnog betalen voor de schulden die ze toen zijn aangegaan….

  Dus dat belooft nog wat de komende jaren.

  Volgens mij kun je als individuele burger het beste weer het ruilmiddel middel naar je zelf toetrekken in de vorm van goud of iets dergelijks en die geestverwanten om je heen verzamelen die ook zo denken.

  Anno 2014 is de financieel-economische situatie dusdanig dat je, als je van de generatie bent tot 40 jaar, je je uberhaupt niet meer wilt voortplanten want je nageslacht is gedoomt om in een financieel-economisch strafkamp te gaan leven.

  Dat wil je je eigen nageslacht toch niet aandoen?

 12. Begrijp ik nou goed dat, net zoals de post ‘goudvorderingen’ niet per se wordt gedekt door fysiek goud, tegenwoordig ook aandelen niet meer worden gedekt door… euh… aandelen?

  -> http://www.youtube.com/watch?v=-zzSAoD2mzU

  Oftewel, laten we de ‘aandelenstandaard’ los zodat we elk aandeel 25 keer kunnen verkopen?

  Manmanman…

  1. Valt allemaal onder het legitimeren van derivaten. Als de zooi straks ploft kunnen op die manier de schuldigen nauwelijks meer worden achterhaald. De gewone man weet niet eens dat 99% van het in omloop zijnde geld gewoon schuld is en op geen enkele manier is gedekt en dat bij het verlies van het flinterdunne laagje vertrouwen alles zo snel als een luchtspiegeling zal verdwijnen. Voor de Biflaten is dit een overbodige reactie maar ik wil het toch weer even kwijt.

   1. Dat dat met geld zo werkt, en met goud, dat begreep ik. Maar dat aandelen meerdere keren ongedekt verkocht worden, is voor mij een nieuwtje. Hoewel ook weer niet onverwacht… Binnenkort gaan projectontwikkelaars woningen meerdere keren verkopen aan verschillende partijen. Mogen die zelf uitvechten wie er in mag wonen…

    Wat de te achterhalen schuldigen betreft: Onder dit artikel…

    http://www.ftm.nl/exclusive/hoe-amerika-het-land-van-klassenjustitie-werd-boekrecensie/

    … een reactie van iemand die stelt dat het wel tijd lijkt voor een Franse revolutie…

    Wat zal ie daar mee bedoelen?

 13. Ja dat klopt Yoep. Heb je wel eens gehoord van synthetische aandelenposities of wat voor posities dan ook. Dat is nl. het grote spel. Sommigen worden daar rijk van, de meesten daarentegen verliezen, omdat die posities zo gekunsteld zijn, dat je zelden of nooit de hele positie in 1 keer kunt sluiten.

   1. Wacht ff, ik moet dit toelichten. Een ‘aandeel’ is een ‘belang’, toch? Een belang hebben ‘in’…

    Japan gaat door het putje as we speak, wellicht (waarschijnlijk) de eerste natie met een bejaard Keynesiaanse bloedgroep die binnen afzienbare tijd haar generationele waarheid mag aanschouwen ….

    M.a.w., de ‘bust’ in onze geglobaliseerde artificiele welvaart begint substantiele scheurtjes te vertonen binnen het gecreeerde spel dat al decennia lang, en voor het waakzame oog reeds veel langer, ons welzijn tracht te cultiveren.

    En het begint in Japan.

   2. Dat zou zo maar kunnen, dat weet ik niet echt. Nu heb ik wel aandelen en opties als woorden door elkaar gebruikt.
    Je kunt bijv. een aanzienlijke aandelenpositie opbouwen door alleen maar gebruik te maken van optieposities. Een deel(tje) van de totale positie moet dan inderdaad wel uit aandelen bestaan. Je schrijft en koopt opties op de oorspronkelijke aandelen en dat kan als je genoeg aandelen hebt aardig oplopen. Dit is overigens o.a. een strategie die door Sem van Berkel gebruikt wordt. Het probleem daarbij blijft wel, dat je zelden in één keer uit het gehele voor jou risico dragende deel van de positie kunt stappen.
    Of dat soort zaken nu ook bij bijv. de Japanse Yen speelt weet ik niet echt, daarvoor zou je de belangen van de verschillende spelers moeten weten en de enigen die daar nog enig op zicht op hebben lijken me alleen de Centrale banken of IMF of BIS of een dergelijk instituut. Wat Japan betreft vraag ik me wel af hoeveel goud ze werkelijk hebben als eventuele dekking. En daarbij is het niet zozeer van belang wat ze opgeven, ca. 750 als ik me goed herinner, maar vooral waar ze over kunnen beschikken. En dat kon wel eens een veelvoud van dat tonnage zijn. Vanuit mijn optiek is goud nog steeds de sleutel tot alle geknoei met valuta’s. Ik spreek weer bewust niet van manipulatie, hoewel het daar op het 1e gezicht alle schijn van heeft.
    Dus sorry voor de mixup in woorden tussen aandelen en opties. Het gaat natuurlijk ook om futures of andere derivaten op wat voor producten dan ook.

     1. Nee, ik had hem niet eerder gezien maar het bevestigt wel in grote lijnen mijn verhaaltje. Je moet wel aardig op de hoogte zijn met waarin je handelt wil je nog enige kans maken op een snel en goed resultaat, of natuurlijk gewoon geluk hebben. Het is toch van de zotte om een P/E te hangen aan een index. Het hele principe van een index is er op gebaseerd een spreiding te geven. Anders had je beter in de onderliggende waarden van die index kunnen gaan. Je komt natuurlijk in het geval van Zerohedge altijd te staan voor wat die P/E nou eigenlijk echt betekent. Waarop is hij gebaseerd, wordt hij dagelijks aangepast of slechts eens in de zoveel tijd. Het hele artikel blijft daarover nogal vaag, alhoewel de conclusie de ze trekken, dat er verkeerde waarden gehanteerd worden, wel degelijk in dit voorbeeld opgaat. Om hier over manipulatie te spreken gaat me wat ver. Je moet natuurlijk wel altijd je eigen huiswerk blijven doen.
      Bij goud, zilver en valuta ETF’s ligt het gelukkig wat simpeler, daar speelt de P/E geen enkele rol. En zo hoort het ook.
      Indexfutures zijn een stuk volatieler, en daardoor veel aantrekkelijker voor de doorsnee traders. Vandaar dus dat er daar extra opgelet moet worden met waarmee je bezig bent.
      Zelf ben ik 2 weken terug weer eens op de Forex bezig gegaan. Het bedrag waarmee ik begon is nu ruim verzesvoudigd. Maar dat kan morgen best wel weer eens verkeerd uitpakken. Hoe dan ook blijf ik me zeer bewust van de risico’s die ik loop en die ik verkies te lopen.

  1. Hah! 82 banken waarvan 3 uit Nederland, nice…

   Als de banken hun assets zouden waarderen naar werkelijke waarde ipv ‘marked to fantasy’ kregen ze allemaal junk status.

   Zo’n juichpak moet je gewoon hebben. Ik trek het aan tijdens de ingelaste nooduitzending “Oproep van de minister president”.

   En daarna kun je jezelf ophangen aan een broekspijp.

 14. Bedankt voor die link, knowtoomuch, en gefeli’s met de scoop!
  Het Geennieuws artikel linkt door naar een Moody’s persartikel waarin wordt gemeld dat drie Nederlandse banken “are affected”, maar niet om welke banken het gaat en hoe ze beoordeeld worden. Voor de details moet je een login bij Moody’s hebben, heb ik niet, iemand hier wel?

 15. Ah, het is begonnen:

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/22684621/__Cash_wordt_verboden__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

  Cash wordt verboden. Nu nog een discussie om de geesten te laten wennen. Straks overnight ingevoerd, net als het downloadverbod.

  Het is ook een wedloop momenteel, tussen The 63% heksenketel en de ‘elite’. De laatsten zullen snel moeten zijn met hun definitieve doodsteek aan de vrijheid van de burger, want nog langer wachten zal chaos gaan betekenen.

  De enige manier om het huidige systeem te laten overleven, is om de elite totale macht te geven over alle geld. Zoals in het artikel staat: de natte droom van economen omdat totale controle over het geldsysteem betekent dat de werkelijkheid zich aanpast aan de economische theorieen en modellen, in plaats van andersom.

  Gelukkig is Bilderberg nu aan de gang, en agendapunt is de vraag of privacy nog wel bestaat. Dat is een eufemisme, het betekent namelijk: Bestaat vrijheid (voor de burger) nog wel?

  Over die laatste vraag worden deze dagen knopen doorgehakt. Vervolgens worden maatregelen overnight ingevoerd. Als ze snel handelen, misschien wel net voordat de pleuris uitbreekt.

  Daarna, mensen, zuigen ze u leeg door middel van negatieve rentes, plotse, onaangekondigde en willekeurige belastingmaatregelen die automatisch geld van uw rekening afschrijven, en het afschaffen van de eerste 20 artikelen uit de Grondwet.

  Ze zijn geniaal. Niet zozeer wat betreft het uitdokteren van deze maatregelen, maar qua het slapend en apathisch houden van het volk, dat dus de leiders gaat krijgen die het verdient.

  Het leven is mooi, mensen.

 16. Mindset :
  A: fixed mental attitude or disposition that predetermines a person’s responses to and interpretations of situations.
  B: an inclination or a habit — a particular disposition, esp a liking or preference of een gewoonte ingesleten patroon van…
  Hoe werkt je Eu ECB Banken en vanwaaruit is Nederland de grootste netto betaler aan Eu Brussel 10 miljard per jaar en IMF 15 per jaar. Waarom betaal jij de inkomsten belasting -heffingen zo trouw elke maand kwartaal of jaar > o.a. Mindset .
  Twitter kiest belastingontwijking – zwart wegzetten – via Nederland en Ierland.
  Nederland sluist per jaar 127-150 miljard euro door van multinationals naar de kaaiman eilanden via de A’dam Ierland route enz.
  Nederland is een belastingparadijs voor Multinationals en Banken. Een land waar om fiscale redenen veel geld naartoe wordt doorgesluisd . De 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de Fortune 500, in 2013…. 215 miljard dollar fiscaal ‘vriendelijk’ – Zwart ..in… door… en naar Nederland.
  Volkskrant op basis van een onderzoek van de activistische groepen Citizens for Tax Justice en de Public Interest Research Group.
  Ook al niet correct: geld gaat via Nederland naar kaaimanen Bermuda.
  Kern: Voor en In Nederland behaald omzet en winst.

  Banken en multinationals in Nederland waar deze omzet en winsten behalen betalen geen belastingen over in Nederland en buurlanden behaalde winsten.

  Als een MKB bent betaal tot 52% …tot omdat er verschillende aftrekposten teruggaven enz zijn en ook weer in de verschillende bedrijfssectoren.

  Geen enkel Ned. bank Ing betaalt ongeveer 2,5 %. Aegon bijv. zelfs minder.
  Google- Apple- GSachs betalen van 0,022 tot 1,9 % in Nederland -over behaalde omzet en winsten- aan belastingen.

  Het verschil de aanvulling tot wat betaalt moet worden voor infrastructuur wegen wegenonderhoud gas licht water (coca cola verbruikt 50.000 liter per week in Brabant geheel gratis) dus ook geen waterschap milieu en andere belastingen of heffingen.

  Jij betaalt wel voor hun wegen de snelweg onderhoud Netwerkbeheer en Netwerkkosten van water gas en elektra en de BTW voor coca cola Monsanto Pfizer GSK e.a.
  Jij betaalt alle BTW van Coca cola zelf.

  Dat Multinationals niet betalen doch hadden moeten betalen gezien hun bedrijfsactiviteit infrastructuur betaal jij er boven op.

  Gelijke met het betalen met je spaargeld van het redden van Banken in Griekenland Spanje Italië Ierland Roemenië Letland Nederland ING ABN Forti …

  De BTW van 19 naar 21% is geheel te wijten aan het niet – betalen van belastingen en heffingen genoemden. En het IMF met 15 miljard -zo weggeven- per jaar en Brussel met 10 miljard per jaar daarbovenop. Weggegeven dankzij Mindset.

  Zolang de Nederlander niet begrijpt en weet waarom hij zo wordt belast blijft dit in stand.
  Logisch daar is die Eu ook voor opgericht en dient een bilderbergconferentie voor.
  Hij denkt dat t een ver van mijn bed gebeuren is.

  Het in stand houden van deze Mindset levert dus aardig wat op… dat is meer als 100 miljard belastingvrij per jaar tot 32 biljard totaal over de afgelopen jaren is berekend .
  32 Biljard is er zo zwart weggezet door Banken en Multinationals sinds aanvang berekenen 2000.

  Nederland gaat bezuinigen bij ons op kleuterschool.
  De kinderen zijn niet voldoende in aantal meer 18 dus ze moeten naar het naburige dorp.
  Klassen moeten meer leerlingen hebben of ze sluiten.

  Zo gaat alle kwaliteit in het onderwijs verloren en kweek je een domvolk welke nog veel makkelijker te plukken is en zich liever voor een voetbalwedstrijd als idioot oranje kleurt.

  Een Nederlander kijkt bij Ah of de Bakker een product 10 cent goedkoper is.
  Hij gooit en verspilt zo 1000-den euro’s van zijn inkomen en spaarcentjes.

  Hij let op de centen doch gooit een vermogen naar Brussel IMF Bank en Multinationals.
  Hoe en vanwaaruit komt dit gedrag en mentaliteit.
  Mede door zijn Mindset en deze te bewerken.

  Lachen… een klant – in een mooie blauwe mercedes rijdend – omrijdt en gaat tanken bij een pomp waar de diesel 3 cent goedkoper is.
  (Als hij o. belastingontwijkingsroute volgt bespaart hij meer als 80K per jaar).
  Al dat geld verspilt mede door zijn Mindset en mindset overheid en Brussel.

  Eu centen wijs – Flappen (..van 500) dom/dwaas.
  Eu – mindset is nog niet zo gek en niet voor niets dat alleen Banken en Multinationals profiteren van een Eu – ECB- en euro.

  Over de 32 Biljard heb je een gedeelte van hun belasting – welke ze hadden moeten afdragen vanwege gebruik o.a. infrastructuur betaalt.

  Dit bedrag wordt elk jaar hoger dus je betaalt elk jaar meer extra.

  Nederland ontvangt 0,04 % over het vermogen bedrag van ongeveer 215 miljard per jaar welke via Nederland gaat voor omzet en winsten behaald wereldwijd door o.a. Google Apple Monsanto e.a. Fortune 500 group.

  Gezien de Mindset van je Overheid Rutte Samson Pechtholdt Koning zal deze inkomsten dus ook verloren gaan en wordt je nog eens extra belast. Slechter en minder onderwijs -Minder ouderen -minder pensioen en spaargeld ‘sloop’ als nooit tevoren.

 17. Mindset and match

  Het gaat ook niet om een BV wel of constructie welke de multinational gebruikt.

  Het gaat om dat elke MKB of burger deze constructie OOK kan gebruiken en inzetten. Nu is grotendeels verboden en er staat boetes op.

  Nu wordt MKB en burger achtergesteld en is alleen voordeel te behalen voor witgeld-zwart wegzetten voor een Multinational en Bank.

  MKB en burger tripel gepakt. De 500 .000 aan regels en regelgeving en wetten R.R.W.’s in Brussel in 2015 dienen 400.000 de multinationals en Bank. De rest is voor de burger.

  Voorbeeld Coca Cola. Ze betalen 0,9 % aan belastingen verbruiken 50.000 ltr per week.
  Al het netwerkbeheer en onderhoud is op je kosten.
  We profiteert: het bedrijf welke de flessen vervoert via de weg met zijn vrachtwagens..?
  En de chauffeur en zijn gezin.?

  Alles kan door cola worden uitbesteedt en de goedkoopste krijgt de rit.
  Deze kosten van een rit zijn amper gedekt door dit Coca cola aanbod . Ze moeten tanken over de grens om de kosten van wegenbelasting- diesel- onderhoud te dekken.

  Diesel en de 1 euro erboven op belastingen komt zo ten laste van de vrachtwagens en MKB.

  Veel transporteurs zijn zo al failliet gegaan of gaan ten einde raad met Polen en Roemenen werken welke vaak dronken achter t stuur de ned. aanrijden.
  De Nederlandse chauffeur moet in de bijstand door gedrag en werkwijze Coca cola.

  De vrachtwagens rijden de wegen kapot … het onderhoud vaak ‘s nachts betaal je er bovenop.
  Je rijdt met je kleine personenwagen de wegen niet kapot. Gewicht telt en velt.
  De bedrijf krijgt boetes omdat ze zich niet aan Regeltje… 2.023 en regel… 16.987 e.a. hebben gehouden. Ze zijn een melkkoe en hebben 12 uiers.
  Nederlanders zijn verzot om zijn borst vol melk aan te bieden aan…ze hangen er iedereen aan als ze kunnen. EU/ ECB/ IMF/ Banken en Multinationals. De melk is op dus nu komt zijn vlees.

  Als een multinational al 1% aan belasting mag betalen laat dan in ieder geval een MKB dit ook kunnen.

  Coca cola gaat nu Poolse bedrijven aan trekken voor vervoer omdat dit Europees door Brussel geregeld is via de R.R.W. Brussel is van Banken en Multinationals en ze brengen geen rijkdom. Ph Morris sluit een goed lopend bedrijf en maken weer 3000 man werkeloos.
  Als er 100 of 500 man ontslagen worden meldt de media dit niet eens meer.

  Niets voor niets gaat je koning naar andere landen om ook handel opgang te brengen.Tot in Vietnam.
  Sluw… als bilderberger.. want ook hier en dit MKB gaat de belasting betalen voor zijn Bank en Multinational Shell welke niets betaalt (ik noem 0,022 5 tot 2,5 % niets..).

  Hij gaat zo het belasting en heffingen betalen welke zijn n iet betalen doch hadden moeten betalen. Elke keer als je dit oranjebruinhemd ziet gaan weet je daar gaan er weer een aantal genomen worden.
  Zo wordt je koning ingezet d.w.z wordt de burger d.m.v. pracht en praal en armgezwaai beneveld. Het is zijn eigen armoede en ondergang.

  Belastinggeld moet blijven binnenkomen dus neem de sukkel Neem een MKB en burger
  En leg met R.R.W.’s vast dat deze de sukkel blijven. Maak 400.000 aan R-R-W-ees om de Bank en multinational te vrijwaren van elke belastingheffing in de toekomst.

  En waarom wordt dit nog belangrijker… omdat met het komende Vrijhandelsverdrag dit in wezen een — vrij Belastingverdrag — is voor de grootste bedrijven en Banken.

  Haal de boetes en veroordelingen voor MKB en burger af en laat er in ieder geval enige gelijkheid zijn in positie.

  Het gaat Niet om een B.V. of constructie WitGeld –Zwart Wegzetten , Adam -Ierland of double Sandwich welke de Multinational Bank gebruikt.
  Het gaat om Wie ze gebruikt –mogen gebruiken… en hoe ze worden ingezet.

  1. Waarom drinken mensen Coca Cola?
   Ik kan zelf ook water met koolzuur en bruine suiker mixen.
   Ik wed dat dit vrijwel even lekker is want zoet.
   En maar welvaartziektes krijgen…
   De enige dranken die ik drink zijn water, koffie, thee, bier, rode wijn (zonder suiker want meeste rode wijn in Brazilië is met suiker) en vers geperst sinaasappelsap…
   Mensen verdienen het om gemolken te worden en ziek te zijn…

   Jongeluy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: