Britse economie: tekenen van herstel, maar werkloosheid stijgt snel

0

 

De huizenmarkt in het Verenigd Koninkrijk vertoont lichte tekenen van herstel. Op maandbasis stegen de huizenprijzen in augustus met 0,8%. Een maand eerder stegen de huizenprijzen ook al met 1,2%. Op jaarbasis daalden de huizenprijzen echter nog met 10,1%. De gemiddelde prijs van een huis in Groot-Brittannië kwam in augustus uit op £160.973,- (zo’n €184.000,-).

De industriële productie steeg volgens het Britse bureau voor de statistiek met 0,5%, al komt deze stijging vrijwel geheel voor rekening van de autoproductie. De afgelopen 2 maanden steeg de productie van auto’s met zo’n 10% door subsidies van de Britse overheid aan consumenten die hun oude auto inruilden.

Ondanks deze green shoots houden economen rekening met een eventuele terugval van de Britse economie. Er zijn momenteel 2,5 miljoen Britten werkloos en de meeste economen gaan ervan uit dat er tegen het eind van dit jaar zo’n 3 miljoen mensen werkloos zijn.

Het einde van de recessie moet niet worden verward met de terugkeer naar de normale economische omstandigheden’, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over de Britse economie.