Brexit of Bremain: aftellen naar 12 april 2019

13

Bent u de Brexit/Bremain story nog niet beu? De Britse bevolking vast wel. We zagen iemand op straat aldaar die letterlijk sprak: “We’re sick of the word”. Ondertussen houdt deze never ending story (?) wel de hele Europese Unie in haar greep. Waar het VK tot nader order nog altijd deel van uitmaakt. De patsituatie roept reminiscenties op aan de song van Talking Heads: ‘Road to Nowhere’. Lang kan het niet meer duren evenwel, zou je denken, tot een beslissing (hard of zacht? nieuwe verkiezingen? uitstel? nieuw referendum?) zich vanzelf opdringt. 12 April 2019 komt er met rasse schreden aan. Het zou meteen het laatste uitstel betekenen dat het VK krijgt van Europa.

Verschillende agenda’s

Op 1 april jl. (géén grap helaas) werd voor de vierde keer gestemd in de Britse parlement. Het was echter weer voor nop. Over niet één voorstel konden de politici het eens worden. Daarbij komt nog: elke eventuele beslissing is zowiezo niet bindend voor de Britse regering. De tegenstellingen binnen de politiek aldaar zijn nooit zo groot geweest. Elke partij heeft haar eigen agenda. Iedereen schijnt een ander objectief aan te houden. Niet bepaald een situatie om ‘de politiek’ dichter bij de burger te brengen… Kent u de vakdefinitie van waanzin? Het is steeds hetzelfde doen maar een andere uitkomst verwachten. Tja, het is wat het is. Keren we terug naar de realiteit van de dag. Wat staat er op die andere agenda, de officiële dan?

Countdown naar 12 april 2019

Zoveel stemmingen, zoveel non-events. Eerst legde premier May ‘haar’ plan voor aan het Britse parlement. Dat deed ze tweemaal. Er werd over acht alternatieven gestemd. En op 1 april jl. nogmaals over vier alternatieven. Zonder resultaat. Wat schrijven we net over ‘waanzin’? ‘Mrs May will now hold a crucial cabinet meeting to decide what to do and whether to put her deal to MPs again.’

Wat volgt:

  • Tuesday 2 April: Five-hour cabinet meeting from 0900 BST
  • Wednesday 3 April: Potentially another round of indicative votes
  • Thursday 4 April: Theresa May could bring her withdrawal deal back before MPs for a fourth vote
  • Wednesday 10 April: Emergency summit of EU leaders to consider any UK request for further extension
  • Friday 12 April: Brexit day, if UK does not seek/EU does not grant further delay
  • 23-26 May: European Parliamentary elections