Briljant hoogleraar en uitvinder van QE: hoe banken geld scheppen/ECB als last bank standing?

3

Een professor waarvan gezegd wordt en over geschreven wordt dat hij ´briljant´ is? Dan spitsen we toch de spreekwoordelijke beide oren, nietwaar? Het gaat dan over de Duitser Richard Andreas Werner (1967), een bank- en ontwikkelingseconoom en universitair docent aan De Montfort University. Werner is tevens de auteur van een bestseller in Japan getiteld ´The Princes of the Yen´ De Prinsen van de Yen gaat over de niet verkozen autocraten die de Bank of Japan besturen. Bestebank.org schrijft over hem als ´een van de weinige professoren in de economie die heeft doorgrond hoe geldschepping en bankieren in de praktijk werkt. Hij heeft als eerste in de geschiedenis van de economie echt empirisch onderzoek gedaan naar de manier waarop banken geld scheppen. Hij is ook een expert op het gebied van centraal bankieren en heeft veel onderzoek gedaan naar het monetaire beleid van onder meer de Japanse centrale bank.´ Werner heeft er een jaar gewoond, gewerkt en gestudeerd.

Centrale banken en digitale munten (CBDC)

Paul Buitink spreekt hier met professor Richard Werner. Buitink komen we als vraagsteller ook wel tegen bij het immer interessante Café Weltschmerz. Richard is tevens de stichter van Local First, ´a community interest company establishing not-for-profit community banks in the UK (including the Hampshire Community Bank). Richard states that central planners create and use crises to further their interests and powers. He particularly believes how in that light the European Central Bank, through negative interest and excessive regulation, has been destroying small banks and is bent on ending the big ones too, ultimately becoming the only bank in the eurozone. The tool to be used in that process will be central bank digital currencies.´ CBDC dus. Professor Werner is ook de uitvinder van de term die later een zo pejoratieve bijklank kreeg: Quantitative Easing of QE. Het woord is nu aan beide heren:

3 REACTIES

 1. Dag Joost!

  Geweldig, je leutert maar een eind weg en mist volledig alles wat je maar wilt bereiken!

  Er is namelijk een einde gekomen aan het ongebreidelde QE opkoop programma van jouw ECB en wat je dus nog wilt bereiken met dit artikel, ik zou het niet weten!

  Maar voor je persoonlijke archief, in een vijf jaar durende rechtszaak tegen dat geweldige Brussel heeft het hoogste rechtsorgaan van Duitsland (natuurlijk op kosten van de burger) onlangs bepaald dat er sprake is geweest van onrechtmatig handelen bij die QE.

  Ja, onrechtmatig handelen van dat door jou bejubelde ECB en die kussende dronken Mario Draghi.

  Dus ga nu niet om toch maar een intellectueel artikeltje te kunnen plaatsen via een “slim” programmaatje personen in beeld brengen die volgens jouw ideeën iets geweldigs zouden doen, maar wat al verleden tijd is!
  In werkelijkheid is QE een drama voor de burger die de rekening betaalt en er persoonlijk niets mee opschiet en waar jij nooit iets over schrijft.
  Jouw professor (of professoren) heeft empirisch onderzoek gedaan, is expert en heeft overal gewerkt maar is uitgekakt na de uitspraak van deze uitspraak!

  Want empirisch onderzoek is, de werkelijkheid op een kritische manier te begrijpen!

  Nu even terug naar dat intoetsen en het daarmee aanmaken van de financiële middelen waar je de ene keer bewondering voor hebben de andere keer een grote afkeer.

  Op 3 juli had je (wederom) een artikel “was je maar in de VS geboren enz. enz. en dan met name over Trump die het bijzonder slecht zou doen, door dollars aan te maken waardoor de staatsschuld oploopt en deze vervolgens uit te delen aan de burgers, dat was volgens jou een slecht idee.

  Nu zal Trump geen empirisch onderzoek hebben gedaan en of hij expert is laat ik aan een Amerikaan over, maar hij is democratisch gekozen en dat vergeet jij voor het gemak maar steeds.
  Op reactie (8) van dat artikel is tot op heden geen reactie van jou zijde gekomen, maar dan dat artikel tegen het licht van bovenstaande artikel houdende.
  Dan is bewezen dat je echt alle kanten op slaat om maar intellectueel over te komen!

 2. Ik wil hierbij mijn dank betuigen aan het team van Biflatie, dat zij zich al verscheidene jaren inzetten voor de verspreiding van zinvolle collums, ideeen en nieuws.
  Ben het niet altijd eens, maar in dialoog komen we op termijn een eind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.