Brits afscheidscadeau: een Coronavariant

Presentjes uitwisselen bij een afscheid kan dan nog wel eens gebruikelijk of toepasselijk zijn. Maar in deze had het eiland die moeite beter achterwege gelaten. Want nog een variant bovenop het ´gewone´ Coronavirus had echt niet gehoeven. Kijk hoezeer dit cadeau onwelkom is bij de Nederlandse overheid. Alle vluchten vanuit Groot-Brittannië worden on hold gezet. En dit sinds vanochtend, zondag 20 december 2020. Het gemuteerde virus heeft Nederland toch reeds bereikt. Het reisverbod geldt alvast tot 1 januari 2021. 

70 Procent besmettelijker

De Britse variant van COVID-19 werd er misschien wel ontdekt rond september/oktober 2020, hoewel daar nog veel onzekerheid rond heerst. Vanochtend zitten zo´n 16 miljoen inwoners in Londen en het zuid-oosten van Engeland in strenge lockdown. Het gemuteerde virus is naar verluid 70 procent besmettelijker. ´Emerging scientific evidence suggests the new variant — which currently appears virtually unique to the U.K. — can spread significantly more quickly than previous strains in circulation and is behind a huge surge in infections in recent days.´ In de afgelopen week is het aantal besmettingen in Londen bijna verdubbeld. Waarbij bijna 60 procent geweten wordt aan de mutatie. ´Named VUI-202012/01, the new strain has 23 genetic changes, a key one of which is associated with the spike protein, which the coronavirus uses to attach itself to a receptor on human cells.´ 

Niet de eerste Corona mutatie

Sinds het begin van de uitbraak van Corona/COVID-19 stelden wetenschappers reeds 4000 van dergelijke mutaties vast, maar die bleken allemaal onbeduidend en onschadelijk. In de zin dat ze niets aan het gedrag van het oorspronkelijke virus veranderden. Maar deze variant gedraagt zich dus aanzienlijk agressiever. Nog niets wijst er op dat het huidige vaccin dat wordt toegepast er niet meer effectief door zou zijn. Of dat er meer mensen aan zouden overlijden. Hoewel nog verder onderzoek hierover gaande is.

1,1 Miljoen mensen ingeënt

Ondertussen is de mutatie ook in Schotland vastgesteld en in Whales. Op het Europese vasteland stijgt het aantal besmettingen door het oorspronkelijke Corona alarmerend. Vooral in Duitsland, Oostenrijk en Italië. In Frankrijk is onder meer president Emmanuel Macron ziek geworden. Men is met vaccineren begonnen in het VK, de VS, in China, Rusland en Israël. In dit laatste land gaf premier Netanyahu het voorbeeld, door zich op televisie te laten inenten. In de VS stelt Dr. Fauci alle kids gerust door te melden dat ook de Kerstman is ingeënt. Volgens Bloomberg kregen wereldwijd reeds 1,1 miljoen mensen een vaccin toegediend.

15 reacties

 1. Citaat: “In de VS stelt Dr. Fauci alle kids gerust door te melden dat ook de Kerstman is ingeënt.”

  Jammer dat het vaccin niet voor 5 december in NL was. Hadden we hier Sinterklaas kunnen inenten. Hoe wrang was dat geweest als 2 weken later Bram v.d. Vlugt kwam te overlijden.

 2. Dit werpt z’n schaduw voorruit. We zijn nog lang niet van de maatregelen af. Of hier nu wel of niet een boosaardig plan achter zit. Dus de mensen die denken dat het op gaat houden “met een prik”, dat zie ik nog niet gebeuren, die gaan teleurgesteld zijn.

  1. De coronacrisis is verder aan het escaleren. Virussen muteren nu eenmaal en zullen zich niets aantrekken van de komende feestdagen. Het kan zomaar zijn dat er morgen of dinsdag weer een ingelaste persconferentie is waarin nog verdere maatregelen worden aangekondigd zoals het elkaar niet meer kunnen bezoeken van en een avondklok van 9 uur s’avonds tot 7 uur s’ochtends met onmiddellijke ingang. Kortom ik verwacht zelf nog beperkende maatregelen tot medio 2022. Ja u leest het goed: 2022!

   1. Ho, ho, ho, roept deze kerstman. Als Rutte maar geen verbod aankondigt voor een bezoek van max. 3 personen met de Kerst, net als Boris J. deed. Heb een bestelling gedaan bij plaatselijk restaurant voor 5 personen. Tweepersoons huishouden plus visite van drie personen. Dat zal een toestand worden als de bezorging verdeeld moet worden over 4 adressen, of nu alvast annuleren? De waanzin ten top.

    1. Het virus is onvoorspelbaar en brengt helaas nooit goed nieuws en de realiteit is dat er wereldwijd nu ineens overal mutaties opduiken zoals in Zuid-Afrika. We zullen de ontwikkelingen met zweet tussen onze billen in de gaten moeten houden de komende dagen en ik ben benieuwd hoe de beurzen gaan reageren. De euforie aangaande de vaccins kan ineens verdwijnen en het sentiment om laten slaan op de beurzen en die in een vrije val doen laten belanden in plaats van een eindejaars ralley.

     1. Ik zie mijn kerstdiner voor 5 personen al in de soep vallen. Niet alleen voor mijn familie maar zeker bij veel huishoudens die max 3 personen hebben uitgenodigd en hun kerstdiners bij de plaatselijke restaurants bestellen. Juist om de plaatselijke horeca te steunen. Toch denk ik niet dat ons kabinet het zover laat komen. In GB mocht de visite uit meer personen bestaan en daar komt Boris nu in allerijl op terug.

      De beurzen zouden best nerveus kunnen worden nu een agressieve mutatie is opgedoken. Dat betekent flink meer economische schade door langere en strenge lockdowns. Daarnaast doen er na de eerste vaccinatiedagen in de VS nogal alarmerende berichten de ronde over ernstige allergische reacties na de prik: https://www.zerohedge.com/covid-19/cdc-issues-new-guidelines-launches-probe-after-1000s-negatively-affected-following-covid

      Als dit soort berichten doordringen in de msm zal er ernstige twijfel ontstaan over het nut van vaccinatie als het percentage anti-vaxxers verder oploopt. Het opbouwen van de groepsimmuniteit gaat dan veel langer duren. Nogal slecht nieuws voor beleggers.

      Het idiote toeval dat de Brexit deadline vannacht afloopt zonder akkoord maakt de optelsom van narigheden compleet. Dus zou je denken een heel donkere Kerst voor beleggers. Of juist niet. Vergeet niet, slecht economisch nieuws was goed nieuws voor de beurzen. Ze hebben namelijk de centrale banken nog.

      Toch denk ik zelf dat de geldinjecties van de FED en de ECB uiteindelijk zeer negatieve bijwerkingen krijgen. Teveel injecteren verlaagt de eigen weerbaarheid.

     2. De beurzen staan nu ruim 3% in de min. Daar zal de komende tijd nog wel meer van af gaan. Het is even niet anders. Bij de beleggers raakt het geduld nu op nu de coronasores verder escaleert.

 3. ‘We shall overcome’.
  Laat speciaal Nederlanders de Britten steunen. Zoals ze ons altijd hebben gesteund en geholpen. De Tweede Wereldoorlog, bezetting en bevrijding, ook van NL-Indië, de bescherming, verzorging en repatriëring van duizenden Nederlanders. Door dappere Tommies en Britse burgers (toen ‘Nederland’ eigenlijk niet eens meer bestond).

  Maar ook als dank voor hun altijd kritische en weerbare steun tijdens hun EU-lidmaatschap, dat hen steeds meer van hun traditionele vrijheid en eigenheid dreigde te beroven.
  UK bestaat nog en zal blijven bestaan, ook als de rest van de vlees- en visloze Europese vergaarbak al lang ter ziele is gegaan.

 4. “Als dit soort berichten doordringen in de msm zal er ernstige twijfel ontstaan over het nut van vaccinatie als het percentage anti-vaxxers verder oploopt.”

  Niets ervan te zien in de msm…

  1. De massamedia wil niet beticht worden van het verspreiden van ‘nepnieuws’ dat verdeeldheid zou kunnen zaaien onder de samenleving. Neemt eerst een afwachtende houding aan en zal pas tot publicatie overgaan als de discussie over bijwerkingen in de massa heeft post gevat. Is niet voor het eerst dat de msm achter de feiten aan loopt.

   Vergeet niet de enorme belangenverstrengeling van de elite in de farma industrie. Wie zijn de eigenaren van de grote mediagiganten? Het is om die reden dat de msm nooit als eerste oproer gaat kraaien. Pas na de eerste weken, maanden, na het vaccinatieprogramma zal de media wakker worden als blijkt dat het opkomstpercentage tegen gaat vallen.

   We krijgen natuurlijk eerst nog de voorlichtingscampagne met de bekende NL’ers die als rolmodel gaan dienen. En ja, als Claudia de Breij zich laat prikken dan gaat heel links NL mee en als Gerard Joling de prik neemt gaat half rechts NL mee. Of zou het inzetten van rolmodellen juist averechts werken? In ieder geval zal de msm het inzetten van de voorlichtingscampagne ten volste steunen want het levert geld op voor de goed gevulde pagina’s. Een tegengeluid past daar niet bij.

   1. Deze zin van de vakbond FNV valt mij op: “Volgens de vakbond moet het kabinet snel in actie komen om twijfels weg te nemen.” Dat betekent dus dat twijfelaars onder druk gezet moeten worden. Hoe kwalijk is dat? Voorlichting door de overheid is eenzijdig. Ook het tegengeluid moet gehoord worden om een eigen afweging te maken. “Wij van WC-eend bevelen……”

    1. Als het coronavirus onder controle gebracht moet worden gebracht zal vaccinatie alleen niet voldoende zijn. Ook een efficiënte behandeling door medicijnen, goede binnenklimaatbeheersing en nog meer testen zullen nodig zijn. De situatie escaleert nog steeds dus versoepelingen na 19 januari zullen niet aan de orde zijn met alle economische gevolgen van dien. Het is maar te hopen dat de bewindslieden voor de feestdagen met verdere maatregelen komen als ze in gaan zien dat deze dagen juist voor meer besmettingen gaan zorgen. Mensen zijn wantrouwender geworden jegens de Overheid en dat heeft een belangrijke invloed op de vaccinatiebereidheid. Zeker na het hele toeslagendebacle. Prettige dagen en dat 2021 geen grote uitgestelde teleurstelling mag worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.