De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en de ‘nieuwkomer’ Zuid-Afrika) zullen in de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid steeds belangrijker worden en de macht gaan overnemen van de westerse economieën. Amerika en Europa komen sinds de kredietcrisis steeds weer in de problemen. Is het niet de kans op een default van een Europees land, dan is het wel een bijna omvallende bank of een schuldplafond dat weer eens moet worden verhoogd. De BRICS hebben er genoeg van en gaan actiever samenwerken. Dat recht hebben ze natuurlijk. Terwijl de Amerikaanse en Europese economie met mondjesmaat groeit, expanderen de BRICS fors. De economie in China groeit momenteel met 9,7% en ook in India en Brazilië is weinig meer te merken van de grootste economische crisis sinds de jaren ‘30. Om dit herstel vast te houden willen deze emerging markets intensiever gaan handelen. De BRICS zijn samen voor bijna één vijfde verantwoordelijk voor wereldhandel. Tevens wordt bijna de helft van de huidige wereldwijde economische groei door deze vijf landen bewerkstelligd. 40% van de gehele wereldbevolking leeft momenteel in één van deze opkomende landen.

De oplossing die de BRICS voor ogen hebben is rigoreus. Ze willen een geheel nieuw globaal monetair systeem gaan opzetten. Een nieuwe economische wereldorde.
Een systeem die veel minder afhankelijk is van de dollar. Tevens willen ze meer macht krijgen in de wereldwijde financiële organen. Deze economische wereld is momenteel nog voor een groote deel een Angelsaksische aangelegenheid en daar moet volgens de BRICS snel verandering in komen. De Angelsaksische organisatiemethode duidt op organisaties en bestuur die voornamelijk vanuit een drijfveer van winstoptimalisatie werken. Ook willen de opkomende economieën de investeringen en grondstoffen verder gaan reguleren. Hierdoor moet worden voorkomen dat speculanten de prijs van voedsel verder opdrijven dan daadwerkelijk noodzakelijk is. De emerging markets krijgen in dit opzicht steun van Frankrijk, die eerder een voorstel deed om de speculatie in grondstoffen en voedsel aan banden te leggen.

De leiders van deze vijf landen kwamen vandaag (14 april 2011) samen in het Zuiden van China om daar hun plannen voor verdere werelddominatie te bespreken. Hu Jintao, Dilma Rousseff, Medvedev, Manmohan Singh en Jacob Zuma spraken met elkaar om de samenwerkingen tussen de landen te intensiviseren. Er zitten veel verschillen tussen de landen, maar ze kunnen elkaar van grote dienst zijn. Terwijl de economie van Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika voornamelijk gedreven wordt door de verschillende grondstoffen die de landen bezitten, groeit de economie van China en India voornamelijk door de industrie (productie) en services. Niet alleen qua economie verschillen de emerging markets,  ook politiek gezien zijn er verschillen. Terwijl Brazilië, India en Zuid-Afrika vrij democratisch zijn, is dat in China en Rusland toch nog niet helemaal het geval. Daar is de rol van de overheid nog een zeer grote factor.

Duidelijk is wel dat de landen bezig zijn met de plannen voor een nieuwe wereldmunt. Ze zijn bang dat de enorme schuld van de Verenigde Staten een zwaar wegend effect zal hebben op de waarde van de dollar. Er moet volgens de BRICS in de toekomst een ‘”a broad-based international reserve currency system’ komen die in eerste instantie meer stabiliteit en zekerheid biedt, maar ook meer macht voor deze opkomende economieën met zich meebrengt.

K. Dil

 

5 reacties

 1. Meer overheidsbemoeienis is meer armoede en economische achteruitgang. We zijn er geweest. Als je veel gereisd hebt zie je dat we al vele jaren in de lift zitten. Alleen gaat deze met een rotgang naar beneden. Een voordeel , over een aantal jaren hebben we het goedkoopste personeel op aarde. Goedkope mensen zie je op al onze tv netten.

 2. Terwijl Brazilië, India en Zuid-Afrika vrij democratisch zijn, is dat in China en Rusland toch nog niet helemaal het geval.

  Wat is democratie,en wat is het communisme.Dat communisme zal denk ik zijn intrede gaan doen,waarneer het westen zijn totale grip gaat verliezen op de wereldeconomie.Dan zal ook het volk opstaan en eisen voor meer rechten.Nu hebben we het redelijk goed,met alle luxe wat we voorhanden hebben.Door die luxe waan je jezelf een ware democratie.De democratie is een ons kent ons clubje wat feitelijk een corrupte bende is en mekaar indekt/beschermt.Na een regeer periode van 4 jaar ze terecht kunnen bij 1 van die corperatie’s die ze bevordert hebben,of verrijkt.Of je nu W kok heet of Gerrit Zalm.Of een De Hoop Scheffer.Het is een corrupte bende,wat dan democratisch genoemd word.
  Economisch heeft het volk niks te zeggen.alles wat te maken heeft met de economie en de democratie word gecontroleerd door de midden en boven modaal partij.Het verschil is dat deze groepen de corperatie’s dienen,en daardoor zelf op de eerste lijn zitten,om dat weer te verdelen,wat ze afpakken van de bevolking.
  En de winst vooral gaat naar private ondernemingen,die dan uiteraard meer winst willen maken,en we dit effect zien,wat we nu zien.

  Een communisme is een gehele slavernij voor de bevolking,waar ook de bankers de almacht hebben,en de economie controleren.
  Zolang een land in de schulden zit,en afhankelijk word gemaakt van andere,elk systeem een slavensysteem is,waar men werkt om zijn schulden af te lossen.Dat communisme is een verzinsel geweest van bankers,wat eigenlijk onstond in duitsland voor wo1.Dat socialisme was goed,en rechtvaardig.Het waren ook de bankers
  die wo1 gestart zijn om duitsland ten val te brengen.Met het midden oosten en rusland wat door revolutie’s het communisme starte.
  En het communisme onder stalin bracht terreur,om het volk te onderdrukken.En sindsdien er overal dictators geplaats werden in al die landen die ze bezette.Wij het europa kregen een keuze voorgelegd na wo1.
  Zie speeches Benjamin Freedman die uitlegde wat voor keuze’s het europa had na wo1.
  Het europa zelf (engeland/frankrijk) was economisch al in handen in 1800 van bankers.Amerika ook wat zich heeft losgekoppelt van de britten.En de macht heeft overgenomen van het bankieren.
  Ze kunnen elk systeem creeeren wat ze maar willen.Het kapitalisme is slavendrijven in de bezette landen (kollonisme).En de rest word geisoleerd door ego trippers die ze aan de macht helpen.Maar die millitair gezien zwakkelingen.
  Rusland en china hebben zelf ondervonden wat het kollonisme deed in hun landen.Zij werden arm gehouden door die dictators die het westen/bankers daar instaleerde.En rusland ook in stukken hakte door een fallisement (val roebel).Feitelijk zijn al die bestuurders maffia wereldwijd,wat zichzelf verrijkt.Ze verzinnen alleen een of andere ideologie voor je,wat het beste past.Het gaat om de produktie.Denken dat je vrij bent,en je laat geloven dat je beter kan zijn,als je ambitie’s heb,jij ook harder zal werken ervoor.Met een communisme,of andere vorm van dictatuur/slavernij men denk ik minder hard zal werken.
  We staren ons blind op een zogenaamde economie wat elders zal gaan groeien,maar als je zal kijken in het algemeen,dat ook zij straks met tekorten te maken gaan krijgen.Ik las dat saoudie arabie veel te hoge reserve’s genoteerd heeft,en de olie wel eens sneller op kan gaan raken,dan is verwacht.Als er nog voor ca 10 of 20 jaar goedkope olie te stelen is,erna de chaos wereldwijd komt.
  Al met al een droom waarin we leven,waar straks abrupt een einde aan zal komen,en waarop niemand een antwoord heeft.
  Niet voor ons,zij hebben nu al hun villa’s laten bouwen op vruchtbare gronden in geroofd land,en vluchten daarna toe,waar ze geheel onafhankelijk hun eigen voorzieningen hebben.Ergens afgelegen van het slavenvolkje.

 3. ps

  Die zogenaamde democratie zal zich straks ontwikkelen in azie,en datgene opeisen wat het westen nu doet.Dan kan het westen zich wel beroepen op vn resolutie’s,maar die snijden geen hout meer vandaag de dag.
  Als straks in de toekomst china/rusland met andere landen een unie creeeren,en het land afpakken wat zogenaamd ondemocratisch is,het westen het aan zichzelf te danken heeft.En dan hadden we gehoopt dat we ook daadwerkelijk alle resolutie’s hadden uitgevoerd,in plaats van eenzijdig de vijanden van het westen te elimineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: