Bretton Woods, de petrodollar en The Big Reset

52

Ingezonden artikel van Niels97 | Zowel bij de Eerste Wereldoorlog als bij de Tweede Wereldoorlog begon Amerika pas mee te vechten aan het einde van beide oorlogen. Tijdens beide periodes exporteerde Amerika dan ook allerlei grondstoffen die de oorlogvoerende landen nodig hadden voor hun wapenindustrie. Al deze landen betaalden Amerika met goud aangezien er nog sprake was van een goudstandaard voor de internationale handel. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bezat Amerika 2/3 van al het goud op de wereld en werd er besloten om over te gaan op een nieuw internationaal geldsysteem, het Bretton Woods systeem.

Bretton Woods

44 landen kwamen toen overeen dat alle nationale valuta’s gekoppeld werden aan de dollar, die zelf gekoppeld werd aan goud tegen een koers van 35 dollar per ounce. De dollar was nu de officiële wereldreservemunt en het anker van het monetaire systeem. De wereld opereerde nu onder een pseudo goudenstandaard die economen de ‘goudwisselstandaard’ noemden. Alle grondstoffen in de internationale handel werden voortaan geprijsd en verhandeld in dollars. Dit betekende dat indien landen grondstoffen nodig hadden, ze eerst dollars moesten bemachtigen om deze te kunnen kopen. Dit konden zij doen door óf dollars te kopen óf door goederen en diensten te verkopen aan Amerika.

[youtube id=”1NhdeZSRLvw” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

Petrodollar

In de jaren 60 moest Amerika de oorlog in Vietnam financieren en begon veel meer geld te creëren dan dat het goud in de kluis had liggen. In 1971 begonnen andere landen Amerika te wantrouwen en begonnen hun dollars in te wisselen voor goud. Amerika kon zijn verplichtingen niet nakomen en de goudstandaard werd daarom losgelaten. In 1973 sloot Amerika vervolgens een overeenkomt met Saoedi Arabië, het land met de grootste olievoorraad ter wereld. Zij kwamen overeen dat Saoedi Arabië hun olie alleen nog maar in dollars mochten verkopen aan andere landen. In ruil hiervoor zou Amerika o.a. hun olievelden beschermen tegen andere (vijandelijke) staten. Daarnaast werd er ook afgesproken dat Saoedi Arabië hun overtollige dollars terug zou investeren in Amerika door Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Oftewel, als Amerika een begrotingstekort had en moest gaan lenen op de financiële markt dan konden zij altijd op Saoedi Arabië rekenen. Vervolgens stemden alle andere OPEC landen (olie-exporterende landen) ook in met dit voorstel. Het gevolg was dat er een voortdurende vraag was naar dollars en aangezien de goudstandaard was afgeschaft kon Amerika voortdurend dollars bijdrukken en haar uitgaven ongelimiteerd laten oplopen. Tevens vloeide veel dollars ook weer terug naar Amerika aangezien overtollige dollars in Amerikaanse staatsobligaties belegd moesten worden.

The Big Reset?

Door de constante vraag naar dollars heeft de dollar ook altijd een hoge koers gekend. Producten en diensten, maar ook loonkosten uit andere (derdewereldlanden) worden hierdoor goedkoper voor Amerika. Naast het feit dat Amerika dus 40 jaar lang gratis heeft kunnen winkelen en hun begrotingstekorten enorm opliepen konden bedrijven dus ook tegen lage loonkosten veel arbeid outsourcen naar andere landen, wat eveneens de economie in eigen land niet ten goede komt.

Momenteel bestaat veel nationale reserves in centrale bankkluizen uit dollars en zijn onze pensioenpremies voor een groot deel belegd in dollars. Tevens zijn heel veel valuta’s gekoppeld aan de dollarkoers. Als de dollar valt heeft dit dus wereldwijde gevolgen. Nu de Amerikaanse schulden tot ongekende hoogtes zijn opgelopen beginnen steeds meer landen de dollar te wantrouwen en lijkt een vervanger voor de dollar als wereldreservemunt onvermijdelijk:

[youtube id=”Cbq0Lh0SV1A” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no”]

SDR, Bancor of Terra?

Met de dollar als wereldreservemunt heeft Amerika natuurlijk altijd een economisch voordeel gehad ten opzichte van de rest van de wereld. Mogelijke alternatieven zoals de SDR, de Bancor of de Terra hebben dan ook mijn voorkeur.

Bron: Niels87

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie